המבוך של דרקולה בבודפשט: מחפשים ערפדים בחושך
קודם כל, שיעור קצר בגיאוגרפיה. כשאתם שומעים את השם "דרקולה", על איזו מדינה אתם חושבים? סביר מאוד להניח שרובכם יציינו בלי להסס "רומניה", או ליתר דיוק חבל טרנסילבניה ברומניה, שם נמצאת טירת בראן בה לכאורה התרחש הסיפור. אלא שהדמות ההיסטורית האמיתית עליו מבוסס דרקולה, בצורה כזו או אחרת, הגיע למחוזות שונים באירופה. תוכלו למצוא לו ייצוג בערים שונות, ובמקרה שלנו גם באטרקציות שונות שאת חלקן ניתן להכניס לקטגוריה של "אימה תיירותית". המבוך של דרקולה בבודפשט, הממוקם בסמוך לאחד האתרים המבוקשים ביותר בעיר, הוא דוגמה מצוינת. אז האם גם לכם כדאי לצאת למסע מתחת לאדמה בעקבות הערפד הנודע? אתם מוזמנים לקרוא ולהחליט בעצמכם.
רק רגע… מה הקשר של דרקולה לבודפשט?
הרומן דרקולה, כידוע, מתרחש בעיקר בחבל טרנסילבניה, עם גיחה של הגיבור לאנגליה. ככל הידוע לנו אין אזכור של בודפשט ברומן עצמו, אבל זה לא אומר שהדמות ההיסטורית עליה נהוג לחשוב שדרקולה מבוסס במידה מסוימת – "דרקוליה" או ולאד השלישי, הידוע בכינויו "ולאד המשפד" – אינו קשור לבודפשט. אם אתם לא בקיאים ברגעים בהם ההיסטוריה האנושית הופכת לסרט אימה, נספר שאותו שליט של ולאכיה, "הארץ הרומנית" בדרום רומניה הממוקמת מצפון לאגם דנובה, היה נודע בעיקר באכזריות שלו. הוא הרג אלפי או עשרות אלפי אנשים (תלוי את מי שואלים), כשצורת ההרג האהובה עליו היא השחלה של שיפוד לגוף האדם, בשאיפה שמשקל האדם יביא לכך שהשיפוד ייכנס לאט לאט לעומק גופו ויהרוג אותו בייסורים נוראים.
מספרים שבמהלך המאה ה-15, החל מ-1462 ליתר דיוק, ולאד המשפד נתפס על ידי מתיאס קורווינוס, מי שהיה אז מלך הונגריה, ונכלא במדינה. לא ברור בדיוק מה היה משך השבי, אם כי לפי העדויות ההיסטוריות כנראה שהתנאים בו לא היו קשים במיוחד (אם חשבתם על עלילה נוסח "אני יורק על הקבר שלך" בו מענים את המענים, חשבו שוב). ולאד השלישי שרד את המאסר ולאחר מכן חזר לוולאכיה והשיב לעצמו את השלטון.
מבוך דרקולה מקים את ההיסטוריה לחיים
אם קראתם את התיאור ההיסטורי הדי תמציתי שהבאנו כאן, יכול מאוד להיות שתרימו גבה נוכח העובדה שבבודפשט יש מבוך שלם המוקדש לדרקולה. אבל אתם יודעים איך דברים עובדים, ואפשר לראות את הביטוי הכי מובהק של זה בטירת בראן: טירה שהפכה לאחד היעדים התיירותיים הפופולאריים של רומניה, וכנראה המוכר מכולם, בזכות קישור שרחוק מלהיות מובהק לרומן הגותי המפורסם, שהוליד לא מעט סרטים לאחר מכן.
עם או בלי קשר לערפד המפורסם בעולם (ויסלח לי רוברט פטינסון), המבוך מתחת לטירת בודה – הידוע גם בתור מבוך דרקולה בבודפשט – הוא אטרקציה תיירותית מעניינת מאוד. הוא ממוקם, כמו שבטח הבנתם כבר, קרוב לטירת בודה (אבל הכניסה לא בתחומי הטירה). טירה זו, ששימשה ארמון המלוכה ההיסטורי של מלכי הונגריה ובנוי על קצהו של גבעת הטירה, נחשבת לסמל העיקרי של העיר ולאחד ממוקדי התיירות הבולטים בה.
