האקדמיה לאימהשירותי אימה

אתרים מפחידים באינטרנט: אילו בלוגים בנושא אימה יש, ולמה בעיקר באנגלית?

תמיד אהבתי לקרוא אימה. זה התחיל מספרים, שחשפו אותי לרמות שונות של פחד: החל מספרים שמיועדים לקהל צעיר כמו "צמרמורת" או סדרת "הסיפורים המפחידים ביותר בעולם", ועד לספרי אימה בוגרים יותר כמו סטיבן קינג או אדגר אלן פו. אבל אז נכנס לתמונה האינטרנט, וגרם לכך שאת רוב האימה שלי אני צורך דרכו. לא בהכרח לקרוא ספרים שלמים בפורמט דיגיטלי – כי עם כל הכבוד והרצון הטוב, קשה לי למצוא זמן לזה, ואני עדיין מעדיף את האימה שלי על המסך – אלא ללמוד כל מה שחשוב לדעת על כל מה שמפחיד. אתם יודעים: חדשות וביקורות של סרטי אימה, אתרי תיירות קריפיים מרחבי העולם, מוצרים לחובבי אימה, אגדות אורבניות, מחקרים ועוד.

השאלה ששאלתי את עצמי במהלך השנים היא איפה בדיוק אפשר למצוא תכנים מהסוג הזה, שמיועדים בעיקר (או אפילו רק) לחובב האימה הממוצע. החדשות הרעות הן שאם אתם מסתמכים על השפה העברית, הרשימה של אתרים מפחידים באינטרנט היא מאוד מצומצמת. באנגלית המצב הרבה יותר טוב, עם כמה אתרי אינטרנט מפחידים שנחשבים למצליחים מאוד. בסקירה הבאה נציג לכם את האתרים הבולטים, ונסביר להם מה בכל זאת אפשר לעשות כדי לקרוא אימה גם בעברית.

Shop now for our new Halloween décor!

כך אתרים מפחידים הפכו לחלק מקהילת האימה

על פניו, אתרי אינטרנט מפחידים נראים כמו רעיון מעולה. למרות התחושה היא שהז'אנר נמצא קצת מחוץ למיינסטרים העולמי – נניח, אם בוחנים את חוסר ההצלחה של סרטי האימה בטקסי הפרסים, או אפילו את הנתונים בקופות בהשוואה לחלק מהז'אנרים האחרים – המציאות היא שזה תחום מרתק ועשיר בידע. נכון שכותב שורות אלה הוא לא ממש אובייקטיבי, אבל עדיין אי אפשר להתעלם מהעובדה שלאימה יש קהל מעריצים (וקוראים) בכל רחבי העולם.

במהלך השנים, נפתחו לא מעט אתרי אינטרנט ובלוגים שמוקדשים לאימה – והצפי הוא שהמגמה הזו רק תתרחב בשנים הבאות, עם השתלטות הבינה המלאכותית (AI) על החיים של כולנו, עולם בו אפשר ליצור טקסט על כל נושא בתוך כמה דקות. בכל זאת,

 בין השאר, תמצאו היום באתרי אימה עולם תוכן עשיר הכולל:

חדשות: סיקור שוטף של חדשות מעולם האימה, כולל עדכונים על סרטים חדשים, סדרות טלוויזיה, ספרים, משחקי וידאו ואירועים מיוחדים בתחום.

✅ ביקורות: ניתוח ביקורתי של יצירות אימה חדשות וקלאסיות, המסייע לקוראים לבחור תוכן איכותי ולהעמיק את הבנתם בז'אנר

מדריכי צפייה: המלצות תוכן מותאמות אישית, רשימות נוסח "הטובים ביותר" וסקירות לפי נושא

✅ ראיונות: שיחות עם במאים, סופרים, שחקנים ויוצרים אחרים בתחום האימה

כתבות עומק – מאמרים, ניתוחים תרבותיים, היסטוריים ופילוסופיים, ואפילו מחקרים אקדמיים שקשורים לז'אנר. השפעות של סרטי אימה, ניסיונות להבין מה גורם לאנשים לראות סרטי אימה (בכלל, או בז'אנר מסוים) ועוד

פורומים וקהילות: מרחבים וירטואליים המאפשרים למעריצים לדון, לשתף ולהתחבר סביב תחומי העניין המשותפים שלהם. ברור שהיום הקהילות פחות נפוצות בתוך אתרי אינטרנט, אלא בעיקר ברשתות חברתיות (כמו פייסבוק)

תוכן מקורי בצורות שונות: לא רק תוכן כתוב, אלא גם סרטוני וידאו, פודקאסטים, עבודות קומיקס ואנימה, וכן הלאה

אפשר לטעון שהאתרים הגדולים בתחום מספקים לא רק תוכן בידורי, אלא גם משמשים קהילה של ממש עבור חובבי הז'אנר. מה שחשוב לא פחות הוא שהם מהווים פלטפורמה עבור יוצרי האימה עצמם, שיכולים להגיע באמצעותם לקהל רחב. זה לא מקרי שחלק מהאתרים הגדולים, כמו שתראו בהמשך, הפכו עם השנים למפיצים או אפילו ליוצרים של סרטי אימה. 

בחורה יפה קוראת בלוג מפחיד (AI)

אילו אתרים מפחידים באינטרנט פועלים היום? (באנגלית!)

Bloody Disgusting

Bloody Disgusting הוא אחד מאתרי האימה הוותיקים והפופולאריים ביותר היום. הוא נוסד ב-2001 על ידי המפיק וחובב האימה האמריקאי בראד מיסקה, הידוע גם בתור "מר מגעיל" (Mr. Disgusting) וטום אואן, שחברו למי שמשמש עד היום העורך של האתר, ג'ון סקווירס. האתר שהתחיל בתור בלוג הפך לאימפריה של ממש. ב-2007, הנתונים הראו כ-1.5 מיליון מבקרים וכ-20 מיליון צפיות בעמודי האתר בחודש. היום, מדובר על למעלה מ-20 מיליון גולשים בשנה ועוד מיליונים רבים בפלטפורמות השונות של בלאדי דיסגאסטינג, כמו הפודקאסט, האפליקציה ועוד.

האתר Bloody Disgusting הוא הרבה יותר מאשר בלוג בנושא אימה, אלא פורטל עצום עם חדשות בלעדיות, ביקורות עומק וסקירות מקיפות, במדורים אהובים כמו "הכבשה השחורה" (The Black Sheep) שמאגד בתוכו סרטי אימה מעוררי מחלוקת, או מדור נוסטלגי של סרטי אימה משנות ה-80 ("It Came From the 80s"). בשנים האחרונות, Bloody Disgusting משמש גם כמפיק של סרטי אימה – הסרטים המוכרים ביותר בהקשר הזה הם הזיכיון V/H/S וסרטים כמו "Kids vs. Aliens" ו"A Horrible Way to Die" – וגם מפיץ של סרטי אימה עצמאיים.

iHorror

iHorror הוא אתר גדול נוסף שעוסק בנגזרות השונות של אימה, כמו סרטים, סדרות טלוויזיה, משחקים, מוזיקה ואפילו תופעות "מוזרות ומפחידות" אחרות. האתר הוקם ב-2012 על ידי אנתוני פרניקה, שהשתמש בשלב די מוקדם במדיה החברתית לקידום התכנים שלו. מספרים שפרניקה רצה להשתמש באתר כדי לקדם סרטי אימה בהפקתו ובבימויו, אבל אין ספק שהיום iHorror עומד בפני עצמו ומושך מיליוני גולשים בחודש.

מאז 2015, האתר מעניק מדי שנה את פרסי iHorror שמציינים את הסרטים, השחקנים וההפקות המוצלחות ביותר באותה שנה. לצד קטגוריות מסורתיות כמו סרט האימה ובמאי האימה המצטיינים, ראינו במהלך השנים קטגוריות ייחודיות כמו ההופעה הטובה ביותר של "נערה אחרונה" (Final Girl), וגם התייחסויות למדיומים שונים של אימה: משחקי וידאו, ספר, קומיקס ואחרות.

שימו לב ש-iHorror מגיע בכמה שפות, כולל עברית. החדשות הפחות טובות הן שלא מדובר באתר תוכן נפרד, אלא בתרגום פשוט, כנראה גם אוטומטי ובעיקר לא ממש משכנע של תכני האתר לעברית.

תמונה של שלד יוצא מתוך אתר מפחיד (AI)

Dread Central

אחת ההתמחויות העיקריות של Dread Central, האתר שנוסד ב-2006 והפך לבולט מאוד בנוף האימה האינטרנטי, הוא סרטי אימה עצמאיים, בדגש על כאלו שלא מקבלים כמעט התייחסות במיינסטרים. לצד אתר האינטרנט, שמושך מיליוני גולשים בחודש, Dread Central ידוע גם בזכות רשת הפודקאסטים שלו (Dread Podcast Network), שכוללת פודקאסטים מצליחים כמו "Scared for Life", "Development Hell" ו-"Girl, That's Scary". ל-Dread Central יש גם פרויקטים מצליחים ביוטיוב.

הצוות של Dread Central כולל בתוכו חובבי אימה, עיתונאים ותיקים ומבקרי קולנוע. במהלך השנים האתר הרחיב את פעילותו לתחום ההפקה עם חטיבת ההפקה העצמאית "Dread", שכנראה התוצר המשמעותי ביותר שלה הוא הסרט הראשון של "מפחיד", הרבה לפני שהוא הגיע למיינסטרים והפך את ארט הליצן לאחד מאייקוני האימה הבולטים של השנים האחרונות. האתר מפעיל גם את "Dread TV", פלטפורמת סטרימינג ששמה דגש על סרטים עצמאיים ודלי תקציב.

בחורה יפה רואה משהו מפחיד במחשב (AI)

Creepypasta

המונח "קריפיפסטה" (Creepypasta) מתייחס לאגדה אורבנית מז'אנר האימה שמופצת באינטרנט על בסיס "העתק הדבק", כמו הבובה מומו, "סלנדרמן" או "משחק המעלית", סיפורים שהופכים בחלק מהמקרים לסרט אימה. בהקשר הנוכחי, Creepypasta הוא אתר שמתמקד ב"סיפורים מפחידים וסיפורת אימה מקורית", עם דגש על יצירה ושיתוף של תכנים מהסוג הזה. בחלק מהמקרים, כאמור, הסיפורים והדמויות חורגים מגבולות הרשת ומגיעים למסך הקטן או הגדול.

ב-Creepypasta תמצאו אינספור סיפורים ומיתוסים כאלה, בחלוקה לפי תאריך, קטגוריה, כותב וכן הלאה. המבקרים באתר יכולים כמובן לראות את הסיפורים האהובים או המדורגים ביותר, לתת לאתר לבחור להם אגדה אורבנית באופן רנדומלי וכן הלאה. מספרים שהאתר הוא יופי של נקודת כניסה ליוצרי אימה מתחילים, בדגש כמובן על המילה הכתובה, ויש סופרים שהתחילו את דרכם ב-Creepypasta אבל הפכו עם השנים לסופרי אימה מן המניין.

אתרים בנושא קולנוע אימה - תמונת אווירה (AI)

Fangoria

אולי תתקשו להאמין, אבל הפרינט עוד לא מת סופית. יש כמה מגזינים מודפסים שמוקדשים לאימה, כשאחת הדוגמאות האהובות היא מגזין האימה האמריקאי Fangoria, שהוקם עוד ב-1979. הוא נחשב למגזין האימה הראשון, "The First in Fright", והפך מאז לאחד המקורות הבולטים בתחום האימה. באופן מסורתי, המגזין התמקד בסרטי אימה גרפיים במיוחד, עם אפקטים מדממים ואלימות, ובלט בעמודי הצבע האיכותיים שלו. היה ניתן לקרוא כאן כתבות עומק וראיונות עם יוצרי אימה, להתעדכן בביקורות ובחדשות שקשורים לעולם האימה, ללמוד על כנסים ואירועים שונים לחובבי אימה ועוד. האתר חיבק את יוצרי האימה שמתשייכים לאוכלוסיית הלהט"ב והעניק להם מקום, גם בתקופות שזה היה פחות במיינסטרים.

המסע של מגזין Fangoria לא היה פשוט תמיד, בעיקר בכל הנוגע למעבר לעידן הדיגיטלי. ב-2015 המגזין הפסיק לחלוטין את המהדורה המודפסת שלו ועבר להסתמך רק על הדיגיטל, אבל שלוש שנים מאוחר יותר הוא חזר למדפים, תחת בעלות חדשות. פאנגוריה חי ונושם היום בתור מגזין מודפס ואתר אינטרנט, והתפרס לתחומים נוספים כמו מדיה חברתית, פודקאסטים ועוד. הוא קיבל מעמד של אייקון בתרבות האימה, ואפשר לראות לזה עדות בהופעות שלו בסרטים שונים, כמו "יום שישי ה-13 חלק 3", "היורש של צ'אקי", "צבא האפילה" ורבים אחרים.

מאז 1992, שהמגזין מעניק פרסים ליוצרי האימה בזכות ה-Fangoria Chainsaw Awards, או בתרגום חופשי "פרסי המסור של פנגוריה" – כן, פרס שהצורה שלו היא גולגולת עם מסור בראש. הפרסים ניתנים ביותר מ-15 קטגוריות, כמו סרטי האימה הטובים ביותר בהפצה רחבה או מוגבלת, סרט הביכורים המצטיין, ההופעות הטובות ביותר של שחקנים בתפקיד הראשי או המשני וגם קטגוריות שמאפיינות רק את הז'אנר האהוב עלינו, כמו אפקט המפלצות הטוב ביותר או ההריגה הטובה ביותר. משנת 2015, הפרסים ניתנים גם לסדרות טלוויזיה.

מגזין Scream

מגזין "Scream" הבריטי יוצא לאור באופן דו חודשי ומופץ למדינות שונות ברחבי הגלובוס. המגזין ידוע בכתבות העומק שלו ובראיונות עם שחקנים, במאים ואנשי מפתח אחרים שקשורים לתעשיית האימה. בנוסף תמצאו כאן ביקורות וחדשות על משחקי אימה, ספרים, קומיקס, נובלות גרפיות ועוד, דיווחים מסטים וחדשות אחרות. חלק גדול מההתייחסות כאן היא לאימה האירופית, וכמובן שגם הבריטית, ולא רק סרטים הוליוודיים או אמריקאיים.

ברור שבעידן הנוכחי, חלק גדול מהתכנים של Scream נצרכים דרך אתר האינטרנט של המגזין, שדי בולט בעיצוב הרטרו המדמם שלו. יכול להיות שחלק מכם האתר ייראה מעט מיושן במראה ובחוויית המשתמש שלו, אבל זה חלק בלתי נפרד מה"קטע" שלו.

למה אין מספיק אתרים מפחידים באינטרנט עברית?

נכון להיום, יש מחסור בולט של תכנים שקשורים לאימה בעברית. למעשה, אחת הסיבות שהחלטנו להקים את האתר הזה הייתה כי פשוט לא מצאתי כמעט שום דבר מעמיק או עדכני בעברית על הז'אנר האהוב. ככל הידוע לנו, נכון לעכשיו אתר "עולם האימה" הוא הראשון והיחידי בעברית שמתמקד באימה על סוגיה, כולל סרטים, תיירות אפלה, מוצרי אימה, אומנות, אימה "אקדמית" ועוד.

למה בדיוק זה קורה? כנראה שהסיבה העיקרית היא שהשוק הישראלי של חובבי הז'אנר קיים אמנם, אבל רחוק מלהיות עצום בממדים שלו כשזה נוגע לז'אנרים ספציפיים, יש שיגידו אפילו נישות. תעשיית הקולנוע והטלוויזיה בישראל כמעט ולא פעילה בתחום האימה, מה שקצת פוגע ביכולת לייסד כאן קהילת אימה מלאה. בנוסף, כמו בתחומים אחרים, חלק גדול מחובבי הז'אנר מסתמכים על מקורות באנגלית, כמו האתרים שהבאנו כאן.

רוב התוכן על סרטי אימה ונגזרות אחרות של הז'אנר מופיע כחלק מאתרי תרבות ובידור כלליים: אם תחפשו ביקורות על סרטי אימה שמגיעים לקולנוע, למשל, תוכלו להיתקל מדי פעם בביקורות באתרים גדולים כמו "וואלה!", "Ynet" ו"מאקו". יש כמה אתרים שמוקדשים יותר לקולנוע, כמו "עין הדג" שבולט בביקורות המעולות שלו, מגזין הטלוויזיה, הקולנוע והגיימינג "מאה בקולנוע" או האתר "סריטה", שזכה להצלחה גדולה בקרב חובבי הז'אנר עם המדור האהוב "אימת החודש", שכלל סקירה וביקורות של כמה סרטי אימה בחודש על ידי אור סיגולי, בצורה מעמיקה ושנונה. בתחילת 2024, אחרי כמעט 11 שנה של פעילות, המדור הזה נסגר והוחלף במדור החודשי החדש "אימה לנשמה" של לירון סיני.

בחורה שופעת קוראת באתר מפחיד (AI)

אז גם אם עולם התוכן הישראלי לא שופע באתרי אימה, יש את המדיה החברתית. בפייסבוק תמצאו כמה קבוצות שמוקדשות לנושא האימה, עם עדכונים, ביקורות, חדשות, מימים וכדומה של הקהל הרחב. בבהתאם למאפייני המדיה החברתית היום, הדגש שם הוא על פחות מלל, אבל עדיין תמצאו שם מספיק מידע כדי להצדיק את המעבר אחר הקבוצות האלה:

הערה קצרה לסיום: אתר "עולם האימה" הוקם מתוך אהבה עצומה לז'אנר, אחרי שכותב שורות אלה הבין שהז'אנר לא מקבל מספיק ביטוי בישראל, בטח בעברית. זה אתר עצמאי לגמרי וחדש באופן יחסי, עם אלפי גולשים בחודש – כמות שיכולה לגדול משמעותית, כי יש לנו קהילת אימה די רחבה כאן. 

התמיכה שלכם חשובה כדי לאפשר לנו להמשיך לגדול ולהתפתח. יותר מנשמח אם תעניקו לנו תמיכה כלכלית בצורה ישירה , תיצרו איתנו קשר לשיתופי פעולה ופרסום באתר, תבצעו רכישות דרך הקישורים באתר (חלקם יכולים להקנות לנו עמלה קטנה, שלא תייקר לכם את המחיר) או סתם תבקרו באתר, תקראו את התוכן ותספרו לחבר'ה.

אהבתם? מוזמנים לשתף. לא תמותו מזה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן