בובות אימהמוצרי אימה

חיבוק מסוכן: בובות האגי וואגי הן להיט מעורר מחלוקת

"אבא, מי זאת?", שאלה אותי הילדה שלי. היינו בחנות צעצועים, והיה קשה להתעלם מבובה כחולה גדולה, עם פה בחיוך מעוות ושיניים חדות מאוד. "אהה, זו סתם בובה", אמרתי בקול חושש, מביט בילד אחר בחנות שהיה בדיוק באמצע התקף חרדה, בילדה נוספת שנשכבה על הרצפה בחנות תוך שהיא צועקת משהו על זה שהבובה המפחידה מהסיוטים שלה כאן ושהיא תהרוג אותה, או משהו אחר שילדים מדמיינים בלי שום סיבה. "אבל השם שלה זה האגי וואגי", הוספתי בידענות. "האג באנגלית זה חיבוק, אז בעצם היא אמורה לחבק אותנו, ואז יקרו כל כך מיני דברים טובים. כי אנחנו אוהבים חיבוקים ובובות, נכון?". 

בשנים האחרונות, שמענו יותר מדי על דמות בשם האגי וואגי (Huggy Wuggy), שהגיעה בכלל ממשחק וידאו למבוגרים. הדמות הזו הפכה ללהיט בקרב ילדים, לפחות אלו שלא פוחדים ממנה פחד מוות. בדרך כלל שמענו על האגי וואגי בהקשרים שליליים, כלומר ההשפעה האפשרית על ילדים, אבל האם זה באמת כל כך נורא? ובכלל, עד כמה כדאי להגביל את החשיפה אליה?



מה זה האגי וואגי?

האגי וואגי נולדה בתור דמות במשחק מחשב, ואפילו משחק אימה המיועד בעיקרו לבני נוער ומעלה, אבל לא לילדים. "Poppy Playtime" פותח על ידי הסטודיו העצמאי MOB Games והושק באוקטובר 2021 למגוון פלטפורמות, כולל מחשב, טלפונים חכמים, פלייסטיישן ועוד. זהו משחק הישרדות, שמתרחש במפעל צעצועים נטוש בשם "Playtime Co". השחקן נכנס לנעליו של עובד לשעבר במפעל שהפך לנטוש, שמקבל יום אחד פתק שמזמין אותו למפעל הנטוש, כדי לחקור את ההיעלמות של צוות החברה. המשחק משוחק בגוף ראשון, כשהפרוטגוניסט שלנו מנווט במפעל, פותר חידות, ובעיקר – מנסה להתחמק ממפלצות מפחידות, ביניהן כמובן האגי וואגי. באופן אישי לא יצא לי לשחק עדיין במשחק, אבל אין ספק שהוא נראה מהנה לחובבי משחקי ההימלטות עמוסי ההקפצות.

אם נצמדים לעלילת המשחק, האגי ואגי הוא ה"נבל" העיקרי והזכור ביותר מהמשחק. זהו הצעצוע הפופולארי שיוצר במפעל, אבל בעקבות ניסויים מסתוריים הוא הפך ליצור מפלצתי. להאגי וואגי יש שיר משלו: "השם שלו הוא האגי, האגי וואגי. כשהוא מחבק אותך, הוא לעולם לא יפסיק". (צחוק מרושע). "החבר שלך האגי, האגי וואגי. הוא ימחץ אותך עד שתתפוצץ". או בשיר שמספר על "חיבוקים בחינם", אבל מעלה שאלה מה המחיר שלהם. הניגוד הזה, בין צעצוע שאמור לשמח ילדים לכזה שהורג אותם, או בין בובת פרווה "תמימה" עם שיניים חדות כמו המפלצות הגרועות ביותר, מספיק במידה רבה את הקסם של בובת האגי וואגי, אבל כמובן שגם את הביקורת שהיא מקבלת.

בובת האגי וואגי, קודם כל, היא מפחידה למראה. מצד אחד יש בה אלמנטים "חמודים", כמו פרווה בצבעים עזים (בעיקר כחול), אבל מצד שני קשה להתעלם מהעובדה שהיא כוללת הרבה אלמנטים מאיימים. הפרופורציות של האגי וואגי הן מוגזמות ולא מציאותיות – עד כמה שמפלצת כמובן יכולה להיות מציאותית – וכוללות ידיים ורגליים ארוכות במיוחד, ראש גדול ועיניים גדול. סימן ההיכר המרכזי של הדמות, שגם מסביר למה היא מעלה את מפלס הפחד אצל הרבה מאוד ילדים, הוא השיניים החדות.