מתחת לטירה – ליתר דיוק, במרחק הליכה קצר ממנה – תמצאו מערכת מערות בנות כחצי מיליון שנה, באורך כולל של למעלה מקילומטר. גם למערות אלה היסטוריה מרתקת, שמתחילה עוד מימי הביניים. המערות נוצרו מסיבות גיאולוגיות של זרימת מים לאורך זמן ובכמויות מרשימות מתחת לאדמה, עד שהאדם החליט לנצל אותן לצרכים שלו. במאה ה-13 תושבי הכפרים הסובבים החלו לחבר ביניהן. המערות שימשו לאורך השנים, בין השאר, מקלט (הכינו את המנהרות לאכלס עשרות אלפים מתושבי בודפשט במקרי חירום), בית חולים, מרתף יין, בית כלא וכמובן שגם חדר עינויים. השאלה שצריכה להישאל היא האם דרקולה עצמו, או בדמות ההיסטורית שהוא מבוסס עליה, אכן היה כלוא כאן. אם תשאלו את חובבי המיתוסים או אלו המנסים לשווק את האטרקציה, יכול להיות שהם יטענו שכן. בפועל, כנראה שהוא הוחזק דווקא בתאים של מצודת וישגארד המלכותית, הממוקמת במרחק של כ-35 קילומטר מבודפשט עצמה.
המבוך הוא מערה טבעית מוגנת במיוחד. מערכות המערות בנות חצי מיליון שנה, מבודדות זו מזו, אך ממוקמות באותו מפלס, החלו להיות מחוברות על ידי תושבי הכפרים הסובבים מהמאה ה-13. אחר כך, מערכת המערות הניתנת לתפעול זו, תפקדה כמרתף יין בימי שלום ובמהלך המלחמות שימשה כמקלט. במהלך שנות ה-30 המבוך היה אטרקציה תיירותית, אך פעל כמקלט במהלך מלחמת העולם השנייה. מפעל השעווה הראשון בהונגריה, פעל כאן בין השנים 1984 – 1996. המקום היה סגור בין השנים 1997 – 2011, אך קיבל שוב את פני המבקרים, מנובמבר 2011.
כך או כך, האטרקציה הזו היא קודם כל, ביקור היסטורי שהוא בבחינת מסע במנהרת הזמן. במאה ה-20, המקום הזה שימש אטרקציה תיירותית, מקלט בתקופת מלחמת העולם השנייה ואפילו מפעל שעווה. הוא נסגר למשך כעשור וחצי, אבל בשלהי 2011 נפתח מחדש במתכונת הנוכחית שלו, כאטרקציה תיירותית. בין מסדרונות האבן תמצאו פסלים, מצבות וחדרי קבורה, תפגשו דמויות היסטוריות מוכרות (בעיקר מלכי הונגריה לדורותיהם) ותיחשפו לתערוכות שיציגו לכם את ההיסטוריה העשירה שלו. נכון לעכשיו מוצגת כאן תערוכה של צילומי מערות, תערוכת שעווה השחזרת סצנות אופרה ומיצג של אנדרטאות אבן מימי הביניים המוארות באופן מיוחד.
הכירו את מבוך דרקולה בבודפשט (או: כאן זה נהיה מעניין באמת)
הדבר הראשון שהמבוך של דרקולה בבודפשט מציע, קודם כל, הוא אווירה מיוחדת ומעט מלחיצה. המערות נמצאות על גבי גבעת המצודה, אבל בעומק של יותר מ-165 מטרים. המערות עצמן הן חשוכות, כשלרוב התאורה אחראית העששית שהמשתתפים בסיור מחזיקים.
האתגר במבוך התת קרקעי הזה, כמו שאולי כבר הבנתם, הוא למצוא את היציאה מהמבוך. בין לבין תיתקלו בכמה בובות היסטוריות (אל דאגה: זה לא מסוג המקומות בהם יבהילו אתכם), במיצגים שונים הקשורים לדרקולה, במוזיקה שאפשר בהחלט להגדיר כמלחיצה ובאפקטים מהרפרטואר של מקומות מהסוג הזה, כמו ערפל או אורות בגוונים שונים. בסך הכול ביקור במבוך נמשך בדרך כלל כ-45-30 דקות, ככה שדי פשוט לשלב אותו בתוכנית הביקור שלכם בבודפשט בכלל או באזור של טירת בודה, בצד המערבי של הדנובה, בפרט.
מההתרשמות שלנו, מדובר באטרקציה חביבה מאוד שעושה את העבודה. אנחנו ממש לא בטוחים שהחוויה הזו תהיה המפחידה ביותר שחובבי האימה האדוקים ומי שביקר באטרקציות אימה אחרות נתקלו בה בחייהם, אבל עדיין. אם אתם בעניין של אטרקציות אימה, כולל כמה שנמצאות גם בבודפשט עצמה – אנחנו מאוד ממליצים על סיוט בבודפשט, שסקרנו באתר לפני כמה חודשים – אתם יותר מיכולים להוסיף אותה ללוח הזמנים שלכם.
מבוך דרקולה בודפשט – כל מה שחשוב לדעת
כמה עולים כרטיסים למבוך של דרקולה?
שימו לב שבניגוד לאטרקציות תיירותיות אחרות, כאן לא תוכלו להזמין כרטיסים מראש דרך האתר הרשמי או אתרי האטרקציות למיניהם. התשלום הוא במזומן בלבד בכניסה, וחשוב אפילו יותר: אך ורק במטבע המקומי.
המחירים נכון לנקודת הזמן הנוכחית (2023) הם:
- כרטיס מבוגר: 4,000 פורינט (קצת יותר מ-40 ש"ח)
- כרטיס מוזל (סטודנט / פנסיונר / מורה): 3,500 פורינט, בהצגת תעודה מתאימה (כ-36.5 ש"ח)
- כרטיס ילד (עד גיל 12): 1,000 פורינט (קצת יותר מ-10 ש"ח)
- כרטיס משפחתי (שני מבוגרים ושני ילדים עד גיל 12): 8,000 פורינט (כ-83 ש"ח)
למרות שגם ילדים יכולים לבקר כאן, לא בטוח שזה מומלץ לגילים מוקדמים מדי: יכול להיות שהחוויה, במקום סגור וחשוך עם מוזיקה מעט מלחיצה ואפקטים שונים, תרתיע אותם. מצד שני, כן מארגנים כאן פעילויות לילדים הכוללים מסעות לחיפוש אוצרות, מסיבות הארי פוטר, מסיבות סינדרלה, הרצאות לילדים ושאר אטרקציות שכנראה פחות רלוונטיות למשפחות המבקרות בבודפשט.
מבוך דרקולה – שעות פתיחה
המבוך פתוח בכל ימות השנה מהשעה 10:00 עד לשעה 19:00, כאשר הכניסה האחרונה היא בשעה 18:30.
איך מגיעים למבוך?
שימו לב שהמבוך לא בדיוק ממוקם מתחת לטירת בודה, למרות שהשם שלו עשוי לרמוז אחרת. הוא נמצא במרחק הליכה של כ-20-15 דקות מהטירה, ב- 9 uri street. ניתן להגיע אליו בהליכה רגלית מאטרקציות אחרות באזור. ממשך בסמוך תמצאו את מצודת הדייגים המפורסמת של בודפשט, הבית של הקוסם הודיני, קונדיטוריית רוזוום הוותיקה – והרשימה עוד ארוכה.
מהצד המזרחי של בודפשט, בו רוב התיירים שוהים, קו 16 ייקח אתכם קרוב יחסית. קו את הקו לכיוון Castle Hill ועצרו בכיכר Szentharomsag, שהיא גם הנקודה הגבוהה ביותר במסלול שלכם.
טיפים כלליים לקראת ביקור במבוך של דרקולה:
- הטמפרטורה במבוך היא מעט קרירה, בסביבות 18-16 מעלות צלזיוס לפי המפורסם באתר הרשמי של האטרקציה. אפשר להיערך בהתאם עם ז'קט או בגד ארוך, אבל כמובן שאין צורך בלבוש מוגזם מדי. אתם לא מבקרים כאן במערת קרח
- מומלץ להגיע עם נעליים נוחות, כי ייתכן שיהיו שלוליות או שהרצפה תהיה מעט מחליקה
- ניתן לבקר במבוך באופן עצמאי, בעזרת חצים הפזורים בו. במבוך עצמו יש חוט שאפשר להחזיק אותו כדי לדעת לאן להגיע
- למרות שיש פנסים לאורך חלקים שונים במסלול, יש הטוענים שאזורים אחרים הם חשוכים מדי למרות העששיות. תוכלו להיעזר במקרה הזה, איך לא, בפנס של הטלפון הסלולרי שלכם. מצד שני, כחובבי אימה אתם מחפשים בדיוק את החושך ואת האווירה המפחידה, לא?