האקדמיה לאימהשירותי אימה

מה עושה סופר צללים, מה הקשר שלו לאימה ואיך מוצאים?

יכול להיות שזה קרה לכם פעם. קראתם ספר של אדם מוכר – בין אם פוליטיקאי, שחקן קולנוע או שחקן כדורגל – והתרשמתם מיכולות הכתיבה שלו, לפחות לכאורה. "בוא'נה, הוא גם יודע לכתוב", אמרתם לעצמכם, מתרשמים מהשנינות, מהדימיון ומהעריכה המוקפדת של הספר. זה נכון בחלק גדול מהמקרים, אבל בתור מפריחי מיתוסים, חשוב שתכירו את עבודתם של סופרי צללים. במילים אחרות: עם כל הכבוד לאדם שהשם שלו כתוב על הכריכה, יכול מאוד להיות שאדם אחר אלמוני אחראי למילים שאתם רואים לא פחות. 

גם אם יש אנשים שמגלים ציניות לתחום של כתיבת הצללים, זוהי אחת הפרקטיקות הנפוצות כיום בעולם הספרות. זה נכון במיוחד בשנים האחרונות בהן כל אדם יכול ליצור את הסיפור שלו, כשגם מהצד השני של המשוואה תוכלו היום למצוא סופר צללים בקלות ובמחירים סבורים – וזה נכון גם בז'אנר האימה.



Shop now for our new Halloween décor!


מה זה סופר צללים?

סופרי צללים, שידועים גם בתור סופרי רפאים (באנגלית: Ghostwriters), הם אנשי מקצוע שנמצאים מאחורי הקלעים ומסייעים ליוצרים שונים – לפעמים מפורסמים ולפעמים לו – להוציא לאור את היצירות שלהם, כשבדרך כלל העבודה שלהם נשארת אנונימית. אפילו אם תחפשו היטב, תתקשו למצוא בחלק מהמקרים את שם האדם שכתב בפועל את הספר. אפשר לבקר את הקונספט הזה, שיש בו מידה מסוימת של הטעיה, אבל ככה דברים עובדים, ודי בצדק.

היקף העבודה משתנה בכל פרויקט, ככה שקשה לנסח הגדרה חד משמעית של סופר צללים. יש מקרים בהם סופר צללים כותב את הסיפור כמעט מאפס עבור האדם הספציפי שיקבל בסופו של דבר את הקרדיט, לרוב מכיוון שלאותו אדם אין את הכישרון, הידע או הזמן כדי ליצור סיפור בעצמו. במקרים אחרים, הסופר עובד עם חומר קיים – לדוגמה, סיפור בלתי מלוטש של ה"סופר", קטעי זיכרונות וכדומה – מה שמוסיף לעבודה שלו היבט של עריכה ספרותית (שזה, אגב, מקצוע שונה לחלוטין). העבודה על הסיפור או הספר יכולה להיות משותפת, לדוגמה מצב בו האדם שמזמין את השירות מתאר לסופר הצללים מה בדיוק הוא רוצה, מתאר לו עלילה כלשהי שתהפוך לאחד הפרקים וכן הלאה.

סופר רפאים תמונות (AI)

תהליך העבודה מול סופרי רפאים

כמו שכבר ציינו, לכל פרויקט של סיפור או ספר אימה יש את החוקים הספציפיים שלו, שמשפיעים על הדרישות מסופר הצללים ואופן העבודה איתו. יש מקרים בהם הסופר מלווה את מזמין השירות כבר בשלבי התכנון הראשוניים והמחקר, ולעומת זאת מצבים בהם הוא נכנס לתמונה בשלבים מאוחרים יותר. 

בין השלבים שעשויים להרכיב את תהליך העבודה מול סופרי צללים אפשר למנות:

📖 הגדרת הפרויקט ותכנון ראשוני, לרבות דיון על הרעיון הכללי והזקאנר (לדוגמה: אימה פסיכולוגית או על טבעית), קביעת לוחות זמנים, תקציב וכן הלאה.

📖 מחקר מקיף, בין אם לגבי האדם שיופיע כמחבר (נכון בעיקר בביוגרפיות או באוטו ביוגרפיות) ובין אם בנושאים מפחידים שעומדים בלב הספר, כמו פולקלור מקומי או מקרה היסטורי מצמרר

📖 פיתוח הרעיון, לרוב בשיתוף פעולה בין מזמין השירות לסופר הצללים. כאן אפשר כבר לחשוב על סצנות מרכזיות, הדמויות, תיאור העולם בו מתרחש הסיפור וכן הלאה. סופר טוב ישאל את השאלות הנכונות ו"יתרגם" את הרצונות של הלקוח שלו לסיפור

📖 תחילת הכתיבה – בדרך כלל יש צורך בכמה טיוטות, קבלת משוב, תיקונים, עריכה נוספת וכן הלאה. לפעמים יש פער בין הרצונות של האדם שהשם שלו יופיע על הכריכה, שיש לו מן הסתם את החזון והרצונות שלו, לבין הידע והתפיסה המקצועית של סופר הצללים. לכן חשוב מאוד שיהיו יחסי עבודה תקינים ביניהם, אפילו כימיה.

📖 משוב ותיקונים – הסופר צריך לדעת לקבל ביקורת ולהבין שבדרך כלל יש צורך בכמה וכמה סבבים עד ששני הצדדים משדרים על אותו גל

📖 ליטוש סופי – יכול להתבצע כמובן על ידי אנשי מקצוע אחרים, כמו עורכים לשוניים או מגיהים. יש סופרי צללים שמציעים גם את השירותים האלו, אבל בעיקרון קיים הבדל לא קטן בין כתיבה ספרותית, עריכה ספרותית, עריכה לשונית והגהה, ככה שחלוקה בין כמה אנשי מקצוע יכולה להיות צעד נכון יותר

סופרי צללים (תמונת אווירה AI)

סופרי צללים בז'אנר האימה

יכול להיות שהשם שנבחר לתיאור העבודה החשובה הזו – בין אם סופר רפאים או צללים – יעלה כשלעצמו אסוציאציות של אימה. למרבה הצער, ככל הידוע לנו סופרי רפאים הם לא באמת רוחות רפאים שכותבות ספרים, וגם לא דמויות אפלות שנמצאות במחשכים ולוחשות בקול מצמרר את העלילה. הן גם לא קשורות לסרט המשובח אבל הדי איטי "סיפור רפאים" (A Ghost Story), עם קייסי אפלק ורוני מארה, בו אדם שנפטר בתאונת אבל ממשיך להתגורר בביתו, בניסיון לתקשר עם אשתו ורוחות רפאים אחרות. או לסרט "סופר הצללים" (The Ghost Writer) של רומן פולנסקי מ-2010, לפי ספר בעל אותו שם של רוברט האריס, במסגרתו סופר צללים (יואן מקגרגור) נשכר כדי להשלים את כתיבת האוטוביוגרפיה של ראש ממשלת בריטניה לשעבר, אחרי שהסופר הקודם מת, ומגלה כל מיני פריטי מידע לא נעימים על ראש הממשלה ונסיבות ההריגה של הסופר הקודם.

בעולם המציאות שמחוץ למסכי הקולנוע, סופר צללים יכול להתקשר לתחום האהוב עלינו בכמה דרכים:

✍️ אוטו-ביוגרפיות של אנשים שקשורים לעולם האימה, כמו שחקנים, במאים וכן הלאה. כמובן שצריך להבדיל את הכתיבה הזו מביוגרפיות על אנשי אימה שנכתבו מראש על ידי אנשים אחר או ניתחו את היצירות שלהם

✍️ כתיבת רומנים או נובלות על טהרת האימה

✍️ כתיבה של סיפורי אימה קצרים, שיכולים להיות מאוגדים לספר או להתפרסם בדרכים אחרות, בדיגיטל או בפרינט

✍️ כתיבה של שירים מפחידים

✍️ מאמרים מקצועיים ומחקרים שקשורים לאימה

✍️ תסריטים ופודקאסטים



כתיבה של סיפור אימה היא ללא ספק מאתגרת, כי הסופר צריך לדעת איך בדיוק לכתוב עלילה מפחידה, ליצור אווירה, לבנות מתח או לאפיין דמויות שנראות כאילו יצאו מתוך סיפור או סרט אימה: תופתעו, אבל זה לא רק אומר שהן צריכות להיות טיפשות או לפעול בחוסר רציונליות. דמויות בסיפור אימה צריכות להיות מורכבות, בין אם למטרות הזדהות עם הגיבור ובין אם רוצים שהדמות של הנבל תעורר אימה.

לא כל סופר, אפילו מקצועי ומנוסה בתחומו, יכול להשלים את המלאכה. חיבה לז'אנר יכולה להיות יתרון, בין אם לספרי אימה ואפילו לסרטים, ולכן אפשר להעדיף אנשים עם ניסיון וזיקה לתחום. בכל אופן, כדאי אולי להוריד ציפיות. יש סופרי אימה שעושים עבודה מעולה, בצללים או שלא, אבל לפנות לסופר אימה ולצפות שיכין יצירה בדרגת האומנות של סטיבן קינג או אדגר אלן פו, למשל, היא כנראה מחשבה מופרזת.  

סופר צללים תמונות (AI)

למה כדאי לעבוד עם סופרי צללים?

התשובה הפשוטה היא שדרך סופר צללים מיומן, אדם שאין לו את הכישורים והזמן הדרושים לכתיבת סיפור אימה, רומן או אוטוביוגרפיה יוכל לסמן "וי" על המלאכה. אסור לשכוח שלכל ספר יש היום סטנדרטים די מחמירים, בעיקר בדפוס בו אין אפשרות לתקן בצורה מהירה – ככה שטעויות בבניית הסיפור, בהגהה וכדומה נתפסות בצורה שלילית מאוד. אם מדובר בביוגרפיה או באדם עם מוניטין שעומד מאחורי הסיפור, יש כאן פוטנציאל לפגיעה תדמיתית חמורה כי הקורא מהיישוב לא בהכרח יודע מי בדיוק כתב את הסיפור, או אפילו שאותו אדם פנה לסופר רפאים. במקרה הזה מזמין השירות יכול להשקיע את הזמן בקידום הספר, כי מה לעשות שלפעמים אנשים בוחרים ספר לפי האדם שמופיע על הכריכה, בלי קשר ליכולות הכתיבה הספציפיות שלו. 

סופרי צללים שמתמחים באימה יכולים להביא איתם ניסיון עשיר, ידע מעמיק ובעיקר כישרון, שישפר את הספר בכל מובן אפשרי: החל מאמינות העלילה או הסיפור, דרך האווירה (לדוגמה, תיאור סצנה שתפחיד באמת את הקורא או אווירת פחד שמתגבשת ככל שהספר מתקדם) ועד לדמויות. זה לא רק מקצוע, אלא אומנות של ממש. 

גם אנשים בעלי כישורים, לרבות סופרים מן המניין, יכולים להיעזר באנשי צללים – זה קורה כבר כמה מאות שנים. מספרים, למשל, שחלקים מסוימים ב"שלושת המוסקטרים" הקלאסי של אלכסנדר דיומא נכתבו על ידי סופרי צללים. הפנייה לנותני שירות מהסוג הזה מאפשר לסופרים להגביר את קצב העבודה שלהם (וכתוצאה מכך, את הרווחים הפוטנציאליים), לשפר את התפוקה ולעמוד בלוחות זמנים ביתר קלות. יש סופרים שפונים לאנשי צללים מדי פעם כדי לקבל רעיונות מקוריים לכתיבה או אפילו כשהם סובלים ממחסום יצירתי.



כמה עולה סופר צללים?

כמו שאולי כבר הבנתם, תחום כתיבת הצללים הוא רחב ומגוון. אפשר לראות לזה עדות גם בתמחור, שמשתנה מפרויקט לפרויקט, או אפילו לפי מודלים שונים של תשלום. יש למשל שיטת תמחור פר מילה או עמוד, תמחור שעתי או תשלום גלובאלי עבור הפרויקט. זה יכול להתחיל מכמה מאות או אלפי שקלים לסיפור קצר, אבל להגיע לעשרות אלפי שקלים ואפילו יותר במקרה של רומן או נובלה. באופן אישי, למרות שאני לא סופר צללים במקצועי, קיבלתי במהלך הקריירה שלי כמה הצעות לשיתופי פעולה מסוג אחר, לדוגמה חלוקה מסוימת מהרווחים על הספר, לרוב בנוסף לתשלום בסיסי יותר מראש.

התמחור של שירותי סופר צללים בתחום סיפורי האימה יכול להשתנות באופן משמעותי בהתאם למספר גורמים, כמו סוג הפרויקט, רמת המורכבות שלו (למשל היקף הסיפור או המחקר הדרוש), הניסיון והכישרון של סופר הצללים, לוח הזמנים וכן הלאה. 

השורה התחתונה היא שהעלויות של שימוש בסופר צללים היום הן ממש לא אסטרונומיות, ויש מקרים שהן אפילו מעליבות, יש שיגידו גם לא הוגנות: עדיין יש תפיסה לפיה כתיבת סיפור צללים היא עבודה "שחורה", והחשש הוא שהסופר ה"אמיתי" שאחראי לרוב העבודה יקבל תגמול מינימלי, בעוד שמזמין השירות את הקרדיט או את רוב העוגה הכספית (עד כמה שתחום הספרות היום יכול להיות רווחי). מהצד השני של המשוואה, סופר צללים בהחלט יכול להתפרנס בכבוד מהמלאכה, במיוחד אם יש לו כישרון, הוא בונה את השם שלו או מתבלט בין אנשים אחרים שמספקים שירותים דומים, נקודה אליה נתייחס מיד.

סופרי צללים תמונות (AI)

מחפש סופר צללים? ככה תוכל להשלים את המשימה

החדשות הטובות הן שהיום הרבה יותר פשוט למצוא סופרי צללים בהשוואה לעבר, אם כי כדי לאתר סופר מיומן שגם בקיא בעולם האימה תצטרכו כנראה לעבוד (קצת) יותר קשה. 

פלטפורמות של נותני שירותים 

האפשרות הראשונה והנוחה מכולן היא להיעזר בפלטפורמות פרילנסרים מגוונות, שמציעה אנשי מקצוע מכל העולם ובכל השפות, כולל סופרי צללים עם התמחות באימה. אנחנו למשל מצאנו סופרי צללים מהשורה הראונה דרך אתרים כמו Fiverr, Upwork ואחרות.

היתרונות המרכזיים הם שיש באתרים האלו מגוון רחב של אנשי מקצוע, יחד עם מערכות סינון ודירוג שיאפשרו לכם להבין פחות או יותר מי המומלצים יותר לפרויקט שלכם: אם אתם מחפשים ספציפית סופרים שמתמחים באימה, בודקים את הדירוגים והביקורות של לקוחות קודמים, קוראים דוגמאות או אפילו עושים פיילוט קטן (בתשלום!) מול הסופר, הסיכויים לבחירה נכונה עולים. המחירים נוטים להיות תחרותיים, אם כי על איש מקצוע מהשורה הראשונה תצטרכו כנראה לשלם קצת יותר.

החסרונות הם שאיכות נותני השירות אינה אחידה, כי גם בתחומים האלו יש "חאפרים", או לפחות אנשים חסרי ניסיון או כישרון מספיקים. בנוסף, תהליך העבודה עם כותבי צללים הוא לפעמים צמוד, וכשפונים למישהו בצורה דיגיטלית עלולים לפספס. לא תמיד שיחות או פגישות בזום מחליפות את הפגישות וסיעורי המוחות הפרונטליים.

הנה למשל כמה סופרי צללים מומלצים שמצאנו ב-Fiverr:



רשתות חברתיות ופורומים

הרשתות החברתיות, כמו פייסבוק ו-Linkedin, הפכו לזירה תעסוקתית רחבה מאוד בשנים האחרונות, עם נותני שירותים ואמנים בכל התחומים. אתם יכולים לנסות לאתר פרופילים של אנשי מקצוע (שידאגו להכניס בפרופיל או בשם שלהם מילות מפתח רלוונטיות כמו "סופר צללים" או "עריכה ספרותית") וגם לאתר קבוצות ספציפיות. כן, כולל חיפוש האשטגים רלוונטיים. 

בבדיקה שעשינו, נראה שמספר הקבוצות המוקדשות באופן ספציפי לתחום הוא די מצומצם בעברית, וכך גם מספר החברים בהן. עדיין, בקבוצות כלליות ומאסיביות יותר של כתיבה, ספרות, סיפורים קצרים וכדומה, תוכלו למצוא פוסטים רלוונטיים או להעלות בקשה כזה. אתם יכולים לנסח מודעה פשוטה לפיה דרוש סופר צללים – רצוי כזו שמסבירה כמה שיותר על הפרויקט – ולקבל לא מעט פניות שתצטרכו לבחור ביניהן.

סופרי רפאים תמונות אווירה (AI)

חברות מקצועיות

יש היום חברות, בעלי עסקים ונותני שירותים שונים שמציעים כתיבת צללים, ואפשר להגיע גם אליהם בחיפוש מהיר בגוגל. בין אם הוצאות ספרים, חברות תוכן או דיגיטל, סוכנויות או כל דבר אחר, שיכולים לשרת היטב את מי שמצהיר שהוא מחפש סופר צללים. 

היתרון המרכזי הוא שלשחקנים הגדולים האלו יש לפעמים מאגר של אנשי מקצוע, מה שאומר שיש אפשרות להתאמה מוצלחת של סופר רפאים לפרויקט נתון. החברות מספקות לעיתים גם אנשי מקצוע נוספים שמשתלבים בפרויקט, או מנהלים שאחראים על התיאום בין הצדדים השונים. התוצאה לכן יכולה להיות מוצלחת מאוד.

החיסרון העיקרי הוא שהעבודה דרך חברות גדולות מהסוג הזה עשויה להיות יקרה יותר. בנוסף, יש חברות אצלן התהליך הוא מעט "אוטומטי" מדי, יש שיגידו בשיטת הסרט הנע, ומחבר הספר (לכאורה או שלא) מרגיש שהוא נופל אל בין הכיסאות.

סופרי צללים תמונת אווירה (AI)

המלצות וקשרים

בתחום הספרות, קשרים יכולים להיות מועילים יותר. אתם יכולים לפנות ל"סופרים" או לגורמים אחרים בתחום כדי לראות במי הם נעזרו לכתיבת הסיפור שלהם. לא בטוח שהמידע הזה יהיה זמין, מה גם שבניגוד לנותני שירותים אחרים הוא לא יימצא בדרך כלל ברשימת הקרדיטים של הספר. ועדיין, עם קצת מאמצים ו"חוצפה" חיובית, תוכלו למצוא אנשי מקצוע שהתרשמתם מהם בפרויקט אחר.

כנסים מקצועיים וסדנאות כתיבה הן מקום נוסף לאתר סופרים פוטנציאליים, מהסיבות הברורות.