אם תירצחו, אין זו אגדה: הסיפור של בלאדי מרי (הרוח, לא המשקה)
יש הרבה מאוד אגדות בעולם האימה שהן ברורות וחד משמעיות. האגדה על בלאדי מרי, כנראה, היא לא כזו. המונח הזה מתאר מישהי שאמורה להופיע ולעשות כל מיני מעשים, חלקם מרושעים, אם תעמדו מול המראה ותגידו את השם שלה מספר לא ידוע של פעמים. זהו לא המיתוס המפורסם ביותר שיש, וגם סרטי האימה שעוסקים בו הם יחסית נידחים. בכל זאת, סביר להניח שנתקלתם מתישהו בשם “בלאדי מרי”, בין אם על המסך הגדול, בתפריט או בכל מקום אחר.
אז אחרי שלמדנו את כל מה שחשוב לדעת על קוקטייל בלאדי מרי ועל ההשראות ההיסטוריות שלו, הגיע הזמן לעבור לעולם האגדות – או הסיוטים – ולהכיר את הסיפור של בלאדי מרי, וכמיטב המסורת גם סרטים (רובם די כושלים) שנעשו על המיתוס הזה.
בלאדי מרי היא אישה. אבל מי בדיוק?
בלאדי מרי הופיעה בלא מעט טקסטים תרבותיים, גם אם חשוב לציין שאין כאן אמת מוחלטת. בחלק גדול מהמקרים מדובר בדימוי שמתייחס בעיקר למיתוסים השונים של בלאדי מרי, ולפעמים רק לשם שלה. האגדה המרכזית של בלאדי מרי מדברת על רוח רפאים, שמופיעה במראה כאשר קוראים בשמה פעם אחר פעם (מזכיר לכם מישהו בשם קנדימן?).
הכללים העיקריים של האגדה המיועדת לנשים צעירות, אם נקרא לזה ככה, הן לעלות גרם מדרגות לאחור, בבית חשוך, תוך כדי שהן אוחזות בנר ובמראת כף יד. לאחר שהבחורה מביטה במראה, היא אמורה לראות את הפנים של בעלה לעתיד. אם מופיעה גולגולת, שד או יצור זדוני אחר, יש חדשות רעות: אותה בחורה תמות לפני שתספיק להתחתן.
עד היום, האגדה של בלאדי מרי מהווה חלק מטקסים קבוצתיים, או ליתר דיוק: משחקי חברה מפחידים. העיקרון כאן דומה, ומבוסס על קריאת השם של בלאדי מרי מול מראה, בחדר חשוך או אפלולי, מספר פעמים. אם הכול מסתדר כמו שמקווים (או שלא), בלאדי מרי תופיע בצורה מפחידה כלשהי, לעיתים מכוסה בדם, ועלול לבצע פעולות שונות, החל מצרחות, דרך הריגה ועד לשתיית דם או כריתת איברים. למרבה המזל, כנראה שזה רק סיפור מפחיד שמספרים לילדים כדי להפחיד אותם, או כחלק מערבים עמוסי אלכוהול והורמונים.
הנה סרטון קצר שמראה כמה דברים מוזרים, כביכול, שקשורים לסיפור של בלאדי מרי. לי באופן אישי רובם נראים כמו שטות גמורה ומבוימת, אבל אתם מוזמנים לראות כמה דקות ולנסות להחליט: האם הקול של הקריין הוא יותר מעצבן, או מפחיד?
הסברים פיזיולוגיים לדמיון רצחני
מאמינים שאדם במצב מסוים יכול לדמיין שהוא רואה את הדמות של בלאדי מרי במראה, אחרי שהוא (בתקווה) קרא את השם שלה? ממש לא בטוח שהוא משוגע, וגם לא מנסה לעבוד עליכם. גם אם כנראה הוא עדיין לא פגש את בלאדי מרי, יכול להיות שהמוח שלו מנסה להוכיח לו שדווקא כן. יש לתופעות האלה הסבר פסיכולוגי, או אפילו ביולוגי.
האמונה היא שאדם ששוהה בחדר חשוך פרק זמן ארוך יחסית ומביט בפריט כמו מראה, עלול לסבול מהזיות שראינו בהרבה סרטי אימה, כמו פנים מעוותים או מסתובבים, היעלמות של הפנים, הופעה של יצורים שונים וניסיונות ג’אמפ סקייר אחרים. התופעה הזו כונתה על ידי חלק מהמומחים “אשליית הפנים המוזרות”, והיא נובעת מהעובדה שמערכת זיהוי הפנים הבסיסית שבמוח פועלת בצורה שגויה בתנאים מאתגרים כאלו, משלימה פרטים חסרים בצורה מעוותת. יש תופעות שונות שעשויות להיכנס לתמונה ולהסביר את ההתנהגות הזו, כמו אפופניה (מצב בו אנחנו רואים הקשרים או דפוסים בתוך מידע שהוא אקראי וללא כל משמעות) או היפנוזה עצמית.
וכן, יכול פשוט להיות שאותו אדם פשוט שתה יותר מדי כשהוא החליט להפוך את בלאדי מרי למשחק שתייה.
דם, סקס ותקציב נמוך: הסיפור של בלאדי מרי בעולם האימה
בלאדי מרי הייתה חלק מלא מעט סרטי אימה, לפעמים בצורה ישירה ולעיתים בתור קוריוז או כאזכור קטן. חשוב לציין שמראש לא מדובר כאן בסרטים מוצלחים מדי, ולרוב גם לא מוכרים מדי. בנוסף, כמו שתראו מיד, ההתייחסות כאן לסיפור של בלאדי מרי הוא די בסיסי ונתון, איך לומר, לפרשנות.
אגדה עירונית 3: בלאדי מרי (2005)
הסרט שהוא כנראה המוכר ביותר בסקירה שלנו הוא “אגדה עירונית 3: בלאדי מרי” משנת 2005. סרט ההמשך הדי כושל לסרטי “אגדה עירונית” יועד כבר מראש לווידאו אחרי שני סרטים שהצליחו דווקא לא רע בקולנוע. הסרט בוים על ידי מרי לאמברט, שהייתה שם די מבטיח בז’אנר האימה אבל נראה שעם השנים הלכה לאיבוד. מי שהתחילה בתור במאים בקליפים של זמרים כמו מדונה וסטינג, זכתה להצלחה אחרי שביימה את “בית קברות לחיות” ב-1989 (וגם סרט ההמשך שלו) ולאחר מכן עברה לסרטים זניחים יותר, כמו “The Attic” (אחד התפקידים הראשונים של יקירת האתר אלכסנדרה דדאריו) או “Mega Python vs. Gatoroid” מ-2011, על מאבק בין נחשי פיתון ענקיים לתנינים בפלורידה בשל שקר תסריטאי כלשהו.
ב”אגדה עירונית 3: בלאדי מרי”, קבוצה של ספורטאים צעירים חוטפת את בנות זוגם לנשף (!) כדי לשכר ולאנוס אותן (!!). זה מצליח, למעט בחורה אחרת בשם מרי שמנסה לברוח, מה שמסתיים בהרג שלה ובאחסון הגופה בקופסה. כמה עשרות שנים לאחר מכן, במהלך מסיבת פיג’מות, מחליטה גיבורת הסרט (קייט מארה) לזמן בצחוק את בלאדי מרי. זמן קצר לאחר מכן, מתחילים להתרחש אירועים לא מוסברים ורציחות, חלקן נראות כאילו יצאו מתוך סרטי “יעד סופי”. בסוף מבינים מה הקשר בין העבר להווה, ומי עומד מאחורי זה. אין ספק שהסרט השלישי הוא הפחות מוצלח בטרילוגיה, אבל עדיין יש בו כמה רגעים מהנים.
בלאדי מרי (2006)
“בלאדי מרי” הוא סרט דל תקציב שמספר את הגירסה שלו לאגדה. הסרט מתרחש בבית חולים פסיכיאטרי, כשהאחיות מטילות על אחת מהן (ג’סיקה וון) משימה: ללכת למרתף של בית החולים ולשחק שם בלאדי מרי. באופן לא מפתיע, היא נתקלת שם ברוח ונעלמת. אחותה (קים טיילר) יוצאת לחקור את המקרה, נתקלת בערימה של גופות ומגלה בדיוק מה קרה לאחותה ומי היא אותה מרי, שמסתבר שהיא קשורה אליה.
הסרט, באופן לא מפתיע, נקטל על ידי מבקרים מקצועיים וצופים מן המניין. אל תצפו כאן להפקה משובחת כמעט בשום אספקט. אבל למי שנהנה לראות סרטים דלי תקציב, עם הרבה Gore ועירום, הוא יכול להתאים לצפייה בלתי מחייבת.
מרי המתה (2007)
“מרי המתה” (“Death Mary”) בכיכובה של דומיניק סווין (מי שזכורה בעיקר מהתפקיד השערורייתי שלה בגיל 15 ב”לוליטה” של סטנלי קובריק), מבוסס על תסריט שנקרא “בלאדי מרי”. מכיוון שביפן אסור היה להשתמש במונח “בלאדי מרי” עקב סוגיה של זכויות יוצרים, התכנון היה לשנות את השם ל”מרי המתה” רק ביפן עצמה. הבעיה היא שבערך באותו זמן, המפיקים גילו שיש סרט אחר באותו שם שיוצא – כן, הסרט מהפסקה הקודמת – מה שגרם להם לבצע את השינוי הקוסמטי בשם הסרט כדי למנוע בלבול. כך נולדה מרי המתה, ואולי חבל שכך.
הסרט מציג אולי את האופן הבסיסי ביותר שאפשר להפוך את האגדה של בלאדי מרי לסרט אימה. קבוצה של חברים מתאספים בבקתה ליד האגם לסוף שבוע פרוע, שכולל כמובן את המשחק “בלאדי מרי”. אחרי שהם אומרים את שמה שלוש פעמים, הם מזמנים מכשפה מרושעת שמתחילה לרצוח אותם אחד אחרי השני. אנחנו עוד לא ראינו את זה הסרט, שלמען האמת נשמע לא רע בכלל.
האגדה של בלאדי מרי (2008)
“האגדה של בלאדי מרי”, כמו סרטים אחרים ברשימה הזו, מתחיל בהיעלמות מסתורית. העלילה עוסקת בבחור שאחותו נעלמה אחרי ששיחקה ב”בלאדי מרי” שמונה שנים קודם לכן. הוא סובל מסיוטים, מרגיש אשמה, ומחליט לחקור את ההיעלמות יחד עם בת הזוג שלו ופרופסור לשעבר. גם כאן מדובר בסרט די נידח (ציון של 2.7 מתוך 10 ב-IMDB, נכון לנקודת הזמן הנוכחית), שחלק מהמבקרים כינו “שיעמום מדמם”. בביקורות עולות רוב הבעיות שמאפיינות סרטים מהסוג הזה, כמו עלילה מלאת חורים וחסרת היגיון, משחק רע (אפילו בסטנדרטים של סרטים בתקציב נמוך), אפקטים שרחוקים מלהיות מרשימים וכדומה.
בלאדי מרי (2011)
ממשיכים עם סרט שאמור להיות לוהט, לפחות כל עוד מתארים אותו במילים ולא רואים אותו. בלאדי מרי 3D מתחיל בסצנת סקס לסבית, שהיא ככל הנראה אחת מסצנות הסקס הלסביות המשעממות בתולדות הקולנוע. העלילה מספרת על בחורה בשם מרי (כוכבת הפורנו ורוניקה ריצ’י, שגם עשתה המון סרטי אימה זולים שרוב חובבי האימה כנראה לא ראו), שנתפסת על ידי בעלה כשהיא כמעט נרדמת באמצע משהו שאמור להיות אקט מיני עם בחורה בלונדינית. במקום להצטרף או ללכת לישון כמו מרי, הבעל מחליט לרצוח את המאהבת ואת מרי.
כמה עשרות שנים לאחר מכן, קבוצה של יוצרי קולנוע מצלמים קליפ ומעירים בטעות את בלאדי מרי. אותה בחורה ג’ינג’ית מחליטה להתנקם בצוות, עקב קשר משפחתי של הבעל עם כוכב הקליפ, ורוצחת אותם בזה אחר זה כשהיא עירומה או לובשת בגדים מינימליים. באחד התיאורים לסרט תיארו את הנבלית כאן כ”גירסה מפתה של בלאדי מרי”, אבל אני הולך בעיקר על משועממת, שנראית כאילו היא רוצחת מתוך שינה.
למרבה המזל, לא מצאתי טריילר באיכות סבירה לסרט הזה.
לוחמי הרוחות נגד בלאדי מרי (2018)
קומדיית אימה שמגיעה אלינו מברזיל הרחוקה ועוסקת בארבעה יוטיוברים רודפי רוחות שמגיעים לבית ספר כדי לחקור את הטענות של התלמידים על רוח זדונית שרודפת את חדר השירותים שלה (“Bathroom Blonde Case”). בסרט מככב דנילו ג’נטילי, שהוא טאלנט די גדול בברזיל, והתוצאה לפי המבקרים היא בהחלט משעשעת.
אזכורים נוספים של בלאדי מרי
למרות שבלאדי מרי כיכבה בצורות שונות בלא מעט סרטי אימה, אפשר לראות שהם רחוקים מלהיות סרטי מיינסטרים, ובחלק גדול מהמקרים גם זוועתונים סוג ז’. בטלוויזיה המצב קצת יותר טוב, לפחות חלקית. למרות שלא מצאנו סדרת טלוויזיה שעוסקת באופן מובהק בבלאדי מרי, כמה סדרות די מוכרות שמתקדמות בעל טבעי או באימה הקדישו לה לפחות פרק אחד. ראינו אזכורים של בלאדי מרי” בסדרות כמו “מכושפות” (בו החבורה נאבקת בשד שמקים לתחייה נבלים מסרטי אימה, כולל בלאדי מרי”); “הלוחשת לרוחות” עם ג’ניפר לאב יואיט; “על טבעי” בו מתרחשת חקירה שלמה סביב מקרה של תקיפת אנשים מול מראות, מכיוון שכל חטאם הוא להגיד כמה פעמים “בלאדי מרי”; “תיקים באפילה”, בו היא לקחה חלק די מינורית בפרק בעונה השלישית (“Syzygy”); פארודיה ב”סאות’ פארק” בו החבורה מזמנת דרך המראה את רוחו של הראפר (“הנוטוריוס בי. איי. ג’י.”) ועוד.
אי אפשר שלא להתייחס גם למוזיקה, ולסינגל “בלאדי מרי” של ליידי גאגא מתוך האלבום השני, “Born This Way”. למרות שהשיר בכלל מתייחס לנצרות ולדמותו של מרי מגדלנה, אם הבנתי נכון, הוא מתקשר לעולם האימה בכמה דרכים. קודם כל, כמו הרבה שירים אחרים של ליידי גאגא הוא בהחלט קריפי במהות שלו, עם אווירה גותית ודי מלחיצה. השיר זכה לקליפ מצליח מאוד ביוטיוב, עם לא פחות מ-45 מיליון צפיות, אבל זה ממש לא הקליפ המקורי, כי לשיר אין קליפ רשמי. באופן די מדהים מדובר בפרויקט גמר בלימודי קולנוע של בחור מוכשר מאוד בשם רובן סמואל קורטז, שהצליח לבלבל הרבה מאוד אנשים.
ואם כבר צפיות ביוטיוב, אי אפשר שלא להזכיר את הגרסה המואצת של “בלאדי מרי” של ליידי גאגא, שהולבשה על סצנת הריקוד האייקונית של ג’נה אורטגה בוונסדיי (עליה כתבנו כבר באתר). אם הקליפ הלא רשמי לשיר המקורי הצליח ביוטיוב, אז הגרסה המואצת לריקוד שנעשה בכלל לצלילי שיר אחר הגיע להצלחה היסטרית עם כ-430 מיליון צפיות.
האגדה של בלאדי מרי הגיע גם לפארקי שעשועים. בשנת 2008, במסגרת אירוע “Halloween Horror Nights” באולפני יוניברסל בפלורידה, החברה החליטה ליצור נוסח משלה של הסיפור. “מרי אגאנה” היא רופאה שניסתה ללמוד על הפחד דרך מחקרים שיעמידו את המטופלים שלה עם כל מיני פחדים. במה שהייתה יכולה להיות העלילה של סרט דל תקציב כמו מה שראינו למעלה, בשלב מסוים היא מתחילה לאבד את המציאות והופכת להיות הרוח של בלאדי מרי, או משהו כזה.
אם מוסיפים לזה משחקי אימה (כמו “The Wolf Among Us”, “Identity V” ו-“Dishonored”), אפשר להבין אפילו יותר למה המיתוס יכול להמשיך לשחק בחיים שלנו. אז בפעם הבאה שאתם עומדים מול המראה בחושך, נסו להגיד בקול כמה פעמים “בלאדי מרי” ותנסו לראות אם משהו קורה. במקרה שלי, נשמעו דפיקות עזות על הדלת וצעקות מצד אשתי (“מי זאת הבלאדי מרי הזה? אתה בוגד בי עם ג’ינג’יות?”), אבל אולי לכם יהיה יותר מזל.