גבעת הצלבים בליטא: היסטוריה של מוות ואלימות

צלב, לפי ההגדרה הפשוטה והבסיסית ביותר, הוא צורה המורכבת משני קוונים מאונכים החוצים זה את זה. בפועל, הצלבים מעלים קונוטציות שונות ואפילו מיתוסים שלמים. אלו הם סמלים עתיקים מאוד, מהעתיקים ביותר שהאנושות מכירה, ותמצאו להם שימוש שונה בדתות. כידוע, צלב הוא הסמל העיקרי של הנצרות, שמסמל את ייסוריו של יישו. בתפיסות אחרות, הצלב מסמל את חלוקת העולם לכיווני רוח או לארבעת היסודות, למשל. ומה לגבי סרטי אימה?

אם ראיתם סרטי אימה בחייכם, סביר להניח שאתם יודעים שברבים מהם הצלב קיבל תפקיד מסוים. הצלב, למשל, הוא החפץ שיכול לסייע לנו להרחיק מאיתנו שדים (או ילדות שנכנס לתוכן שד. ע”ע רייגן), ערפדים (ד”ש לבאפי) ומה עוד. צלבים יכולים לסמל פחד, רוע או נוכחות על טבעי, אבל מצד שני גם תקווה, הצלה וריפוי. מבחינה היסטורית צלבים שימשו בעבר כמכשירי עינויים ומוות. כשהופכים, שוברים או שורפים אותם, דוגמה נוספת, עלולים להתרחש אירועים רעים ונוראים. לכך אפשר להוסיף את העובדה שהצלבים מופיעים מראש בלוקיישנים הנחשבים למפחידים, כמו בתי קברות, בתים רדופים או כנסיות חשוכות.

בהתחשב בכל אלה, אפשר להבין למה מקום מסוים המכיל מספר מרשים מאוד של צלבים נחשב למפחיד, ולכן יכול להיכלל באתר שלנו. זהו בדיוק המקרה של גבעת הצלבים בליטא, שכולל בתוכו היסטוריה מעניינת וגם צד מפחיד מסוים בהווה.

גבעת הצלבים בליטא (8)

מהי גבעת הצלבים בליטא?

גבעת הצלבים (בליטאית: Kryžių kalnas) ממוקמת בחלק הצפוני של המדינה, מרחק של כ-12 קילומטר מעיר בשם שיאוליאי הנחשבת לרביעית בגודלה בליטא. כמו שאפשר להסיק משם המקום ומההקדמה שלנו, בגבעה הקטנה הזו – שאורכה כ-60 מטר ושרוחבה כ-45 מטר בלבד – תמצאו הרבה מאוד צלבים בשלל גדלים וצורות. יחד עם פסלים, מחרוזות תפילה, תמונות וחפצים אחרים, חלקם דתיים וחלקם קשורים להיסטוריה וללאום הליטאיים.


BTTD


גבעת הצלבים נחשבת לאחד מאתרי העלייה לרגל הבולטים בליטא, בין השאר מכיוון שהיא מסמלת תקווה, אמונה והתקוממות. למרות שההיסטוריה המלאה של המקום לא ידועה, הדעה המקובלת היא שהצלבים הראשונים שם הוצבו שם אחרי מרד נובמבר, אי שם בשנים 1831-1830. הייתה זו התקוממות עקובה מדם באזור הכבוש של פולין וליטא כנגד האימפריה הרוסית. משפחות הקורבנות האלו לא יכלו לקבור את יקיריהם בשטחים הרשמיים עקב התנגדות האימפריה הרוסית, וגם כי חלק גדול מהגופות בכלל לא נמצאו. הם החליטו למקם את הצלבים על גבי הגבעה, שהחלה לקבל לאט לאט אופי משלה. בהמשך, בין השאר אחרי מרד ינואר ב-1863, התווספו אליה עוד ועוד צלבים. במהלך ההיסטוריה הגבעה קיבלה את המעמד של מקום קדוש, בו מתקיימים טקסים דתיים.

גבעת הצלבים-ליטא
צלבים בכל מקום. צילום: Alet123. רישיון: CC BY-SA 4.0

לגבעת הצלבים בליטא יש יותר מאשר משמעותיות דתיות. כאשר האימפריה הסובייטית שלטה בליטא, היא ראתה את המקום כחתרני, ככזה שמבטא את ההתנגדות של התושבים למשטר, כמקום מתריס. יותר מפעם אחת השלטונות פגעו בגבעה והשמידו אלפים רבים של צלבים. חלק מהם נשברו, אחרים נשרפו, כשלפעמים השלטונות השתמשו בחומרי הגלם (בעיקר מתכת) למטרות אחרות. בהמשך השלטונות הטילו מגבלות שונות על המקום, כולל חסימת הרמטית של הגישה, בדרכים פיזיות או בעזרת שיטור, בטענות של היעדר ערך או אפילו מגפה משתוללת. בסוף שנות ה-70 הם אפילו ניסו להציף את המקום. הליטאים, בעקשנות, לא הרימו ידיים. בכל פעם שהגבעה ניזוקה או נהרסה, הם פעלו לשקם אותה.

כמה צלבים יש בגבעת הצלבים?

האזכור הראשון של גבעת הצלבים, ככל הידוע לנו, הוא בשנת 1850, בכתבים בהם תוארו 17 צלבים. ברור שבמלך השנים המספר עלה משמעותית, יחד עם השינויים שחלו באזור ובברית המועצות בכלל. ההגבלות הוסרו, או לפחות הפכו לפחות הרמטיות, והגבעה הפכה למקום עלייה לרגל. במקביל, התפקיד הדתי-קתולי שלה הפך למובהק יותר, בין השאר בזכות ביקור במקום של האפיפיור יוחנן פאולוס השני ב-1993, שנשא דרשה של תקווה לתושבי ליטא ולכלל תושבי אירופה הנוצריים.


500x500 Funko Soda Affiliate Banner


את הצלבים החלו לספור באופן רשמי יותר ב-1900, ולפי הכתבים נספרו שם 130 צלבים. בשנים שלאחר מכן ראינו גידול “טבעי” בצלבים, ומנגד הפחתה שלהם עקב אותם מעשי הרס מצד השלטונות הסובייטיים. ב-1922, למשל, נספרו כאן 50 צלבים, בעוד שב-1938 מספרים עלה על 400. ספירות נוספות, בין השאר בשנות ה-60 וה-70, הצביעו על אלפי צלבים, למרות (ואולי בגלל) ניסיונות ההרס של הממשלה הסובייטית.

גבעת הצלבים

המספר המדויק של הצלבים לא ידוע כיום, אבל ההערכות מדברות על יותר מ-100,000 צלבים לפחות, כשהמספר רק עולה משנה לשנה. יש אפילו כאלו שחושבים שיש כאן כ-300,000-200,000 צלבים. חשוב להדגיש שהיום אין תקנות מוסדרות או הגבלות לגבי השאלה מי יכול להציב צלבים על גבי הגבעה, או מהו סוג הצלבים שמקבל בה את מקומם. העובדה הזו תורמת לקסם של המקום, או אם תרצו: לאווירה הקריפית שלו.

התחושה שמתארים אנשים שביקרו כאן היא של כאוס, שמראה שהמוות באמת נמצא בכל מקום. צלבים גדולים בולטים לצד אלו הקטנים יותר (למיטב הבנתנו, כן יש גודל מקסימלי של צלב), החומרים מגוונים (החל מצלבי עץ פשוטים ועד לצלבי מתכת יוקרתיים יותר). על גבי רבים מהם תמצאו עיטורים, גילופים, ציורים, תמונות של המנוח או טקסטים, ולפעמים בסמוך אליהם מתנות קטנות. בנוסף, על פי התקנות המקומיות חל איסור להסיר צלב שכבר נמצא כאן.

גבעת הצלבים בליטא, צילום פנורמי
גבעת הצלבים בליטא, מבט פנורמי. צילום: Diego Delso. רישיון: CC BY-SA 3.0

ברור שחלק מהצלבים כוללים שמות או תאריכים, בין אם של אנשים מן המניין ובין אם של אלו הקדושים יותר, או אפילו כמה גיבורים של העם הליטאי. יש צלבים שמתכתבים עם הרגעים הנוראיים ביותר בהיסטוריה של ליטא, או אפילו באזור המדינות הבלטיות כולו. ב-1994 התרחש אסון מעבורת אסטוניה, הנחשב לאסון הימי הקטלני ביותר של אונייה במי אירופה. ביום הנורא ההוא טבעה מעבורת עם למעלה מ-1,000 נוסעים במי הים הבלטי, מה שהביא למותם של 852 איש. עד היום לא ברור לחלוטין מה קרה שם בדיוק, כשלצד הגרסה הרשמית על ליקויים בתכנון הספינה עולות טענות על התנגשות מסתורית בלב ים. בין כל הדיונים האלו, הציבו כאן במהלך השנים צלב לזכר קורבנות האסון.


Car Rental Deals 300x250


מה הופך את גבעת הצלבים למפחידה?

רבים רואים את גבעת הצלבים כאתר מפחיד, בין אם בשל אווירת המוות ובין אם כתוצאה מהמראה החזותי של הגבעה. באופן דומה לאתרים היסטוריים אחרים, כמו בית הקברות היהודי בפראג, התחושה כאן היא שמשהו לא בדיוק בסדר. בשעות הלילה, כשהמקום חשוך כמעט לחלוטין, אפשר לדמיין את כל מה שאנחנו לא אוהבים לדמיין.

באופן שאולי לא יפתיע אתכם אם קראתם חלק מהסקירות הקודמות של אתרים היסטוריים מפחידים באתר שלנו, גם לגבעת הצלבים בליטא יש את היסטוריית הרפאים שלה. יש אנשים שמאמינים שהגבעה רדופה, ככה שתוכלו להיתקל ברוחות הרפאים של אלו שמתו או נקברו שם. אנשים טוענים שמסתתרות כאן רוחות רפאים של חיילים שנפלו עוד מהמאה ה-14, אחרים יכולים להישבע שמי שרודף את הגבעה הם נזירים. פה ושם, יש דיווחים על שינויים אנרגטיים, תחושה שמישהו צופה בהם, חזיונות, קולות או שאר סצנות שנראות כאילו יצאו מתוך סרט אימה. ככל הידוע לנו מדובר בעיקר בדימיון או במיתולוגיה שמתפתחת פעמים רבות במקומות מהסוג הזה.

איך ניתן לבקר בגבעה?

גבעת הצלבים די נגישה לאנשים שמבקרים בליטא, בדגש על צפון המדינה, וניתן להגיע אליה בצורה די פשוטה ברכב (את הגבעה רואים מהכביש המהיר). הגבעה פתוחה למבקרים בכל ימות השנה, ללא תשלום – ולמעשה, בלי דלת או גדר. אין כניסה רשמית או משרד כרטיסים, אם כי בסמוך כן תמצאו חניה וחנות מזכרות קטנה, בה כמובן אפשר להצטייד בצלבים אותם אפשר למקם בגבעה.


English_250*250


תוכלו לבקר כאן באופן עצמאי. יש שבוחרים להניח כאן צלבים וחפצים אחרים (פחות רלוונטי לתייר הישראלי, מן הסתם), כשיש כמה לוחות מידע ושלטים שמסבירים על המקום. יש אנשים שיטענו שכל אלו לא מצדיקים הגעה למקום, בטח אם מגיעים לכאן במיוחד. בליטא יש הרבה מה לראות ולעשות, אבל איך נאמר את זה ככה: סביר להניח שהתייר הממוצע לא יבחר לטוס למדינה הבלטית בעיקר כדי לראות את גבעת הצלבים.

מי שרוצה להבין יותר את הסיפור של המקום וההיסטוריה המרתקת שלו, יוכל להצטרף לסיור מודרך היוצא מערים שונות ברחבי ליטא – לא רק שיאוליאי הסמוכה, אלא גם וילנה, קובנה וריגה. סיורים אלו משלבים בדרך כלל אתרים חשובים אחרים בצפון ליטא, כשהמחיר כולל הסעות, הדרכות ודמי כניסה (במקומות בהם הם דרושים).