האם מוות מקוקוס הוא מיתוס, או סכנה מוחשית שנמצאת מעל ראשינו?

לפני כמה שנים, הייתי בטיול בתאילנד. בשלב מסוים הגענו ליער טרופי, שהיה ממוקם בתוך אי אקזוטי. ואז זה קרה. ראיתי אותם, והוצאתי צרחה מקפיאת דם. “מה קרה?”, שאל המדריך, “יש פה נחש? כנופיה מקומית? ליידי בוי רצחנית?”. הנדתי בראשי לשלילה והצבעתי, ביד רועדת, על עצי הקוקוס הגבוהים מעל ראשינו. “קו..קו… קוקוס”, גמגמתי. “קראתי שבשנה, יש משהו כמו 150 מקרי מוות מקוקוס, שנופל על אנשים מעצים”. המדריך הביט בי במבט משתהה במשך כמה שניות, ואז התחיל לצחוק. “אוי, נו. אתה לא מאמין בשטויות האלה, נכון? אל תהיה חתיכת קוקו…”.  

המדריך לא הצליח לסיים את המשפט, כי בדיוק באותו רגע נפל קוקוס ענקי על הראש שלו וערף אותו. המחזה היה מחריד, משהו שנראה כמו שילוב של מיץ קוקוס, דם ואיברים פנימיים. הבטתי בחברי הקבוצה ההמומים. “אתם רואים שקוקוס הוא מסוכן?”, אמרתי בטון ידעני. “למישהו בא לשתות שייק?”.

למרות שמוות מקוקוס הוא אירוע נדיר יחסית, ההשלכות שלו יכולות להיות הרסניות, ולכן חשוב להעלות את המודעות לנושא זה. בכתבה הבאה נחקור לעומק את התופעה המפתיעה הזו, ננתח למה קוקוס נופל יכול להיות כה מסוכן, נבחן את האזורים בעולם בהם התופעה נפוצה יותר, ונסביר לכם על כמה אמצעי זהירות שיכולים להפחית את הסיכון.



Shop now for our new Halloween décor!


מוות מקוקוס: מציאות או מיתוס מפוקפק?

כשאנחנו חושבים על קוקוס, הדימוי הראשון שעולה בדעתנו הוא בדרך כלל של ישיבה בחוף טרופי, עם מיץ קוקוס, שייק או מאכל טעים אחר בסגנון. אחרים יעלו לנגד עיניהם את הדיון המורכב לגבי ההיבט הבריאותי שלו, שמשתנה גם לפי צורת הצריכה שלו. לפי חלק מהתפיסות, סגולות פרי הקוקוס – שמסבירות למה הוא מכונה “פרי החיים” בחלק מהתרבויות – כוללות לדוגמה:

🥥 כמות מרשימה של ויטמינים

🥥 סיוע באיזון רמות הסוכר בדם

🥥 איזון רמות הכולסטרול

🥥 חיזוק המערכת החיסונית

🥥 שיפור תהליך העיכול

🥥 שיפור האנרגיה ומצב הרוח

מצד שני, יש הטוענים שצריכה של קוקוס עלולה להזיק, במיוחד בכמויות גדולות. כבר שנים יש דיון, למשל, האם שמן קוקוס הוא בריא, או שמא “רעל טהור”, כמו שטענו כמה מומחים. הטענה היא שכמויות השומן הרווי המרשימות בקוקוס עלולות לגרום לסתימת העורקים ומגדילות את הסיכונים למחלות חמורות. לצד ההשלכות ארוכות הטווח החמורות, שתיית קוקוס בכמויות בינוניות עד גבוהות עלולה לגרום גם למוות פתאומי – זאת עקב דום לב הנגרם מהיפרקלמיה (עודף אשלגן בדם).

מוות מקוקוס - תמונות אווירה של פרי קוקוס מפחיד

עם כל הכבוד, אנחנו לא כאן כדי לדבר על אכילת קוקוס, אלא על הרגעים בהם הטבע שלנו הופך למפחיד במיוחד. אנחנו נתייחס לתופעה מסוכנת קצת פחות, אבל כזו שמככבת כמעט בכל רשימה של סיבות המוות המוזרות בעולם. מוות מקוקוס מתאר מצב בו אנשים מתים, או לפחות נפגעים, מהעובדה שנפל על הראש שלהם קוקוס. קשה להעריך בדיוק מה מספר האנשים שמתים בצורה הזו, כשחלק מההערכות מדברות על משהו כמו 150-130 איש. השאלה העיקרית היא האם הנתונים האלו הם אמיתיים, או שמא מדובר באגדה אורבנית, שהתחילה כמה עשרות שנים קודם לכן.

אחת הסיבות לטענה הזו היא מחקר מ-1984 של ד”ר פיטר בארס, רופא בבית חולים ציבורי בפפואה גינאה החדשה. המחקר, בעל השם המפתיע “פציעות כתוצאה מקוקוסים נופלים” (Injuries Due to Falling Coconuts), הציג באופן גורף את הבעיה. בארס טען שבתקופה של ארבע שנים כ-2.5% מהאשפוזים במחלקות הטראומה נגרמו עקב נפילת קוקוס, והציג שני מקרי מוות מוקדמים יותר. משום מה, וכנראה באופן שגוי, הנתונים שלו הפכו עם הזמן למיתוס לגבי 150 מקרי מוות שנתיים, אולי בהנחה שבמקומות אחרים בעולם יהיה שיעור דומה של מקרי מוות. בארס זכה לקיטונות של בוז וקיבל ב-2001 את פרס “איג נובל” – פרס הומוריסטי המהווה מעין פרודיה לפרס נובל, ומוענק בכל שנה למדענים (ולמומחים אחרים, לכאורה או שלא) שעורכים מחקרים מוזרים, ש”גורמים לך לצחוק, ולאחר מכן לחשוב”, ובקיצור “מחקרים שלא צריך לשכפל”. בארס עצמו פחות אהב את הבדיחה, וטען ש”כשאתה מטפל בפציעות כאלו מדי יום, הן ממש לא מצחיקות”.



Shop FUN.com for Ghostbusters gifts!


גם אם הנתונים של בראס לא מדויקים, הם עשו את האפקט שלהם. בשנים שלאחר מכן, התפשטו טענות, רובן מוגזמות, לגבי מקרי המוות שקשורים לנפילה של אגוזי קוקוס. המבקרים הגדירו את הדיווחים בתור “אגדה אורבנית”, או “מקבילה עיתונאית של אגדה עכשווית”. היו שהשתמשו במיתוס לצרכים שלהם, כמו חברת ששיווקה ביטוח נסיעות לפפואה גינאה החדשה, והציגה במודעה את הסכנה מאגוזי קוקוס, “המסוכנים פי עשרה יותר מכרישים”. ב-2022 הופיעו ציטוטים דומים של מנהל קובץ התקפות כרישים, ג’ורג’ ה. ברג’ס, שהתייחס להשוואה הדי ידועה בין סוגי מוות מקוקוס לבין תקיפת כריש. הוא ציין את המספר של 150 מיתות מקוקוס סורר, והשווה אותו לכ-5 מיתות בלבד עקב תקיפת כריש בשנה. גם כאן, יש השגות שונות על הנתון, כולל הטענה שמספר מקרי המוות מכרישים דווקא גבוה יותר.

אמנם יש סיבות מוות מוזרות שכיחות יותר (לדוגמה, חנק במהלך אקט מיני, נפילה מהמיטה או הרג על ידי היפופוטם), ויכול להיות שהמספרים שמתבססים עליהם מעט מנופחים. אבל אין ספק שצריכה להיות לנו מודעות מסוימת לגבי הסכנות של קוקוס. כי בכל זאת, ידועים כמה מאות מקרים לפחות של מוות אכזרי מהסוג הזה, החל מהמאה ה-18 לערך ועד לשנים האחרונות.

נפילת קוקוס מעץ דקל - תמונת אווירה (AI)

למה קוקוס נופל הוא מסוכן?

כדי להבין מהן הסכנות של קוקוס, בהקשר הנוכחי, מספיק לבחון את המאפיינים של הפרי ושל העץ עליו הוא גדל: עץ קוקוס, או בשמותיו המלאים “דקל הקוקוס” או “נרגיל”, המשתייך למשפחת עצי הדקל. קוקוס בוגר שוקל בדרך כלל כ-2-1 קילוגרם, אבל יכול להגיע גם לכ-4 קילוגרם. זה אמנם נשמע קל, אבל כשמדובר בעצם שנופל מגובה רב, המשקל הזה עלול להיות הרסני. הקוקוס בהמשך לכך בולט בקליפה החיצונית הקשה שלו, כשרוב המשקל עלול להיות מרוכז בנקודת פגיעה קטנה יחסית עקב הצורה של הקוקוס, מה שמגדיל את עוצמת המכה והנזק הפוטנציאלי. 

לפי התיאוריה המקובלת, אייזיק ניוטון קיבל את הרעיון לכוח המשיכה אחרי שתפוח נפל לידו כשישב מתחת לעץ. אם הוא היה יושב מתחת לעץ קוקוס וחווה פגיעה ישירה של פרי הקוקוס, יכול מאוד להיות שהוא לא היה כאן כדי לפתח את כמה מהתיאוריות החשובות בתחומי המדע, המתמטיקה ועוד. נפילה של פרי הקוקוס מסוכנת מעצם העובדה שהנפילה נעשית מגובה רב. עצי קוקוס יכולים להגיע לגובה של כ-30 מטר, מה שאומר שהפרי הנופל מגובה כזה צובר תאוצה משמעותית שמגדילה את עוצמתו. מכיוון שעץ קוקוס פורה עשוי להניב כ-75 פירות (הממוצע הוא סביב כ-30 פירות), ברור למה הרבה פירות עלולים ליפול כאן.

מוות מנפילת קוקוס

היריעה קצרה כאן מלהיכנס לחישובים פיזיקליים, מה גם שלכותב שורות אלה אין ממש ידע בנושא. בגדול, אפשר לטעון שבהתחשב בגובה הנפילה המרשים, המהירות של פרי קוקוס כשהוא מגיע לקרקע – או פוגע בראש של אדם – יכולה להגיע לכ-50 קילומטר בשעה, אפילו יותר. האנרגיה של הפרי במצב הזה תהיה גבוהה מספיק (כמה מאות ג’ול) כדי לגרום לפגיעה קטלנית, אפילו יותר מאשר כדור בייסבול למשל שנזרק לאווירה במהירות גבוהה. 

במקרים הקיצוניים, נפילת הקוקוס עלולה לגרום לתרחישי אימה כמו נזקים לגב, לצוואר או לכתפיים, שברים בגולגולת, דימום מוחי או אפילו מוות מיידי. בצד האופטימי יותר, חשוב לזכור שלא כל פגיעת קוקוס אכן מביאה לתוצאות האלה. משתנים שונים, כמו גובה העץ, משקל הפרי, זווית הפגיעה, האיבר הנפגע וכמובן שגם המזל, משחקים כאן תפקיד. בכל זאת חשוב להכיר את הסכנה, להיות מודעים אליה ולנקוט באמצעי זהירות די בסיסיים, כמו שנראה בהמשך.

מוות מקוקוס - תמונות אווירה (5)

פוחדים מנפילת קוקוס? אלו האזורים שכדאי להימנע מהם

בניגוד להרבה מאוד עצים אחרים, קשה לקבוע באופן חד משמעי מהו המקור של עץ הקוקוס. תיאוריה מקובלת אומרת שהוא הגיע מדרום מזרח אסיה, אבל לצד זה יש הסבורים שהמקור שלו הוא בכלל דרום אמריקה. יש מאובנים שמראים שעצי קוקוס היו במקומות אחרים, כמו ניו זילנד או הודו, כבר לפני כ-15 מיליון שנה. בהמשך לכך, עצי קוקוס גדלים כיום במקומות רבים בעולם. כמעט בלתי אפשרי אגב לגדל עצי קוקוס בישראל עקב העובדה שהם דורשים כמות משקעים עצומה (כ-2,000-750 מ”מ בשנה) ולחות גבוהה (כ-80-70%), ומכאן שאזורי הים התיכון פחות מתאימים.

מעבר לפיזור הגיאוגרפי, יש מקומות בהם הסכנה לפגיעה של פרי קוקוס גבוהים יותר מאשר אחרים בשל גורמים הקשורים להיקף עצי הקוקוס, מזג האוויר (רוחות חזקות וסערות טרופיות עלולות להגביר את הסיכויים לנפילת קוקוס), תחזוקת העצים, התיירות וכדומה. בין האזורים המועדים לפורענות ניתן למנות את:

🌴 דרום מזרח אסיה – מדינות כמו תאילנד (אהה אהה!), אינדונזיה ומלזיה נמצאות במקומות גבוהים בשכיחות מוות מנפילת קוקוס, בין השאר עקב צפיפות גבוהה של עצים, אקלים טרופי המעודד צמיחה מהירה שלהם ותיירות ענפה, שמגדילה את קהל הנפגעים הפוטנציאלי

🌴 מדינות איים באוקיינוס ההודי והפסיפי, כמו האיים המלדיביים וסרי לנקה, בשל צפיפות עצי הקוקוס, קרבה בין אזורי המגורים לאזורי הצמיחה, תעשיית קוקוס ענפה וכדומה

🌴 האיים הקאריביים, לדוגמה ג’מייקה או ברבדוס, בשל התיירות הענפה והשימוש הרחב בקוקוס, שבא לידי ביטוי במספר מרשים של עצים

🌴 חופי ברזיל, בעיקר בצד הצפון מזרחי של המדינה, גם כן בשל השילוב בין ריכוז עצי קוקוס לבין תיירות ענפה

🌴 אוסטרליה, בעיקר אזור קווינסלנד. כדי להתמודד עם התופעה, החליטו הרשויות להסיר עצי קוקוס מהחופים

שלט אזהרה מפני נפילת קוקוסים בהונולולו
שלט אזהרה מפני נפילת קוקוסים בהונולולו

איך אפשר למנוע מוות מקוקוס?

למרות שמוות מקוקוס הוא תופעה נדירה באופן יחסי, הסטטיסטיקה מראה שהיא עלולה לקרות. בצד החיובי, יש כמה אמצעי זהירות די בסיסיים שאפשר לנקוט כדי להקטין את הסיכויים שלכם להיכנס לסטטיסטיקה העגומה:

  • מודעות – היו ערים לסביבה שאתם נמצאים בה, ובעיקר לנוכחות של עצי קוקוס. במיוחד ביערות, בחופים ובאזורי נופש
  • לוקיישן – רוצים לנוח מתחת לעץ? יכול להיות שכדאי יותר לשבת מתחת לגפן או לתאנה. כדאי לא לשבת או לשכב ישירות מתחת לעץ קוקוס
  • עירנות – נסו להיות חשדניים לנפילה של פירות קוקוס סוררים בעיקר בתנאים מורכבים, כמו רוחות עזות שמגדילות את הסיכויים לנפילה
  • זהירות – קוקוס הוא פרי טעים, אבל כמובן שכדאי להימנע מלטפס על עצי קוקוס או לקטוף קוקוסים באופן עצמאי.

כמובן שלצד זה, יש פעולות שצריכות להתבצע ברמה המקומית או אפילו המוסדית, כמו תחזוקה סדירה של עצי קוקוס (בעיקר גזימת ענפים ופירות בשלים), הרחקה של עצים ממבנים, שלטי אזהרה וכדומה.

אז בפעם הבאה שאתם מגיעים ליער טרופי או מטיילים ליד עצי קוקוס, תעיפו מדי פעם מבט למעלה. זה יכול, אולי, להציל חיים.