איך שגלגל משתולל: על פחד מגלגל ענק והתרומה של הסרטים אליו

לפני כמה חודשים, היינו בחופשה משפחתית בבודפשט. כמו רוב התיירים המגיעים לעיר המהממת הזו, עלינו באחד הערבים על הגלגל הענק. מהר מאוד, הבנתי שאשתי מפחדת, על סף התקף החרדה. “מה קרה? ממתי את מפחדת מגלגל ענק?”, שאלתי בטון שאמור להיות מבין, רך ועדין. “ראיתי סדרה שהתחילה עם אסון בגלגל ענק. נדבר על זה אחר כך”, היא ענתה בלחש. הילדות שלנו, שלא מכירות את האיומים האלה וכנראה גם לא מודעות באמת לגובה שאנחנו נמצאים בו, נהנו מכל שנייה. הן צחקו, שרו, עמדו, רקדו ואפילו קפצו קצת, עד שהושבנו אותן בבהלה כי זה, אממ, לא בטיחותי. 

במשך כל הנסיעה הזו אני ישבתי במקום בשקט. אותי די קשה להפחיד, אבל גם אני לא תמיד מרגיש בנוח בגלגל ענק. הוא מתחבר לכמה מהפחדים שקיימים אצלי, במידה מסוימת. לא ברמה שתפגע בהנאה שלי מהמתקן ומהנופים שרואים דרכו, אבל בכל זאת עד למצב בו אני קצת חושש כשאנחנו עוצרים בדיוק בשיא הגובה. אז כשיורדים מהגלגל בריאים ושלמים, אני אומר בלב “תודה לאל”, בלי שאף אחד ישים לב.


300*250


מה כל כך מפחיד בגלגל ענק?

הצעד הראשון שלנו, בדומה לסוגים אחרים של פחדים שהתייחסנו אליהם באתר (כמו פחד מכלבים), הוא להבין בדיוק מול מה אנחנו מתמודדים. מתברר שיש מונח נפרד שמצביע על פחד מגלגל ענק, והוא פריהופוביה (Ferriphobia). אלא שבבדיקה שעשינו נראה שהמונח הזה לא ממש נמצא בשימוש שכיח, כשגם הפחד עצמו נשאר מעט מתחת לרדאר.

על פניו, פחד מגלגל ענק הוא בעל פוטנציאל להשפעה משמעותית, מכיוון שהוא עשוי לשלב בתוכו כמה פחדים נפרדים. הראשון שבהם, איך לא, הוא פחד גבהים (אקרופוביה). אסור לשכוח חלק גדול מהמתקנים הפופולאריים מסוג זה בעולם מגיעים לגבהים משמעותיים בכל קנה מידה. נכון להיום גלגל הענק הגבוה בעולם, “עין דובאי” (Ain Dubai) באיחוד האמירויות, מתנשא לגובה של כ-250 מטר. הבעיה היא שמזה תקופה ארוכה אותו גלגל ענק בדובאי נמצא בעיקר כדי לקשט את הנוף. הוא אינו פעיל מסיבות בטיחותיות, שקשורות למיטב הבנתנו לשקיעת הקרקע – מה שיכול לתרום אולי לממד החרדה מגלגלי ענקי. אם ניקח דוגמאות נפוצות, London Eye, גלגל הענק של לונדון, מגיע לגובה של כ-135 מטר. עד 2006 הוא היה הגבוה בעולם, אבל היום ממוקם “רק” במקום השביעי ברשימה. תמצאו לא מעט גלגלי ענק בגבהים של כ-100-50 מטר. במילים אחרות: מדובר כאן בגובה די משמעותי, שיכול להסביר מדוע אנשים עם פחד גבהים יעדיפו להימנע מגלגלי ענק. 

מעבר לאלמנט הגובה, חלק גדול מגלגלי הענק מנסים לשחק על הפחדים האלו. אתם צפויים לשהות באוויר למשך כמה דקות, כולל עצירה מתוכננת בשיא הגובה בחלק גדול מהמקרים. הקרונות עלולים לנוע במקום, להתנדנד או להסתובב, ככה שאנחנו לא מקבלים את היציבות שכל כך חשוב לרבים מאיתנו. אנחנו כמובן לא מתכוונים כאן למתקנים שלוקחים את זה לאקסטרים, כמו הגלגל הענק ההוא בדיסנילנד שמשלב גם נדנדה, ככה שבגבהים מרשימים מאוד הוא נע לכיוונים לו צפויים ובמהירויות שונות.

שליטה, נפילה ומה שביניהם

למשוואה חייבים להוסיף פחדים אחרים שעשויים לבוא לידי ביטוי בגלגל ענק, כמו פחד מנפילה (בזופוביה) שגורם לכך שהאדם יחשוש לאבד שיווי משקל וליפול, במקרים של רבים מגלגלי הענק של מותו. למרות שזה נראה כמו תרחיש שלקוח מתוך סרטי “יעד סופי”, ולמרות שגלגלי ענק נחשבים למתקנים בטוחים במלוא מובן המילה, היו דברים מעולם. בשנת 2011, למשל, ילדה בת 11 נפלה למותה מגלגל ענק, שהתנשא לגובה של כ-52 מטר, במהלך טיול בית ספר ביריד שהתקיים בעיירת הקייט ווילדווד. ב-2018 היה מקרה דומה בהודו, בו התברר שמפעיל המתקן הגיע לעבודה כשהוא שיכור. מקרים מהסוג הזה הם נדירים, אבל יכולים להתרחש. מספיק שאדם עם פוטנציאל לפחד מהסוג הזה שיקרא עליהם, כדי שהוא יחשוש לעלות על גלגל ענק.

למרות שלכל גלגל ענק יש חוקים משלו, רבים מהם כוללים ישיבה בקרונות סגורים, מחניקים וצפופים. המשמעות היא שאנשים הסובלים מפחד ממקומות סגורים, או קלסטרופוביה, עלולים לחשוש מאוד מגלגל ענק. לרשימה אפשר להוסיף את הפחד מאיבוד שליטה (אטלופוביה), כשהאדם מרגיש שאינו שולט למעשה על גורלו. הוא נמצא בשיא הגובה, נתון לשליטתו של המפעיל, בלי שהוא יכול לעשות דבר.

גלגל ענק מפחיד

גלגלי ענק מפחידים בקולנוע: יש דבר כזה

פחד עלול להתפתח מהניסיון האישי שלנו, למשל חוויה טראומתית שקרתה לנו או לאחרים: במקרה הזה, אם אדם מסוים נתקע במשך כמה דקות ארוכות בגלגל ענק עקב תקלה, או סבל מנדנוד יתר של הקרון בו הוא ישב כתוצאה מרוחות חזקות, לדוגמה, הפחד עלול להיגרם אצלו. 

גם המדיה עלולה לתווך לנו פחדים. אם נחזור לאותה סיטואציה מפסקת הפתיחה, אשתי נחשפה לסדרת טלוויזיה שהראתה סצנה שקשורה לאסון של גלגל ענק. ראינו כבר שלקולנוע ולטלוויזיה יש אפשרות להציג לנו פחדים או אפילו לעורר אותם, כמו שיגידו למשל אנשים שאצלם אותו פחד מליצנים או לפחות התגבר בעקבות ליצנים מפחידים שהופיעו בסרטים (לא רק פניוויז, כמובן). הצעד המתבקש הוא לפשפש בזיכרון שלנו, ובזיכרון של גוגל, ולראות אילו סצנות בדיוק מתכתבות עם הפחד הזה מגלגלי ענק.



האמת היא שגלגל ענק מקושר בקולנוע, תאמינו או לא, עם רומנטיקה. כמה פעמים ראיתם סרטים או סדרות בהם הנשיקה הראשונה של בני הזוג התרחשה באמצע גלגל ענק? כנראה שקצת יותר מדי. לפעמים גלגלי הענק יכולים לשמש מבחן אומץ ולאפשר לצד מסוים להראות את הנחישות שלו כלפי הצד השני, בדיוק כמו מאמצי החיזור של ריאן גוסלינג אחרי רייצ’ל מקאדאמס ב”היומן” המרגש עד דמעות (ברצינות!). דוגמה נוספת היא בסרט “מפוצלים”, בו טריס (שיילין וודלי) ופור (תיאו ג’יימס) משתתפים במשחק של תפוס את הדגל. הם עולים במעלה גלגל ענק, טריס מגלה שפור יכול לפחד ממשהו והוא מצדו מתגבר על הפחד כדי להצליח באתגר, ובעיקר להיות עם טריס – מה שנחשב לאחד הרגעים הרומנטיים והמוצלחים בספר ובסרט.

למרות שלא מדובר כאן בסרט אימה, אין ספק שאחת הסצנות הזכורות ביותר המערבות גלגל ענק היא ביצירת המופת “האדם השלישי” (1949) של קרול ריד. בסצנה, המתרחשת בגלגל הענק המפורסם של וינה, גיבור הסרט פוגש במהלך נסיעה בגלגל הענק את מי שהיה אמור להיות חברו, ושהיה אמור להיות מת. אותו “חבר” אפילו מאיים על הגיבור בדרך אלגנטית במיוחד שישליך אותו מהגלגל הענק, אם לא ישתף פעולה. 

ממשיכים לעולם הקומיקס, ולסרט המאכזב “ארבעת המופלאים: עלייתו של הגולש הכסוף” משנת 2007. אם אתם לא זוכרים משהו מהסרט הזה, וזה מאוד הגיוני, נזכיר שהוא עוסק בעצם חייזרי כלשהו שמטייל ברחבי העולם ויוצר מכתשים, שגורמים לכך שהוא מחריב אזורים שלמים. בשלב מסוים הגולש הכסוף שלנו מגיע ללונדון ויוצר מכתש בנהר התמזה, מה שיוצר סכנה מוחשית ל-London Eye, אותו גלגל ענק בלונדון שממוקם ממש בסמוך לנהר. למרבה המזל ארבעת המופלאים מגיעים ועושים את הפלאים שלהם עד להצלת המצב.

זוכרים את אובדן השליטה מתחילת המאמר? אז אין ספק שאחד הסיוטים הגדולים שיכולים להתרחש על גלגל ענק הוא שהגלגל יאבד שליטה, יגביר מהירות וייצא מהמקום שלו. עבור רוב האנשים זה סיוט, אבל כנראה שאצל הדרדסים זה סיפור אחר. ב”הדרדסים 2″, החבר’ה הכחולים וגרגאמל מפעילים איזה קסם כחול ויוצאים לסיור ברחובות פריז בגלגל ענק. נראה שהאנשים שהיו בגלגל הענק המפורסם של עיר האורות ברגע הזה פחות אהבו את הסיור.

גלגלי ענק מפחידים בסרטי אימה

אחרי השיטוט הדי נדיר במחוזות הרומנטיקה, הפילם נואר והדרדסים, חוזרים ללחם ולחמאה שלנו – סצנות מפחידות יותר בסרטי אימה. מחברת המוות” (2017) של נטפליקס הוא סרט בינוני מאוד, בלשון המעטה, המבוסס על מאנגה וסדרת אנימה יפנית מצליחה. בסרט, נער די חנוני (נאט וולף, שמגלם בהרבה מקרים נער די חנוני) מוצא מחברת מסתורית עם כוח רציני: מי שיכתבו את השם שלו במחברת ימות בשלל דרכים יצירתיות. הוא משתמש במחברת כדי לטהר את הרחובות, יחד עם חברתו לכיתה (מרגרט קוואלי), אבל מהר מאוד דברים יוצאים משליטה. בסרט אין יותר מדי נקודות מוצלחות, למעט אולי מרגרט קוואלי המהפנטת וסצנה מוצלחת שכוללת מאבק על החיים בראש גלגל הענק של סיאטל.

סרטי אימה המתרחשים בפארקי שעשועים או פארקי אימה הם תענוג גדול, עם פוטנציאל אינסופי לגילטי פלז’ר שמתכתב עם חוקי הז’אנר. ב”זומבילנד” המצוין, ראינו סצנה מושלמת בפארק שעשועים נטוש, בה הגיבורים משתמשים במתקני הפארק כדי להילחם בצבאות הזומבים. ככל הזכור לנו הגלגל הענק היה פחות משמעותי כאן, כשה”נשקים” העיקריים של הגיבורים היו למשל רכבת הרים או מתקן נפילה, אבל עדיין היה לו מקום.

בכלל, נראה שאין הרבה רגעים מפחידים יותר מאשר להיות במתקן שעשועים, בלי יכולת לזוז או לשלוט יותר, ולגלות שיצור רצחני כלשהו רודף אחרינו. ב”מבוך האימה” (2013) הדמויות מגיעות לפארק שעשועים בקונספט של אימה ומגלות שהפחד הוא אמיתי, כשרוצח מטורף המכונה “The Other” טובח בהם בזה אחר זה במתקנים השונים. ב”המנסרים מטקסס 3D” היה מרדף דומה, בו פני עור מגיע ליריד שעשועים. הוא רודף אחרי הת’ר (אלכסנדרה דדריו, שלא צריך להיות רוצח פסיכופט עם מסור ומסכה העשויה מעור אדם כדי לרדוף אחריה), שמגלה שהדרך היחידה שלה להינצל היא להיתלות על גלגל ענק ולחכות שמשהו יקרה עד הרגע בו היא תאלץ לרדת ממנו ולפגוש בפני עור הסבלני. למזלה ולמזלם של הצופים, ההצלה מגיעה מכיוון בלתי צפוי, והת’ר שורדת.

כילד, גדלתי על ספרי “צמרמורת”, ועד היום יש לי פינה חמה בלב עבורם. ראיתי בהתרגשות את הסרטים השונים של “צמרמורת”, בכיכובו של ג’ק בלאק, ושמחתי להיזכר שיש גם כאן כמה סצנות המערבות גלגל ענק (וכן, גם סצנה עמוסה בקלישאות רומנטיות בין דילן מינט לאודיה רש). באחד השיאים של הסרט, החבורה יושבת על גלגל ענק ונחרדת לגלות שהיצורים השונים מהספרים של ר. ל. סטיין מגיעים – והם לא מחפשים נייר. בזמן שהיצורים מתחילים לטפס על הגלגל הענק, הוא נופל. החבורה שורדת, למרות שעל סמך סצנות כאלה אפשר להבין מדוע אחת הדמויות שם מתפלאת שאין בגלגל ענק חגורות בטיחות.

כך מתמודדים עם פחד מגלגל ענק

פחד מגלגלי ענק, בלי קשר לשאלה האם הוא מתקשר לפחדים אחרים שהאדם סובל מהם, הוא פחד לכל דבר ועניין. הוא עלול לגרום לשורה ארוכה של תסמינים גופניים ונפשיים, מה שמסביר למשל מומחים שמתייחסים אליו כמו “רכבת הרים רגשית”. התסמינים כוללים עלייה בקצב פעימות הגוף, הזעה, סחרחורות והקאות, כאבי ראש, רעד – והרשימה עוד ארוכה. הפחד עלול לגרום לשינויים התנהגותיים ולהחלטה על הימנעות מהפעילות מעוררת הפחד.

יש סוגי פחדים שעלולים להשפיע לחלוטין על שגרת החיים שלנו: חשבו למשל על אדם שלא יכול להיכנס למקומות סגורים כמו מעלית, או על כזה שחושש לטוס. במקרה של גלגלי ענק, השינויים לא צפויים להיות משמעותיים מדי. האדם הממוצע לא נתקל ביותר מדי גלגלי ענק בשגרת החיים שלו, למעט בביקור בפארקי שעשועים, בירידים וכן הלאה. לכן גם אם הוא מחליט לוותר על המתקן, הוא יכול להמשיך “להסתדר” בחיים. בפועל, מומלץ פעמים רבות כן לנסות לברר את מקור הפחד ולטפל בו, במיוחד על רקע העובדה שפחד מגלגלי ענק משלב בתוכו פחדים אחרים שעלולים לפגוש אותנו לעיתים קרובות יותר.