לונדון איי – מה רואים בגלגל הענק המפורסם של לונדון, והאם זה מפחיד?
יש ערים שהסמל שלהן מובהק. ללונדון, בירת אנגליה, יש כנראה כמה סמלים כאלה: די אם נזכיר את מגדל השעון ביג בן, גשר לונדון או ארמון בקינגהאם. בעשורים האחרונים נוספה אטרקציה “חדשה” שמזוהה היום עם לונדון, והיא הגלגל הענק העצום בגודלו, הידוע יותר בשמו לונדון איי (London Eye), או בתרגום חופשי “העין של לונדון”.
גלגל הענק העצום הזה, המתנשא מעל נהר התמזה, הוא אחת האטרקציות התיירותיות הבולטות בלונדון (וזה ממש לא סיפור פשוט), עם מספר מבקרים של כ-3.75 מיליון איש בשנה. הוא מציע נקודת תצפית מרהיבה על העיר, וזה מרשים גם ביום וגם בלילה. אבל מכיוון שאנחנו עוסקים כאן באימה, השאלה שצריכה להישאל היא האם הגלגל הענק של לונדון הוא גם מפחיד, או לפחות עלול ליצור פחדים אצל מי שסובל מהבעיה של פחד מגלגל ענק?
כדי לענות על השאלה הזו, נתייחס בסקירה הבאה לסיפור ההקמה של הלונדון איי, נסביר מה המקום שלו בחיים התרבותיים והתיירותיים של לונדון, ונראה אם יש לכם ממה לפחד.
מהו הלונדון איי?
הלונדון איי, או בשמו הרשמי “קוקה-קולה לונדון איי” (במסגרת הסכם חסות עם ענקית המשקאות העולמית), הוא גלגל תצפית ענק הממוקם בלב לונדון, בסמוך לכמה ממוקדי העניין הבולטים של בירת הממלכה. ליתר דיוק, הוא ממוקם בגדה הדרומית של נהר התמזה, ברובע בשם למבת’ הממוקם בלב אזור הבידור והתרבות של לונדון, ה”סאות’ בנק” (South Bank).
מיקומו האסטרטגי של לונדון איי מאפשר תצפית פנורמית מרהיבה על העיר, כולל נקודות ציון מפורסמות כמו ארמון וסטמינסטר, הביג בן, קתדרלת סנט פול ועוד. הקרבה לנהר התמזה מוסיפה ממד נוסף לחוויה, כאשר המבקרים יכולים לצפות בתנועת הסירות והספינות על הנהר. ביום בהיר אפשר לראות כאן למרחק של כ-40 קילומטרים, בעיקר מכיוון שלונדון נחשבת למישורית באופן יחסי. גם אם ביום בהיר אי אפשר לראות כאן לנצח, ברי המזל שביניכם יוכלו לראות למשל את טירת וינדזור המפורסמת, עליה כתבנו כבר באתר. בכל מקרה, בתנאי מזג אוויר בעייתיים יותר חוויית הריאות עלולה להיפגע, ולכן מומלץ לתזמן את הביקור במקום לימים הבהירים יותר. רבים ימליצו לראות את לונדון איי בלילה, עם כל האורות המנצנצים של העיר מלמעלה, כשגם הגלגל עצמו מואר בצורה יפה (ואפילו חסכונית, עם נורות LED חדישות שחסכוניות יותר בכ-75%, לדברי המפעילה)
מה הגובה של לונדון איי?
בגלגלי ענק, הגובה כמובן הוא אחד הפרמטרים החשובים ביותר. עם גובה של כ-135 מטר, ה-London Eye הוא המבנה הגבוה ביותר בעיר המערבית של לונדון. עד שנת 2006 הוא היה אפילו הגלגל הענק הגבוה בעולם. מאז קמו גלגלים גבוהים יותר – “השמש של מוסקבה” הוא היום הגבוה באירופה, כשהוא מתנשא לכ-140 מטר. מאז השיא נשבר כמה וכמה פעמים, עם כוכב נאנצ’אנג בעיר בעלת שם זה בסין (כ-160 מטר), הסינגפור פלייר (כ-165 מטר) וגלגל הענק עין דובאי, שמגיע לגובה בלתי נתפס של כ-250 מטר. אולי העובדה הזו מסבירה למה כבר כמה שנים הוא לא פעיל, מסיבות בטיחותיות הקשורות לשקיעת האדמה, אבל זה כבר סיפור לכתבה אחרת.
כך הוקם גלגל ענק בלונדון
הלונדון איי נבנה לכבוד המילניום החדש, כלומר, תחילת שנות ה-2000 (למעשה, אחד השמות שלו הוא “גלגל המילניום”). מספרים שהרעיון לגלגל התחיל כמעט עשור קודם לכן, כאשר בני הזוג דיוויד מרקס וג’וליה ברפילד הגו בפעם הראשונה את הרעיון, כחלק מתחרות בין אדריכלים לבנייה של מבנה לונדוני חדש עבור המילניום. החזון שלהם היה להקים בלונדון “מגדל אייפל של המאה ה-21″, מבנה מרהיב שישלב בין היצירתיות, החדשנות והיכולות הטכנולוגיות של הבירה האנגלית, תוך יצירת נקודת מבט חדשה על העיר. הבחירה שלהם בצורה של גלגל רכב היא לא מקרית, מכיוון שמדובר בסמל מסורתי של זמן ושינויים. לפי המחשבה שלהם, זו הצורה המושלמת לסמל את המילניום החדש ב”עיר שלא נחה לרגע”.
למרות שבסופו של דבר הם לא זכו בתחרות, הם המשיכו לפתח אותו, בין השאר בזכות מימון של חברת התעופה האנגלית, בריטיש איירווייס. בניית הלונדון איי החלה ב-1998, והוא הוצג באופן רשמי לקהל ב-31 בדצמבר 1999. מסיבות טכניות שונות הוא עדיין לא היה מוכן לקבל מבקרים, מה שקרה רק במרץ בשנת 2000. ההמתנה כמעט הייתה שווה, כי בשנתיים הראשונות של הלונדון איי הוא קיבל כ-8.5 מיליון מבקרים. המספר הזה כל כך מרשים שהוא גרם לכך שבלונדון החליטו מהר מאוד לגנוז את התוכניות המקוריות שלהם, שהיו לפרק את הגלגל לאחר חמש שנים, והוא מתנשא מעל לונדון עד היום.
הנה סרטון קצר (באנגלית) שמסביר על ההיסטוריה של הלונדון איי:
הגלגל הענק של לונדון? לא בדיוק
הלונדון איי נחשב להישג הנדסי מרשים. הוא בולט בצורה שלו, שמזכירה גלגל אופניים ענק (למעשה, גדול פי 200 בערך מגלגל אופניים רגיל) שנתמך בצד אחד. מספרים שהשתמשו בכ-1,700 טון של פלדה בריטית לצורך הבנייה, ושהמתקן הוא במשקל הגדול פי 298 מאשר כל איצטדיוני הכדורגל הגדולים בבירת אנגליה – של ארסנל, צ’לסי, טוטנהאם, ווסטהאם, פולהאם וצ’רלטון – ביחד. המשקל הכולל של הגלגל הענק הוא כ-2,100 טון, משול ל-1,272 מוניות לונדוניות שחורות – וכל אחת מהקפסולות שלו שוקלת כעשרה טון.
כל אלו דורשים כמובן דורש תכנון מוקפד, כדי למנוע מצב של חוסר יציבות ולשמור על הבטיחות בכל תנאי. הוא מסתובב במהירות של כ-0.9 קילומטר לשעה, מה שאומר שהגלגל מסיים סיבוב בכחצי שעה, כלומר, הקצב כאן הוא איטי מאוד. שימו לב שבניגוד לגלגלים מקבילים אחרים, הלונדון איי לא עוצר: העלייה והירידה שלו נעשית תוך כדי תנועה, בזכות אותו קצב איטי. עם זאת, ברור שכאשר יש מצבים שדורשים זאת – למשל בעלי מוגבלות שיורדים או עולים לאחת הקפסולות – יחליטו לעצור את הגלגל.
ואגב, לפי ההגדרות ה”יבשות” – כמו שבאטרקציה עצמה מספרים – הלונדון איי הוא לא בדיוק גלגל ענק, גם אם הוא עגול וגדול. כפי שמציינים קברטיני האטרקציה, התאים בו סגורים לחלוטין ומבוקרי אקלים, הם ממוקמים מחוץ למבנה הגלגל וממונעים לחלוטין, תנאים שלא קיימים בגלגל ענק “סטנדרטי”. המבנה כולו נתמך על ידי מסגרת בצורת A בצד אחד בלבד, וכנראה שגם זה לא מאפיין מקובל של גלגל ענק. בכל זאת, מכיוון שאנחנו לא מומחים להנדסה או לגלגלי ענק, כן נפעל לפי התפיסה המקובלת ונתייחס ל-London Eye כ(סוג של) גלגל ענק.
הסוד הוא בקפסולות
הגלגל הענק מורכב מ-32 קרונות נוסעים סגורים, המכונים קפסולות, כשבכל קפסולה יכולים להיכנס עד 25 נוסעים. בחישוב פשוט מאוד שעשיתי בעזרת המחשבון של המחשב כי אני לא סומך על עצמי גם בחישובים פשוטים מאוד, הקיבולת המקסימלית של הגלגל עומדת על משהו כמו 800 איש. הבחירה ב-32 קפסולות היא לא מקרית, כי בלונדון ובפרבריה יש 32 רובעים. הרובעים ממוספרים מ-1 עד 33, ללא המספר 13 שהושמט עקב התפיסה שהוא מסמל מזל רע.
במהלך השנים, הקפסולות עברו כמה שינויים ושדרוגים, וגם אירועים מיוחדים יכולים להיות מצוינים על ידן. למשל ב-2013, שונה שמה של אחת הקפסולות ל”קפסולת ההכתרה”, לציון 60 שנה למועד ההכתרה של מלכת אנגליה, אליזבת’ השנייה. במרץ 2020, במסגרת חגיגות לציון 20 שנה למתקן, כמה קפסולות הפכו לחוויות נושא, כמו פאב בתוך קפסולת, קפסולת תיאטרון או “מסיבת גן” עם סידורי פרחים, לייצוג הפארקים המלכותיים של בירת אנגליה.
האם הלונדון איי מפחיד?
אם גם לכם יש טראומות מגלגלי ענק חורקים או מתנדנדים “מדי”, יכול להיות שהלונדון איי יתקן קצת את הרושם. בסקירה שלנו על פחד מגלגלי ענק, ציינו שהוא עשוי לשלב כמה פחדים נפוצים שבאים לידי ביטוי בעלייה למתקן, בעיקר פחד גבהים, פחד ממקומות סגורים או חוסר יציבות. כל האלמנטים האלו כן קיימים גם בגלגל הענק של לונדון, גם אם יש שיגידו שבכמויות קטנות יחסית.
אפקט הפחד של הלונדון איי יכול להיות מורכב מהטריגרים הבאים:
- גובה: הגובה הרב של הגלגל (כ-135 מטרים) עלול להפחיד אנשים הסובלים מאקרופוביה (פחד מגבהים).
- מרחב סגור: הקפסולות נחשבות למרווחות באופן יחסי, אבל הן עדיין מרחבים סגורים. זה עלול להיות מאתגר עבור אנשים הסובלים מקלאוסטרופוביה, כלומר, פחד ממקומות סגורים.
- תנועה איטית: הסיבוב האיטי של הגלגל עלול לגרום לתחושת אי-נוחות או סחרחורת אצל אנשים מסוימים.
- שקיפות: הקפסולות עשויות זכוכית שקופה, מה שעלול להגביר את תחושת החרדה אצל אנשים שחוששים מגבהים.
- מזג אוויר: בימים סוערים או מעוננים, התנועה של הגלגל עלולה להרגיש פחות יציבה. בעיקר למראית עין, אבל יהיו מקרים שגרמו לתקלות לא נעימות ודי מפחידות עבור המבקרים (למשל, המקרה הזה)
- תקלות טכניות: למרות שהן נדירות מאוד, החשש מתקלה טכנית שתגרום לעצירת הגלגל בגובה רב עלול להדאיג חלק מהמבקרים.
חשוב לציין שהלונדון איי נחשב לאטרקציה בטוחה מאוד, עם מערכות בטיחות מתקדמות ותחזוקה קפדנית. רוב המבקרים מדווחים על חוויה חיובית ומרגשת, כשגם החסרונות נוגעים בעיקר לעלות החוויה, לתורים וכן הלאה. בהקשר שלנו יכול להיות שמי שמפחד מגלגלי ענק יחשוש גם כאן, אבל כנראה שבממדים קטנים באופן יחסי.
לונדון איי כרטיסים ומחירים
מחירי הכרטיסים ללונדון איי משתנים בהתאם לסוג הכרטיס, לגיל המבקר ולמועד הרכישה. כלל האצבע הוא שהזמנה מוקדמת צפויה לחסוך לכם כספים, מכיוון שהמחיר בקופות גבוה יותר מאשר רכישה מוקדמת דרך האינטרנט, בין אם באתר האטרקציה ובין אם באתרי הכרטיסים.
בנוסף, במקרה של לונדון איי הזמנת כרטיסים מוקדמת היא מומלצת, יש שיגידו בגדר חובה. היא יכולה להבטיח את המקום שלכם על הגלגל גם בזמנים עמוסים ולחסוך מכם את התורים, שעלולים להיות כאן ארוכים. כרטיסים ללונדון איי שמקנים דילוג על התור יהיו מטבע הדברים יקרים יותר, אבל לדעת רבים ההבדל בחווייה שווה את ההשקעה במחיר. במיוחד אם אתם מבקרים כאן בחודשי השיא בלוח השנה התיירותי, בסופי שבוע וכן הלאה (לונדון עמוסה תמיד, אבל גם בה יש זמנים עמוסים אפילו יותר).
נכון לשנת 2024, מחיר לונדון איי עומד על:
🎫 כרטיס רגיל למבוגר (16+): החל מ-29 פאונד בהזמנה מוקדמת
🎫 כרטיס לילד (15-2) – מוזל בבערך 50% בהשוואה לכרטיס מבוגר. ילדים עד גיל שנתיים נכנסים ללא תשלום
🎫 כרטיסי Fast Track, שמקנים לרוכשים את האפשרות להיכנס כמעט ללא המתנה בזמן שהם בחרו או אפילו בכל זמן (Flexi Fast Track Ticket)
🎫 חבילת Deluxe, שכוללת דילוג על תורים, חוברת מזכרת ותמונה של המבקרים
🎫 חבילות משתנות, לרוב לציון אירועים מיוחדים
יש גם כרטיסים שמשלבים כמה אטרקציות, ככה שהמחיר היחסי של כל אחת מהן זול בהשוואה לרכישה נפרדת. בין החבילות האלה:
🎫 כרטיס משולב של הלונדון איי ושייט על נהר התמזה
🎫 כרטיס משולב של לונדון איו ומוזיאון השעווה מדאם טוסו בלונדון, שגם הוא יכול להתאים לחובבי האימה
🎫 כרטיס משולב של הלונדון איי, מדאם טוסו והצינוק של לונדון (מומלץ לחובבי האימה!)
🎫 כרטיס משולב של הגלגל הענק והצינוק
🎫 כרטיס משולב של הגלגל הענק, מדאם טוסו והאקווריום של לונדון
שעות פעילות של לונדון איי
הלונדון איי פתוח כמעט כל ימות השנה, למעט מספר ימים בודדים לתחזוקה שנתית. בנוסף, המיקום המרכזי הופך את הלונדון איי לנגיש מאוד עבור תיירים ומקומיים כאחד, עם קישוריות מצוינת לתחבורה ציבורית, כולל תחנות רכבת תחתית ואוטובוסים סמוכות. גם אם אתם לא מתכוונים לבקר כאן, יכול מאוד להיות שתראו את הגלגל ממרחק סביר, או לפחות מתנשא באופק של לונדון.
שעות פעילות של לונדון איי משתנות בהתאם לעונות השנה, כאשר נכון למועד הבדיקה שלנו המקום פתוח ב:
– קיץ (אפריל עד סוף אוגוסט): 10:00 בבוקר עד 20:30 בערב
– חורף (ספטמבר עד מרץ): 11:00 בבוקר עד 18:00 בערב
בתקופות חגים או אירועים מיוחדים, שעות הפעילות עשויות להתארך. מומלץ בכל מקרה ללבדוק את השעות המדויקות, כדי שלא תיתקלו בהפתעות לא צפויות במועד ההגעה שלכם.
איך מגיעים ללונדון איי?
יתרון נוסף של לונדון איי הוא מיקום מרכזי. המתקן ממוקם כאמור בגדה הדרומית של התמזה, ומצפון לגשר ווסטמינסטר. המשמעות הוא שחלק גדול ממוקדי העניין החשובים של הבירה האנגלית, כמו ארמון ווסטמינסטר, הביג בן והפרלמנט הבריטי נמצאים בסמוך. במרחק נגיעה תמצאו אטרקציות חשובות אחרות של לונדון, כמו האקווריום החביב, הצינוק של לונדון, הרפתקאות שרק (לא אימה, אבל שרק הוא לפחות מפלצת ירוקה) ועוד. המיקום שלו ממש על התמזה הופך אותו לנגיש גם בסירה, כשאתם בהחלט יכולים לשלב שייט על התמזה לפני או אחרי העלייה לגלגל.
כאן תוכלו למצוא פירוט של דרכי ההגעה ללונדון איי בתחבורה הציבורית (המעולה) של לונדון.
הגלגל בקולנוע: מארבעת המופלאים ל-28 ימים אחרי
אחד הדברים האהובים עלינו הוא לנסות לראות מהי ההתייחסות לאתרים, למיתוסים או אפילו לאובייקטים שונים בעולם סרטי האימה. מעבר לפן התיירותי ולחשיבות האדריכלית של המבנה, מסתבר שהוא נחשב לסמל מסוים… לרומנטיקה. היו כאן במהלך השנים כמה חתונות, ובעלון האטרקציה מדווחים על לפחות 5,000 הצעות נישואין שהתקיימו באחת מהקפסולות. אני לא מומחה לזוגיות, אבל יכול להיות שהסיבה היא שבני הזוג פשוט מצפים שגם במיטה, כמו בגלגל הענק של לונדון, סיבוב אחד בתוך “קפסולה” יהיה איטי ויימשך משהו כמו חצי שעה. ואולי המקום הזה פשוט רומנטי, ורומנטי לדעתי די מתאים להצעות נישואין.
וואוו, כמה מרגש. בכל אופן, פשפשנו קצת בזיכרון בניסיון למצוא סצנות אימה זכורות שמערבות את הלונדון איי, ויצאנו די מאוכזבים. גם בגוגל לא ממש מצאנו תובנות מעניינות מדי, למעט אולי כמה סצנות ב”28 ימים אחרי” המצוין, ובסרט ההמשך שלו “28 שבועות אחרי”, שמציגים את לונדון האפוקליפטית, לאחר מתקפת זומבים. אם ראיתם סרטי זומבים, אתם יודעים לצפות לשוטים של העיר הריקה והמבולגנת מאוד, בדרך כלל צילומים באקסרים לונג שוט או ממעוף הציפור כדי להדגיש את הריקנות, את הבדידות של השורד (קיליאן מרפי, במקרה הזה) וכן הלאה. אין כמו להראות את הסמלים המוכרים של כל עיר – כמו גשר לונדון, הביג בן וכמובן שגם הלונדון איי – כשהם ריקים מאדם כדי לסמל את האפוקליפסה, מה גם שבמקרה הזה הצילומים פשוט נראים עוצרי נשימה.
ראינו סצנות בהן הלונדון איי נכח בכמה וכמה סרטים, שלמרבה הצער רובם לא מהז’אנר האהוב עלינו: סרטים כמו “הארי פוטר ואוצרות המוות”, קומדיית הטניס “ווימבלדון” עם קירסטן דאנט ופול בטאני, או יצירות המיועדות לקהל צעיר יותר, כמו “כנפי הרעם” ו”הדוב פדינגטון”. גם בטלוויזיה היה למתקן מקום, בין השאר בתוכניות כמו “הסימפסונים”, “דוקטור הו”, “Sherlock and the Apprentice” ואחרים.
כנראה שהסצנה המשמעותית ביותר בכיכובו של ה-London Eye היא בסרט הדי נשכח “ארבעת המופלאים: עלייתו של הגולש הכסוף” מ-2007. בסרט, גיבורי העל מתמודדים עם יישות חייזרית כלשהי בשם “הגולש הכסוף”, שפולטת קרינה קוסמית כדי לעשות חורים בכל מיני מקומות סמליים ברחבי העולם. אחד המקומות האלו הוא לונדון, כשהמופלאים שלנו – מצוידים בכוחות מיוחדים, באפקטים ובמשחק מוגזם מאוד – מצליחים למנוע מהלונדון איי ליפול, עם כל הנוסעים שלו, לתוך התמזה. זוהי אולי הסצנה הזכורה היחידה מהסרט הנשכח הזה.
עכשיו, מה אם היינו אומרים לכם שבן אדם שנכנס לאחת הקפסולות הסגורות של הלונדון איי עלול להיעלם, בלי שהוא משאיר זכר? העלילה הזו עומדת במרכזו של ספר הרפתקאות לילדים בשם “The London Eye Mystery” של הסופרת האירית המעוטרת שיבון דואד עוסק בשני אחים: טד, הסובל מתסמונת אספרגר, ואחותו קאט. הם מנסים לחקור את ההיעלמות של בן הדוד שלהם, סאלים, לכאורה מתוך קפסולה של הלונדון איי. הספר זכה בכמה פרסים חשובים בתחום ספרות הילדים, והיה למרבה הצער אחד האחרונים של דואד לפני מותה מסרטן השד ב-2007.
אז, נכון, יכול להיות שיש בלונדון אטרקציות מפחידות יותר מאשר הלונדון איי. יכול מאוד להיות שגם יהיו בעתיד יותר סרטי אימה שיציגו את הצדדים המפחידים שלו באופן מובהק יותר. ובכל זאת, אחת האטרקציות האהובות בממלכה הבריטית מתאימה מאוד גם לחובבי האימה, במיוחד אלו שסובלים מפחד גבהים או מפוביות אחרות. אי אפשר באמת לוותר עליה במהלך טיול בלונדון, לא?
מחפשים אטרקציות מפחידות אחרות בלונדון? נסו את האפשרויות הבאות: