אומנות ההריגה: כל סרטי ארט הליצן, לפי הסדר
כתבנו כבר באתר יותר מפעם אחת על האהבה שלנו לארט הליצן, אחת מדמויות האימה הבולטות של השנים האחרונות. למרות שאולי עדיין מוקדם מדי לטעון שהוא הולך להיות אחד האייקונים הגדולים של המאה ה-21, יש שיגידו שהוא נמצא בכיוון נכון. קהל המעריצים של סרטי ארט הליצן הולך וגדל, מסרטים זניחים לכאלה שכבר מגיעים עם תקציב ראוי. יש יותר ויותר מוצרים של ארט הליצן, כולל כמה שכבר סקרנו כאן באתר כמו בובות (למשל זו של LLD, עליה כתבנו לאחרונה), פאנקו פופס, אקשן פיגרס, תחפושות ואפילו שמיכות וקערות דגנים.
מי אתה, ארט הליצן?
ארט הליצן הוא הגיבור של סרטי “Terrifier”, ועוד כמה סרטים קצרים כמו שנראה בהמשך. הוא נוצר על ידי דמיאן ליאונה, שעשה כמעט הכול בסרטים האלו. ליאונה הוא הבמאי, התסריטאי, המפיק ואפילו איש האיפור והאפקטים המיוחדים, לפחות אם הבנו נכון את רשימת הקרדיטים. ברור שבסרט הבא בזיכיון, אליו נגיע מיד, התקציב יהיה גבוה יותר – ככה שאנחנו יכולים לצפות לכמה בעלי מקצוע נוספים שיחלקו ביניהם את התקציב.
ארט הליצן הוא, כמו שאולי כבר ניחשתם נכון, ליצן מפחיד מאוד. הרקע שלו לא מאוד ברור, כשכל סרט פותר כמה שאלות, אבל בעיקר מספק כמה חדשות. לא ברור למשל מי זה בדיוק ארט הליצן, גם אם התשובה לשאלה שחוזרת בהרבה מאוד מקרים – האם ארט הליצן הוא אנושי – היא כנראה שלילית (בכל זאת, יש לו כוח לא פרופורציונלי, ובאחד הסרטים יראו לו ישירות בראש בלי שהוא נהרג). יש לו חיבה לתעלולים, אבל מהסוג הנבזי. הוא לא מדבר – הייתה בסרט הראשון סצנה בה הוא צורח בצורה מוזרה כדי לחקות דמות שצורחת בצורה מעצבנת – אבל למרבה המזל היא ירדה בעריכה.
אין ספק שאחד הסממנים הבולטים של ארט הליצן, וכאן אנחנו צריכים לתת קרדיט גדול מאוד ליוצרים, הוא ההופעה שלו. ארט הליצן בולט בבגדי הליצן שלו, בגווני שחור-לבן עם פונפון (ב-“Terrifier 2”, למדנו שהוא עושה גם כביסה). הפנים שלו מאופרות בלבן עם הרבה שחור, בעיקר סביב השפתיים, העיניים והגבות השחורות המזויפות. הוא חובש כובע שחור, עוטה כפפות לבנות וסוחב איתו שקית אשפה שחורה, בה הוא מחזיק כל מיני כלי נשק.
מי גילם את ארט הליצן?
באופן שאולי מתכתב עם ליצן מפורסם אחר, פניוויז, ארט הליצן גולם עד עכשיו על ידי שני שחקנים. בתחילת ההופעות שלו, בשנים 2013-2008, גילם אותו מייקל ג’יאנלי. שחקן שברזומה שלו יש ארבעה תפקידים בלבד, שלושה מהם קשורים לארט הליצן והאחר הוא סרט קצר. בשלב מסוים ג’יאנלי החליט לפרוש ממשחק, ככה שהיה צורך ללהק מחדש את ארט.
מי שנבחר לתפקיד, ועושה עבודה נהדרת, הוא השחקן הדי אלמוני דיוויד הווארד תורנטון. עד הליהוק שלו בתור ארט הליצן, תורנטון היה בעיקר מדובב של סרטים, סדרות טלוויזיה ומשחקי מחשב. תורנטון בהחלט משך תשומת לב: הוא היה מועמד לפרס שחקן האימה בטקס של מגזין Fangoria ואפילו הושווה לייצוגים של פניוויז על ידי טים קארי וביל סקארסגארד, הוא קיבל ויקבל עוד כמה תפקידים, שיהפכו אותו אולי לאחד המושאים של מדור סלבריטאי האימה שלנו. בין השאר, בנוסף לסרט השלישי הצפוי של סדרת Terrifier והגרסה הרצחנית שלו לגרינץ’ של ד”ר סוס בסרט האימה המאכזב “The Mean One” מ-2022, תורנטון צפוי לשחק בשנים הקרובות בעיקר בסרטי אימה (“Stream”, “Rough Cut”, “The Dead Place”).
סרטי ארט הליצן לפי הסדר
המעגל התשיעי (2008)
ההופעה הראשונה של ארט הליצן, תחת גילומו של מייקל ג’ינאלי, הייתה בסרט קצר בשם “המעגל התשיעי” (The 9th Circle) של דמיאן ליאונה, כמובן. הסרט, שנמשך קצת יותר מעשר דקות, עוסק בבחורה שמגיעה לתחנת מטרו נטושה. שם היא פוגשת את ארט הליצן, שמשתמש בקסם האישי שלו כדי לעשות תעלולים. בשלב מסוים הוא מביא לה פרח שגורם לה לצעוק בבהלה, ובעיקר להתעלף ברכבת. ארט שלנו חוטף אותה למנהרה, שם היא מגלה שיש יצורים מזוויעים עם תוכניות די שטניות לגביה.
הסרט הזה הוא מאוד דל תקציב, משוחק רע ולא ממש אפקטיבי, אבל בהחלט ארט הצליח להתבלט בו. אולי זו בדיוק הייתה התוכנית של ליאונה. “זרקתי הכול למסך: ליצנים, מכשפות, שדים, מפלצות… בתקווה שמשהו יתפוס”. והמשהו הזה שתפס הוא ארט הליצן.
הנה הסרטון המלא, למעוניינים:
(2011) Terrifier
מספרים שהקהל הגיב מעולה לארט הליצן, מה שגרם לליאונה להבין שיש לו אוצר ביד. הדמות שלו התפתחה וכבר קיבלה תפקיד מרכזי יותר, גם עם עדיין בסרט קצר.
Terrifier – אל תתבלבלו, כמובן, עם הסרטים הארוכים באותו שם – נמשך כ-20 דקות. מעצבת תחפושות צעירה מגלה, באמצע נסיעה לילית בליל המסכות, שהדלק שלה עומד להיגמר. היא עוצרת בתחנת דלק די נטושה, למעט העובד שגוער בליצן על כך שעשה את צרכיו בתחנת דלק. הנה ילדים, השיעור שלנו להיום: כשאתם מגלים ליצן מפחיד שעושה את צרכיו בתחנת דלק, יכול להיות שלא כדאי להתעמת איתו ולאיים להזמין משטרה. מאותו רגע אנחנו מקבלים את ארט הליצן שלמדנו להכיר, כשהוא מחליט לערוף את ראשו של העובד האומלל עם מסור. משם הגיבורה שלנו הופכת לקורבן, בין אם כי ראתה הכול או סתם כי ארט אוהב לרדוף אחרי אנשים.
משם מתחיל מרדף, שכולל הרבה מאוד דם, הומור גרוטסקי, רציחות וסצנת סיום אחת חביבה מאוד, בה הגיבורה מגלה שארט עשה בה ניתוח שהוא הכול חוץ מקוסמטי.
(2013) All Hallows Eve
מספרים שמפיק קולנוע שראה את הסרטים הקצרים של דמיאן ליאונה, החליט להרים את הכפפה. הוא פנה לבמאי והציע לו להפיק סרט אנתולוגי, כלומר, סרט בודד המורכב מכמה סרטים קצרים ומעלילת משנה המחברת ביניהם. עלילת המשנה כאן היא בייביסיטרית (קייטי מגרוויר), ששומרת על שני ילדים בליל כל הקדושים. היא מגלה קלטת וידאו ישנה, בה מופיעים שלושה סרטים קצרים. הראשון שבהם הוא למעשה “המעגל התשיעי”, בגרסה מעט מורחבת. אחרי שהבייביסיטרית מחליטה שסרט בו דמות מסוימת נאנסת על ידי השטן הוא כנראה יותר מדי עבור הילדים, היא משכיבה אותם לישון וצופה, לבד, בשני הסרטים הבאים.
הסרט הקצר השני והמוזר מאוד עוסק באישה שעוברת להתגורר בבית כפרי חדש. היא מגלה אובייקט בהיר שנוחת ליד הבית שלה בלילה, גורם להפסקת חשמל ולכל מיני דברים שיפסיקו לעבוד, כמו שקורה בסרטי אימה (טלפון או מכונית, כמובן). היא מגלה שלבית שלה נכנס חייזר מוזר ומסתתרת מפניו, לא ממש בהצלחה. אם אתם שואלים איך ארט הליצן קשור לזה לעזאזל, נספק שלקראת הסיום האישה מגלה מה בדיוק הבעל שלה, שהוא אמן, צייר. אנחנו פחות אהבנו את הסרט הקצר הזה, מה גם שהדמות של ארט הליצן בו כמעט לא קיימת.
ממשיכים לסרט השלישי הקצר, שהוא למעשה גרסה משודרגת ומעט מורחבת של אותו סרט קצר בשם Terrifier. מה שמעניין יותר הוא קטע הסיום, שמסביר למה כללנו את הסרט ברשימת סרטי השמרטפיות האהובים עלינו. בלי ספוילרים, לקראת הסוף הבייביסיטרית האומללה מגלה שארט יוצא מהטלוויזיה, בסצנה אפקטיבית מאוד. בלי לעשות ספוילרים, נגלה רק שהיא לא ממש תשמח לגלות למה הוא צוחק, כשהוא מכוסה בדם, מחוץ לחדר של הילדים. זו הייתה ההופעה האחרונה והמוצלחת מכולן של מייק ג’יאנלי כנבל העיקרי של סרטי ארט הליצן.
(2016) Terrifier
ממשיכים עם האבולוציה של סרטי ארט הליצן, והפעם סרט באורך מלא בו הוא הדמות המרכזית. גם הפעם העלילה מתרחשת בהאלווין, כששתי אחיות – טרי (ג’נה קנל) וויקטוריה (סמנתה סקפידי) – יוצאות לבילוי. בשלב מסוים הן מגיעות לפיצריה, שם פוגשות את הליצן, שמנסה להרשים אותן בתעלולים שלו. השתיים מחליטות ללעוג אותו, למשל עם סלפי מזלזל. אם הבנתם עם מי יש לנו עסק, אתם בטח יכולים להסיק שארט לא יעבור על זה בשתיקה. טוב, הוא בעצם כן ישתוק, אבל בין לבין הוא ירדוף אחרי האחיות וירצח הרבה מאוד אנשים אומללים אחרים, בצורה מוגזמת ועמוסה ב-Gore.
בסצנה הקיצונית ביותר של הסרט – אם אתם רגישים לתיאורים גרפיים, דלגו לפסקה הבאה – ארט תופס אישה, מפשיט אותה מבגדיה וחותך אותה לשניים דרך איבר אינטימי כלשהו, בזמן שמישהי שהיא מכירה היטב צופה בנעשה חסרת אונים. ברור שזה מוגזם ובעיקר מגעיל, אבל הסצנה הזו מראה את האופי האמיתי של ארט ושל הסרטים.
“Terrifier” הופק בתקציב זעום של כ-35,000 דולר בלבד, בזכות קמפיין מימון המונים מוצלח של ליאונה, והאמת היא שהסרט נראה “זול”: בצילום, במשחק, בתאורה וכמובן שגם בגרסת האפקטים המיוחדים והגועל. אין כאן ממש עלילה, בטח לא כזו רציפה וברורה, והרבה מאוד קטעים כאן נראים רנדומליים: למשל, סיום הסרט שמנוגד לכל היגיון תסריטאי. למרות זאת, ואולי בגלל זה, אנחנו מאוד נהנינו מהסרט, אחת ההגדרות היותר ברורות של טראש טהור עם נבל אפקטיבי.
Terrifier 2
כמו שקראתם בביקורת שלנו על הסרט, Terrifier 2 משנת 2022 הוא לדעתנו המוצלח ביותר בזיכיון של ארט הליצן, אם אפשר לקרוא לזה ככה. ליאונה, שגם כאן ביים, כתב וערך את הסרט, הצליח לגייס משקיעים. הוא פתח בקמפיין גיוס המונים שהיה מוצלח מאוד וגרף כרבע מיליון דולרים, יותר מ-400% מעל היעד של הגיוס. הסרט כבר הוקרן בצורה מקיפה יותר בבתי הקולנוע והגיע להכנסות יפות מאוד של יותר מ-15 מיליון דולר, הרוב בארצות הברית.
אין צל של ספק ש-Terrifier 2 נראה הרבה יותר טוב מהקודמים, שגם הם היו מהנים (גם אם איכותם מוטלת בספק). הוא ארוך יותר – כשעתיים ורבע – ולשם שינוי כולל הפעם עלילה, דיאלוגים סבירים ואפילו קצת עומק לדמויות. המשחק הרבה יותר מוצלח, ואנחנו ממש התאהבנו בדמות של סיינה (לורן לאברה הנהדרת), “הנערה האחרונה” הקשוחה. סיינה היא צעירה שמתכוננת לנשף ליל כל הקדושים, ומנסה לשחזר את תחפושת ה”מלאכית הלוחמת שאביה יצר, לפני שנהרג מגידול במוח. היא מגלה שלאביה הייתה מחברת, בה אחד הציורים הוא של ארט הליצן. מפה לשם, סיינה, אחיה הקטן (אליוט פולהאם), אימה (שרה וייט) וכמה מחברותיה, נאלצות להתמודד מול הליצן, שגם הפעם חוצה את כל הגבולות. בין לבין אנחנו מגלים כמה דמויות משנה חביבות, בעיקר “הנערה החיוורת הקטנה”, ילדה – כנראה אחת הקורבנות הקודמות שלו – שלבושה כמו ארט הליצן.
“מפחיד 2” הוא לא סרט מפחיד, אבל לדעתנו הוא מאוד מהנה. הוא משלב בין הפחדות חביבות, הומור (למשל, הסצנה בה ארט מודד משקפיים או סצנת חדר הכביסה) ורציחות גרוטסקיות. את עיקר הבאזז, וגם הביקורת, קיבלה “סצנת חדר השינה”. אם חשבתם שזה שם קוד לסצנת סקס לוהטת, חשבו שוב. בסצנה הזו ארט מתעלל באופן די מפורט באחת הדמויות האומללות, עם חיתוכים וקיטועים שונים של איברים, וכאילו כדי לזרות מלח על הפצעים הוא זורה מלח על הפצעים. יש עוד כמה סצנות מצוינות, למשל זו בה ארט מראה את כישורי המטבח שלו, ומאבק מוצלח בין הגיבורים לקראת הסוף.
למרות שהסרט הזה הוא אחד האהובים עלינו ב-2022, לא הכול מושלם כאן. היה אפשר לקצר ממנו כ-15 דקות, יש בו סצנות שלא מתחברות (לדוגמה, חלק מסצנות החלום שמתכתבות עם “סיוט ברחוב אלם”), וכמובן – שאלות שלא מקבלות עדיין מענה, כולל בעקבות סצנת הסיום הדי מטורללת, שמרמזת על דור העתיד של ארט ועל חזרה של אחת מהדמויות. אולי זה יקרה בפרקים הבאים של סרטי ארט הליצן.
Terrifier 3
הסרט השלישי בטרילוגיה צפוי לעלות בארצות הברית ב-25 באוקטובר ולהיות, שוב, בומבסטי יותר מהקודמים שלו. לפי הפוסטר, תיאור העלילה והטיזר טריילר ששוחרר, ברור שהסרט יתקיים הפעם בערב חג המולד, ושגם בו לארט לא תהיה בעיה לפגוע בילדים (למעשה, הטיזר טריילר קיבל ביקורות על הרקע הזה). החדשות הטובות הן שהתקציב של הסרט עלה ויעמוד על משהו כמו 2 מיליון דולר, מה שירחיב את אפשרויות התמרון ויראה, כמו שהבמאי הבטיח, סרט גרפי וקיצוני יותר מאשר קודמיו.
החדשות הטובות האחרות הן שרוב הקאסט הבולט של הסרטים הארוכים הקודמים נשאר. דיוויד הווארד תורנטון ייכנס גם הפעם לתוך חליפת הליצן, וייאבק מול סיינה ואחיה הקטן (למרבה הצער, האמא כבר לא בתמונה). פורסם כבר שוויקטוריה מהסרט הראשון – וגם סצנת הסיום של השני – תקבל כאן תפקיד גדול יחסית, כי ליאונה לא היה מרוצה מהאופן שבו הוא פיתח את הדמות, וביצע שינויים בקונספט שלה.
חשבתם שסיימנו עם סרטי ארט הליצן? יכול מאוד להיות שלא. היו כבר שמועות על כך שליאונה מתכנן סרט רביעי בסדרת Terrifier, שיהיה למעשה החמישי באורך מלא (כי היה הרי סרט אנתולוגי עם שלושה סרטים קצרים) והשמיני בסך הכול, כולל הסרטים הקצרים הראשונים שלפני הסרט האנתולוגי. אייקון אימה בהתהוות, כבר אמרנו?