אימה תיאורטיתהאקדמיה לאימה

מה משמעות הצבע האדום ומה הקשר שלו לאימה? כל התיאוריות והתשובות

זה קרה ממש כשהקמנו את האתר הזה. לא צריך להיות מומחה לשיווק כדי לדעת שבחירת לוגו היא אחד הצעדים הבסיסיים לבניית יישות כלשהי, כולל אתר אינטרנט, ושהלוגו חייב לבטא את חזון האתר. מוקדם מאוד הגיע השלב בו היינו צריכים לחשוב מה יהיה הצבע המרכזי בלוגו, ובכלל – מהי פלטת הצבעים בה נשתמש באתר. מכיוון שמדובר באתר המוקדש לאימה, התשובה נראתה לנו ברורה או אפילו חד משמעית: אדום, אלא מה? לא חשבנו יותר מדי על משמעות הצבע האדום, ולא קראנו מחקרים בנושא.

ככה זה כשאנחנו מדברים על צבע האימה האולטימטיבי (או לפחות אחד המרכזיים שבהם), כזה שגם מופיע בווריאציות שונות באינספור סרטי אימה ומעלה קונוטציות של פחד וסכנה. השאלה שצריכה להישאל היא מה בדיוק הופך את האדום לכזה, ומדוע הבחירה בו נראתה לנו כל כך טבעית. בסקירה הבאה נלמד מה מסמל הצבע האדום ונציג את הקשר העיקרי בין הצבע האדום לאימה, שהוא הדוק יותר ממה שאתם חושבים.

זהירות, סכנה: מה מסמל הצבע האדום?

מבחינה אבולוציונית, נהוג לחשוב שהאדם התפתח כך שהוא מקשר צבעים מסוימים עם קונוטציות שונות. הקשר בין אדום לסכנה או לאזהרה נראה הדוק גם מהבחינה הזו. אדום, אחרי הכול, מזכיר אלמנטים שמסמלים סכנה בטבע: למשל, דם, אש ואפילו פירות יער רעילים, שהאדם למד להתרחק מהם במסגרת מאמצי ההישרדות שלו בטבע. לא מעט מחקרים נערכו במהלך השנים, וחלק מהם הראו שלאדום עשויות להיות השפעות פיזיולוגיות על הגוף שאנחנו מזהים כ”מפחידות”. חשיפה לצבע האדום לפי חלק מהמחקרים עשויה למשל להאיץ את קצב פעימות הלב ולחץ הדם, שינויים שאנחנו מקשרים כיום עם פחד, חרדה וצרות אחרות. האדום מקושר בהמשך לכך לרגשות הנחשבים ל”חזקים”, כמו כעס ותוקפנות, והם עלולים להפחיד חלק מהאנשים.

כמובן שעד עצם היום הזה, אנחנו רואים שהאדום מקושר עם הרבה מהסכנות שמקיפות אותנו. קחו לדוגמה את הנסיעה האחרונה שלכם בכבישים, בו נתקלתם בוודאי בתמרורי אזהרה בצבע אדום. או את המלחמה האחרונה, לא עלינו, בה נשמעה אזעקת צבע אדום בכל פעם שהיה איום טילים מוחשי. יש שיגידו שהתגובה הזו לאדום קיימת גם אצל בעלי חיים, לדוגמה העובדה שהשור זועם במיוחד כשהוא נתקל בצבע האדום, אם כי הדעה הדי מבוססת כיום היא שהוא בכלל עיוור צבעים, כך שהצבע האדום מרגיז אותו בדיוק כמו כל צבע אחר.


500x500 Deadpool Affiliate Banner


סרטי אימה מנציחים את הפחד

כבר מהסקירה הדי בסיסית של הצדדים האפלים של האדום, אפשר אולי ללמוד מדוע השימוש בו בסרטי אימה הוא נפוץ בכל קנה מידה. זה לא שאנחנו טוענים שזה הצבע השלט בכל הסרטים, אלא שהעובדה שהוא מסמל בין השאר דם וסכנה מסבירה את הנוכחות המוגברת שלו בסרטי אימה. האדום בהמשך לכך מסמל אלימות, שגם היא נפוצה כמובן בסרטי אימה.

השימוש בצבע האדום בולט כמובן בסרטי אימה שמעמידים את ה-Gore במרכז, כי אין כמו סילונים של דם ללוות סצנה של עריפת ראש או התעללות באדם אומלל. יש לא מעט סצנות אייקוניות על טהרת האדום בכלל, והדם בפרט, למשל סצנת המעלית המפורסמת ב”הניצוץ” שגם זכתה ללא מעט רפרנסים וחיקויים (אחד המוצלחים שבהם היה ב”להעיר את השד”, הסרט האחרון בזיכיון של “מוות אכזרי”). בכלל, הצבע האדום חוזר פעמים רבות ביצירת המופת ההיא של סטנלי קובריק, לדוגמה צבע השטיחים במלון או סצנת המראה ההיא עם המילה Redrum, וזה הכול חוץ ממקרי. דוגמה עכשווית יותר היא “הרוע שבפנים”, שכבר בסרטים הראשונים הראה קשר הדוק לאדום עם היצור המפלצתי מהג’אמפ סקאר המפורסם ההוא, התאורה האדומה שמסמלת את הכניסה לעולמו של השד או אפילו הסרט האחרון בזיכיון, שאחד האובייקטים המרכזיים בו הוא דלת אדומה.


דיאטת סוכר באנר (Clickbank)


נסו לחשוב רגע על כמה מהאייקונים הגדולים של עולם האימה. ברור שלא בכולם הגוון האדום נוכח, אבל הוא בהחלט קיים ברבים מהם: החל מהסוודר המפורסם של פרדי קרוגר, דרך הבלון האדום של פניוויז ועד לצבע השיער של צ’אקי. בלא מעט סרטים, הצבע האדום מסמל את המוות הקרוב של הדמות ואת הסכנה המתגבשת, וזה קיים כמובן לא רק בסרטי אימה. אחד השימושים המופתיים בצבע אדום בקולנוע הוא ב”רשימת שינלדר” של סטיבן שפילברג, בו הוא “צובע” ילדה תמימה שתלך אל מותה באדום, בעוד ששאר הסרט בשחור לבן. לא מעט נכתב על המשמעות של הבחירה הזו של שפילברג, החל מהרצון לבטא את התמימות של הילדים שנהרגו במלחמה הארורה ההיא ועד לניסיון ליצור הזדהות ולראות שהשואה לא מסתכמת רק במספרים, אלא שכל מוות הוא עולם ומלואו.

גם בסרטי אימה, אפשר לראות את הפער שקיים בין הצבע האדום ה”ילדותי” לשימוש בו בפועל, שיוצר לעיתים משמעות מנוגדת או אפילו אירונית. סצנת הסיום המעולה של “המבט” משנת 1973 עוקבת אחרי “ילדה” במעיל אדום, שמהר מאוד מתגלה כלא כל כך ילדה ולא כל כך תמימה. דוגמה נוספת היא טוויסט האימה של כיפה אדומה, שראינו כבר בכמה סרטים – למשל, “ירח אדום” עם אמנדה סייפריד – אולי כחלק מהמגמה השגורה כיום להפוך אגדות וסיפורי ילדים לסרטי אימה (לרוב בינוניים עד גרועים).

כך נולד הצבע האדום: משמעות הצבע האדום היא תלויית הקשר

היחס שלנו לצבעים תלוי בהרבה מאוד פרמטרים. למרות שנוצר הרושם שלאדום יש קונוטציות “מפחידות” גלובאליות, ברור שהחוויה האישית של האדם יכולה לקבוע את האופן בו הוא תופס את האדום. גם לתרבות או לזמן יש השפעה, כך שמה שנכון במקום אחד ובנקודת זמן מסוימת הוא לא בהכרח עובדה מוגמרת בזמן ובמקום אחרים. כותב שורות אלה, לדוגמה, אוהב מאוד את הצבע האדום כי קבוצת הכדורגל האהובה עליו, ליברפול, היא בגווני אדום לבן. אצל קרוב משפחה, שאוהד דווקא את מכבי תל אביב בצבעי הצהוב-כחול שלה, הצבע האדום לא נכנס לבית. פעם קנינו בטעון בלון אדום ליום ההולדת של הילד שלו, והבלון מצא את מקומו בפח האשפה מהר מאוד.


Shop now for Vampire costumes!


נקודה חשובה אחרת היא שאדום ממש לא מסמן רק סכנה, כך שהניסיון להבין את הסמליות שלו הוא גם תלוי הקשר. הגוון הספציפי של האדום, השימוש, הקונטקסט והמדיום יכולים להסביר מהי בדיוק תהיה משמעות הצבע האדום במקרה נתון: הצבע האדום בטבע יתקבל באופן שונה מאשר בסביבה אנושית, לדוגמה, וגם הדתות השונות מציעות התייחסות שונה לגוון (הצבע האדום בנצרות לעומת במיתולוגיה הסינית, לדוגמה).

רוצים דוגמה? בבקשה! תעשו חיפוש מהיר בגוגל או תיזכרו בדייטים האחרונים שלכם עם בן או בת הזוג, תדעו בוודאי שאדום הוא הצבע של האהבה ושל הרומנטיקה. רואים את זה באינספור מקרים: החל מציורים של לבבות אדומים ועד סרטי אימה רומנטיים, בהם הצבע האדום משחק תפקיד בפוסטר וגם בוויזואליה של הסצנות. השימוש באדום בטקסטים מהסוג הזה יכול להיות שונה בהשוואה לסרט אימה. אחד המחקרים החשובים בתחום הראה שאדום גורם לגברים לראות את הנשים אטרקטיביות ונחשקות מינית, באופן בלתי מודע. סיבה נוספת שמאפשרת לנו להבין למה דמויות הפאם פאטאל או הפתייניות בסרטי אימה המתגלות כמפלצות, כשדות או כפסיכיות, ילבשו בלא מעט מקרים אדום. ב”הגוף של ג’ניפר”, לדוגמה, הצבע האדום מופיע באופן אינטגרלי בתלבושות של הגיבורה (כשמייגן פוקס כן לובשת עליה משהו רציני), באיפור המעט מוגזם וכמובן שגם בדם שמכסה את שמלתה בסצנות ההרג המרכזיות של הסרט.

אז מה המסקנה? בגדול, שהשימוש בצבע האדום באימה הוא לא ממש מקרי על רקע ההשפעות של האדום עלינו והשימושים שהתרגלנו אליו. סביר מאוד להניח שנראה אותו מככב גם בסרטי אימה חשובים בעתיד, וזה מעולה. אחרי הכול, אנחנו לא באמת צריכים עכשיו להחליף את הלוגו או את פלטת הצבעים באתר שלנו, נכון?