אימה תיירותיתאתרים היסטוריים

מפלצת של מקדש: מקדש הדרקון בתאילנד מפגיש מסורת, פנטזיה ואימה

יש אינספור מקדשים בתאילנד. בעיר הבירה בנגקוק תמצאו למשל מקדשים עוצרי נשימה, חלקם משתייכים לאתרי החובה של העיר, כמו מקדש וואט פו, מקדש וואט סקט, מקדש האזמרגד וכמובן שגם המקדשים שמרכיבים את מתחם ארמון המלך. בצ'אנג מאי הצפונית יש למעלה מ-300 מקדשים, כמעט בכל פינה. עם כל הכבוד להם – וכשכותב שורות אלה טייל בפעם האחרונה בבנגקוק, הוא ביקר בלא מעט מקדשים – אנחנו כאן כדי לדבר על מקדש מיוחד, יש שיגידו אפילו ביזארי או מפחיד. מקדש וואט סמפרן (Wat Sam Phran) הבודהיסטי, הידוע יותר בתור "מקדש הדרקון", הממוקם במרחק של כמה עשרות קילומטרים מבנגקוק.

יש לנו חיבה למקומות היסטוריים עם צדדים מפחידים, ואין ספק שהמקדש עונה על ההגדרה הזו. מקדש הדרקון, כמו שתוכלו להסיק משמו, משלב ארכיטקטורה מיוחדת, שהאלמנט הבולט שלה הוא דרקון ענקי שמקיף את המבנה הוורדרד, במה שנראה כמו מתקן בפארק שעשועים. אם מביאים בחשבון את החשיבות של המקדש עבור המקומיים, אבל גם שערורייה אחת שפגעה מאוד בכל מה שהוא מייצג, מבינים בדיוק למה הגיע הזמן לסקור את אחד האתרים המיוחדים בתאילנד.

תמונת אווירה של מקדש הדרקון בתאילנד לאתר אימה (AI)

המאפיינים העיקריים של מקדש הדרקון

האמת היא שקשה להישאר אדישים למראה המיוחד של מקדש הדרקון. המבנה המרכזי של המקדש הבודהיסטי הוא מגדל גלילי בצבע ורוד, הכולל 17 קומות. המגדל מתנשא לגובה של 80 מטר, וזה ממש לא מקרי, כי המספר 80 מייצג את גילו של בודהה בעת מותו. העלייה לראש המגדל נעשית דרך גרם מדרגות מתפתל, שבחלקים מסוימים שלו נשאר מוזנח עם השנים, כשלאורך המסלול תמצאו פסלים בודהיסטיים וקישוטים אחרםי. חלק מהמעברים בתוך המקדש מעוצבים כך שהם יוצרים חוויית הליכה ייחודית, המדמה עלייה פיזית ורוחנית בו זמנית.

האלמנט המרכזי כאן הוא שמסביב המקדש, מהבסיס ועד לגג, מתפתל דרקון ענקי בגווני ירוק ואדום, עם קשקשים בצבע זהוב. הרגליים של הדרקון נמצאות על הקרקע, גופו מתפתל סביב הקומות, וראש הדרקון (בו נמצא גם המקדש הבודהיסטי) נמצא מעל גג המבנה. הבחירה בדרקון היא לא מפתיעה כשבוחנים את הבודהיזם. הדרקון מסמל כוח והעוצמה, והשילוב שלו במקדש, מהתחתית ועד לקצה העליון, מסמל את העלייה של האדם מצער אל אושר, או במובן המיסטי יותר: מהגיהנום לגן העדן. 17 הקומות מסמלות את מסמלות את המחוזות השמיימיים אליהם מגיעים בחיים שלאחר המוות, לפי מעשיו של האדם במהלך החיים.

מעשה בנחש שרצה להיות נזיר בודהיסטי

יכול להיות שהכול קשור בכלל לנחש מיתולוגי. האגדה התאילנדית מספרת על פאיה נאגה, יצור מיתולוגי שקשור מאוד למבנה של מקדש הדרקון. פאיה נאגה היה יצור חזק ודמוי נחש שחי במעמקי הנהרות. הוא רצה להשיג הארה רוחנית ולהקדיש את חייו לבודהה. הנחש ביקש להצטרף אל קהילת הסנגהה (Sangha) – כלומר, להפוך לנזיר בודהיסטי.

הבעיה היא כאשר הוא פנה אל הבודהה בבקשה להפוך לנזיר, בקשתו נדחתה. לפי המסורת הבודהיסטית, רק בני אדם יכולים להפוך להיות נזירים, ולכן הנאגה (יצור על טבעי, כזכור) לא יכול להיות חלק מהקהילה הנזירית. הנאגה לא ויתר, והשתמש בכוחות העל טבעיים שלו כדי להפוך את עצמו לבעל דמות אנושית. כשהוא הגיע לבודהה בצורת אדם, הוא התקבל כנזיר, אבל במהלך השינה הוא חזר לצורה הנחשית שלו, והזהות האמיתית שלו התגלתה.

פאיה נאגה נאלץ לעזוב את הקהילה הנזירית, ולא הגשים את חלומו להיות נזיר בודהיסטי מסורתי, עם גלימות צהובות. אבל הבודהה העריך את המאמצים שלו והסכים להעניק לו תפקיד סמלי של נזיר מיוחד, לבוש בגלימה לבנה, עם סמכות להגן על הנזירים ולסייע להם בדרכים שונות.

אם נחזור למקדש הדרקון, אפשר לטעון שהנחש הענקי שמתפתל סביב המקדש מייצג את המסע הפנימי שהאדם עובר, מהסבל עד להארה. זה מסר על תקווה, נחישות ושינוי רוחני: כמו שפאיה נאגה רצה להיות נזיר ולהתקרב לבודהיזם למרות כל ההבדלים, כך האדם יכול לטפס מדרגה אחרי מדרגה, כלפי מעלה, כדי להגיע להגשמה רוחנית. זו אולי הסיבה לכך שלפי האמונה המקומית, בקשת משאלה לפני הטיפוס לראש המקדש היא סגולה למזל טוב.

מבט פנורמי על מקדש הדרקון ליד בנגקוק, תאילנד

הצד העגום של מקדש הדרקון

מקדש הדרקון נוסד לפני מספר עשורים, מתוך חזון של שילוב בין דת, מיסטיקה ואמנות. המקדש שימש ועדיין משמש למטרות שונות, כמו פולחן ומדיטציה. התושבים המקומיים מגיעים למקום, מדליקים קטורת ומניחים מנחות לבודהה ולרוחות אחרות.

הבעיה היא שבשלב מסוים, חל פיחות משמעותי במעמד שלו בקרב המקומיים, בנסיבות איומות: כמה מאנשי הדת של המקדש היו מעורבים במקרים של תקיפה מינית, בעקבותיה הוטלו עליהם עונשי מאסר ארוכים. בשנות ה-80, מי שהיה ראש המקדש אז, האבוט Phra Pawana Puttho, הורשע במעשי אונס של לא פחות מתשע קטינות (!), ונידון ל-160 שנות מאסר. הפופולאריות של המקדש ירדה והתדמית שלו נפגעה, אבל עדיין יש בו לא מעט מבקרים, בין אם מקומיים שעושים זאת למטרות אמונה ובין אם תיירים שבאים לראות את הייחודיות התרבותית והאדריכלית שהוא מבטא.

איך מגיעים למקדש הדרקון?

מקדש הדרקון ממוקם במחוז בשם נאקון פאתום (Nakhon Pathom), כ-40 קילומטרים מערבית מבנגקוק. בסמוך לו תמצאו שבעה מוקדשים קטנים המוקדשים לבודהה, מקדש לכל אחד מימות השבוע, וגם גן שנראה כאילו יצא מסיפורי האגדות. ברחבי הגן תמצאו פסלים של בעלי חיים ויצורים נוספים, כמו ארנב לבן, דולפינים קופצים, נמרים, פילים ועוד. יש כאן גם מערה בצורת צב, עם בריכה קטנה בתוכה, בה תוכלו לבקר.

למרות שלא מדובר באחד האתרים התיירותיים המבוקשים ביותר בתאילנד, ולמרות שיש לא מעט מקדשים מפורסמים ומתוירים הרבה יותר, זו אחת הפנינים הנסתרות המעניינות של תאילנד. הביקור כאן יכול להתאים למי שרוצה להכיר צדדים אותנטיים ותרבותיים של תאילנד, לחובבי המבנים המיוחדים וכמובן שגם לאנשים שאוהבים מבנים מוזרים, על גבול המפחיד.

תוכלו להגיע למקדש הדרקון מבנגקוק בכמה דרכים:

סיורים מאורגנים

טיולים רבים כוללים את הביקור במקדש לצד אטרקציות נוספות כמו השוק הצף Damnoen Saduak (שמוכר לפעמים בתור השוק הצף בבנגקוק, למרות שהוא ממוקם כ-100 ק"מ מהעיר) ושוק הרכבת המתקפל המוזר Maeklong הממוקם בתחנת רכבת, שנקרא כך מכיוון שכמה פעמים ביום הסוחרים בו נאלצים לקפל את כל הדוכנים כי עוברת רכבת. שילוב מוצלח אחר של המקדש הוא עם השוק הצף באמפאווה ומקדש השורשים המרשים, שממוקם בתוך עץ.

השילוב של המקדש בטיולי יום נפוצים שיוצאים מבנגקוק הוא יתרון משמעותי,שהופך את הביקור כאן ל"נגיש" מאוד ומאפשר לעשות זאת לצד אתרים תיירותיים נפוצים עוד יותר.

הזמינו טיול יום מבנגקוק דרך Klook

הזמינו טיול יום מבנגקוק דרך VIator

הזמינו טיול יום מבנגקוק דרך Tiquets

רכב שכור או מונית

נסיעה ישירה מבנגקוק אורכת כ-60-50 דקות. מהניסיון שלנו רוב התיירים לא בוחרים לשכור רכב בתאילנד מסיבות שונות (בעיקר, שהנהיגה כאן היא לא פשוטה), אבל תוכלו לקחת מונית מבנגקוק במחיר סביר

תחבורה ציבורית 

אפשר להגיע עם אוטובוס למקדש הדרקון, אבל האמת היא שזו משימה ארוכה, די מורכבת, ולא ממש מוצלחת. נכון למועד הבדיקה שלנו, אין קו אוטובוס שמגיע ישירות למקדש מבנגקוק. מה שכן אפשר לעשות הוא להגיע באוטובוס מתחנת Bang Wa ל-Wat Sam Phran, מה שיביא אתכם למרחק של כמה קילומטרים מהמקדש. משם תוכלו לקחת מונית.

למרות שהאפשרות הזו היא הזולה מכולן, היא די מורכבת, כי המסע עשוי להימשך משהו כמו שעתיים לכיוון. לכן ההמלצה היא להעדיף את הטיולים היומיים, שיאפשרו לכם לשלב אתרים תיירותיים מעניינים אחרים, או לפחות מונית.

טיפים חשובים לפני ביקור במקדש הדרקון

  • המקדש פתוח למבקרים מדי יום. הוא אמור להיפתח בסביבות 6:00 בבוקר – למרות שיש דיווחים שזה קורה לפעמים בפועל רק שעתיים או שלוש מאוחר יותר – – ולהיסגר בסביבות 18:00. למרות זאת, מספרים שבחלק מימות השבוע, הנזירים שעדיין חיים ועובדים שם עשויים להיות עסוקים בפעילויות שמונעות מהתיירים את האפשרות לבקר במקדש. נראה שסופי שבוע הם יותר "בטוחים" לביקור, אבל גם בהם שום דבר לא מובטח.
  • הכניסה למקדש לא כרוכה בתשלום, אבל מומלץ מאוד להשאיר סכום מסוים שיאפשר למקום להמשיך להתקיים (משהו כמו 80 באט)
  • בניגוד למקדשים המפורסמים והמתויירים של בנגקוק וצ'אנג מאי, מספר התיירים כאן הוא מצומצם מאוד. לכן רוב הזמן תוכלו להגיע כאן וליהנות גם משקט, שמתאים מאוד למקדשים מהסוג הזה
  • מכיוון שמדובר במקדש בודהיסטי במלוא מובן המילה, חייבים להקפיד על לבוש צנוע – בעיקר כיסוי של הכתפיים והברכיים, רגליים יחפות וכדומה
  • כדאי להביא מצלמה, ולו מכיוון שהנוף מהחלק העליון של המקדש (אם אפשר להיכנס אליו) הוא מרשים מאוד

 

אהבתם? מוזמנים לשתף. לא תמותו מזה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן