מוזיאון בית כלא קלינק: הכלא העתיק והמפחיד בממלכה?
לונדון היא עיר עם היסטוריה עשירה ומרתקת, אבל גם אפלה ומחרידה. מימי הביניים ללתקופה הוויקטוריאנית, ובמידה רבה גם בשנים שלאחר מכן, לונדון הייתה עדה לאינספור פשעים, עונשים, עינויים והוצאות להורג שיגרמו לכל אחד לצמרמורת. עבור חובבי האימה, אלו הן חדשות מעודדות. מי שרוצה לחוות את המציאות האפלה של לונדון, יוכל למצוא מגוון רחב של אטרקציות, את חלקן כבר סקרנו באתר: הצינוק של לונדון, חוויית גשר לונדון או אפילו אטרקציות משפחתיות יותר כמו מוזיאון השעווה מדאם טוסו, שמציע גם צדדים מפחידים.
מוזיאון כלא קלינק אולי פחות מפורסם מאטרקציות כאלה, אבל יש לו היסטוריה מעניינת ודרך חינוכית ללמוד עליו. אז האם זה פנינה נסתרת לחובבי האימה, או מקום שאפשר לדלג עליו בזמן ביקור בבירת אנגליה, בין עשרות האטרקציות הפזורות בכל פינה?
ההיסטוריה של כלא קלינק
מוזיאון כלא קלינק נמצא במקום שבו שכן אחד מבתי הכלא העתיקים והידועים לשמצה באנגליה. ההתחלה של כלא קלינק מתוארכת לשנת 1144, כאשר הבישוף מווינצ’סטר התגורר ליד ארמון וינצ’סטר הסמוך. הוא בנה את הכלא כדי להחזיק את הדיירים הסוררים שלו, גברים ונשים כאחד. זהו בית הכלא לגברים העתיק ביותר בבריטניה, כנראה הכלא לנשים העתיק ביותר, ואחד מבתי הכלא המפורסמים ביותר שיש ללונדון להציע.
בכלא קלינק שיכנו שפע של חוטאים לאורך כל קיומו, כולל חייבי כספים, כופרים, שיכורים, נערות ליווי ומאוחר יותר גם יריבים דתיים. הכלא היה ידוע לשמצה בתנאים הקשים שלו, בעינויים האכזריים ובהוצאות להורג, שהיו די תכופות. יש כמה תיאוריות לגבי מקור השם שלו. יש שטוענים שהוא מבטא את האזור בו הכלא ממוקם, בעוד שתאוריות אחרות טוענות שהשם נועד להזכיר את הרעשים שמשמיעים, או לחלופין הצלילים שמשמיעות דלתות הכלא בעת הנעילה שלהן.
כמה מהאסירים המפורסמים של כלא קלינק היו ג’ון ברדפורד, מטיף פרוטסטנטי שנשרף על המוקד ב-1555; ג’ון ג’רארד, כומר ישועי שנמלט מהכלא ב-1597; וג’ון לילבורן, פעיל פוליטי.
הכלא ממשיך לשרוד
במהלך השנים, היו כמה וכמה ניסיונות להרוס את הכלא, כמו מרד האיכרים ב-1381 או המרד של ג’ק קייד במאה ה-15. לאחר ניסיונות כאלה, היה צריך לבנות מחדש את הכלא. בשלב מסוים בנו מחדש את הקלינק, ולאחר מכן בית כלא בן שתי קומות לגברים, שבו רואים היום את מוזיאון כלא קלינק.
כלא קלינק נהרס על ידי המון במהלך מהומות גורדון האלימות בשנת 1780, ונשאר הרוס עד שהפך למוזיאון בשנת 1971. מדויק יותר לומר שהכלא מעולם לא נבנה מחדש לאחר המהומות, כך שכמעט 200 שנה לאחר מכן נבנה מוזיאון מרשים ממש ליד מיקומו הישן של הכלא.
מוזיאון כלא קלינק היום
מוזיאון כלא קלינק רחוק מלהיות גדול, והביקור כאן לא אמור לקחת הרבה מהזמן שלכם בלונדון, שהוא בוודאי יקר מאוד. ועדיין, המוזיאון הזה מציע חוויה חינוכית מעשית המציגה את האמת השערורייתית המקום באמצעות תערוכות אינטראקטיביות, חפצים ארכיאולוגיים ותצוגות אור קוליות.
תוכלו לחקור את תאי הכלא, להתנסות במכשירי עינויים (לא באופן מלא, כמובן), לשמוע סיפורי ייסורים ואומללות של האסירים ולגעת בחלק מפריטי המוזיאון. תוכלו גם ללמוד על ההיסטוריה של הפשע והענישה בלונדון, מימי הביניים ועד המאה ה-19.
סיפורי הרפאים של כלא קלינק
כמו מקומות היסטוריים מפחידים רבים אחרים בלונדון ובכלל, לכלא קלינק יש את סיפורי הרוחות שלו. ההיסטוריה העשירה של המקו, שכוללת הרבה מאוד סבל, עונשים ומוות, תרמה למוניטין שלו כאחד המקומות הרדופים ביותר בבריטניה.
הנה כמה סיפורים בולטים הקשורים למוזיאון בית הסוהר קלינק:
- רוחו של ג’ק שפרד: ג’ק שפרד היה גנב ידוע לשמצה מהמאה ה-18 שנכלא בכלא קלינק לפני שנמלט מספר פעמים. האגדה מספרת שרוחו עדיין משתהה בתוך הכלא, ומדי פעם מופיעה בפני המבקרים כדמות צללית או גורמת להפרעות בלתי מוסברות.
- הגברת בשחור: אחת ההופעות הידועות ביותר ב”קלינק” היא רוחה של גברת לבושה בשחור. מאמינים שהיא רוחו של אסיר לשעבר או קורבן של התנאים הקשים בתוך הכלא. עדים דיווחו שראו אותה משוטטת במסדרונות או עומדת מבשר רעות בתאים.
- כומר הפנטום: מבקרים דיווחו על מפגשים עם דמות רפאים הדומה לכומר או נזיר. אומרים שהספק הזה מתבטא בקפלת הכלא או בסמוך לאתר הגרדום לשעבר, אולי מעיד על קשר להוצאות להורג הרבות שהתרחשו שם.
- תופעות מוזרות: מבקרים רבים ב-The Clink חוו תופעות מוזרות כמו קולות חסרי גוף, צעדים ודפיקות לא מוסברות. בנוסף, ירידות טמפרטורה פתאומיות, הידועות כ”נקודות קור”, מורגשות לעתים קרובות באזורים מסוימים, מה שמוביל לאווירה מצמררת ומטרידה.
במוזיאון כלא קלינק, סיורי ציד רפאים מסודרים על ידי חברת ציד הרפאים הגדולה ביותר שיש לבריטניה להציע. במקרה זה, תעברו בכלא עם כל הציוד הדרוש, כפי שלמדתם כנראה בעשרות סרטי אימה: לוחות סיאנסים, גלאי רוחות ועוד. סביר להניח שלא תפגשו כאן רוחות בשר ודם (או מה שנשאר מהם), אבל נראה שזו יכולה להיות חוויה נחמדה. תוכל למצוא מידע נוסף על סיורים כאלה כאן.
מוזיאון כלא קלינק – מידע כללי
שעות פתיחה:
מוזיאון כלא קלינק פתוח בכל ימות השנה, שבעה ימים בשבוע, בין השעות 10:00-18:00 (או 19:30 בסופי שבוע), למעט חג המולד. הכניסה האחרונה היא 30 דקות לפני הסגירה.
מי יכול לבקר במוזיאון?
המוזיאון מתאים לכל הגילאים, אך חלק מהתערוכות עשויות להטריד ילדים צעירים או מבקרים רגישים. המוזיאון מציע גם סיורים מודרכים, ביקורים בבתי ספר, הזמנות קבוצתיות ואירועים מיוחדים.
מידע על כרטיסים למוזיאון בית הסוהר קלינק
מחירי הכרטיסים להיום סבירים מאוד, במיוחד כאשר משווים אותם לאטרקציות מפחידות אחרות בלונדון. נכון לשנת 2023, המחירים הם כדלקמן:
מבוגרים: 8.00 פאונד
ילדים (מתחת לגיל 16): 6.00 פאונד
זיכיון (סטודנטים, OAP, נכים): £6.00
משפחה (2 מבוגרים ו-2 ילדים מתחת לגיל 16): £23.00
אתה יכול גם לקבל את ספר המדריך לתולדות הכלא של קלינק תמורת 2.20 פאונד. ספר צבעוני זה, עם איורים בשפות שונות (אנגלית, גרמנית, צרפתית, ספרדית ואיטלקית), עשוי לעזור לכם להבין את הסיפור של המקום ולקבל ממנו זיכרון.
בנוסף לאפשרות לקנות כרטיס למוזיאון, באינטרנט או במקום עצמו, ניתן למצוא כרטיסים המשלבים כניסה למוזיאון עם אטרקציות נוספות מההיצע הרחב של לונדון.
לקניית כרטיסים 2 במחיר 1 (שני-רביעי בלבד)
למגוון סוגי הכרטיסים ב-Get Your Guide
היכן ממוקם המוזיאון?
המוזיאון ממוקם ב-1 Clink Street, London SE1 9DG. תחנת הרכבת התחתית הקרובה ביותר היא London Bridge, הרכבת הקרובה ביותר היא London Bridge Rail Stations, והחנייה הקרובה ביותר היא חניון NCP ברחוב קיפלינג.
מסעדת מוזיאון בית הכלא קלינק
אם אתם רעבים לאחר ביקורכם, תוכלו ליהנות מארוחה טעימה במסעדת The Clink, הממוקמת בסמוך למוזיאון ומהווה חלק מתכנית שיקום האסירים. מסעדת מוזיאון כלא קלינק מציעה מגוון מנות מחומרי גלם טריים ועונתיים, כמו שוק טלה עם פירה ורוטב יין אדום או ריזוטו פטריות עם גבינת פרמזן. אתם יכולים גם לבחור מתוך מבחר של יינות, בירות ומשקאות קלים. המסעדה פתוחה בימים שני עד שישי לארוחות בוקר (07:30 – 10:00), צהריים (12:00 – 15:00) וערב (17:30 – 21:00).
שימו לב שתצטרכו לעבור בדיקות ביטחוניות לפני הכניסה למסעדה, ולא תוכלו להכניס פנימה טלפונים ניידים או מצלמות.
לשימושכם, עוד כמה אטרקציות בלונדון שמתאימות מאוד לחובבי האימה: