טירת פרדיאמה בסלובניה: הטירה הקריפית שמסתתרת בתוך מערה
כשזה נוגע לטירות עתיקות, המיקום יכול להיות אחת ממילות המפתח. יש מקרים בהם הלוקיישן הופך את הטירה למיוחדת, או אפילו למפחידה. טירת פרדיאמה בדרום-מערב סלובניה היא דוגמה מובהקת לכך. הטירה מתנשאת מתוך מצוק סלעי, ונראית כאילו היא עשויה בכל שנייה להיבלע בתוכו. למרות שרבים מסתפקים במראה המרהיב מבחוץ, אפשר גם לערוך בתוכה סיורים ולהתרשם מצדדים קריפיים אחרים, כמו מעברים סודיים וסיפורים על רוחות רפאים.
בסקירה הבאה, נציג את כל מה שחשוב לדעת על טירת פרדיאמה: החל מההיסטוריה העשירה שלה ועד להווה ולמגוון אפשרויות הביקור כאן, שמתאימות לא רק לחובבי אימה. בואו להכיר את אחד האתרים ההיסטוריים המיוחדים וגם המפחידים של אירופה.
800 שנה של היסטוריה מרתקת
טירת פרדיאמה (Predjama Castle) בולטת אמנם במראה המרהיב שלה, אבל מציגה גם היסטוריה מרתקת. לפני שהיא נוסדה, במהלך התקופה הפלאוליתית, המערה שהיא נמצאת בבסיסה שימשה למגורים. העובדה שמדובר כאן במערה השנייה בגודלה בסלובניה, אחרי מערת פסטוניה שנמצאת במרחק של כ-9 ק"מ בלבד משם, תרמה לכך.
ההקמה של הטירה מתוארכת למאה ה-13, גם אם אנחנו לא יודעים באופן מדויק מתי בדיוק היא נבנתה בפועל. מה שידוע הוא שהטירה הוזכרה לראשונה ב-1274, אבל הוקמה כנראה קודם לכן. משפחה גרמנית של אבירים בנתה אותה בסגנון גותי מסורתי, כדי לספק לה הגנה בפני כובשים פוטנציאליים, וקראה לה עם שמה (Luegg).
המיקום של הטירה הוא הכול חוץ ממקרי. אולי תתקשו להאמין, אבל הטירה לא נבנתה בפתח מערה כדי שתיראה נהדר בתמונות או בסטוריז באינסטגרם, כי אנחנו מדברים כאן על כמה מאות שנים אחורנית. אחד המאפיינים הייחודיים ביותר של טירת פרדיאמה הוא השילוב בין מבנה מעשה ידי אדם לבין הטופוגרפיה הטבעית. הטירה בנויה בתוך ועל גבי מערכת מערות טבעית, מה שמעניק לה מראה ייחודי, אבל גם הרבה מאוד יתרונות אסטרטגיים.
הרעיון המאוד הגיוני היה שהמיקום של הטירה בפתח המערה הטבעית ישפר את ההגנה עליה ויהפוך אותה – ובכן, למבצר של ממש. מבצר פרדיאמה הופך את משימת כיבוש הטירה למורכבת מאוד, כמעט בלתי אפשרית, כי אפשר לתקוף אותה רק מכיוונים בודדים. בהמשך נראה שגם להגנה שאמורה להיות הרמטית יש כמה נקודות חולשה אפשריות.
הסיפור של רובין הוד הסלובני
אחת התקופות המשמעותיות ביותר בהיסטוריה של טירת פרדיאמה הייתה כאשר היא הייתה בבעלותה של משפחת לואגר (Lueger), שהמפורסם מבניה היה אראזאם, או "ארסמוס". המשפחה של "אבירי אדלסברג" (השם הגרמני של פסטוניה) הרחיבה את הטירה, ובמאה ה-15 הייתה לה הזדמנות להוכיח את ההגנה שלה.
אדון הטירה באותה תקופה היה אראזאם לואגר, שכונה "הברון השודד", או ליתר דיוק "רובין הוד הסלובני" עקב העובדה שהוא נהג לגנוב מהעשירים ולהעניק לעניים. הוא נקלע לעימות עם בית הבסבורג, שרצו להתנקם בו על כך שהרג את מפקד הצבא הקיסרי, אחד מקרוביו של פרידריך השלישי, קיסר רומא הקדוש.
לואגר הפך למטרה, הן של בית הבסבורג והן של קיסרות רומא. הוא ברח למבצר והתבצר בו במשך למעלה משנה. הוא שיתף פעולה עם מתיאס קורבינוס, מלך הונגריה וקרואטיה בשנים 1490-1458, והשניים החלו בגל תקיפות נגד מבנים של שושלת הבסבורג. התוקפים, מנגד, התקשו להבין איך ה"שודד" מצליח לשרוד, או אפילו להתל בהם, למרות המצור שלהם ופעולות שנקטו בהן, כמו הרעלת בארות המים באזור. לואגר שרד, ואפילו יותר מכך. מספרים שכדי להטריל את חיילי צבא האימפריה הוא השליך עליהם פריטי מזון מהמבצר, כמו דובדבנים טריים שבאו לגלגל על המצור. כי מי שמרשה לעצמו לזרוק דובדבנים, בטח לא נמצא במצב חסר אונים.
את האספקה הוא קיבל דרך מנהרה תת קרקעית, שהתחילה במרתפי הטירה והגיעה עד לצד השני של ההר: למעשה, בשיא הגובה של המצוק, מרחק של כמה עשרות מטרים מהקצה שלו. הוא, ולרוב משרתיו, היו מתגנבים ומביאים את כל מה שהוא היה זקוק לו. בשלב מסוים, לפי האגדה שככל הנראה לא מבוססת מספיק מבחינה היסטורית, אחד ממשרתיו של לואגר בגד בו. הוא העביר את המידע על קיום המנהרה לאלו שחיפשו דרך להיכנס לטירה, ומשם הדרך לכיבוש הטירה ולהריסה שלה הייתה יחסית קצרה. בין אם הייתה בגידה ובין אם לא, השורה התחתונה היא שאראזאם הגיע באחד הימים לחדר השירותים כדי לעשות כנראה את צרכיו – כי זה בתקווה מה שעושים בשירותים – ונורה מפגז תותח, שהצליח להגיע לאזור בטירה שהיה מבוצר פחות.
בתחילת המאה ה-16, בית הבסבורג קיבל את השליטה על הטירה והתחיל לשקם אותה. הבעיה היא שב-1567 התרחשה רעידת אדמה נוספת, שהחריבה שוב את הטירה. לאחר מכן היא נקנתה על ידי אציל אוסטרי, שהחליט להקים אותה מחדש, הפעם תוך דגש על סגנון הרנסנס, עם חלונות גדולים, עיטורים מפוארים והפתעות אחרות. טירת פרדיאמה בגרסה הנוכחית נבנתה ממש במרכזו של צוק גבוה, בגובה של כ-123 מטר מעל פני הקרקע, ממש מתחת לביצור המקורי של הטירה מימי הביניים.
היא נשמרה מאז, פחות או יותר, בצורה מרשימה. במשך כמה עשרות שנים היא שימשה כבית ציד, במיוחד עבור אריסטוקרטים, עד שהחליטו להפוך אותה לפנינה תיירותית. תוך כדי נוספו לה אלמנטים שונים, כמו במסגרת השיפוץ במאה ה-18 במהלכו הוסיפו לה אלמנטים שמזוהים עם סגנון הבארוק.
עולם תת קרקעי שלם של אימה
היום, טירת פרדיאמה ניצבת כעדות מרשימה לארכיטקטורה ולהנדסה האנושית. המראה הדרמטי של הטירה שכאילו צומחת מתוך סלעי לתוך מראה, הניגודיות בגוונים בין החזית הלבנה לסלע האפור והאלמנטים השונים שמרכיבים אותה, יוצרים כאן מראה עוצר נשימה. מנקודת המבט שלנו, בתור חובבי אימה, הטירה בהחלט נמצאת בלוקיישן מפחיד, שמזכיר לפעמים – בעיקר בשעות הלילה – תפאורה של סרט אימה. או אפוס פנטזיה רחב יריעה, אם מאמינים לתיאוריות שהיוצר של משחקי הכס, ג'ורג' ר. ר. מרטין, קיבל השראה מהטירה הזו.
כיום אפשר לבקר בטירה במסגרת של סיור מודרך, גם אם רבים מסתפקים במראה שלה מבחוץ. אם אתם מגיעים לטירה דרך גשר התלוי מעל התהום, תגלו שהיא מורכבת מכמה קומות, שכל אחת מהן משמשת כמעין מוזיאון ומציג חלק אחר בסיפור ההיסטורי שלה. ברמה הכללית הקומות התחתונות מציגות את החלקים העתיקים יותר של הטירה, בעוד שהעליונות מתייחסות במידה רבה לשיפוצים ולתוספות במהלך השנים. בתוך הטירה תמצאו למשל אוסף די מרשים של כלי נשק מימי הביניים, כולל חרבות, קשתות, חליפות שיריון וכן הלאה.
רבים יטענו שמה שמרשים במיוחד בחלק הפנימי של מצודת פרדיאמה, נמצא דווקא מתחתיו. הטירה מאופיינת במערכת מסועפת של מנהרות, חלקן טבעיות וחלקן מעשה ידי אדם, שמתפרשות על פני כמה קילומטרים. המנהרות שימשו כאמור למטרות שונות לאורך ההיסטוריה – כמו נתיבי מילוט, אספקת מזון ושתייה (דרך מערכות לשימור מי גשמים), אחסנה וכדומה – והיום חלקן פתוח למבקרים.
המעברים עצמם הם בחלקם צרים ואפלים, ככה שאנשים שחוששים ממקומות סגורים (קלאוסטרופוביה) או חושך (מטבע הדברים, אין כאן כמעט תאורה טבעית) עשויים להרגיש שלא בנוח. העובדה שעטלפים הפכו את המנהרות שמתחת לטירה לביתם, יכולה לתרום גם כן למפלס הפחד.
כיאה לטירה שנוסדה למטרות הגנה, מבצר פרדיאמה מציע כמה קלפים נוספים בשרוול, חלקם כאילו יצאו מהמיתולוגיה של סרטי אימה. בתקרת מגדל הכניסה, תמצאו חורים שמיועדים היו לשפוך שמן רותח על פולשים (אגב, הייתי מציע לשקול גם זריקת דובדבנים). יש כאן שחזור של צינוק אפל, בו נכלאו וכנראה גם הומתו אנשים. בין קירות הצינוק יש רווח, שנועד "לקבע" אנשים לקיר, כמו שאפשר להסיק מהעובדה המזוויעה שבתור (!) הקיר נמצאו עצמות.
בטירה יש אולם בית משפט קטן, שמשקיף אל חדר העינויים. מה שמפחיד כאן הוא שמהאולם יש דלת שמוביל לתהום של כ-63 מטר, מה שאומר שלאנשים שנשפטו כאן היו כמה ברירות לא נעימות: חלק מהם עונו, ואחרים הושלכו אל מותם. מספרים שעצמות אדם עדיין נמצאות בתחתית התהום.
רוחות הרפאים של טירת פרדיאמה
אם מביאים בחשבון את העובדה שאנחנו מדברים כאן על טירה עתיקה מאוד, עם כמה נקודות אפלות לאורך ההיסטוריה ומיקום קריפי, לא צריכים להיות מופתעים מהעובדה שיש כמה סיפורי רפאים סביב הטירה. האגדה המפורסמת ביותר היא סביב רוחו של אראזאם לואגר, אולי הבעלים המפורסם ביותר של הטירה. אתם בטח יודעים מה זה אומר: סיפורים על כך שהרוח שלו עדיין משוטטת במסדרונות הטירה בשעות הלילה, מגינה על האוצרות, פותחת דלתות חורקות, עושה ג'אמפ סקיירס למבקרים ("בווווו") וכדומה. אגדות אחרות מספרות על הקורבנות של אותה רעידת אדמה מהמאה ה-16, שעדיין מנסות למצוא דרך החוצה. או על קורבנות המצור, המשרת הבוגדני שרוחו לא הצליחה למצוא מנוחה ונידון עליה להישאר בטירה לנצח, ועוד.
במהלך השנים הטירה נחקרה כמה וכמה פעמים על ידי צוותים או הפקות פרנורמליות, ולכאורה נמצאו עדויות לפעילות חריגה בתוך הטירה ובמערות שמקיפות אותה. כמובן שיכול להיות שההסבר הוא העובדה שבמערות יש כמויות גדולות של מינרלים, כמו קוורץ וברזל, שאוגרים אנרגיה ש"משגעת" את מערכות הגילוי. הספקנים יטענו שהקולות והצללים שמופיעים כאן, לכאורה או שלא, נובעים פשוט מהמבנה הייחודי של הטירה והמערות, שגורם למשל להדים או לרעשים צורמים.
איך אפשר לבקר בטירת פרדיאמה?
טירת פרדיאמה מציעה מגוון אפשרויות ביקור, המתאימות לכל סוגי המבקרים:
- ביקור קצר בחלק החיצוני של הטירה, בעיקר לתמונות (שיכולות להיות עוצרות נשימה) או אכילה במסעדה הסמוכה (שרבים מגדירים בתור מלכודת תיירים, באופן לא מפתיע). אפשר לשלב את הביקור עם מערת פסטוניה, שנמצאת כאמור במרחק של כמה דקות נסיעה. יש כרטיסים משולבים המציעים הנחה משמעותית, על ביקור בשני אתרים או יותר
- סיור מודרך בטירה – כולל את החדרים העיקריים של הטירה, המוזיאון וחלק מהמנהרות הפתוחות לציבור. הסיור נעשה מבחינה מעשית בעזרת אוזניות – יש הדרכה גם בשפה העברית (!) – ונמשך כשעה
- סיור ממוקד במנהרות – כולל ירידה למנהרות עמוקות יותר וביקור באזורים אחרים שלא זמינים בסיור הבסיסי יותר
- טיולי יום שיוצאים מערים אחרות (כמו לובליאנה או זאגרב), ומתמקדים בדרך כלל בטירת פרדיאמה ובמערת פסטוניה
איך קונים כרטיסים למצודת פרדיאמה?
כיאה לאטרקציה תיירותית מבוקשת (מאוד!), תוכלו למצוא כרטיסים לטירת פרדיאמה בכמה דרכים. אפשר כמובן לקנות כרטיסים בקופה במקום, אבל אנחנו ממליצים כמעט תמיד לבצע את הרכישה מראש, דרך האתר הרשמי של הטירה או אתרי הכרטיסים השונים (קישורים בהמשך). הסיבה היא שהמחירים בצורה הזו יכולים להיות זולים יותר, תוכלו להבטיח את המקום שלכם בסיור ואפילו לבחור יום ושעה מדויקים לסיור, ותימנעו מתורים די ארוכים שעשויים להיות כאן. אתרי הכרטיסים הגדולים גם מציעים אפשרות לביטול ללא תשלום, עד 24 שעות לפני המועד שנבחר, והגמישות הזו חשובה מאוד, במיוחד בימים טרופים אלו.
אתם יכולים לקנות כאמור כרטיסים משולבים, של טירת פרדיאמה (באחת הגרסאות המוצעות של הביקור) עם אטרקציות אחרות, מה שעשוי להוזיל את המחיר היחסי של כל אטרקציה.
למגוון סיורים וכרטיסים דרך Viator
למגוון סיורים וכרטיסים דרך Get Your Guide
למגוון סיורים וכרטיסים דרך Tiquets
שעות פתיחה של מבצר פרדיאמה פרדיאמה
בדומה ללוח הזמנים של הסיורים, גם שעות הפתיחה הכלליות יותר של הטירה משתנות לאורך השנה – ככה שחשוב לבדוק לפני מועד הביקור שלכם מה בדיוק צפוי כאן.
כלל האצבע הוא שבתקופות השיא של עונת התיירות, הטירה תהיה פתוחה לביקורים לפרק זמן ארוך יותר. נכון לשנת 2024, אלו הן שעות הפתיחה לפי חודשי השנה:
- ינואר-מרץ: הטירה פתוחה בשעות 16:00-10:00
- אפריל: 17:00-10:00
- מאי-יוני: 18:00-9:00
- יולי-אוגוסט: 19:00-9:00
- ספטמבר: 18:00-9:00
- אוקטובר: 17:00-10:00
- נובמבר-דצמבר: 16:00-10:00
במקרה של סיור המערות שמתחת לטירה, הוא זמין רק בין החודשים מאי לספטמבר. במאי וביוני הוא ייערך בתיאום מוקדם בלבד, בעוד שביולי, אוגוסט וספטמבר הוא מתקיים שלוש פעמים ביממה: 11:00, 13:00,16:00. כאמור, השעות האלה יכולות להשתנות, ככה שחשוב לעקוב באופן אישי ולראות מה צפוי בתקופה שלכם.