אימה תיירותיתמוזיאונים מפחידים

תערוכת העולם של טים ברטון תכניס אתכם למוחו של גאון (קצת מטורף)

לא צריך להציג את השם טים ברטון לחובבי האימה, ולאוהבי הקולנוע בכלל. הבמאי, התסריטאי והמפיק האמריקאי עומד מאחורי שורה ארוכה של סרטים, ביניהם "המספריים של אדוארד", "ביטלג'וס" וכמובן שגם סרט ההמשך שלו "ביטלג'וס ביטלג'וס", "אד ווד", "צ'ארלי בממלכת השוקולד", "חתונת רפאים", "סוויני טוד", "צללים אפלים", "פרנקנוויני" – והרשימה עוד ארוכה. הוא פועל כבר למעלה מארבעה עשורים וידוע למשל בסגנון הוויזואלי הייחודי שלו, המשלבת גותיקה, פנטזיה וכמובן שגם אימה.

מה שרבים לא יודעים שמעבר להיותו גאון קולנועי, טים ברטון הוא גם אמן מוכשר בתחומים אחרים. התערוכה "העולם של טים ברטון" (The World of Tim Burton) המוצגת כעת במוזיאון העיצוב בלונדון מאפשר למבקרים להיכנס לתוך הדמיון העשיר של ברטון, עם יצירות "לא קולנועיות" שלו – בעיקר מעולמות האיור, אנימציה, צילום, ציור וכתיבה.

ברוכים הבאים לעולמו של טים ברטון

התערוכה "The World of Tim Burton", שמוצגת כעת בלונדון, יצאה לדרך לפני למעלה מעשור: בשנת 2014, ליתר דיוק. בין השאר, היא הוצגה בערים כמו פראג, טוקיון, אוסקה, שנגחאי, הונג קונג, מקסיקו סיטי, סיאול, טורינו ועוד. נכון לעכשיו זו התחנה האחרונה של התערוכה, והפעם היחידי בה היא מוצגת בה בממלכה הבריטית.

התערוכה, בגדול, מראה שברטון הוא "אמן רב תכליתי". תוכלו למצוא כאן כ-500 פריטים, ביניהם:

  • ציורים – תמצאו כאן ציורים שברטון יצר בילדותו, עם השפעה של קריקטוריסטים ומאיירים קלאסיים כמו אדוארד גוריי, צ'ארלס אדמס (שיצר כמובן את הדמויות של משפחת אדמס), דון מרטין, תיאודור סוס גייזל (הידוע יותר בתור "דוקטור סוס", כמו שלמדנו בכתבה על היצירות המפחידות שלו) ואחרים. זאת לצד עבודות עדכניות יותר, שמראות גם את ההתפתחות של ברטון בתור אמן
  • רישומים
  • תצלומים – הן צילומים של ברטון עצמו והן צילומי סטילס ווידאו מאחורי הקלעים, שמראים את תהליכי ההפקה, הבימוי והיצירה של ברטון
  • ספרי סקיצות, שמראים למשל את תהליך הפיתוח הוויזואלי של דמויות מהסרטים המפורסים של ברטון, כמו "ביטלג'וס" ו"המספריים של אדוארד"
  • מיצבים פיסוליים, שנעשו בשיתוף פעולה עם מעצבים ואמנים מרחבי העולם
  • תלבושות – תלבושות ואביזרים מקוריים שהופיעו בסרטים של ברטון, כמו גם שיחזורים נאמנים למקור
  • מודלים וסטים, כולל גרסאות מוקטנות ותפאורות מיניאטוריות שהיו בשימוש ביצירותיו של ברטון

הפריטים השונים העוסקים בנושאים החזותיים ובמוטיבים המוכרים של ברטון. תמצאו כאן גם מוצגים שקשורים ליצירות הקולנועיות שלו, שמשלבות כידוע בין שפה ויזואלית עשירה, תלבושות ססגוניות וכמובן שגם מגוון סגנונות, עם שילובים בין העולם הגותי לפנטזיה, למשל, או בין אפלה (וכמובן שגם אימה) להומור. שימו לב שיש אפשרות להתנסות בחוויית מציאות רבודה (Snap AR) לפני ההגעה לתערוכה.

התערוכה מראה את הסגנון של ברטון וגם את נקודת המבט המעניינת שלו על נושאים שונים, בין אם ביצירות שהוא אחראי להן מהיסוד ובין אם בשיתופי הפעולה שלו עם אמנים שונים. בולט בה השילובים שהוא יוצר בין אדם, בעל חיים ומכונה, מעין גרסה עתירת דמיון של ד"ר פרנקנשטיין. הסגנון הבולט כאן הוא ה"קרנבלסקי" (Carnivalesque), סגנון הבולט בגרוטסקיות ובשבירה של גבולות או אפילו איסורים, תוך שילוב של קומדיה באופן שמאפשר למשל לנתח או לבקר נושאים שונים בצורה "ידידותית".

התערוכה מראה את החיבה של ברטון ליצירת דמויות עמוסות רגש ומלנכוליות של אנשים (או יצורים) חיצוניים לחברה, למשל ביטלג'וס, אדוארד ידי מספריים, ג'ק סקלינגטון (ברטון הוא המפיק של יצירת המופת "הסיוט שלפני חג המולד"), פרנקנוויני ורבים אחרים. התערוכה, ובמידה רבה גם הסרטים של ברטון, מראים שהוא עצמו הושפע מלא מעט ז'אנרים וסגנונות, לרבות מפלצות האימה הקלאסיות של אולפני יוניברסל, הקולנוע האקספרסיוניסטי, סרטי מפלצות יפניים (כמובן שהדוגמה המובהקת ביותר היא גודזילה) ויצירות של אמני מתח כמו ויליאם קאסל ווינסנט פרייס.

מתי מוצגת התערוכה של טים ברטון?

תערוכת The World of Tim Burton החלה להיות מוצגת במוזיאון העיצוב בלונדון ב-25 באוקטובר 2024. נכון לעכשיו התכנון הוא לסיים אותה ב-26 במאי, 2025, אם כי ייתכנו כמובן שינויים. 

התערוכה זמינה למבקרים במהלך שעות הפעילות של מוזיאון העיצוב בלונדון, לרוב החל מהשעה 10:00 בבוקר, עד השעה 17:00 בימי אמצע השבוע או 18:00 בימי שישי ושבת. שימו לב שיש תאריכים ספציפיים, בעיקר בסופי שבוע, בהם התערוכה של טים ברטון פתוחה עד השעה 20:00 בערב. מומלץ לבדוק את שעות הפתיחה מראש כאן

הכניסה האחרונה, בכל אחד מהמקרים, היא שעה לפני הסגירה.


Beetlejuice
 

כמה עולים כרטיסים?

הכניסה למוזיאון העיצוב בלונדון היא בחינם. אבל, וזה אבל גדול מאוד, תערוכות מיוחדות – כמו "העולם של טים ברטון" – כרוכות בתשלום נפרד. 

נכון לשנת 2025, אלו הם המחירים:

🎟️ מבוגר – החל מ-22 פאונד עד 26 פאונד (אם מעוניינים להוסיף גם תרומה למוזיאון)

🎟️ ילד (גילי 15-6) – מ-11 פאונד עד 13 פאונד (מחיר הכולל גם תרומה למוזיאון). ילדים מתחת לגיל 16 נדרשים בליווי של אדם מבוגר

🎟️ עד גיל 6 – הכניסה חינם, כשגם כאן יש צורך בליווי של מבוגר. 

🎟️ יש כרטיסים מוזלים עבור משפחות (הרכב של מבוגר אחד / שני מבוגרים + שלושה ילדים), סטודנטים (בהצגת תעודה מתאימה) ועוד

מכיוון שהתערוכה פופולארית מאוד, מומלץ להזמין כרטיסים מראש כדי למנוע אכזבות.

להזמנת כרטיסים באתר הרשמי

האם כדאי לבקר בתערוכת העולם של טים ברטון?

אם אתם נמצאים בלונדון ואוהבים את טים ברטון, או אפילו עולם האימה הגותי כמכלול, נראה שהתערוכה של טים ברטון היא בגדר חובה עבורכם. היא זוכה לביקורות חיוביות מאוד בעיתונות הבריטית. ה"אינדיפנדנט" למשל ציין שזו תערוכה "מפחידה, יפהפיה, ותערוכת השנה". ה"טלגראף" הציג אותה בתור "מסע פנטסטי בתוך המוח של יוצר", וה-Standard כ"מסע מצמרר, שנון ומרהיב ויזואלי בתור מוח פנטסטי".

מוזיאון העיצוב בלונדון הוא לא המוזיאון המוכר ביותר בעיר – הוא כמובן לא זוכה לכמות המבקרים של שמות ענק כמו המוזיאון הבריטי, מוזיאון ויקטוריה ואלברט, מוזיאון המדע, המוזיאון להיסטוריה של הטבע, מוזיאון השעווה מדאם טוסו, הגלריה הלאומית ואחרים – אבל הוא בהחלט מעניין מאוד עבור חובבי הז'אנר, גם מבחינת התצוגות הקבועות והתערוכות החינמיות שלו. הוא הוקם ב-1989 ומציג מאז מוצרים, גרפיקה ועיצוב דיגיטלי, עיצוב אופנה, אדריכלות ומבנים ארכיטקטוניים, עיצוב תעשייתי ועוד. 

מוזיאון העיצוב בלונדון פועל כארגון צדקה רשום – כלומר, הכנסות ממכירת כרטיסים לתערוכות שכן כרוכות בתשלום מיועדות לתחזוקת המוזיאון ולאצירה של תערוכות חדשות – וגם זוכה להרבה מאוד שבחים, כמו שתעיד הזכייה שלו ב-2018 בפרס המוזיאון האירופי של השנה. החל מ-2016 המוזיאון ממוקם במשכן הנוכחי שלו בשכונת קנזינגטון, במבנה ששופץ עבורו, וכולל חללי תצוגה בכמה קומות, תערוכות קבועות ומתחלפות, סדנאות, הרצאות ועוד.


Shop now for Beetlejuice Gifts!
 

יש גם מבוך

אם אתם מעריצים של טים ברטון ורוצים להיכנס לעולם שלו, תרתי משמע, תוכלו לעשות את זה גם במסגרת התערוכה האימרסיבית Tim Burton's Labyrinth. כמו שאפשר להסיק משמה, התערוכה מורכבת ממבוך שבין החדרים שלו תמצאו מוצגים שונים שקשורים לעולם של טים ברטון, כולל דמויות מהסרטים ויצירות אומנות אחרות שקמות לחיים בעזרת טכנולוגיה, אורות, סאונד ואפקטים נוספים. בסך הכול תמצאו כאן יותר מ-300 מיצגים ופריטים, כשמה שמעניין עוד יותר הוא שהמבקר בעצם מרכיב לעצמו את המסלול שלו, בשיטוט הלא פשוט דרך חדרי המבוך (שנמשך בדרך כלל כשעה).

"המבוך של טים ברטון" יצא לדרך בספטמבר 2022 והוצגה במדריד, בירת ספרד. לאחר מכן הוא נדד לערים פריז, בריסל, ברצלונה, ברלין ומילאן, שם התערוכה התקיימה עד לחודש מרץ 2025. מחודש יוני 2025 עד תחילת 2026 היא תוצג במקסיקו סיטי, כשבקרוב נדע מהם הלוקיישנים הבאים שלה לשנת 2026. 

קיבלתם חשק? הנה עוד אטרקציות מפחידות בלונדון:

אהבתם? מוזמנים לשתף. לא תמותו מזה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן