תערוכת עולם הגופות באמסטרדם: כשאימה פוגשת מדע
אם יש מונח אחד שפותח את התיאבון של חובבי האימה, באופן מעט מוזר או מטריד, הוא “גופות” – כל עוד זה נעשה בסביבה הבטוחה והלא מזיקה של מסך הקולנוע והטלוויזיה, כמובן. אלא שלצד זה יש גם אטרקציות תיירותיות שמעמידות את הגוף האנושי במרכז, בצורות הבסיסיות ביותר שלו. תערוכת עולם הגופות באמסטרדם (Body Worlds), או בתרגום חופשי “עולמות הגוף“, היא דוגמה לאטרקציה מעניינת שזוכה לביקורות מצוינות. אבל האם זה באמת מפחיד? ועד כמה מדובר באטרקציה שמיועדת למי שאימה זורמת בדמו?
התפריט העיקרי של תערוכת עולם הגופות
יכול מאוד להיות ששמעתם כבר על תערוכת עולמות הגוף בנסיבות אחרות, ולא רק על ההקשר האמסטרדאי שלה. זה לא מקרי: לצד הלוקיישנים הקבועים שלה, בין השאר באמסטרדם ובברלין, מדובר בתערוכה נודדת, שהציגה באינספור ערים ברחבי העולם. באמסטרדם עצמה היא מוצגת באופן קבוע אחרי ששתי תערוכות זמניות של עולמות הגוף זכו להצלחה רבה בעיר. מאז הצגתן הראשונה של התערוכה הנודדת ב-1995, תערוכות עולמות הגוף השונות משכו למעלה מ-50 מיליון איש ביותר מ-150 ערים ברחבי העולם – מה שאומר שמדובר באחת התערוכות הנודדות המצליחות ביותר שתמצאו כיום.
כפי שניתן להסיק משמה, תערוכת עולמות הגוף מציגה לראווה את הגוף האנושי, או ליתר דיוק גופות אנושיות יחד עם חלקי גופות ואיברים. מדובר כאן כמובן בגופות אמיתיות, שעברו תהליך שימור מוקפד בשם “פלסטיזציה“. את התהליך פיתח מומחה אנטומיה גרמני בשם ד“ר גונתר פון האגנס, עוד ב-1977, והוא מבטא במילים פשוטות שימור של גופות בעזרת חומרים פלסטיים – מה שיבטיח שהן יישמרו היטב אפילו לפרק זמן ארוך יותר מאשר המומיות המצריות. בלי להיכנס יותר מדי לרזולוציות קטנות של התהליך, הוא כולל כמה שלבים. הראשון הוא הזרקה של פורמלדהיד (או פורמלין) לגוף, כדי להרוג את הבקטריות ולהפסיק את תהליך הריקבון שלהן. ממש על קצה המזלג התהליך כולל לאחר מכן הסרה של הנוזלים והשומנים והחלפתם באצטון, ניסור הגופות וחיתוכן, מיצוב הגוף והקשייה שלו. השורה התחתונה היא שהתהליך כולו דורש כ-1,500 שעות עבודה, על פי ההערכות, ונמשך כשנה אחת. בסופו מקבלים גופה שמדמה כמעט לחלוטין את המבנה האינטומי של הגוף. או לדברי ד”ר פון האגנס עצמו: “חושפת את היופי החבוי מתחת לעור ומנציחה אותו במרחב החמקמק שבין מוות לריקבון“.
תערוכת הגופות אמסטרדם מתפרשת על פני שש קומות. היא מציגה למעלה מ-200 מוצגים אנטומיים אותנטיים, ביניהם גופות בתנוחות שונות, איברים ומערכות בגוף האדם. היא מציגה מה עובר על הגוף במצבים שונים ומתייחסת לתחומים כמו תזונה, תנועה ואפילו מיניות – באופן מעודן יותר מאשר הגרסה למבוגרים של התערוכה, שעלתה בגרמניה ב-2009, הציגה שתי גופות בתנוחת קיום יחסי מין ועוררה ביקורת עצומה.
הזמינו כרטיסים כאן
מתים באושר ובבריאות
אם התיאורים של תערוכת הגופות שהובאו מעלה מעוררים בכם אושר, כדאי אולי שתפגשו פסיכולוג. ועכשיו ברצינות: נראה שאושר דווקא הוא חלק בלתי נפרד מהתערוכה הזו. התערוכה מיועדת בין השאר לבדוק את השפעת האושר על הגוף והנפש של האדם, לצד היבטים מסתוריים אחרים הקשורים לגוף האנושי ולבריאות שלו. כך למשל תלמדו באופן מדעי למה אנשים מאושרים חיים יותר ואיך ניתן להגשים את המטרה הכל כך חשובה הזו.
לצד הדיוק האנטומי והמוצגים המרשימים, חלק מהפעילויות כאן הן אינטרקטיביות ובעלות ערך מוסף. תוכלו לראות למשל איך נראים איברים במהלך ביצוע פעולות
שונות בשגרת היום–יום, דוגמת ריקוד, קפיצה או אפילו נגינה בסקסופון. מהצד השני של המשוואה, תכירו את הנזקים שנגרמים לאיברים ולמערכות הגוף עקב פעולות שהאדם מבצע (עישון למשל) או כתוצאה ממחלות שונות. יכול מאוד להיות שאין כלי שיכנוע יעילים יותר לאורח חיים פעיל ובריא, כך שלתערוכה בהחלט יש כלים חינוכיים או הסברתיים. זו גם הסיבה שהיא יכולה להתאים גם לילדים.
ההמלצה הברורה לכל אדם היא לשמור על הגוף ולבצע ביקורת תקופתית אצל רופא. עם או בלי קשר, אתם יכולים לעבור סוג מסוים של בדיקה רפואית בתערוכה – ואפילו ללא תשלום. בחדר ה-In Body Scan תראו ממה אתם עשויים ואילו היבטים בגוף שלכם דורשים התייחסות או אפילו טיפול. מדובר כאן בסריקה מקיפה, באמצעות אלקטרודות וטכנולוגיות נוספות, שיאפשרו לכם לקבל מידע מדויק ופרטני על מסת השומן שלכם, מסת השרירים, אחוז המים בגוף ועוד. בסוף התהליך תקבלו דו“ח אישי, שיכול להיות נקודת ההתחלה שלכם בדרך לשינוי. מידע נוסף תמצאו ועוררה ביקורת עצומה.
המחלוקת שמעוררת תערוכת עולם הגופות
יש לעולמות הגוף גם הקשר ישראלי. התערוכה הגיעה לארץ הקודש ב-2009, כאשר המדעטק בחיפה אירח אותה וכ-300,000 מבקרים. עוד לפני הגעתה לארץ היא
עוררה ביקורות מסוימות, בין השאר מראשי זק“א, ממוסדות דת ומארגונים לזכויות אדם, שתהו בין השאר על מקורן של הגופות ועל החילול שבהצגה שלהן לציבור הרחב. יו“ר זקא דאז, יהודה משי זהב שעלה לכותרות בשנים האחרונות בנסיבות איומות, אף העניק לתערוכה את הכינוי “שוק קצבים” (ביטוי שלחובבי האימה נראה כמו פרק אפשרי נוסף בסדרת “המנסרים מטקסס“).
מבחינת מקור הגופות, נראה שאנחנו יכולים להיות רגועים קצת יותר. כדי להבין למה, חוזרים לשנת 2012 בה תערוכה מעוררת מחלוקת הרבה יותר בשם “תערוכת הגוף” (Bodies… The Exhibition), גם היא מבית היוצר של תהליך הפלסטינציה של ד“ר פון האנגס. התערוכה הוצגה ב-2012 במתחם התחנה ביפו ועוררה סערה. מעבר לאתיקה ולוויכוח הטבעי סביב הלגיטימציה להצגת גופות באופן פומבי, עלו טענות שמקורן של הגופות הוא בסינים אלמוניים, באסירים סיניים שעונו והוצאו להורג או בשוק השחור, ושאנשים אלו לא נתנו את הסכמתם לשימוש הזה בגופותיהם. בג“צ קיבל את הגירסה הזו והחליט לסגור את התערוכה טרם סיומה, אם כי בפועל גופים מסחריים שונים המשיכו למכור לה כרטיסים והיא הציגה כאן במתוכנן, למשך ארבעה חודשים.
במקרה של תערוכת עולם הגופות (שהיא תערוכה נפרדת לחלוטין מ”עולם הגוף”), המארגנים מציינים בפה מלא שכל גופה המוצגת נתרמה מרצון על ידי אותם אנשים, כאשר היו בחיים כמובן, למטרות של מדע רפואי וחינוך בלי שהזהות שלהם או נסיבות המוות ייחשפו. יש באתר תוכנית תרומה מרצון אלא ניתן להצטרף, והמארגנים מציינים שמדובר בתערוכה היחידה בעולם המבוססת על תוכניות תורמים. המקור של רוב המוצגים הוא בתוכנית התרומה, אליה רשומים כמעט 20,000 תורמים נכון להיום דרך מכון היידלברג לפלסטינציה בייסודו של ד”ר פון הרגנס ב-1993, כאשר חלקם הקטן מגיע מאוספים או ממכונים אנטומיים ישנים.
איך מבקרים בתערוכת עולמות הגוף באמסטרדם?
תערוכת הגופות אמסטרדם היא לדעתנו מעניינת במיוחד, ויכולה לספק חוויה מעשירה – או אפילו קצת מפחידה – למי שמחפש תערוכות ומוזיאונים מסוג אחר. ממוקמת ברחוב Damrak שבלב אמסטרדם, מרחק הליכה קצר מהתחנה המרכזית בעיר ומרוב מוקדי העניין בה. היא פתוחה מדי יום, למעט מועדים מיוחדים, בין השעות 10:00 ל-22:00 (כניסה אחרונה היא שעה לפני הסגירה). התערוכה יכולה להתאים במידה מסוימת גם לילדים ולבני נוער, לפחות אלו שאינם רגישים למראות מהסוג הזה.
הביקור בתערוכה מתחיל בקומה השישית, אליה תגיעו עם מעלית. משם יורדים בכל פעם קומה, עד שמגיעים למרתף בו חלק המיועד למבוגרים בלבד. כל קומה שכזו קשורה להיבט אחר של הגוף האנושי, ומההתרשמות שלנו כולן מעניינות.
מחיר הכרטיס נכון להיום עומד על 21.5 אירו למבוגר בהזמנה באינטרנט (במקום 24.95 אירו) ו—13.5 אירו לילדים בגיל 17-6. את הכרטיסים מומלץ לקנות מראש, מה שיאפשר לכם לשריין מקום וגם למנוע מעצמכם את ההמתנה בקופת הכרטיסים. שימו לב שבניגוד לאטרקציות אחרות, כאן אתם יכולים להיכנס למוזיאון אך ורק בתאריך ובשעה שקבעתם, במרווחים של חצי שעה. החדשות המעודדות הן שיש מספיק מקום לגמישות, שנדרשת מן הסתם כמעט בכל טיול בחו“ל: הנרשמים יכולים לשנות את מועד הביקור שלהם או לבטל אותו עד שמונה שעות לפני המועד הנקוב.
הזמינו כרטיסים ב-Get Your Guide
מבקרים בעולמות הגוף באמסטרדם? הנה כמה טיפים חשובים:
- משך הביקור הכולל בתערוכת עולם הגופות באמסטרדם עומד בדרך כלל על 2-1.5 שעות
- התערוכה מונגשת לבעלי מוגבלויות פיזיות ולמשתמשים בכיסא גלגלים, עם מעלית ושירותי נכים, למעט קומת המרתף אליה לא ניתן להגיע עם כיסא גלגלים
- תינוקות וילדים עד גיל 5 נכנסים ללא תשלום
- אין צורך להדפיס את הכרטיסים. ניתן להציג אותם בטלפונים החכמים
אספנו עבורכם עוד כמה אטרקציות מוצלחות באמסטרדם: