האקדמיה לאימהשירותי אימה

גופן מפחיד מראה שאותיות יכולות לעורר אימה. אבל איך יוצרים אותו?

המילים שלנו אומרות הרבה מאוד, ובמקרים מסוימים יכולות גם להפחיד. אנחנו לא מתכוונים רק לתוכן, אלא גם לצורה. בעולם העיצוב הדיגיטלי והמודפס, טיפוגרפיה – כלומר, האומנות והטכניקה של סידור הטקסט ועיצובו – היא הרבה יותר מאשר "סתם" אותיות שאנחנו רואים על הדף, המסך, אתר האינטרנט או כל דבר אחר. זהו כלי עוצמתי שיכול להעביר רגשות, ליצור אווירה ולהשפיע על החוויה הכוללת של הצופה, עד למצב של יצירת פחד אצלו. כשזה נוגע לז'אנר האהוב עלינו, הוספה של גופן מפחיד (שיכול להיות מעוצב עבורנו באופן אישי) יכולה לעשות הבדל גדול.

במאמר הבא נתייחס לאפשרות שלכם לעצב גופן מפחיד, או ברוב המקרים ליצור קשר עם מעצבים ואנשי מקצוע אחרים שיקחו על עצמם את המשימה ויבנו עבורכם, לפעמים מאפס, גופן מקצועי ומשכנע. השירות הזה הוא חלק די מצומצם מהעולם הרחב שאפשר לכנות "תעשיית האימה" והביקוש ההולך וגדל לתוכן איכותי בתחום.

מה זה גופן? מבוא קצר לעולם הפונטים

גופן, הידוע גם בשמו הלועזי "פונט" (Font), הוא למעשה אוסף של תווים, מספרים וסימנים המעוצבים בצורה אחידה ומשמשים להצגת טקסט ולהעברת מסרים. כל גופן מאופיין בעיצוב ייחודי ואחיד של כל אות ואות, לפחות בכל הנוגע לגופנים מודפסים שהם הלחם והחמאה של התחום. מרגע שיש פונט מעוצב אפשר ליישם אותו במגוון דרכים תוך שמירה על קביעות, למעט אולי פרמטרים אחרים שקשורים לגופן כמו גודל, צבע, הדגשה וכדומה.

חשוב להדגיש, בנקודה הזו, שהגופנים שמקיפים אותנו יכולים להשפיע על חיי היום-יום יותר ממה שאתם חושבים, או אפילו יותר ממה שאתם מודעים אליו. פונטים נמצאים לא רק במעבדי תמלילים למיניהם, ותוכלו למצוא אותם גם ב:

  • שלטי חוצות
  • מוצרי פרסום
  • אריזות מוצרים
  • תוכניות טלוויזיה וסרטים (בעיקר כותרות הפתיחה)
  • ספרים, עיתונים ומגזינים

גופן מפחיד (AI)

איך יוצרים גופן?

יצירת גופן היא מלאכת מחשבת המשלבת אמנות, טכנולוגיה ודיוק. התהליך מתחיל בסקיצות ראשוניות, בהן המעצב מגבש את הקונספט הכללי של הגופן – האם הוא יהיה דק או עבה, זוויתי או מעוגל, קלאסי או מודרני וכן הלאה. בשלב זה נקבעים המאפיינים הייחודיים שיבדילו את הגופן מאחרים, ועשויים ליצור גופן מיוחד באמת. כאן כבר אפשר לשאול שאלות כמו מה מטרת הפונט, מי עומד מאחוריו, מיהו קהל היעד, מה יהיו השימושים הפוטנציאליים שלו וכן הלאה.

לאחר גיבוש הקונספט, מתחיל השלב הטכני של העיצוב. הוא נעשה בדרך כלל באמצעות תוכנות ייעודיות, בעיקר מעולם העיצוב הגרפי. מעצב מעביר את הסקיצות למחשב ומתחיל בתכנון מדויק של כל אות ואות. תהליך זה כולל התייחסות למרווחים בין האותיות, לגובה ולרוחב של כל תו, ולאופן שבו האותיות משתלבות זו עם זו.

השלב האחרון הוא הפקת קובץ הגופן הסופי בפורמטים המתאימים לשימוש במחשב, במכשירים שונים ועל גבי מוצרים. זהו שלב טכני הדורש הבנה של פורמטים שונים והתאמות לפלטפורמות השונות בהן הגופן יהיה בשימוש. כאן חשוב להקפיד על איכות גבוהה, שתיראה היטב (ולא מטושטשת או מפוקסלת) גם אם נגדיל את הפונט. המונח הרלוונטי הוא גרפיקה וקטורית, במסגרתה איכות התמונה לא תיפגע ברזולוציות שונות ובגדלים מרשימים.

התקנה ושימוש בגופנים

הורדת גופנים למחשב והתקנתם היא פעולה פשוטה יחסית, אך חשוב להקפיד על כמה כללים בסיסיים כדי שתעשו את זה על פי הספר. קודם כל, חשוב להוריד גופנים רק ממקורות אמינים ומורשים. ישנם אתרים רבים המציעים גופנים להורדה, לפעמים אפילו פונטים בחינם, אך חלקם עלולים להכיל תוכנות זדוניות או להפר זכויות יוצרים. 

חשוב לזכור שלגופנים יש רישיונות שימוש שונים. חלקם חופשיים לשימוש מסחרי, אחרים מוגבלים לשימוש אישי בלבד, וישנם כאלה הדורשים רכישת רישיון. לפני השימוש בגופן, חשוב לוודא שיש לנו את הזכויות המתאימות לשימוש המיועד. היו לא מעט מקרים בהם אנשים הורידו פונט והשתמשו בו, רק כדי לקבל לאחר מכן תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים.

לאחר הורדת קובץ הגופן, יש להתקין אותו במערכת ההפעלה הרלוונטית, בין אם באופן ידני, בעזרת הממשק, תוסף ייעודי או כל דבר אחר. היריעה קצרה מלהסביר בדיוק איך עושים את זה, אבל בחיפוש מהיר בגוגל תוכלו בטח למצוא מדריכים מפורטים. 



קווים לדמותו של גופן מפחיד

אחרי שהבנו מהם גופנים ולאילו מטרות הם משמשים, הגיע הרגע להיכנס בעובי הקורה ולראות את הפונטים שיכולים לעניין אותנו, חובבי האימה. פונטים מפחידים בעברית או באנגלית יכולים ללבוש צורות שונות, אבל השורה התחתונה היא שהם יכולים להיות הרבה יותר מאותיות מעוותות או מכתב נוטף דם. ההנחה היא שהפונט יכול לשלב אלמנטים שונים כדי ליצור תחושות חרדה, מתח או אי נוחות אצל מי שנחשף לו. סביר להניח שלא תמצאו פונט מפחיד שיגרום לכם לקפוץ בבהלה כמו Jump Scare משובח וכנראה שגם לא יעורר בכם סיוטים, אבל עדיין התוצאה יכולה להיות מאיימת במידה מסוימת, ובעיקר זכירה.

הנה כמה אלמנטים שיכולים לאפיין פונטים מפחידים:

  • צורה – גופן מפחיד יכול להיות מבוסס על קווים חדים וזוויות משונות, שיוצרים תחושה של סכנה או כאוס. עיוותים של דברים שאנחנו מכירים, כידוע, מתיישבים בצורה נהדרת עם מטרות האימה
  • משחקי אור וצל – ניגודיות גבוהה בין אלמנטים שונים בפונט יכולה לתרום לתחושת עומק, מסתוריות ופחד. את הניגודיות הזו נוכל להשיג פעמים רבות בעזרת משחקי אור וצל חכמים
  • טקסטורות מעולם האימה – אתם יודעים, כל אותן קונבנציות שקיימות (גם) בסרטי אימה ובמוצרים רלוונטיים, כמו דם, חלודה או ריקבון. הוספה שלהם לפונט יכולה להפוך אותם בין רגע למצמררים
  • צבעים – באופן לא מקרי, חלק גדול מהפונטים שנחשבים למפחידים הם בצבע אדום, שמסמל כידוע דם, סכנה, אזהרה וכן הלאה. אפשר לבחור גם בגוונים אחרים מעולם האימה, למשל ירוק בהיר שמתכתב עם זומבים או קיא ירוק א-לה רייגן מ"מגרש השדים" (טוב, תלוי מה תת הז'אנר שאתם אוהבים)
  • תנועה – רלוונטי בעיקר כאשר הפונט נע, למשל בסרטונים או לוגואים המיועדים למדיה החברתית, שיכולים להיות גם הם מפחידים. גופן מפחיד יכול לכלול למשל קווים רועדים או לא יציבים, אותיות שנראות כאילו הן נוטפות או נמסות, תחושה כללית של רעד וכן הלאה

שימושים בולטים של פונטים מפחידים

השימוש בגופנים מפחידים צריך להיות מכוון ומדויק. בתעשיית הבידור, למשל, פונטים מפחידים משמשים בעיקר לכותרות של סרטי אימה וסדרות טלוויזיה מפחידות, פוסטרים וכרזות, משחקי וידאו, אתרי אינטרנט, אפליקציות, ספרים וכן הלאה. הגופן במקרים אלה משמש אלמנט מסוים ביצירת האווירה הרצויה, והוא בהחלט יכול ליישר קו עם אלמנטים ויזואליים אחרים או אפילו סאונד מפחיד. לפעמים הפונט יופיע רק כחלק מהלוגו, בעוד שבשאר המקרים נקבל עיצוב סטנדרטי יותר.

אם ניכנס רגע לעולם העסקים, גם כאן תוכלו למצוא לא מעט שימושים אפשריים לפונטים מפחידים: אטרקציות אימה (כמו מוזיאונים או חדרי בריחה מפחידים) יכולות להתהדר בפונט מפחיד, בכניסה או בשלט החוצות. מוצרי אימה מגוונים, כמו תחפושות, פריטי אספנות, צעצועים, קישוטים לבית וכדומה יכולים לכלול פונט מפחיד, בין אם על גבי האריזה בלבד (והרי ידוע שאריזה מעוצבת יכולה למשוך מאוד את תשומת הלב) ובין אם על גבי המוצר עצמו.

איך מוצאים גופנים מפחידים באמת?

פונט מפחיד חינמי יכול להיות קיים בתוכנות שלכם

האפשרות הראשונה היא להצטייד בפונטים מפחידים, במידה כזו או אחרת, בלי להוציא אגורה. אתם יכולים קודם כל לעבור על רשימת הפונטים המובנית בתוכנה שאתם משתמשים בה, בין אם מעבד תמלילים (Word), כלי להכנת מצגות (Power Point), כלים לעיצוב גרפיים (למשל, Canva) וכדומה. בכל אחד מהם תמצאו עשרות פונטים, אולי אפילו מאות, חלקם עם ממד מפחיד מסוים. 

החסרונות הם שהפונטים האלו נוטים להיות בסיסיים מדי ו"ומשוגעים" פחות, והם לא יעניקו לכם את הבידול שאתם אולי מחפשים. פונט חינמי, בין אם מפחיד ובין אם לא, עשוי להיות שגרתי: לפעמים זה נורמלי ותקין, ולפעמים קצת מפספס את המטרה. חשבו למשל על מודעת פרסום או שלט חוצות שנראה "זול" או לא מושקע ברגע שמשתמשים בפונט משעמם אם שחוק מדי. 



Shop now for Skeletons costumes!


חיפוש גופנים באינטרנט

חיפוש מהיר באינטרנט של מונחים רלוונטיים יוכל למצוא לכם אתרים עם עשרות פונטים להורדה, הן בעברית והן באנגלית. כמובן שחשוב לבדוק מראש את הרישיון והתקנון באתר, ולראות האם אפשר להשתמש בהם למטרות מסחריות, עבור מי הרישיון (יש אתרים שמחייבים שרק מי שנרשם והוריד את הפונט בפועל יוכל להשתמש בו), המשקלים הקיימים להורדה, אפשרויות ההפצה וכן הלאה. לא תמיד פונט מפחיד חינמי, לפחות על הנייר, הוא באמת כזה שתוכלו להשתמש בו בכל תנאי.

לא מצאנו אתרים שמציעים מראש פונטים מפחידים להורדה, בטח לא בחינם, אבל גם באתרים כלליים בעברית מצאנו כמה פונטים חביבים. יכול להיות, עם זאת, שתצטרכו לעבוד קצת על הפונטים (אם זה אפשרי) כדי להפוך אותם למפחידים:

פונטים מפחידים (AI)

יצירת גופן מפחיד אצל מעצב

משם אנחנו ממשיכים לאפשרויות שידרשו מכם להשקיע כספים – לא יותר מדי, אגב – ולקבל פונט מפחיד באמת, שגם מתאים לכם בדיוק ושאין כנראה לאף אחד אחר. יצירת גופן מפחיד איכותי ובעיקר מיוחד דורשת מיומנות, ניסיון והבנה עמוקה של פסיכולוגיית העיצוב, ככה שמעצבים גרפיים או מומחים ויזואליים אחרים יכולים להיות הכתובת הראשונה שלכם.

לא מזמן, סקרנו כאן באתר חלק משירותי האימה של פלטפורמת נותני השירותים והפרילנסרים פייבר (Fiverr), שחולשים על הרבה מאוד תחומים – כולל עיצוב גרפי. פייבר היא אחת הפלטפורמות המובילות למציאת מעצבי גופנים, כולל כאלה שמצהירים מראש שהם מתמקדים בעיצובים גותיים או מפחידים. דרך האתר תוכלו לראות עבודות קודמות שלהם בתחום האימה, לקרוא ביקורות ולבדוק את התנאים מבחינת זמני האספקה, האפשרות לשינויים, הפורמטים שתקבלו וכמובן שגם המחיר. החדשות הטובות הן שהמחירים כאן, גם של המעצבים המקצועיים והמומלצים ביותר, הם בהחלט נוחים ועומדים על כמה עשרות שקלים, או לכל היותר סכום תלת ספרתי. 

אפשרות אחרת היא לפנות למעצב גרפי או לסטודיו לעיצוב, חלק מהם מתמחים בפונטים או לפחות כוללים את המלאכה של עיצוב פונטים בסל השירותים שלהם.

קהילות מקצועיות ורשתות חברתיות

קהילות מקצועיות מהוות מקור נוסף למציאת מעצבים מתאימים. פורומים של מעצבי גופנים וקבוצות פייסבוק מקצועיות יכולים לאפשר לכם לאתר אנשי מקצוע, להפנות שאלות לגבי פונטים קיימים או כאלו שאתם נתקלים בהם, להסביר לכם מה הדגשים החשובים בעיצוב פונט ובבחירה שלו וכן הלאה. 

בחיפוש מהיר מצאנו כמה קבוצות פייסבוק שיכולות להיות רלוונטיות:

לסיכומו של נושא, גופן מפחיד הוא הרבה יותר מאשר סתם כלי טיפוגרפי, אלא אלמנט עיצובי חיוני שיכול להעצים משמעותית את חווית האימה. בחירת המעצב המתאים והבנת התהליך הם קריטיים להצלחת הפרויקט. בין אם בוחרים מעצב בפייבר, עובדים עם סטודיו מקצועי או מחפשים פרילנסר עצמאי, חשוב לזכור שהשקעה בגופן איכותי היא השקעה בזהות המותג ובחוויית המשתמש הכוללת. לכן רצוי לא להתפשר.

גופן מפחיד טוב הוא כזה שמצליח לעורר רגש אמיתי אצל הצופה, לא רק להיראות מפחיד. השקעת הזמן והמחשבה בבחירת המעצב המתאים, יחד עם הקפדה על תהליך עבודה מסודר, יכולים להביא לתוצאה מקצועית ויעילה.