אדום ולא מיין: קוקטייל בלאדי מרי הוא חזק, עוצמתי וקריפי
לפני כמה שנים, טסתי עם אשתי לחופשה בקפריסין. בחרנו במלון הכול כלול, לא מהמשובחים באי, אבל עדיין היו כמה יתרונות – כמו מבחר די גדול של משקאות אלכוהוליים. זה לא שאני מומחה גדול מדי לקוקטיילים, אבל אני בעד לנסות כמה שיותר שילובים, במיוחד אם כבר שילמתי על זה. ואז, העיניים שלי נחתו על הקוקטייל “בלאדי מרי”. מיד התחלתי בהרצאה לאשתי על הדמות של בלאדי מרי והמיתוסים לגביה מסרטי אימה, עד שכמעט שכחתי לקרוא את רשימת הרכיבים. זה לא שהקוקטייל היה גרוע, אלא שלא הייתי מוכן לטעמים שלו. מאז ועד היום, הפרצוף שלי חמוץ מאותו קוקטייל ואדום כמו עגבניה, ככה שהתקשיתי לסיים אותו. במבט לאחור יכול להיות שהמלון שלנו פשוט לא הגיש משקאות איכותיים – בכל זאת, מלון הכול כלול – כי הניסיון הבא שלי עם הקוקטייל היה מוצלח הרבה יותר.
כשאתם בוחרים לשתות קוקטייל, לכן, מומלץ לנסות לברר כמה שיותר על ההיסטוריה שלו, הרכיבים ודרכי ההבנה. או פשוט להזמין קוקטייל עם שם אקזוטי, או כזה שמתחבר לז’רגון של חובבי האימה (כמו קוקטייל זומבי, עליו כתבנו לא מזמן באתר). אז מה זה בעצם קוקטייל בלאדי מרי, איך מכינים אותו והאם כדאי לכם להיות מוכנים ל”סרט אימה” בכל לגימה?
מה זה קוקטייל בלאדי מרי?
בלאדי מרי, כפי שהוא מוכר על ידי איגוד הברמנים הבינלאומי (IBA) – ארגון שאחראי בין השאר על קביעת סטנדרטיים של משקאות וקוקטיילים מבחינת אופן ההכנה, העיצוב, צורת ההגשה ועוד – מוגדר בצורה פשוטה יחסית. זהו קוקטייל הכולל בעיקר וודקה ומיץ עגבניות, שמעניק לו את הצבע האדום העז המזוהה איתו (ועם הטעם החזק של העגבניות, אבל עוד נגיע לזה). אליהם מוסיפים תבלינים וחומרי טעם, לפי הגירסה הספציפית של המשקה או כושר ההמצאה של הברמן המוכשר.
כשנכנסים לעובי הקורה, מגלים שיש לא מעט גרסאות של הקוקטייל. מתכון בלאדי מרי יכול לכלול, בין השאר,
- טבסקו
- רוטב ווסטרשייר
- מרק, צח או תרכיז
- מלח
- פלפל, בעיקר שחור או קאיין
- מיץ לימון
- חזרת
- ועוד
את המשקה מגישים בדרך כלל בכוס גבהה, לעיתים קרובות בליווי קרח ו/או פרוסה של לימון. כמובן שצריך לחשוב על הערבוב של המשקה, מה שעושים בעזרת בוחשן. בוחשן נפוץ במקרה של בלאדי מרי יכול להיות אכיל (בעיקר גבעול סלרי, אבל לפעמים גם מקל גזר ומאכלים נוספים) או פלסטי, כלומר, מיועד לשימוש בלבד ולא לאכילה. מספרים שהשימוש בגבעול סלרי לערבוב המשקה התחיל במקרה, אחרי שהברמן שכח להגיש לאחד הלקוחות בפאב בשיקאגו מקל ערבוב, והוא שם את ידו על מקל הסלרי שהיה מונח בסמוך במקום.
פשטות שיכולה להיות מורכבת
על פניו, הכנה של קוקטייל בלאדי מרי היא לא משימה מורכבת מדי. יש כאן בסך הכול שני רכיבים עיקריים, גם אם הגרסאות היצירתיות והמוצלחות יותר כבר ידרשו כמה מרכיבים נוספים, כמו אלה שציינו קודם. בנוסף חשוב להכיר את דרכי ההכנה הייחודיות של המשקה, לדוגמה, ערבוב שלו בעזרת אווירמכוס שייקר כ-10 פעמים לפחות, ולא שקשוק “רגיל” שלו. יש גרסאות שמערבבות אותו עם משקאות אחרים, כמו גרסת הטקילה (“בלאדי מריה”) או גרסת ג’ין (“רד סנאפר”). אפשר להכין אפילו גרסה נטולת אלכוהול, שמכונה “מרי הבתולה” (“וירג’ין מרי”). וסחתיין על השם היצירתי, לפחות אם הבנתי את הכוונה שמאחוריו ומה בדיוק מסמל ה”דם” שמופיע בשם שלו לעומת הגרסה הבתולית.
את המשקה תוכלו למצוא במגוון רחב של פאבים, ברים, מסעדות וכמובן שגם מלונות הכול כלול. לפי המסורת, המשקה הזה מתאים בעיקר לשתייה בשעות אחר הצהריים, ופחות במסגרת בילוי לילי. אוהבים מאוד לשתות אותו בטיסות, בין השאר מכיוון שהטעם שלו עז: בדרך זו אפשר להתגבר על העובדה שלחץ האוויר ורמות הלחות הגבוהות בטיסה פוגעים בבלוטות הטעם בעשרות אחוזים, מה שעלול להפוך משקאות אלכוהוליים עזים פחות לבעלי טעם תפל מדי.
היתרונות הבריאותיים של קוקטייל בלאדי מרי
שתייה של משקאות אלכוהוליים בכמות מופרזת היא לא מומלצת עבור אף אחד. זה נכון גם במקרה של קוקטייל בלאדי מרי, שמבוסס על וודקה: משקה עם אחוזי אלכוהול גבוהים באופן יחסי. אבל אין ספק שבלאדי מרי נחשב לאחד הקוקטיילים היותר בריאים שיש. כל עוד שותים את הקוקטייל במידה ושמים לב מה מכניסים לתוכו, כמובן.
הרכיבים העיקריים שבקוקטייל בלאדי מרי, כמו עגבניות, פלפל, מלח, רוטב טבסקו או גבעול סלרי לקישוט ולנשנוש בין הלגימות, הם טבעיים ובהחלט סבירים מבחינה בריאותיות. המשמעות היא שהקוקטייל עשוי בעיקר מרכיבים טבעיים, ולא כולל תוספים, חומרים משמרים או כימיקלים. במנה אחת של כוס קוקטייל, לא תמצאו כמעט שומן או כולסטרול, וכמויות הפחמימות והסוכר הם נמוכות (מה גם שהרכיבים האלו טבעיים). מצד שני כמויות הנתרן כאן גבוהות באופן יחסי, מה שמסביר למשל למה המשקה הוא בעל טעם עז ומלוח, אבל במינון סביר תוכלו לשמור על הגוף שלכם גם מההשפעות השליליות של הנתרן.
כמות הקלוריות במיץ עגבניות נמוכה באופן יחסי, למשל אם משווים אותו למיצי הפירות למיניהם, אבל חשוב להקפיד לא להגזים בשתייה בכל מקרה. אפשר להשתמש בקוקטייל למניעת הנגאובר אחרי ליל שתייה פרוע, מהסיבה הפשוטה שמיץ עגבניות – בדומה למיצי ירקות אחרים – מחזיר לגוף את המלחים והנוזלים שהולכים לאיבוד בתהליך פינוי האלכוהול מגוף האדם.
עגבניות מכילות רשימה ארוכה של יתרונות בריאותיים, רובם מיוחסים לליקופן – הפיגמנט בעגבניות שאחראי לצבע האדום שלהם. צבע מאכל טבעי זה נחשב לגודל חמצון משמעותי, ובכך הוא עשוי לפי חלק מהמחקרים:
- להקטין את הסיכויים למחלות לב וכלי דם
- למנוע מחלות כרוניות (בדגש על חלק מסוגי הסרטן)
- להפחית דלקות
- לשפר את קצב הצמיחה של תאי המוח וגם לתרום למראה הצעיר שלנו, בעזרת האטת קצב ההזדקנות של תאי העור
- לספק הגנה לעור מפני הקרינה המזיקה
- לתרום לבריאות העצמות
איך מכינים קוקטייל בלאדי מרי?
היום יש לא מעט גרסאות של קוקטיילים מסוג בלאדי מרי, ככה שקשה לספק מתכון חד משמעי לקוקטייל או הנחיות גורפות לגבי אופן ההכנה. החדשות הטובות הן שחיפוש פשוט, אפילו בגוגל, יוכל לספק לכם כמה מתכונים נוספים, בסיסיים או מורכבים:
- מתכון להכנת בלאדי מרי קלאסי – השף הלבן
- קוקטייל בלאדי מרי באתר Tropical Events
- מתכון להכנת בלאדי מרי של בר שירה (“אימפריאל”)
- מתכון להכנת בלאדי מרי ללא אלכוהול (“וירגין מרי”) של שי לי ליפא
אפשרות אחרת היא לחפש סרטוני וידאו, שיכולים להראות די בקלות איך מכינים את המשקה. הסרטון הבא, לדוגמה, מדגים בשלוש וחצי דקות ערוכות היטב את השלבים העיקריים:
כמובן שגם בקורסי ברמנים למיניהם, בין אם פרונטליים ובין אם מקוונים, סבירות גבוהה שתלמדו בדיוק איך מכינים בלאדי מרי לתפארת. יש כמה קורסים מפורטים ועמוסי טכניקות, טיפים ומתכונים, באתרים כמו SkillShare, Udemy, בית הספר האירופי לברמנים ואחרים.
משקה אחד, לא מעט תיאוריות
אם אתם חובבי אימה, יכול להיות שהגעתם לכאן גם כדי להבין מהם הצדדים ה”מפחידים” של המשקה, או ליתר דיוק מקור השם המאיים שלו. האמת היא שבדומה לסוגים אחרים של משקאות עם שמות ייחודיים, גם במקרה של בלאדי מרי לא יודעים בדיוק למה המשקה נקרא כך, או אפילו איך הוא התחיל. ברור שהצבע האדום העז של המשקה, שמזכיר דם, הוא גורם מרכזי לשם שנבחר. אבל עדיין צריך לשאול מי היא אותה מרי.
לפי אחת הגרסאות המקובלות, הקוקטייל הומצא על ידי ברמן בשם ג’ורג’ ג’סל בשנת 1939, והוזכר בטור רכילות באותה שנה. ברמן צרפתי בשם פרננד פטיו, לעומת זאת, טען שכל מה שג’סל עשה היה לערבב בין וודקה למיץ עגבניות, משימה שאמנם לא הייתה ידועה עד אז אבל רחוקה מלהיות מורכבת. לפי פטיוט, שאת התוספות המזוהות עד היום עם הקוקטייל הוא זה שיצר. מספרים שאת תוספת גבעול הסלרי המזוהה איתו מוסיפים החל משנות ה-60, בעקבות בקשה שהייתה אז די חריגה של אחד מאורחי מלון בשיקאגו, בו הגישו את המשקה.
הסוגיה היותר מעניינת, לפחות בהקשר של חובבי האימה, היא לגבי מקור השם. גם כאן, אין תיאוריה אחת שכולם מסכימים עליה. יש שסבורים שהמשקה נקרא על שם מלכת אנגליה, מרי הראשונה, בתו של הנרי השמיני. מרי הראשונה התנגדה לניסיונות של אביה להחזיק את האנגלים לנצרות הפרוטסטנטית, והחליטה להחזיר אותם לנצרות הקתולית. הדרך הנוחה ביותר בשבילה לעשות את זה היא דרך רדיפה של המתנגדים. הפרוטסטנטים נרדפו, והיו להם בעצם שתי אפשרויות במקרה הטוב: לוותר על הדם ה”חדשה” שלהם, או לעלות על המוקד. לפי ההערכות, “מרי העקובה מדם” גרמה לשריפת כ-300 מתנגדים פרוטסטנטיים על המוקד. היא רדפה את אלו שנמלטו מאנגליה למדינות פרוטסטנטיות, עם מרגלים וסוכנים, ואלו שנמצאו “אשמים” נענשו.
השראה אחרת, לפי חלק מהתיאוריות, היא הרוזנת ההונגריה מהמאה ה-17 ארזבט’ באטורי, שכונתה “רוזנת הדמים”. באטורי, הרוצחת הידועה ביותר בפולקלור ההונגרי-סלובקי, נהגה לפי הסיפורים לשכור משרתות צעירות, לענות אותן ולרצוח אותן. יש שמועות שהיא גם הייתה מבתרת אותן וטובלת באמבטיה של דם הבתולות שבהן, מכיוון שהיא האמינה שרצחה כזו תשאיר אותה יפה וצעירה. “רוזנת הדמים” ושותפיה היו אחראיים לפי האמונה הרווחת לרצח של מאות נשים (יש שמציינים אפילו יותר מ-650!), ובסופו של דבר הורשעו ב-80 “בלבד”.
ממשיכים עם התיאוריה הבאה, והיא שקוקטייל בלאדי מרי קרוי על אחת בשם מרי וורת’, לה מיוחסים מעשי הרג של עבדים מדרום אמריקה, ו/או שריפה על המוקד במסגרת משפטי המכשפות. אחרים, בטוחים שההשראה שלו היא שחקנית הקולנוע מרי פיקפורד (שכבר היה קוקטייל אחר שקרוי על שמה באותה תקופה), שלמרבה השמחה לה לא מיוחסים מעשי זוועה שכאלה.
כל אלה מובילים אותנו לאגדה על בלאדי מרי ה”בדיונית” וההופעה שלה בסרטי אימה. וזה בדיוק הרעיון של אחת מהכתבות הבאות שלנו…