יום שישי ה-13: תאריך מקולל, או ברכה לחובבי האימה?

פעם אחת בשנה, ולפעמים אפילו יותר, זה קורה. לוח השנה מראה שבחודש מסוים, יום שישי יצויין בתאריך מיוחד מאוד, שהופך לחג עבור חובבי האימה. יום שישי ה-13 הוא מיתוס, שמשפיע על רבים ברחבי העולם: בהקשר שלנו, זהו תאריך מעולה לראות סרטי אימה או אפילו לעשות מרתון, ובתי הקולנוע וערוצי הטלוויזיה בהחלט מיישרים עם זה קו לפעמים. מנקודת המבט של אנשים אחרים, התאריך הזה הוא מתכון לצרות ועלול לגרום לשינויים התנהגותיים, עקב החשש ממזל רע. יש אנשים, שלא אוהבים סרטים מפחידים או אמונות תפלות עבורם מדובר ב”סתם” תאריך, אבל מי לא אוהב סרטים מפחידים?

במאמר זה נסמן ביומן את יום שישי ה-13, נבחן את מקורותיה של האמונה הטפלה הקשורה בו, נסקור אירועים היסטוריים שהתרחשו בתאריך זה, ונבדוק כיצד השפיע התאריך על תרבות הפופ והקולנוע. בנוסף, נבחן את ההשפעה של אמונות אלו על התנהגותם של אנשים ביום ה”קדוש” למעריצי האימה.



Friday The 13th Costumes


האם יום שישי ה-13 הוא תאריך מקולל?

אם בוחנים את המספרים, מגלים שיום שישי ה-13 יכול להופיע בשנה בהן פעם אחת לשלוש פעמים. הממוצעים המדויקים הם אחת לשבעה חודשים, כמו צירופי ימים אחרים. מספרים שהיום הזה אמור להגיע בממוצע אחת לכ-212 יום, אבל לא ניסיתי לחשב את זה בעצמי.

יום שישי ה-13 מחזיק היסטוריה ארוכה של אמונות טפלות ומקרים מסתוריים, שתרמו למעמדו המיוחד בתודעה הציבורית, לצד טקסטים תרבותיים (במיוחד סדרת הסרטים “יום שישי ה-13″, אחת הרווחיות והאייקוניות בתולדות קולנוע האימה) שסייעו ל”מיתוג” שלו כיום מפחיד, יש שיגידו אפילו מקולל, בלוח השנה הגרגוריאני.

אבל איפה ולמה בדיוק זה התחיל? האמונה כי יום שישי ה-13 הוא יום של מזל רע היא תופעה תרבותית מעניינת, שהמקורות שלה לא ברורים לגמרי, אבל ידוע שהתחילה עוד בסביבות המאה ה-19. עדיין, יש כמה תיאוריות המנסות להסביר את מקור האמונה הזו, חלקן לגיטימיות ואחרות מעט מוזרות. התפיסה המקובלת לפי התרבות הנוצרית היא שיום שישי ה-13 הוא יום של מזל רע מכיוון שהוא משלב שתי אמונות טפלות שקשורות בחיבור הזה. המספר 13, בנוסף, נחשב למספר המסמל מזל רע במספר תרבויות. 



Shop FUN.com for Ghostbusters gifts!


לפי המסורת הנוצרית, המספר קשור בצורה ההדוקה ביותר לסעודה האחרונה של ישו, בה השתתפו 13 סועדים. אחד מהם הוא יהודה איש קריות, האיש ה-13 שהגיע לאחרונה. כידוע, הוא בגד לכאורה בישו תמורת בצע כסף, כך שהמספר מקושר עם מעשים שליליים כמו בגידה ומוות. ואפרופו ישו, יש הסבורים שהצליבה שלו נעשתה ביום שישי ה-13.

למספר 13, למרבה הצער, לא חסרים הקשרים שליליים. בכמה גרסאות נפוצות של קלפי טארוט, לדוגמה, המספר 13 מזוהה עם הקלף שמסמל מוות (גם אם לא בהכרח במשמעות הפיזית, אלא יכול להיות גם סמלי, הולדה מחדש וכו’ וכו’) – מה שאולי מסביר למה מתבקש היה ליצור סרט אימה על קלפי טארוט. דוגמה נוספת היא האמונה, שהמקור שלה לא בהכרח ברור, לפיה אם 13 אנשים יושבים יחדיו בשולחן, אחד מהם ימות תוך שנה. זו הסיבה לכך שבהרבה מאוד בניינים ברחבי העולם מדלגים על הקומה ה-13 ועוברים ישירות מה-12 ל-14, שבמלונות ובמוסדות אחרים אין חדר מספר 13.

מה קרה ביום שישי ה-13

מישו ועד לטופאק: מה קרה ביום שישי ה-13?

למרות שאין הוכחה מדעית לכך שיום שישי ה-13 הוא יום של מזל רע, לאורך ההיסטוריה התרחשו מספר אירועים טרגיים או משמעותיים בתאריך זה. אחד המוקדמים שבהם לוקח אותנו עד למאה ה-14, או ליתר דיוק ליום שישי, ה-13 באוקטובר, 1307. ביום זה מלך צרפת פיליפ הרביעי פשט על מעוזי הטמפלרים (מסדר אבירי היכל שלמה). הוא עצר כ-100 אבירים ובכירים במסדר, ובפקודתו עינו אותם בצורה קשה, עד שהם נאלצו להודות – לפעמים ללא עוול בכפם – על “עבירות” כמו מיניות מופקרת, הומוסקסואליות או סגידה לשטן.

אירועים חמורים אחרים שהתרחשו ביום שישי ה-13 הם:

  • סופת הציקלון הטרופית בולה, שהחל באזור מזרח פקיסטן (כיום בנגלש) כעשרה ימים קודם לכן, פגעה ביום שישי, ה-13 בנובמבר 1970, באזור דלתת הגנגס. התוצאה היא כחצי מיליון הרוגים, המספר הגדול ביותר של הרוגים בסופת ציקלון במאה ה-20
  • סדרת פיגועי טרור והתאבדות התרחשה במספר מוקדים בפריז, בירת צרפת, החלה בערב יום שישי ה-13 בנובמבר, 2015. הפיגועים גבו 130 קורבנות ומאות פצועים 
  •  בינואר 2012, טבעה ביום שישי ה-13 ספינת תענוגות איטלקית בשם “קוסטה קונקורדיה” מול חופי ארץ המגף, אחרי שעלתה על שרטון. הספינה עצמה לא טבעה לחלוטין אלא נטתה על צידה, מה שאיפשר לחלץ את הרוב המוחלט של למעלה מ-4,000 איש שהיו על סיפונה, אבל ההתהפכות גרמה ל-32 הרוגים
  •  הראפר טופאק נרצח ביום שישי, ה-13 בספטמבר, בשנת 1996
  • לא רק מוות מזוהה עם יום שישי ה-13, אלא גם לידות של דמויות היסטוריות הרסניות. ליידון בדפורד פורסט, הלוטנט האמריקאי שהיה המנהיג הראשון של ארגון הטרור הגזעני הנורא קו קלוקס קלאן (KKK), נולד בתאריך הזה בשנת 1821

חשוב לציין כי אירועים אלה אינם מוכיחים את “הקללה” של יום שישי ה-13, שאירועים טראגיים למרבה הצער מתרחשים בכל יום בשנה, ושאין הוכחה סטטיסטים שהתאריך הזה הוא מועד יותר לפורענות בהשוואה לאחרים. בכל זאת, אפשר להשתמש בהם כדי להבין איך התאריך קיבל את מעמדו המיוחד בתודעה הציבורית.

מצאנו עבורכם סרטון קצר מערוץ ההיסטוריה שמסביר על חלק מההיסטוריה הארוכה והלא נעימה של ימי שישי ה-13 ברחבי העולם:

יום שישי ה-13 יכול לסמל גם מזל טוב

חשוב לציין כי לא בכל התרבויות יום שישי ה-13 נחשב ליום של מזל רע. הדוגמה המובהקת היא היהדות, בה – תאמינו או לא – התאריך הוא דווקא סגולה למזל טוב, כשגם כאן אנחנו צריכים לצרף בין שני המשתנים של התהליך כדי להבין למה. זה מתחיל עם יום שישי, בו הושלמה בריאת העולם כאשר אלוהים ברא את בני האדם והחיות על פני היבשה (“ויהי ערב ויהי בוקר יום שישי”). יום שישי הוא באופן מסורתי ההכנה לקראת הארוחה החגיגית ומנוחת השבת, מה שתמיד מבורך. בנוסף, האמונה היא שאדם שהלך לעולמו ביום שישי הוא צדיק. גם המספר 13 משויך ביהדות למזל טוב: הוא מזוהה עם מידות הרחמים של האדם, ולא סתם גיל בר המצווה אצל נערים הוא 13. 

היהדות, חשוב לציין, מתנגדת ברובה לאמונות טפלות, בטח שליליות, מה שאולי מסביר את ההתנגדות המסוימת לתפיסה המערבית. למעשה, יש מסורות מיוחדות לציין את החג בצורה אופטימית, לבצע מעשים טובים, לנצל את ההזדמנות לתיקון רוחני או להתעלות וכן הלאה.

בתרבויות אחרות, יש ימים אחרים שעשויים להיות מזוהים עם חוסר מזל. בחלק מתרבויות מזרח אסיה, לדוגמה, דווקא המספר 4 הוא בעייתי מכיוון שהוא דומה מבחינה פונטית למילה “מוות”. בספרד, בחלק ממדינות דרום אמריקה ובמדינות נוספות על פני הגלובוס דווקא יום שלישי שחל ב-13 בחודש הוא שמקבל את המשמעות השלילית. באיטליה, בה המספר 13 מזוהה עם מזל, דווקא יום שישי ה-17 הוא הבעייתי.

לא חסרות דוגמאות אחרות, שמראות בעיקר את ההבדלים התרבותיים בין מסורות שונות ואת האופן שבו אותו תאריך יכול לשאת משמעויות מנוגדות בתרבויות שונות. זוהי תזכורת מעניינת לכך שמשמעויות תרבותיות עשויות להיות תלויות הקשר ומסורת, ולא אוניברסליות.

תאריך יום שישי ה-13

פחד מיום שישי ה-13: יש דבר כזה

למרות שאין הוכחות מדעיות לכך שיום שישי ה-13 הוא באמת יום של מזל רע, האמונה הזו השתרשה עמוק בתרבות המערבית. הפחד מיום זה אף זכה לשם משלו: “פרסקוידקטרופוביה” (Paraskevidekatriaphobia), שהוא כנראה מקרה פרטי יותר של “טריסקאידקפוביה” (Triskaidekaphobia) – פחד מהמספר 13.

ברור שמתאר את הפחד מיום שישי ה-13 הוא לא לא מדעי, באופן שמזכיר קצת פחד ממילים ארוכות אליו התייחסנו באתר לא מזמן. ובכל זאת, מספרים שמטפל בשם ד”ר דונאלד דוסי הוא שהשתמש בו לראשונה, ואף טען שמי שמצליח לבטא אותו, מחלים למעשה מהפחד. השם המסובך משלב כמה מילים ביוונית עתיקה שמתקשרות לפחד הזה, כמו “Paraskevi” (יום שישי) או dekatreís (המספר 13) ועוד.

עם או בלי קשר לפחד, יש הרבה מאוד אנשים ברחבי העולם שמתייחסים ליום שישי ה-13 כיום שבו צריך להימנע מכל מה שעלול להיות מסוכן או הרסני. זמרים מסרבים להופיע, חתונות לא מתקיימות, חוזים שהיו יכולים להיחתם בשישי נדחים למוצאי שבת (או לפחות לתחילת השבוע) וכן הלאה. יש נתונים שמראים שהפעילות הכלכלית ביום הזה יורדת, בין השאר מכיוון שאנשים נמנעים מרכישות גדולות, מביצוע עסקאות או מהשקעות משמעותיות. מה לעשות שלא כל יום שישי הוא בלאק פריידי.



Shop now for our new Halloween décor!


יום חג לחובבי האימה

בקרב חובבי האימה, המצב שונה. כמובן שסדרת הסרטים “יום שישי ה-13”, שמעמידה במרכזה את הרוצח הסדרתי ג’ייסון וורהיס, היא אחת המשמעותיות בהתפתחות של המיתוס – וזאת למרות שהקשר של התאריך לסרטים הוא לא ברור תמיד, ועם הזמן הפך גם להיות סימבולי (אם תרצו, כמו הרגעים בהם השם העברי של “הנוסע השמיני” לא היה רלוונטי לסרטי ההמשך, בהם לא היו בהכרח שבעה נוסעים). כדי להבין מתי בדיוק קרו האירועים בסרטים, צריך להציב אותם על טיימליין ולצרף רמזים שונים שפוזרו בהם, מה שלמרבה המזל עשו כבר לפנינו. אחרי כתוביות הפתיחה של הסרט הראשון, למשל, מופיע הכתובית “יום שישי ה-13: ההווה”. אפשר להסיק שהכיתוב מתייחס לשנה בה הסרט הגיע לאקרנים (1980), בה ה-13 בחודש היה באמת יום שישי.

עבור צופה האימה הממוצע, יום שישי ה-13 בהחלט יכול להיות סיבה למסיבה. באופן שאולי מתריס עם הפחד שקיים מהיום הזה, מדובר בתאריך מעולה לראות סרט אימה אחד לפחות (שיכול גם להיות מסדרת הסרטים “יום שישי ה-13”, אבל ממש לא בהכרח). בערוצי הטלוויזיה שומרים לפעמים את הקרנות הבכורה של סרטי אימה מסקרנים ליום שישי ה-13, או עושים מרתונים של סרטים לתוך השעות הקטנות של הלילה. בממשקי ה-VOD, דוגמה נוספת, עשויים לפתוח קטגוריה נפרדת של סרטים ליום שישי ה-13. עם זאת, הניסיון של כותב שורות אלה מראה שאותה קטגוריה חדשה יכולה להיות פשוט קטגוריית האימה הקודמת עם שינוי קל בשם, מקסימום עם סרט אחד או שניים חדשים.

ביום שישי ה-13, אפשר גם לצאת מהבית. חובבי אימה רבים מארגנים מסיבות ואירועים מיוחדים ביום שישי ה-13, כולל סיורים ב”בתים מכושפים” או באטרקציות מפחידות אחרות, משחקי תפקידים בנושאי אימה, משחקי קופסה על בסיס אימה, מאכלים מפחידים וכן הלאה. בתי הקולנוע יכולים לעשות ערבי מרתון של סרטי אימה, כשלמרבה השמחה השנה התאריך יצויין בצורה חגיגית מאוד בישראל. במתחמי ה-VIP של יס פלאנט, לדוגמה, מציעים הקרנות VIP של ארבעה סרטי אימה מדוברים (“צאי מזה”, “ביטלג’וס ביטלג’וס”, “הנוסע השמיני: רומולוס” ו”אל תוציא מילה”), עם תפריט קולינרי שכולל שתי מנות ספיישל “מפחידות”: בורגר פורטובלו ופבלובה מתוקה. ב”סינמה סיטי”, אגב, החליטו לקיים את מרתון סרטי האימה לציון סיום הקיץ, בסוף חודש אוגוסט, ועדיין לא ברור לנו מה בתוכנית השנה ביום שישי ה-13, אם בכלל.

לסיכום, יום שישי ה-13 הוא הרבה יותר מסתם תאריך בלוח השנה. הוא מהווה מפגש מרתק של היסטוריה, פולקלור, פסיכולוגיה ותרבות פופולרית. בין אם מאמינים באמונה הטפלה הקשורה בו ובין אם לא, אין ספק כי יום שישי ה-13 ממשיך לרתק ולעניין אנשים ברחבי העולם, ובעיקר: שזהו אחד התאריכים החשובים ביותר בלוח השנה של מעריצי האימה. אז מה אתם מתכוונים לעשות ביום שישי ה-13 הקרוב?