הקטקומבות של פריז: הצד האפל של עיר האורות

פריז היא אחת הערים התיירותיות ביותר בעולם, ככה שסביר להניח שאתם יודעים כבר מהם אתרי החובה במהלך הביקור בעיר. אלא שב”עיר האורות” יש כמה אתרים אידיאליים לחובבי האימה, שלוקחים אותנו גם לזמנים החשוכים והאפלים של העיר. הקטקומבות של פריז (Catacombs of Paris) הן ללא ספק מהאתרים המיוחדים, המוזרים וגם המצמררים ביותר בעיר. ככה זה כשיורדים לעומק האדמה ועוברים בין שלדים, גולגולות ואווירה של אימה.

קטקומבות פריז: מיליוני עצמות, אתר קבורה אחד

הקטקומבות של פריז הן מאתרי הקבורה המפורסמים בעולם, ולא קשה להבין מדוע. המדובר ברשת ענפה של מחילות וחדרים הממוקמים עשרות מטרים למתחת לפני הקרקע בפריז, בה תמצאו את השרידים של – שימו לב – כשישה מיליון גופות על פי ההערכות (כמעט פי שלושה מהאוכלוסייה של בירת צרפת כיום!), ביניהם כמה מגדולי המהפכה הצרפתית. המנהרות פזורות בכל רחבי העיר, גם אם ניתן לסייר רק במקטע קטן מאוד שלהן.

ההיסטוריה של הקטקומבות מחזירה אותנו למאה ה-18, או לשנת 1786 ליתר דיוק. בתקופה זו, מצב התברואה בבירה הצרפתית היה קטסטרופה של ממש. הקבורה של התושבים המקומיים נעשתה בבתי קברות, המפורסם שבהם נקרא “בית הקברות של החפים בפשע”, וכן בחצרות הכנסיות ברחבי העיר, בבתי חולים ובמקומות נוספים. הבעיה היא שהמתים, פשוטו כמשמעו, החלו לעלות על גדותיהם. במה שנראה כמו לקוח מתוך סרט אימה אפוקליפטי, מקומות הקבורה התמלאו, אנשים נתקלו בגופות ברחובות, בתים הסמוכים לבתי הקברות קרסו עקב לחץ הגופות עליהם ובזמני הצפות השרידים שלהם הגיעו לנקודות שונות ברחבי העיר. כולל סמוך לשוק הסיטונאי בעיר. לא צריך להיות מומחה לתברואה כדי לדעת מה הסיכונים של זה.

קטקומבות פריז

הצעד הראשון של הפריזאים היה לפתוח בתי קברות חדשים, בפאתי העיר. אבל זה לא הספיק, כי כבר היו מיליוני גופות הקבורות בכל העיר. הפיתרון הגיע ממקום בלתי צפוי, והוא מערכת המכרות של העיר ששימשו להפקת אבן גיר מהם הוקמו הבתים הישנים והמסורתיים של העיר. כשמבנים שהוקמו מעל המכרות החלו לקרוס עקב פגיעה ביסודות שלהם, מעצם היותם ממוקמים מעל תעלות ריקות, עלה הרעיון ליצור מערכת מנהרות שתחבר ביניהם ובכך תתרום לחיזוק המחצבות. מהר מאוד הבינו שמערכת המנהרות התת קרקעית הזו יכולה להיות ה-פתרון לבעיית המתים, והחלו להעביר את השרידים ממוקמות הקבורה השונים בפריז לכאן, בטקס דתי. זהו נעשה בחשאי, בשעות הלילה, אבל עם הזמן השמועה על מקום הקבורה הסודי החלה לצבור תאוצה.

מתקדמים למאה ה-19, בה הבינו קברניטי פריז שלאתר ייחודי כל כך יש גם פוטנציאל תיירותי. הממונה על המכרות דאז, לואי אדיין דה טורי, השקיע מאמצים בארגון העצמות בצורה מסודרת, אפילו יצירתית. הוא גם הוסיף את השלט המזוהה עם המקום עד עצם היום הזה, והוא “אתם נכנסים לממלכת המתים” (במקור: “Arrête ! C’est ici l’empire de la mort”). וכנראה שממלכת המתים מושכת מאוד מבקרים, כי היום מדובר באטרקציה תיירותית פופולארית מאוד עם זמני המתנה ארוכים ועומסים גדולים בחלק מהמקרים.

מיליוני שרידי אדם מתחת לבטן האדמה. הקטקומבות של פריז
מיליוני שרידי אדם מתחת לבטן האדמה בקטקומבות של פריז

הקטקומבות של פריז בראי האימה

התפאורה הקריפית של הקטקומבות בפריז מזכירה סרט אימה, ולכן לא מפתיעה העובדה שהן מקבלות מקום של כבוד בטקסטים תרבותיים שונים. מי שקרא את ספרו המפורסם של ויקטור הוגו, “עלובי החיים”, נתקל בתיאורים מפורטים של מי שהכיר היטב את מערכת הקטקומבות. חובבי האימה נהנו לגלות ב-2014 את “עמוק למעלה” (או במקור: As above, So Below), סרט פאונד פוטג’ אמריקאי שצולם כולו בקטקומבות, באישור די חריג של הממשלה הצרפתית. הסרט עוסק בקבוצת ארכיאולוגיים שיוצאת לקטקומבות בחיפוש אחר אבן החכמים של ניקולאס פלאמר – כן, ההיא מהספר הראשון בסדרת “הארי פוטר” – ונתקלת כצפוי בהתרחשויות חריגות ועל טבעיות מתחת לפני הקרקע. הסרט רחוק מלהיות מושלם, אבל הוא כן מצליח להעביר חלק מהתחושה של שהות במנהרות התת קרקעיות הביזאריות האלה. תנאי הצילום כאן היו די מוגבלים, עקב הקושי להכניס אביזרים או אפילו להתחבר לחשמל, ומספרים שאחד השחקנים סבל מקלאוסטרופוביה שגרמה לצורך בהפסקות הולכות וחוזרות בצילומים.

הנה הטריילר של “עמוק למעלה”:

הקטקומבות כיכבו בסרטי אימה נוספים (למשל, זהו מקום המגורים של הערפדים ב”ראיון עם ערפד”) ולצד זה במשחקי אימה, בקליפים (למשל של Velvet Revolver, אם כי הקליפ צולם באולפנים הוליוודיים בהשראת הקטקומבות ולא באתר עצמו), בספרים ועוד.


Shop now for Skeletons costumes!


סיור רשמי, או תיירות אלטרנטיבית (ולא חוקית)?

הסיור ה”רשמי” בקטקומבות של פריז נערך במקטע קצר מאוד של המנהרות: כ-1.7 קילומטר בלבד, מתחת לרובע ה-14 של העיר. כדי לסבר את האוזן, בפועל המנהרות פרוסות על פני כ-300 קילומטר (!) ונמצאות מתחת לחלק גדול מהרובעים הפריזאים, בעיקר בגדה השמאלית. הסיור, הנמשך כשעתיים, יוצא מכיכר Denfert-Rochereau וכולל בסך הכול 131 מדרגות בירידה ומספר קטן מעט יותר בעלייה בחזרה. הסיור מציע הליכה במנהרות התת קרקעיות במשך כמה מאות מטרים עד להגעה לדובדבן שבקצפת, והוא חדרי העצמות והגולגולות שמסודרות בחלק מהמקרים בצורות גיאומטריות שונות.

מומלץ מאוד לקנות עבור הקטקומבות של פריז כרטיסים מהאינטרנט – למשל דרך האתר Tiquets הפופולארי – תוך תיאום של מועד הביקור בהתאם לתאריכים הפנויים. בדרך זו תקבלו פטור מחלק משמעותי מאוד מההמתנה בתור, שעשויה להימשך גם כ-3-2 שעות בתקופות העמוסות, באוויר הפתוח. הכרטיסים כוללים את המדריך הקולי, בין השאר בשפה האנגלית, שמוסיף מאוד לחוויית הביקור מכיוון ששלטי ההסבר הקיימים במקום הם דלים ובעיקר בשפה הצרפתית. באמצעות המדריך ניתן להבין למשל מהו המקור המדויק של עצמות המונחות בחדר מסוים וללמוד עוד על התנאים שהובילו ליצירת מקום הקבורה החריג הזה והאופן בו ה”מבצע” נעשה בפועל. אפשרויות אחרות, יקרות יותר, הן להזמין סיור מודרך או אפילו סיור מודרך פרטי.

אם אתם קונים כרטיסים בנפרד, משך הביקור עומד על כ-45 דקות. האתר פתוח ברוב ימות השנה, בימי שלישי עד ראשון (סגור בימי שני ובחגים מקומיים), בין השעות 9:45 ל-20:30. המחירים (נכון לשנת 2022) דרך האתר הרשמי הם 29 אירו למבוגר (כולל מדריך אודיו), 27 אירו לכרטיס מוזל ו-5 אירו לילדים בגילי 17-4. בחלק מימות השנה אפשר לקנות דרך האתר – אבל לא בקופות – כרטיסי רגע האחרון בתעריף מוזל של 15-13 אירו למבוגר, בתוספת 5 אירו למדריך קולי. במועדים אלו ילדים עד גיל 18 נכנסים חינם. הבעיה היא שמספר התיירים במקום רחב, והוא יכול לאכלס רק עד 200 מבקרים ברגע נתון, ולכן לא היינו ממליצים לכם לקנות כרטיסים מראש.



רוצים לבקר בקטקומבות של פריז? הנה כמה טיפים שחשוב לשנן:

  • הביקור כאן, מטבע הדברים, לא מיועד לילדים. אם בכל זאת אתם מתכוונים לאתגר אותם, שימו לב שילד עד גיל 14 חייב להיכנס בהשגחה מלאה של מבוגר
  • מכיוון שאתם נמצאים במנהרות חשוכות מתחת לפני הקרקע, אפשר לצפות לטמפרטורה קרירה העומדת לרוב סביב כ-14 מעלות צלזיוס. נא להתלבש בהתאם, מומלץ גם עם נעליים סגורות ומונעות החלקה
  • אסור להיכנס לקטקומבות עם אוכל, שתייה, תיקים גדולים, מזוודות ועוד. אם אתם מגיעים בכל זאת עם תיק קטן שעומד בדרישות הדי מחמירות, יבדקו לכם אותו ביציאה כדי לוודא שלא לקחתם לכם גולגולת או שריד אחר כ”מזכרת”
  • המקום אינו מתאים לבעלי מוגבלויות או למתקשים בתנועה, בעיקר מכיוון שהירידה למנהרות נעשית דרך מדרגות לולייניות תלולות. הביקור אינו מומלץ עבור נשים בהריון, אנשים הסובלים מקלאוסטרופוביה
ביקור קלסטרופובי מצמרר. הקטקומבות של פריז

התיירות האלטרנטיבית (והאסורה) סביב קטקומבות פריז

אם חשבתם שהביקור במנהרות מתקיים רק במסגרת הסיורים, חשבו שוב. כבר לפני כמה מאות שנים הן הפכו למקום מסתור, כולל במהלך מלחמת העולם השנייה: בין השאר, על ידי חברי ההתנגדות הצרפתית ואפילו הצבא הגרמני, שהפעיל כאן בונקר מוסתר היטב. היום, במקביל לעבודות פיקוח וייצוב הנעשות כל העת כדי למנוע קריסות וצרות נוספות, התיירות ה”מחתרתית” סביב המנהרות חוגגת.

ניתן להיכנס לקטקומבות של פריז דרך נקודות שונות בעיר, דרך תחנות המטרו, בורות ביוב ומקומות נוספים. למרות שקל מאוד ללכת לאיבוד או להיתקל בבעיות שונות – למשל מקטעים נמוכים, מוצפים או כאלה הכוללים תשתיות המקשות על המעבר – רבים מגיעים לכאן ומשוטטים. במהלך השנים גילו שביצעו כאן מעשי ונדליזם, ערכו כאן מסיבות ואפילו הקימו אולם קולנוע תת קרקעי עם בר צמוד. עד כדי כך שבפריז פועל כוח שיטור מיוחד בקטקומבות, שעשוי להעניק קנס של כ-60 אירו לכל מבקר בלתי חוקי (“קטפיל”, או “אוהב קטקומבות”). אנחנו מציעים לכם לא לבחור באפשרות הזו, כמובן. מעבר לעובדה שמדובר בעבירה על החוק, אתם לא באמת רוצים להסתבך עם אתר תת קרקעי בו קבורים שרידים של מיליוני אנשים, נכון?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *