פסטה עם עיניים: מנה מפלצתית שתוציא לכם (ולילדים) את העיניים
אני גרוע בבישולים. יש כמה דברים בסיסיים מאוד שאני יודע להכין, למשל פסטה או חביתה. למרבה המזל, אני גם די יצירתי. ככה שמדי פעם אני מכין יצירות אומנות בצלחת, בעיקר סידור המאכלים בצלחת באופן שייצור צורה מסוימת. לפעמים זה מצליח, אבל בהרבה מאוד מקרים לא. כמו הפעם ההיא שניסיתי להכין פסטה עם עיניים, שידועה גם בתור פסטה מפלצות. הכנתי פסטה ואפילו רוטב סבירים, סידרתי כדורי מוצרלה מסביב, הוספתי זיתים, והראיתי בהתלהבות את התוצאה הסופית לאשתי ולילדות. “מה זה אמור להיות?”, אמרה אשתי, בזמן שהילדה הגדולה צחקה בקול, והקטנה בכתה באימה.
אחר כך, בשיחה זועמת עם אשתי, הבנתי שיצירת האומנות שלי קצת לא הובנה. אם נשתמש במונחים שאתם בטח תכירו: זה היה קצת כמו טורצ’ר פורן של אוכל. ה”עיניים” נראו כמו סשן כריתת איברים מסרט סלאשרים מדמם, הרוטב המוגזם כמו שטפי דם בסרט ג’אלו איטלקי, ואפילו הפסטות היו מחוברות בצורות לא מרשימות, שהזכירו יותר את “התולעת האנושית” מאשר ארוחת גורמה. מאז, אשתי מכינה את הפסטה.
האמת היא שעם קצת יותר יצירתיות, ופחות סרטי אימה בראש, אפשר ליצור פסטה מדליקה שהילדים מאוד יאהבו: פסטה עם עיניים, שהיא אפילו די פשוטה להכנה. בואו להכיר את חומרי הגלם העיקריים וכמה מתכונים שיוכלו לשדרג את הארוחה המפחידה הבאה שלכם.
למי מומלץ להכין פסטה עם עיניים?
פסטה מפלצתית יכולה להיות פתרון מוצלח של אבות משועממים וחסרי כישרון במטבח, שרוצים לעשות מניפולציות קטנות במזון כדי לשעשע את הבנות. אבל זה ממש לא קהל היעד היחידי. מדובר ביופי של מנה שאפשר להכין ביחד עם הילדים, שבטח ישמחו לחתוך את הגבינה ואת הזיתים (בהשגחה של מבוגר, כמובן. ורצוי שרק עם סכין מתאים לילדים), ליצור את העיניים ולקשט בהן את הפסטות, לפי הדמיון הפרוע שלכם. במבחן התוצאה יכול להיות שהילדים יורתעו לאכול את ה”עיניים”, במיוחד אם המראה הוא מפחיד, אבל זה כבר סיפור אחר. הנה למשל סרטון – לא אמיתי, ולפי ההנחיות גם לא ממש מתאים לילדים – שממחיש את התחושה המוזרה שאתם עשויים להרגיש אם אתם אוכלים מנה ריאליסטית מדי, אבל זה בעצם חלק מהסיפור, לא?
פסטה עם עיניים היא פתרון מצוין בכל פעם שמארחים חברים חובבי אימה, למשל של ארוחת ערב שאתם משלבים לפני או במהלך צפייה בסרט מפחיד כלשהו. אם אתם חוגגים ימים מיוחדים כמו פורים, יום שישי ה-13 או ליל כל הקדושים, הפסטה יכולה להיות חלק בלתי נפרד מהתפריט שלכם. במדור הזה סקרנו כבר מאכלים מפחידים אחרים שתוכלו לשלב, ובעתיד תראו הרבה מאוד הצעות אחרות ומדליקות לא פחות.
איך עושים פסטה עם עיניים?
פסטה עם עיניים היא דרך מעולה להוסיף קצת גיוון, דמיון ויצירתיות לארוחת הערב שלכם (או יוון הצהריים. תלוי מתי אתם אוכלים פסטה). יש כמה גרסאות של אותה המנה, עם רכיבים שונים, אבל המכנה המשותף הוא הניסיון לייצר מה שנראה כמו ארובות עיניים מפחידות כחלק ממצע הפסטה, שהיא בדרך כלל ספגטי. יכול להיות כאן גיוון מסוים מבחינת רכיבי המנה, למשל הרוטב, אם כי כמו שהבנתם כבר – אני תמיד ממליץ במנות אימה ללכת על המראה האדום והמדמם. גם כי זה מגניב, וגם כי רוטב עגבניות הוא די בסיסי בפסטות.
המקור של פסטות מפלצתיות לא ברור. יש אנשים שיטענו שהמנות האלה מבוססות באופן חופשי על פולפטה על סוגו, מנה איטלקית קלאסית של קציצות בשר עם רוטב עגבניות, שמוגשות עם הרבה רוטב פרמז’ן. גם מנת הפסטה ה”מפלצתית” תשלב בדרך כלל גבינה, לרוב מוצרלה. את האפקט של גלגל העין תקבלו דרך חיתוך זיתים בצורה עגולה מסוימת ומיקום שלהם מעל הגבינה, בצורה שמזכירה… נו, עיניים. אחד היתרונות המרכזיים כאן הוא שאנחנו משלבים את כמה מהרכיבים האהובים ביותר על ילדים כיום, והם פסטה, רוטב עגבניות, גבינת מוצרלה וזיתים, במנה אחת.
החדשות הטובות הן שמכיוון שמדובר במנה שפשוט מאוד להכין, תוכלו לשנות בה די בקלות רכיבים כדי לקבל את המנה שאתם אוהבים. אם לא אכפת לכם לשלב בין בשר וחלב, תוכלו ליצור מראה מרשים ומדויק יותר של עיניים אם תשלבו כדורי בשר: כלומר, תשימו את הגבינה והזיתים על גבי כדורי הבשר. לצורך גלגלי העיניים אתם יכולים להשתמש בכל מיני ירקות כהים אחרים, כמו זוקיני, חצילים או מלפפונים. ללובן העיניים אפשר להשתמש בסוגים שונים של גבינה, אבל גם בהפתעות כמו לבבות דקל. הכול לפי הטעם האישי וההעדפות האסתטיות שלכם.
פסטה יכולה להיות בריאה
האמת היא שפסטה נחשבת במשך שנים לאחת האויבות הגדולות ביותר של מי שמנסה לעשות דיאטה, מהסיבה הפשוטה שזוהי פחמימה הנחשבת לריקה מאוד. בשנים האחרונות, עם זאת, אנחנו שומעים יותר ויותר גישות אחרות, שמראות שהמפלצת ממש לא חייבת להיות נוראה כל כך. אחת התפיסות המקובלות, שעלתה מכמה מחקרים בשנים האחרונות, היא שפסטה כשלעצמה לא אמורה לחולל נזק כשהיא משולבת היטב בתפריט תזונה מאוזן. הבעיה בחלק גדול מהמקרים היא שאנחנו פשוט אוכלים יותר מדי (כי זה טעים!), וגם כי חלק מהתוספות ומהרטבים של הפסטה נחשבים למשמינים. אם אוכלים את הפסטה בצורה נכונה, יכולים ליהנות דווקא ממנה משביעה לאורך זמן (במיוחד כשמבשלים אותה אל דנטה), שלא צפויה להקשות על מאמצי הדיאטה.
גם במקרה של פסטה עם עיניים, תוכלו למצוא גרסאות הנחשבות לידידותיות באופן יחסי מבחינה תזונתית, ואפילו להשתלב בתפריטים קשוחים כמו של מאכלים דלי קלוריות, דיאטה קטוגנית, תזונת נטולת גלוטן וכן הלאה. אתם יכולים להשתמש בכל סוג של פסטה, כולל אלו המשתלבים בתפריט התזונתי של מי ששומר על המשקל. האבחנה הראשונה היא לגבי סוג הפסטה, למשל פנה, פוטוצ’יני, ספגטי, מקרוני, לינגוויני וכדומה, כשרוב הסוגים (ויש לפי ההערכות יותר מ-350!) יכולים להתאים כאן.
אבחנה אחרת, וכנראה חשובה יותר מבחינה בריאותית, היא חומר הגלם ממנו עשויה הפסטה. המלצה מקובלת היא על פסטה מחיטה מלאה, שמכילה כמות גדולה יותר של ויטמינים וסיבים תזונתיים חשובים מאשר פסטה “רגילה”, וגם נחשבת משביעה יותר. הפסטות הבריאות ביותר הן כנראה אלה שעשויות מקטניות, כמו עדשים ירוקות, אפונה וכן הלאה. מעבר לעובדה שהן מתאימות גם למי שלא יכול לצרוך גלוטן או מעדיף להימנע ממנו, פסטות מהסוג הזה עשירות בחלבונים, בוויטמינים ובסיבים תזונתיים. בתרחיש החיובי, תקבלו כאן הכי קרוב שיש למנת חלבונים, במנה שמזוהה כאמור בעיקר עם פחמימות.
נקודה חשובה אחרת היא שהצבע של הפסטה בהחלט קובע, גם מבחינה בריאותית וגם בכל הנוגע למראה המפחיד שאתם מנסים ליצור. פסטה בהירה היא הקלאסית, הבחירה שתוכלו למצוא בכל רשת שיווק, אבל זו ממש לא האפשרות היחידה. יש שיטענו שפסטה שחורה היא הקריפית ביותר. באופן מסורתי ברחבי העולם משתמשים בדיו של דיונונים (!) כדי ליצור פסטה שחורה, מה שיוצר מנה שהיא כמובן לא כשרה. בישראל, נהוג פשוט להוסיף על גבי הפסטה אבץ. יש באינטרנט כמה גרסאות של פסטה מפלצתית ירוקה עם עיניים – כי הרי חלק מהמפלצות הן ירוקות – והשילוב הזה למען האמת הוא די מומלץ. תוכלו להשיג אותו לפי הנוסח המסורתי האיטלקי דרך שילוב של עלי תרד או מנגולד, אם נצמדים למתכונים האיטלקיים הקלאסיים.
איך מכינים פסטה עם עיניים?
כדי להכין פסטה עם עיניים לא צריך להיות גאון מיוחד במטבח, כי הרי פסטה היא מהמאכלים היותר בסיסיים שיש. מה שכן, אם אתם רוצים לקבל רעיונות יצירתיים יחסית, או לדעת שאתם עושים נכון מבחינת הכמויות והרכיבים התזונתיים, תוכלו למצוא די הרבה מתכונים בסיסיים. בבדיקה מהירה מאוד, מצאנו את המתכונים הבאים:
- ספגטי מפלצות – באתר בישולים מבית אסם
- מתכון קלאסי של פסטה עם עיניים, באתר BBC Good Food (באנגלית)
- מתכון פשוט של פסטה עם כדורי בשר, מוצרלה וזיתים באתר Delish (באנגלית)
- מתכון מדליק של פסטה ירוקה “מדממת” עם עיניים (באנגלית)
אם אתם מעדיפים את ההנחיות שלכם מצולמות, יש כמה סרטונים קצרים ביוטיוב שמסבירים את תהליך ההכנה, שלב אחרי שלב:
גרסה מיוחדת ומפחידה יותר, שמוסיפה גם דם ועכבישים למתכון:
מתכון פשוט של פסטה בשילוב כדורי בשר עם גבינה, זיתים שחורים וזיתים ירוקים לקישוט:
אוי. אולי הייתי צריך לראות את הסרטונים האלו לפני שניסיתי להכין בעצמי פסטה עם עיניים.