כמובן שהאופן בו בובת האגי וואגי מתוארת במשחק מסביר למה היא מפחידה. לצד המראה הפיזי המאיים של הבובה, שמכניס אותה בקלות לסקירות שלנו של בובות מפחידות, האגי וואגי מאופיין בהליכה נוקשה יחסית, אבל גם גמישה למדי. הוא מסוגל להגיע למהירות מרשימה, גם בזכות הגפיים הארוכות, ולצד זה לשנות להתכופף, לזחול, לשנות תנוחות או לעוות את הגוף שלו בהתאם לתנאי הסביבה, מה שכמובן הופך את ההימלטות ממנו במשחק למורכבת. באופן לא מפתיע, הדמות העצומה היא גם חזקה.


Shop now for our new Halloween décor!


בובה של האגי וואגי: למבוגרים בלבד?

האגי וואגי מופיע לצד כמה דמוית מפחידות אחרות מהמשחק, ביניהן הגרסה הנשית הוורודה שלו קיסי מיסי (Kissy Missy) או חתול-מפלצת סגול בשם "קטנאפ", שנחשב היום גם לתחפושת מבוקשת מאוד בקרב ילדים. השורה התחתונה היא שדמויות אלה, אם נעביר את הכדור לשדה המשחק התיאורטי, מראות שילדים עשויים להיחשף לתכנים שלא הולמים את הגיל שלהם. בפרפרזה על תיאוריית "אובדן הילדות" של ניל פוסטמן משנות ה-80, שמתייחסת לעובדה שהטלוויזיה גורמת לכך שהילדים נחשפים לתכנים של מבוגרים מוקדם "מדי", בניגוד לילדות התמימה והמחנכת ביותר של הספרים והדפוס. אמנם פוסטמן לא התייחס כמובן למחשב, לאינטרנט או לטלפונים, אבל אין ספק שבעידן הסמארטפונים והרשתות החברתיות, החשיפה הזו מובהקת יותר, וכנראה שגם מוקדמת יותר.

המקרה של האגי וואגי הוא אפילו מורכב יותר, כי הטשטוש בין תוכן למבוגרים לכזה המיועד לילדים הוא גדול. הרי בובה מעצם ההגדרה שלה היא צעצוע המשווק בעיקר לילדים (לפחות הבובות שאנחנו מכירים. יש בובות אחרות שמיועדות… אממ.. למבוגרים בלבד), אבל כאן התכנים סביב הבובה והסיפור שלה מתאימים יותר לקהל בוגר. עובדה זו עלולה להגדיל עוד יותר את הבלבול אצל הילדים הצעירים, שגם כך נתקלים בטיקטוק, ביוטיוב ובשאר פלטפורמות בתכנים שפשוט לא מיועדים להם. מה גם שדמות האגי וואגי הופיעה גם באופן בלתי יזום, למשל דרך סרטונים או פרסומות שצצו לילדים במהלך משחק אחר או צפייה ביוטיוב. 

יש שיגידו שאלמנט הפחד בחלק מהמוצרים המבוססים על האגי וואגי נובע מהעובדה שאנחנו מצפים למשהו מוכר (במקרה הזה, בובת ילדים) אבל מקבלים משהו שונה לחלוטין. פרויד התייחס למושג "המאוים" (The Uncanny), מצב בו יש דבר מה שיכול להיות מוכר, אבל במקביל הוא גם זר לנו או מנוגד לתפיסה שלנו, מה שגורם לנו לתחושות לא נעימות של זרות. דמויות כמו Huggy Wuggy מייצרות משיכה שאפשר להגדיר אותה כמורכבת, ושעובדת במידה רבה על ילדים, שחלקם הגדול נמשך לכל מה שמוזר או מסקרן אותו – למשל, בובה שהיא ההפך המוחלט מ"חמודה".

ילד מחזיק בובת האגי וואגי

החשש: התפתחות חרדות אצל ילדים

תהיה הסיבה התיאורטית אשר תהיה, הרבה מאוד הורים חוששים – ובצדק גמור, במידה מסוימת – מהשפעה שלילית של האגי וואגי ובובות הדומות לה על ילדיהם. הפרסומים סביב הבובה המפחידה בשנים האחרונות, בעיקר ב-2022-2011 בהן היא החלה להשתלט על עולם הילדים, התייחסו להתפתחות חרדות אצל הילדים. שמענו דיווחים של הורים על סיוטים, פחדים וקשיי שינה אצל ילדים שנחפשו לדמות או לתכנים הקשורים אליה. יש הורים שסיפרו שכל ביקור בחנות צעצועים או משחקים תמימה למראה עלול היה להיות טריגר להתקף חרדה אצל הילדים שלהם, ושהילד שלהם פחד ללכת לבית הספר כי אחד החברים לכיתה הביא איתו (משום מה) בובה של האגי וואגי. הורים אחרים דיווחו על סיוטים של הילדים שלהם, במרכזם כמובן בובת האגי וואגי, או על ילדים שמתקשים לישון כי הם רואים לכאורה את העיניים הנוצצות של האגי וואגי בחושך.

באחד הפוסטים הוויראליים שפורסמו ב-2022, כשהטירוף סביב בובות האגי וואגי רק התחיל להגיע לישראל, אם לילד בן שבע תיארה את ההשפעה של הבובה עליו. "ראיתי איך בשנייה הפנים שלו מחווירות", היא כתבה. "הבובה הזו נוצרה על ידי מישהו הזוי שמטרתו להפחיד ילדים. סרטונים שלה קופצים כשמשחקים בטאבלט או ביוטיוב. בסרטונים הבובה הזו מחכה לילדים, מחבקת אותם עד שנשברות להם העצמות, או משספת את גרונם בסכין עד שאלו מתים. ואת זה הילדים שלנו רואים – את כל התהליך".

מחקר שנערך בהודו ושמוזכר במסמך העמדה של המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת, הראה שתכנים בעלי אופי מפחיד עלולים להישאר בתודעה של הילדים שנחשפו אליהם זמן ממושך לאחר החשיפה, שיכול להגיע גם לכשלושה חודשים. בכך יש השפעה משמעותית יותר על הרגשות וההתנהגות גם יחד.

חשש אחר הוא שינויי התנהגות אצל ילדים שנחשפים לתכנים הקשורים להאגי וואגי. אין ספק שההתנהגות של הדמות במשחק היא אלימה, וייתכן שילדים יחקו את ההתנהגות באינטרקציות שלהם מול בני גילם, או אפילו בני משפחה וגורמי חינוך. בפועל, יש כאן דיון שלם על השפעות אפשריות של תקשורת, והטענה שבובה או משחק עשויים להפוך ילדים לאלימים עשויה להיות מרחיקת לכת. אם ניצמד לתיאוריה תקשורתית נוספת של שימושים וסיפוקים (Uses and Gratifications), אפשר לטעון אולי שילדים אלימים מראש ייחפשו לתכנים – או במקרה הזה, מוצרים – אלימים כדי לספק את היצרים שלהם, אבל גם התיאוריה הזו לא מחזיקה יותר מדי מים, במקרה של בובות Huggy Wuggy.


The Nun II Costumes


מה הרשויות עושות? והאם זה נכון?

חשוב לציין שבתור אתר שמוקדש לאימה, ומכיל בין השאר גם תיאור של סרטים, מוצרים או מקומות שמיועדים בחלק מהמקרים ל"מבוגרים בלבד", אנחנו לא בדיוק אובייקטיביים. באופן אישי הילדות שלי עדיין לא נחשפו לדמות מעבר לביקורים אקראיים בחנויות צעצועים, ובטח שלא ביקשו לקנות אותה. מה שכן, הילדה הגדולה כן תיארה שבחלק מהמשחקים ה"תמימים" לכאורה שהרבה מאוד ילדים מכורים אליהם, כמו רובלוקס או ברואול סטארס, יש כמה דמויות מפחידות שהיא לא רוצה לשחק איתן. לא בדקתי אם האגי וואגי שקיים בחלק מהמשחקים האלו הוא הדמות הזו.

הרשויות במדינות שונות בעולם, כולל כמובן ישראל, חשבו איך להתמודד עם התופעה. לדעתי הטיעונים שצריך להחרים את הבובות הם קצת מרחיקי לכת, אבל יכול להיות שתיווך נכון שלהן הוא הפתרון, כפי שמציעים רוב גורמי החינוך. במטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת פרסמו סביב כל הבאזז הודעה מפורטת, שהתקציר שלה הוא שהם מודעים לנושא, אבל שהבובות לא מהוות נכון לעכשיו איום משמעותי. 

אסור לשכוח שבאופן טבעי, חשיפה לדמויות ולבובות מפחידות היא חלק בלתי נפרד מתהליכי הגדילה וההתבגרות, כפי שמציינים במטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת. זו למשל הדרך שלהם לעבור לעולם המבוגרים, להסיר את תדמית ה"ילד הקטן" ולהוכיח – גם לעצמם וגם לסביבה שלהם – שהם מוכנים לעבור לשלב הבא. ברור עם זאת שהחשיפה הזו צריכה להיות מותאמת לגיל ובמינון סביר, וכאן אתם ההורים נכנסים לתמונה. 

מה שעוד מומלץ לעשות לכל הורה הוא לפקח אחר התכנים שהילד שלו צורך ולשים לב לשינויים התנהגותיים, שיכולים להיות אולי מיוחסים במידה מסוימת למשחק או לדמות. זו יכולה להיות נקודת זמן טובה לשוחח עם הילדים על התנהגות בטוחה ברשת.


Shop FUN.com for Ghostbusters gifts!


אילו מוצרי האגי וואגי קיימים?

בובות האגי וואגי

בובות האגי וואגי, באופן לא מפתיע, הן המוצר הפופולארי ביותר בקטגוריה. תוכלו למצוא מגוון רחב של גדלים, החל מבובות ויניל קטנות ועד לבובות שמגיעות לבערך שני מטרים (ושעשויות אולי "לחנוק" באמת את הילדים, כמו באותו שיר מוזר). הבובות מההתרשמות שלנו הן נעימות למגע, בזכות הפרווה הרכה, וחלק גדול מהילדים קונים אותן בתור "חיבוקי", אפילו במהלך השינה. מצד שני, הבובות האלה מציגות גם את צדדים המפחידים של הדמות, בדגש על החיוך עמוס השיניים החדות והעיניים.

אפשר למצוא היום גם בובות האגי וואגי מתקדמות, עם כמה תכונות שיכולות להקים לתחייה את הדמות: יכולת תנועה מסוימת, צלילים, אורות בעיניים וכן הלאה.

בובת ויניל האגי וואגי

תחפושות של האגי וואגי

באחת הכתבות שעסקו בתופעת האגי וואגי, אחת האימהות תיארה את תחושות התדהמה שלה כשהילד שלה דרש יום בהיר אחד להתפתח לבובת Huggy Wuggy. אם נצמדים להנחיות של השנים האחרונות שמבקשות לצמצם את השימוש בתחפושות מפחידות בישראל בזמנים רגישים אלו, אפשר להבין למה תחפושת האגי וואגי לא בהכרח תהיה הבחירה הראשונה של ההורים. בכל זאת, בחג הפורים האחרון כותב שורות אלה ראה יותר מתחפושת אחת של המפלצת המפחידה. נתוני המכירות ואפילו החיפושים בגוגל מראים שמדובר עדיין בתחפושת פופולארית מאוד.

תחפושת האגי וואגי

תחפושת של האגי וואגי מגיעה בכמה וריאציות, והן מיועדות למבוגרים או לילדים, לבנים או לבנות: יש כאלו שעושים את ההפרדה של תחפושת האגי וואגי כחולה לבנים, או תחפושת האגי וואגי ורודה (בעצם, קיסי מיסי) לבנות, אבל כמובן שלא חייבים להיצמד להגדרות הכלליות האלה. התחפושות כוללות בעיקר סרבל עם כיסוי נעליים מחוברים, זוג כפפות תואמות ומסיכה שמכסה את כל הפנים. את המסיכה אפשר כמובן לקנות גם בנפרד, למי שמחפש להתחפש חלקית או רוצה ליצור שילובים מעניינים אחרים.


פריטי אספנות

מוצרי האספנות אהובים מאוד על חובבי אימה, מהסיבה הפשוטה שהם מציעים קולקציות רחבות מאוד של דמויות מהתרבות הפופולארית, סרטים, סדרות טלוויזיה, משחקי מחשב ועוד. חברת פאנקו שאחראית לבובות הפופ (Funko Pop), אחד הלהיטים הגדולים בקרב אספנים. יש כמה סוגים של בובות פופ של האגי וואגי, כולל כמה מהדורות מיוחדות. מצאנו דמות מדליקה לא פחות של האגי וואגי גם בסדרת YouTooz.

בובת פופ האגי וואגי


אקשן פיגרס

אקשן פיגרס, או "דמויות פעולה", הן פריטי אספנות שמאפשרים להקים לתחייה את האגי וואגי. העיקרון כאן הוא שלדמויות יש נקודות הזזה שונות, שמאפשרות שינוי תנוחה. חלק גדול מהאקשן פיגרס מגיעים עם אביזרים או חלקים מתחלפים, לבחירת המשתמשים. ב-Wallmart, למשל, מצאנו אקשן פיגר ברישיון רשמי של המותג, כחלק מהקולקציה של Poppy Playtime. הדמות הזו מתנשאת לגובה של כ-12.5 ס"מ (5 אינץ'), כוללת שבע נקודות הזזה ומגיעה עם אקססוריז: דמות בובה קטנה של ילדה, שאפשר כמובן להרים.

אקשן פיגר של האגי וואגי