פיצה מקפיצה מפחד: 20 עובדות על פיצה שיפוצצו אתכם
אם תשאלו אותי מה המאכל האהוב עליי, התשובה שלי תהיה חד משמעית: פיצה. אז נכון שפיצה לא נחשבת להכי בריאה בעולם, ובטח לא למאכל גורמה, אבל מי יכול להגיד לו לפיצה חמה עם התוספת שאתם אוהבים, כזו שאפשר בלי לשים לב לנשנש שלושה או ארבעה משולשים שלה?
עם כל הכבוד לפיצה, אנחנו לא כאן כדי לדבר על היתרונות או החסרונות שלה, אלא להציג צד שהסועד הממוצע לא בהכרח מכיר, אפילו במקרה של אחד מהמאכלים האהובים בעולם. אספנו עבורכם 20 עובדות על פיצה, כולל כאלה שמראות שהקשר בין המאכל האיטלקי לסרטי אימה יכול להיות הדוק הרבה יותר ממה שאתם חושבים.
מה זה פיצה?
כמיטב המסורת, נתחיל עם כמה עובדות על פיצה שהן יותר כלליות, ופחות מפחידות, כדי לפתוח לכם את התיאבון. לפי ההגדרה המאוד מאוד פשוטה, פיצה היא מאפה מבצק שמרים, שמכוסה ברוב המקרים בשכבה של רוטב עגבניות וגבינה. זה כמובן הבסיס, כי על גבי הפיצה ניתן להוסיף אלף ואחת תוספות, החל משגרתיות כמו זיתים ירוקים ושחורים, פטריות, בצל, עגבניות, תירס וסוגים נוספים של גבינות, דרך בשרים כמו פפרוני או האם ועד לתוספות יצירתיות יותר, לפי מיטב הדימיון של מומחי הפיצה (או אם תרצו – חובבי האינסטגרם) ברחבי העולם.
מי המציא את הפיצה?
גם העובדה הבאה לא צפויה להדהים אתכם: מקור הפיצה כמו שאנחנו מכירים אותה היום הוא באיטליה, אבל עוד לפני זה היו גרסאות מוקדמות מאוד (ודי בסיסיות) בכל רחבי העולם. זה התחיל עוד בעת העתיקה, כשבתרבויות שונות היו מכינים לחם שטוח עם תוספות מגוונות על גביו. למשל, חיילים פרסים, מהצבא של דריוש הגדול, אפו עוד במאה ה-6 לפני הספירה לחמים שטוחים, עליהם הוסיפו גבינה ותמרים.
דוגמה נוספת היא תושבי יוון העתיקה, שהכינו את הגרסה שלהם ללחם שטוח (Plakous) עם מגוון רחב של תוספות כמו בצל, עשבי תיבול ותמרים. בחלק מהמקרים, הם שילבו גם גבינה.
מתי הומצאה הפיצה המודרנית?
הפיצה, לפי הגירסה המוכרת שלה, הומצאה אי שם בסוף המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19. היו מאפים מבוססים על לחם שטוח כבר מאות שנים, אבל החידוש העיקרי שהחל באותן שנים הוא השילוב של רוטב עגבניות. אחרי שהספרדים הביאו לאירופה עגבניות מארצות הברית, ואחרי שהאירופים הבינו שהעגבניות הן לא רעילות כמו שהם חשבו, העניים בנאפולי (פיצה בגרסה המוקדמת הייתה מאכל של המעמד התחתון) התחילו לפנק את המאפים שלהם עם רוטב עגבניות. מהר מאוד נפתחו בנאפולי ובסביבתה עשרות פיצריות, והשאר היסטוריה.
מאיטליה, פיצות התפשטו לכל חלקי העולם. מהגרים איטלקים הביאו את הפיצה לאיטליה עוד במאה ה-19, אבל במשך תקופה ארוכה הן היו מזוהות בעיקר עם המהגרים. זה השתנה במלחמת העולם השנייה, כשחיילים אמריקאים שהוצבו באיטליה גילו את נפלאות המטבח המקומי. אחרי שהאופים המקומיים עמדו רק בקושי בהזמנות שלהם, החיילים האמריקאים העבירו את הבשורה למולדתם.
לישראל הפיצה הגיעה מאוחר באופן יחסי, כשלפי הדיווחים הפיצריה הראשונה בארץ הקודש נפתחה רק ב-1957. היא זכתה לשם המאוד מקורי "פיצה", שם גנרי שהיה אפשרי אולי בעידן ללא תחרות.
מה מקור השם פיצה?
אפרופו שמות, נהוג לחשוב שמקור המילה "פיצה" (Pizza) הוא באיטלקית, אבל זה קצת יותר מורכב. המשמעות היא "עוגה" או "פשטידה". בלטינית מאוחרת, המשמעות של המילה "פיצה" היא "לחם שטוח", אולי בעקבות מילה יוונית בשם "Pitta, שמתייחסת למאפה מקומי. יש שסבורים שמקור המילה הוא בכלל בשפה הגרמאנית (סוד של שפה הודו-אירופית), מהמילה Bezzo שמשמעותה "נגיסה". יש עוד כמה גרסאות של מדרש השם, כמו למשל המילה "Pinza" שהיא אחת הצורות של "ללחוץ" או "לרמוס", מה שמתייחס אולי לאופן ההכנה של המאפה האהוב.
פיצה היא עניין של גיאוגרפיה
יש כמה גרסאות מוכרות מאוד של פיצות איטלקיות. פיצה מרגריטה נקראת על שם מרגריטה נסיכת סבויה, מי שהייתה פעם מלכת איטליה. המרכיבים השונים שלה, כמו שיודעים חובבי הטריוויה, הם בצבעי דגל איטליה: רוטב עגבניות אדום, גבינת מוצרלה לבנה ועלי בזיליקום ירוקים, לפעמים עם תוספת של שמן זית וגבינת ריקוטה. זוהי בעצם גרסה שונה של פיצה נפוליטנה, שמבוססת בעיקר על עגבניות וגבינת מוצרלה, לפי הנוסח המוכר שלהם במסורת האיטלקית.
באזורים שונים בעולם פיתחו במהלך השנים פיצות אחרות, לפעמים בצורת ההכנה ולפעמים בכל הנוגע לתוספות או לשדרוגים:
🍕 פיצה ביאנקה ("פיצה לבנה") – פיצה ללא רוטב עגבניות, שמוחלף ברוטב אחר: ריקוטה, פסטו, שמנת ועוד, או אפילו בלי רוטב. פחות נפוץ באיטליה, מסיבות ברורות
🍕 פיצה ארבע גבינות – פיצה עמוסה (מאוד!) בגבינות, כמו מוצרלה, פטה, פרמזן, גורגונזולה או פקורינו. יכולה להיות עם רוטב אדום או לבן
🍕 פיצה הוואי – פיצה שהמרכיב הבולט בה הוא אננס, לצד רוטב עגבניות, גבינה ולפעמים גם שינקן (סוג של בשר חזיר). פיצה שנויה למחלוקת, בטח בתוך איטליה, עקב השילוב בין המתוק למלוח
🍕פיצה ניו יורקית – פיצה דקה, שמזכירה בסגנון את האיטלקית הקלאסית
במדינות שונות יש העדפות שונות לגבי פיצה, שיכולות להיראות מוזרות לאדם מהחוץ. לדוגמה, ביפן אוהבים מיונז על הפיצה שלהם, בהודו התוספת האהובה ביותר על הפיצה היא טופו, ובדרום קוריאה תמצאו פיצה שהתוספות על גביה הן תפוח, ברי ופיסטוק.
מהי הפיצה הגדולה בעולם?
אם אתם מרגישים רגשות אשמה על זה שאתם טורפים חצי מגש של פיצה, הפסקה הבאה יכולה אולי לעודד אתכם. במהלך השנים ניסו בהרבה מאוד מקרים לשבור את שיא גינס של הפיצה הגדולה בעולם. אחד המקרים המפורסמים הייתה ב-2012, כשמומחי פיצה (פיצאיולים) התכנסו ברומא, בירת איטליה, ועמלו במשך כיומיים על הכנת פיצה עגולה שהגיעה לקוטר של למעלה מ-40 מטר, לשטח של כ-1,261 מטר רבוע ולמשקל שעולה על 23 טון. כדי להכין את הפיצה הבומבסטית השתמשו למשל בכמעט 9,000 ק"ג רוטב עגבניות, כ-3,500 ק"ג גבינת מוצרלה וכ-635 ק"ג שמרים. הכנת הפיצה הייתה חלק ממיזם צדקה, והיא נחשבת לפורצת דרף גם בזכות העובדה שהיא הראתה שעם קצת מאמץ, אפשר ליצור מאכלים ללא גלוטן בסדר גודל משמעותי מאוד.
שיא גינס הנוכחי של הפיצה הגדולה בעולם (מבין העגולות) נעשה ב-19 בינואר 2023, בלוס אנג'לס, קליפורניה. יוטיובר פופולארי מאוד בשם Airrack ופיצה האט שיתפו פעולה כדי לציין שני הישגים: מצד אחד, פיצה האט רצתה לחגוג את החזרה לתנורים של ה-Big New Yorker, אחת הפיצות האייקוניות והאהובות של המותג. מצד שני, Airrack היה מעוניין לציין את העובדה שערוץ היוטיוב שלו הגיעה ל-10 מיליון מנויים. הפיצה הגיעה לשטח של 1,296.72 מטר רבוע בדיוק, וכללה משהו כמו 6,193 קילוגרם של בצק, 2,244 קילוגרם רוטב, 3,992 קילוגרם גבינה ו-630,496 פרוסות פפרוני. למקרה שהייתם מודאגים, כל ההכנסות מהאירוע המתוקשר הועברו לארגוני צדקה בלוס אנג'לס.
יש גם שיאים אחרים, כמו הפיצה הארוכה בעולם. במקרה הזה, שיא גינס מוחזק על ידי פיצה שיצרו 250 שפים מנאפולי במאי 2016, הגיעה לאורך של 18,53.88 מטר ודרשה כ-2,000 ק"ג בצק, כ-1,600 ק"ג עגניות, כ-2,000 ק"ג גבינה וכ-200 ליטר שמן זית.
פיצה היא מאכל נמכר. מאוד
פיצה נחשבת לאחד המאכלים האהובים בעולם, והנתונים מראים את זה בגדול. מספרים שבארצות הברית, 350 פיצות נמכרות כל שנייה, ובכל דקה אוכלים ברחבי היבשת משהו כמו 21,000 משולשים. ביום נתון, כ-13% מאוכלוסיית ארצות הברית אוכלת פיצה, כלומר, אחד מתוך משהו כמו שמונה אמריקאים. בממוצע, אמריקאי אוכל משהו כמו 46 משולשי פיצה בכל שנה.
מעבר לנתונים האלו, בולטת העובדה שכמעט כל אדם אוהב פיצה במידה מסוימת. ההערכות הן שמתוך האמריקאים שאוכלים פיצה, כ-93% עושים זאת אחת לחודש לפחות.
פיצה היא ירק? לפי הקונגרס האמריקאי, זה בערך נכון
יש דעות שונות לגבי השאלה האם פיצה היא בריאה, עם מחקרים שמראים עובדות לכאן ולכאן: לדוגמה, באיטליה התפרסם מחקר שטען שאכילה של פיצה אחת לשבוע לפחות עשויה להקטין את הסיכוי לחלות בחלק מסוגי הסרטן, כמו סרטן המעי הגס, סרטן הוושט וסרטן הפה.
מה שמעניין הוא שב-2011, הקונגרס האמריקאי החליט להגדיר את הפיצה בתור ירק, לפחות בכל הנוגע למזנונים של בתי הספר. במילים אחרות: רוטב העגבניות שעל הפיצה (שאגב, מוגדרות בתור פרי מבחינה בוטנית) הוא שמקנה להן את ההגדרה של מנת פרי, כאשר היו דרושות כמויות גבוהות ולא ממש פרופורציונליות כדי שהפיצה תוגדר כמנת פרי, גם בתנאים האלו, בהתאם להגדרת משרד החקלאות האמריקאי.
מאז אותו יום פיצה יכולה להיות מוגשת כמאכל אינטגרלי בבתי הספר האמריקאיים, וההורים צריכים להחליט האם זו באמת מנת הירקות שהם רוצים עבור הילדים שלהם.
כמה קלוריות יש במשולש פיצה?
שאלת מיליון הדולר לפי חלק גדול מהאנשים, ולמרבה המזל לא מיליון הקלוריות. האמת היא שהתשובה כאן מורכבת, ותלויה בכמה וכמה משתנים כמו סוג הפיצה, גודלה, אופי הבצק, התוספות וכן הלאה. בהערכה גסה מאוד, אפשר לטעון שפיצה "רזה" עם בצק דק ותוספות סטנדרטיות יכולה להכיל כ-200-150 קלוריות בלבד, וזה ממש לא בשמיים. בצד השני של הסקאלה תמצאו פיצות מבצק עבה, שמספר הקלוריות שבהן יכול להגיע גם לכ-400-350.
ברור שתוספות של ירקות יביאו להגדלה מינורית יחסית של מספר הקלוריות, בעוד שתוספות "מפנקות" כמו טונה, גבינה כפולה או סוגים אחרים של פירות, צפויות להעלות את המסה הקלורית. הנה לדוגמה רשימת הערכים התזונתיים לגרסאות השונות של הפיצה שמצאנו באתרים של פיצה האט ופיצה דומינוס.
הטכנולוגיה מגיעה לאומנות הפיצה
אם תשאלו כמה מהפיצריות הבולטות והמפורסמות בעולם, יכול מאוד להיות שהן יצביעו על טכניקת הכנה מסורתית שעוברת במשפחה מזה כמה דורות, וכמובן שגם רכיבים סודיים. אם נתמקד למשל בסיבוב הפיצה באוויר, שנראה כמו דאווין אחד גדול, בפועל זוהי טכניקה שאמורה לגרום לכך שדרגת העובי של הפיצה תהיה שווה. באיטליה, אגב, יש חוקים שמגדירים בדיוק איך מכינים פיצה מסורתית, ואלו שלא מצליחים לעמוד בהם לא יכולים לכנות את עצמם "פיצריה".
בכל זאת, זהו תחום בו הטכנולוגיה נכנסה לתמונה במהלך השנים, בעיקר בדמותם של התנורים והטאבונים המתקדמים, עם קצב העבודה המפלצתי. ב-2013 סטארט אפ אמריקאי הצליח לפתח שיטה מתקדמת להדפסה תלת ממדית של פיצות. הפרויקט קיבל מימון של כ-125,000 דולר מסוכנות החלל נאס"א, שחיפשה בנרות דרכים להכין גם בתנאים המורכבים של החלל מאכלים משובחים. במקרה הזה, החזון היה שהרובוט יכין פיצה תוך 70 שניות בלבד בעזרת דיו אכיל, כמה שזה לא יהיה בעצם בזמן חלל.
ואפרופו חלל, מספרים שב-2001, סוכנות החלל הרוסית קיבלה סכום של יותר ממיליון דולר כדי לספק משלוח של לתחנת החלל הבינלאומית.
פיצה בשירות כוחות הביטחון
לאורך ההיסטוריה, היו כמה וכמה מקרים בהם פיצה הוכיחה שהיא יכולה לקחת חלק מרכזי במיגור הפשע, אם אפשר לקרוא לזה ככה. בשנות ה-60, הצבא האמריקאי השתמש במשלוחי פיצה כטקטיקה יעילה לאיסוף מידע ומודיעין, בדרך שתיראה כמובן לא חשודה. ב-2010 פיצה עזרה למצוא רוצח סדרתי, מהסיבה הברורה ששאריות של משולש שאכל נלקחו לבדיקת DNA.
היו כמה וכמה מקרים בהם אנשים בעלי תושייה (בעיקר נשים, למען האמת) השתמשו בתירוץ של הזמנת פיצה כדי להזעיק את המשטרה. הן היו בבית עם אדם מכה, שכמובן לא היה נותן להן להתקשר למשטרה. אז הן התקשרו למשטרה והעמידו פנים שהן מזמינות פיצה, כאשר המוקדן החכם בצד השני של הקו הבין את הכיוון ושאל שאלות מנחות של "כן" ו"לא", כדי להבין מה בדיוק קורה כאן. הנה למשל מקרה מפורסם מאוהיו מלפני כמה שנים, שהגיע בצדק למהדורות החדשות ברחבי העולם.
סרט בניחוח פיצה? היה פעם דבר כזה
אם גם אתם אוהבים לראות את הסרט שלכם בליווי פיצה – כלומר, בהנחה שזה לא סרט כמו "מפחיד 3" או "התולעת האנושית" שיהרסו לכם את התיאבון – תשמחו אולי לשמוע שב-2013, דומינוס פיצה ניסתה לקחת את השילוב הזה כמה צעדים קדימה. שיתוף פעולה עם חנויות השכרת סרטים בברזיל (היה פעם זה כזה) הוליד תקליטורי סרטים, שבזמן ההפעלה שלהם שיחררו דיו שהפיץ ניחוח שמזכיר מאוד פיצה.
אחרי שהלקוחות הפעילו את הסרט, הם גם נתקלו בכתובית שאומרת שהסרט הבא שלהם יהיה מוצלח הרבה יותר אם הם יזמינו פיצה וכו' וכו'.
יש פיצות שיהרגו לכם את הכיס
טווח המחירים של פיצות רחב מאוד: החל מפיצות במחיר של כ-20 ש"ח (בחירה מתבקשת לימי הולדת לילדים, שלא נוטים להיות בררניים מדי לגבי הפיצה שלהם), דרך פיצות יוקרתיות יותר שמתקרבות למאה שקל ועד לפיצות עם תג מחיר של כמה אלפי שקלים לפחות. ב-2023 למשל פורסם על פיצריה בבאר שבע שגובה כ-3,800 ש"ח (!) על מגש פיצה מיוחד, שכוללת פירורי זהב טהור 24 קראט וחומרים יקרים יחסית כמו איקרה אדומה, גבינה כחולה וקשקבל. בניו יורק, בה אגב מחירי הפיצות מוצמדים מזה שנים למחירי הנסיעה ברכבת התחתית, תמצאו לדוגמה פיצה במחיר של כ-1,000 דולר, עם תוספות כמו קוויאר ולובסטר, שצריך להזמין אותה יום אחד מראש.
באיטליה, דוגמה נוספת, יש פיצה שהעלות שלה מוערכת בכ-12,000 דולר. את הפיצה, מבצק מיושן בצורה מושלמת, יכין שף במטבח הביתי שלכם. היא כוללת בין השאר שלושה סוגים של קוויאר, לובסטר מנורבגו, גרגירי מלח ים אוסטרלי והפתעות אחרות.
אחד המקרים המוזרים בהקשר הזה התרחש ב-2010 והוליד את יום הביטקוין-פיצה. באותו יום, כשהביטקוין עדיין היה בחיתוליו, בחור מסוים הציע לשלם 10,000 ביטקוין תמורת שתי פיצות. מעבר לעובדה שהבחור כנראה עקץ את עצמו, אם מביאים בחשבון את השווי של ביטקוין היום, זוהי הפעם הראשונה בה ביטקוין שימש לקניית מוצר פיזי.
חודש הפיצה, יום הפיצה ומה שביניהם
כמעט לכל מאכל היום יש ימים מיוחדים. בהרבה מקרים, הבחירה הזו היא בעיקר שרירותית, ומיועד אם נודה בזה בעיקר כדי להגדיל מכירות: כי איך אפשר לציין את יום השטרודל הבינלאומי בלי להזמין שטרודל?
במקרה של פיצה, אנחנו לא מדברים על יום אלא על חודש שלם. חודש הפיצה הבינלאומי מצוין מדי שנה באוקטובר. הפיצריות והרשתות המוכרות מיישרות כמובן קו, ומשיקות לכבוד המאורע מהדורות מיוחדות, מבצעים וכן הלאה.
אם אתם מעדיפים את החגיגות שלכם ממושכות פחות, סמנו לכם ביומן את התאריך 9 בפברואר, מדי שנה – התאריך של יום הפיצה הבינלאומי.
סרטי אימה הולידו כמה פיצות שהיינו שמחים לשכוח
לסרטי אימה יש את היכולת לקחת דברים שאנחנו אוהבים ולהתעלל בהם. במהלך השנים ראינו כמה סצנות זכורות לרעה, עם גרסאות של נבלים ל"פיצות", או משהו בסגנון. "סיוט ברחוב אלם 4: לוחם החלומות" הוא לדברי כותב שורות אלה מהחלשים בזיכיון, גם אם יש לו לא מעט מעריצים. יכול להיות שאחת הסיבות לכך היא הסצנה בה אליס נכנסת לסיוט, בו היא רואה את עצמה עובדת באותו דיינר גם בגיל מתקדם. ואז מגיע פרדי, יושב לידה, מספר בדיחה ומקבל את הפיצה שהוא הזמין. האמת היא שהפיצה פשוט נראית נפלא, חוץ מעובדה אחת: על גבי הפיצה, שזכתה לכינוי "פיצת הנשמות", יש "כדורי בשר" שהם בעצם… טוב, אתם יכולים לראות ולשמוע בעצמכם.
ממשיכים עם "House 4", החלק הרביעי בסדרת סרטי האימה החביבים שצצו בין השנים 1985 ל-1992, ושאמורים ממש בקרוב לחזור עם פרק חמישי. ב"House 4" תראו את המאפיינים המוכרים מסרטי הבתים הרדופים, עם רוחות רפאים ותופעות בלתי מוסברות, מתובלות בהרבה מאוד הומור. באחת הסצנות הזכורות, האלמנה לורל וביתה המרותקת לכיסא גלגלים מזמינות פיצה, שמגיעה עם שליח מזמר ששר משהו מדליק. אחרי שהוא הולך המגש עצמו שר את אותו שיר. כמה שניות אחרי אנחנו מגלים שעל גבי אחד המגשים יש פיצה עם פרצוף מפחיד, שיורקת משהו פיצתי על לורל, שמנסה לעשות לה בתגובה טורצ'ר פורן בכיור.
ממשיכים עם סדרת סלאשרים אייקונית בשם "טבח מסיבת הפיג'מות" (Slumber Party Massacre), שהסרט הראשון בו כלל סצנה מוצלחת ומצוטטת שמשלבת הזמנת פיצה. לא רק בגלל גורלו של השליח, אלא בזכות דיאלוג מבריק בו אחת הדמויות אוכלת פיצה חמה על הגוף הקר של המנוח, מתגאה בעובדה שפיצה תמיד מעודדת אותה במצבים קשים כמו זה.
גורלם המר של שליחי הפיצה
כשמזמינים פיצה, לא יודעים למה לצפות. סרטי אימה הראו לנו שגם השליח יכול להיות מאיים. בסרט הקאלט "רוצחים בלי זהות" (Killer Klowns from Outer Space) מ-1988, את הפיצה מביאים שלושה ליצנים מפחידים למראה. אלא שמה שנמצא במגשים הוא לא פיצה, אלא הליצן שורטי שיורה באישה האומללה עם אקדח הליצנים האומלל והופך אותה למשהו אחר.
שליחי פיצה יכולים, מהצד השני של התמונה, להיתקל במקרים חמורים לא פחות. במציאות, אפשר לשמוע לא מעט סיפורי שליחויות מפחידים (אמיתיים או לא), בין אם בבלוגים, בפודקאסטים או בסרטוני יוטיוב, כשהחלק מהסיפורים המוצלחים זכו לגירסאות אנימציה קצרות.
תוכלו למצוא גם כמה סרטי אימה בהם הגיבור הוא שליח או שליחת פיצה, שמגיעים למקום נורא כלשהו ונאלצים להיאבק על חייהם מול איומים שונים. ב-Satanic Panic החביב מ-2019, שליחת פיצה חביבה (היילי גריפית') מגלה שהמשלוח האחרון שלה לאותו לילה הוא במקרה למקום בו יש התקהלות של כת שטנית כלשהי, בראשה עומדת גורו שקר-כלשהו (רבקה רומיין), ולמרבה הצער בכת מחפשים בתולה להקריב.
ב-Slice מ-2018, סיפור המסגרת הוא רצח של נהג שליחויות, והניסיונות של אנשי העיירה השלווה להבין בדיוק מה עומד מאחוריו. ב-2014, סרט הודי בשם "Pizza" הציג נער שליחויות שמגיע לבית של משפחה עם סוד אפל כלשהו, בעוד שב"Super Hot" מ-2021 יש נערת שליחויות שמגלה שהשכן החמוד שלה עובר לבית אחווה של ערפדים, והיא מנסה למנוע ממנו להיות מוקרב בחצות למטרת שקר כלשהי.
יש (או לפחות היו) מוזיאונים לפיצות
היום תוכלו למצוא מוזיאון כמעט בכל נושא, ככה שהעובדה שיש מוזיאונים לפיצות לא צריכה להפתיע אתכם. Pizza Brain בפנסילבניה כלל את האוסף הנחשב לגדול ביותר בעולם של מזכרות פיצה, אם נקשיב לגינס שאישרה ב-2011 את המקום כ"אוסף הגדול בעולם של פריטים שונים הקשורים לפיצה", עם 561 פריטים שונים שנאספו מאז 2010. למרבה הצער, במהלך שנת 2024 המוזיאון נסגר.
בניו יורק ובשיקאגו, לדוגמה, תמצאו מוזיאונים שמוקדשים לפיצה. במוזיאון הפיצה בניו יורק, MoPi, התקיימה ב-2018 תערוכת פופ אפ של אומנות בנושא פיצה, שאירחה למעלה מ-25,000 מבקרים. המוזיאון הציג יצירות אומנות שקשורות לפיצה של יותר מ-25 אמנים, מיצבים ענקיים, תערוכה בנושא המרתק "הפיצה הפסיכדלית", גיטרת פיצה מותאמת אישית ועשרות קופסאות פיצה, שהיו חלק מהאוסף הגדול של קופסאות פיצה, לפי גינס. ככל הידוע לנו המוזיאון סגור נכון לנקודת הזמן הנוכחית, אבל עובדים על פתיחה מחודשת.
פיצריות בהשראת סרטי אימה: טעים פחד?
בתור חובב של סרטי אימה, אני פשוט מת על מקומות בילוי שמעוצבים בסגנון של הסרטים האהובים עליי. למרבה השמחה, יש ברחבי העולם כמה מקומות כאלו בדיוק. בלונדון תמצאו למשל את ה-Lost Souls Pizza, שמעוצבת בסגנון ערפדים, או אפילו אימה כמכלול: התפאורה כוללת שלדים וגולגולות, כוסות גיקי טיקיס מפחידות ועוד. ב"פיצריית הערפדים הראשונה" תמצאו פיצות מיוחדות בעיצוב מפחיד, קוקטיילים והפתעות אחרות. אם אתם מתכננים אירוע ויש לכם כמה מאות פאונד מיותרים לבזבז, תוכלו לערוך כאן אירועים באחד משני חדרי נושא: ה"בקתה ביער" המקורה עם תאורת נרות, ומתחם ה"קריפטה" עם ארון מתים, שמתאים מאוד למי שרוצה לערוך "הלוויה" לציון מאורע מסוים, נניח סיום עשור בחיים או פרידה רומנטית.
דוגמה מוצלחת נוספת היא The 4th Horseman, הממוקמת בלונג ביץ' שבארצות הברית. התפריט כאן כולל בירה, יין ו"פיצה אפוקליפטית", שנקראת על שמות ארבעת פרשי האפוקליפסה. המקום מעוצב בצורה מדליקה, עם פוסטרים ופריטים אחרים שקשורים לסרטי אימה, כולל משחקי ארקייד משנות ה-90 (בדגש על משחקי מפלצות), שולחנות מעוטרים בגזירים של חוברות קומיקס, חדרי שירותים עם אור אדום מפחיד, פוחלצים אמיתיים ועוד.
אפשר להכין פיצות מפחידות לבד
אתם לא חייבים לטייל בקצה השני של העולם כדי למצוא מקומות שמקשרים בין פיצה לאימה. עם קצת מאמץ ויצירתיות, תוכלו ליצור את הגרסאות שלכם של פיצות מפחידות באמת (לפחות מבחינת המראה).
חיפוש מהיר באינטרנט הראה לנו לא מעט מדריכים, ביניהם:
🍕 פיצה "רדופה", עם רוחות רפאים העשויות מגבינת מוצרלה, עטלפים מסלמי ועכבישים שעשויים מזיתים שחורים
🍕 פיצה מפלצתית עם עיניים, שתתאים מאוד למי שאהב את הכתבה שלנו על גרסה דומה של פסטה.
🍕 "פיצת מומיה", או לפחות כזו עם גבינה שנראית כמו מומיה ועיניים
🍕 פיצת "פרנקנשטיין" ירוקה:
🍕 פיצת האלווין מיניאטורית ומדליקה במיוחד:
פיצה כאייקון תרבותי
את האהבה שלכם לפיצות, על סוגיהן, תוכלו לבטא גם דרך הבחירות הצרכניות שלכם. אנחנו לא מתכוונים כאן רק להזמנה של מגשי פיצות – כי את זה כולם כמעט עושים מדי פעם – וגם לא לסדנאות פיצה, בחירה מצוינת במצבים שונים.
אנחנו מתכוונים בעיקר למוצרים שנעשו בהשראת פיצות. תוכלו למצוא סוגים שונים של תחפושת פיצה לכל קהלי היעד, כולל תחפושת פיצה לילדים, לכלבים או לזוגות. אפשרות אחרת היא להתחפש לשליח פיצה ,בתקווה שהגורל שלכם יהיה שונה מזה של שליחים בסרטי אימה. הנה למשל הקטלוג של Halloween Costumes, אולי אתר התחפושות הגדול ביותר בעולם היום.
מוצרים אחרים שמצאנו בחיפוש מהיר:
🍕 מוצרי מטבח, כמו מפצח אגוזים וכמובן שגם חותך לפיצות
🍕 מוצרי אספנות, דוגמת בובות פופ (לדוגמה, יש גירסה של ת'ור אוכל פיצה)
🍕 בובות, כולל בובות Plush
🍕 שמיכות ומצעים, בעיקר לילדים
🍕 מוצרי אופנה עליהם מתנוססות פיצות, לדוגמה גרביים או חולצות