פחד מקפיא? יטי איש השלג הוא לא נורא כמו שאתם חושבים
כשאתם שומעים את המונח "איש השלג", על מי בדיוק אתם חושבים? יכול להיות שהתשובה תלויה ברקע שאתם מגיעים ממנו. אם גדלתם בשנות ה-90, כמו כותב שורות אלה, יכול להיות שהשם הראשון שיעלה מול העיניים שלכם יהיה בולי איש השלג, מאותה סדרת אנימציה צרפתית ששודרה בערוץ הראשון. הילדים של שנות האלפיים יציינו אולי את אולף, איש השלג שיצרו האחיות אנה ואלזה בילדותם ושחזרה בהמשך הסרט. חובבי האימה אולי ייזכרו בסרט הנשכח מאוד "איש השלג" מ-2017, לפי ספר המתח של הנורבגי יו נסבי, על רוצח שבונה בובות של אנשי שלג ומניח לצידן גופות ללא ראש.
עם כל הכבוד לדמויות ולסיפורים האלו, אנחנו כאן כדי לדבר על יטי איש השלג, יצור מפחיד שמזכיר שחי בהרי ההימלאיה וגורם לכאורה למעשים נוראים, כמו היעלמות של מטיילים. סיפורים על היצור הענקי והשעיר הזה נשמעים כבר תקופה ארוכה ומהווים חלק בלתי נפרד מהמיתולוגיה של אזור ההימאליה, אבל האם יש מאחוריהם משהו? מהם ההסברים הפוטנציאליים הבולטים שהמדע מצא לתופעה? ולמה לעזאזל יש בעיקר סרטי אימה נוראים על יטי, וסרטים מתועבים הרבה פחות בז'אנרים אחרים?
מיהו יטי?
יטי הוא דמות מיתולוגית של יצור ענקי, שמתנשא לגובה של כ-3-2 מטר ומזכיר במראה שלו שילוב של אדם עם דוב, או קוף. לפי המיתולוגיה, יטי באזורים המרוחקים והגבוהים של רכס ההרי ההימאליה, בעיקר בנפאל, טיבט ובהוטן, בגובה של כמה אלפי מטר מעל פני הים. הוא מותאם לחיות בתנאים הקיצוניים של אזורים אלו, בין השאר בזכות הפרווה העבה שלו, כפות הרגליים הענקיות המותאמות להליכה בשלג וחוש ההישרדות המפותח.
ליטי יש כמה וכמה שמות, שמשתנים גם בין אזורים ותקופות זמן. המונח המקובל בשפה הטיבטית הוא "יטי", שאפשר לתרגם כ"אזור הררי" ו"דוב". חלק מהילידים מכנים את היצור הענקי "מה טה" ("איש הדוב"), "מי גוי" ("האדם הפראי"), "דזו טה" ("דוב הבקר"), "קינג אדמי" ("איש השלג") ו"מירקה", סוג נוסף של "אדם פראי" שלפי האגדה אם ראיתם אותו – סימן שאתם עומדים למות.
גם הנפאלים מכנים אותו בשמות שונים, קצת יותר מסובכים. אחד מהם הוא "קאנגצ'נג'ונגה ראצ'יאס", למען השם, שאפשר לתרגם כנראה בתור "השד מקאנגצ'נג'ה", כלומר, ההר מרכס ההימאליה הנחשב היום לשלישי בגובהו בעולם, עם פסגה שמגיעה לכ-8,586 מטר.
הכירו את איש השלג הנורא
במהלך השנים התרבו הסיפורים על הצדדים המסוכנים של יטי, אם אפשר לקרוא לזה ככה, והם התחילו כנראה עוד במאה ה-19. אנשים תיארו עקבות ענקיות בשלג, שלא מתאימות לכאורה לבני אדם או לבעלי חיים מוכרים. או על קולות מסתוריים ששמעו בלילה, בלי הסבר. או על היעלמויות בלתי מוסברות של מטיילים באזור.
בשלב מסוים יטי קיבל את הכינוי "איש השלג הנורא" (Abominable Snowman) המזוהה איתו עד היום. היום מאמינים שהכינוי נטבע ב-1921 על ידי החוקר הבריטי לוטננט קולונל צ'ארלס הווארד בארי, שהוביל משלחת גיאוגרפית שחקרה את האזור. בספרו, הוא מתאר עקבות ענקיות שהחבורה נתקלה בהן, שמזכירות אדם יחף. למרות שהחוקר עצמו האמין שזאב אפור ענקי הוא שאחראי לעקבות האלה, מדריכים מקומיים שליוו את המשלחת טענו שהן שייכות ל"איש הפרא המושלג".
אז מאיפה הגיע הביטוי "הנורא", או "המתועב"? כנראה בזכות טעות בתרגום. כשעיתונאי ראיין את חברי המשלחת, הוא תרגם לא נכון את המונח "Metoh" (בתרגום חופשי "איש דוב") ל"מטונף". יכול להיות שהוא עשה את מתוך חופש אומנותי כלשהי ורצון לתוספת דרמטית שתוסיף "רייטינג", או אם תרצו: כי חבל להרוס סיפור טוב עם עובדות.
דוב, קוף או משהו ביניהם
במרוצת השנים הועלו כמה תיאוריות שמנסות להסביר את תופעת היטי, כלומר, האם הייצור המסתורי קיים ומיהו. התיאוריה המקובלת הראשונה היא שמדובר בלא יותר מאשר טעות בזיהוי של בעלי חיים מוכרים. לפי התפיסה הזו, אנשים שפוגשים בעלי חיים ענקיים כמו דובים טיבטיים עלולים לחשוב ולטעות שהם מזכירים בני אדם, במיוחד אם אותם בעלי חיים עומדים על הרגליים האחוריות שלהם. טביעות הרגליים המסתוריות על גבי השלג יכולות להיות גדולות ומעוותות מהסיבה הפשוטה שהן מתרחבות במסגרת תהליכי ההקפאה וההפשרה של השלג.
אם אתם חובבי היסטוריה, יכול להיות שתעדיפו את התיאוריה לפי יטי הוא בעצם שריד של קוף ענקי קדום, אפילו פרהיסטורי, כמו הגיגנטופיתקוס (Gigantopithecus), שחי בדרום מזרח אסיה בזמנים קדומים מאוד, כמה מיליוני שנים לפנינו. ממצאים מראים שהגיגנטופיתקוס הוא הגדול ביותר במחלקת הפרימטרים, הגיע לגובה של כשלושה מטרים ושקל כחצי טון. שימו לב שעדיין לא התגלו עצמות שלד או גולגולות של הייצור הענקי, אלא רק שיניים.
כמובן שבדומה לאגדות ולדמויות מיתולוגיות אחרות, יכול להיות שחלק מהסיפור הוא… ובכן – מיתולוגיה. יש שטוענים שהיטי הוא בעיקר תוצר של פולקלור מקומי עשיר, המשקף את הקשר העמוק בין תושבי ההימלאיה לסביבתם הטבעית המסתורית והמאיימת.
מה אומר המדע על איש השלג האגדי?
בשנים האחרונות, נעשו כמה מחקרים חשובים מאוד בניסיון לגלות מיהו אותו איש שלג, בזכות טכנולוגיות מתקדמות: לדוגמה, שיפורים בטכנולוגיית בדיקות ה-DNA. ב-2013, חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד וממוזיאון ההיסטוריה הטבעית של לוזאן בשוויץ ביצעו מחקר מקיף, במסגרתו הם בחנו לעומק דגימות DNA שיוחסו לכאורה לייטי. החוקרים מצאו קשר גנטי בין הדגימות האלו לבין דוב קוטב עתיק, וסברו כתוצאה מכך שיכול להיות שחלק מהעדויות על איש השלג המסתורי קשורות למין נדיר יחסית של דוב שהתפתח במהלך השנים באזור רכס ההימלאיה.
ב-2017 נערך מחקר משמעותי, שזכה להרבה מאוד כותרות ברחבי העולם. גם כאן, צוות רחב של מדענים בחן מגוון רחב של דגימות שנאספו לאורך השנים ויוחסו לאותו יטי, למשל של שיער, עצמות, רקמות או אפילו צואה, חלק מהפריטים האלו נמצאו במוזיאונים ובאוספים שונים ברחבי העולם. תוצאות בדיקות ה-DNA היו מפתיעות: רוב הדגימות התגלו כשייכות לשלושה מינים שונים של דובים מקומיים – הדוב השחור ההימלאי, הדוב החום והדוב הטיבטי. ממצאים אלה חיזקו את התיאוריה שחלק גדול מהתצפיות המיוחסות ליטי, הן בעצם מפגשים עם דובים מקומיים.
למרות שהמחקרים הללו מספקים הסבר מדעי די מבוסס למקורן של חלק מהעדויות על יטי, הם לא מספקים עדיין תשובה חד משמעית. חשוב לא פחות, הוא שהמחקרים לא מסבירים את כל התופעה התרבותית העשירה שהתפתחה סביב איש השלג. המסורות המקומיות, הסיפורים העממיים והאמונות שהתפתחו לאורך מאות שנים ממשיכים להיות חלק משמעותי מהתרבות של אזור ההימלאיה, והמדע פשוט לא יוכל להעלים אותם.
יטי מול ביגפוט – ההבדלים בין שני היצורים המסתוריים
יש הרבה מאוד מפלצות מיתולוגיות, ולפעמים אנשים מתבלבלים ביניהם. במקרה שלנו, לא מעט אנשים מבלבלים בין יטי לביגפוט (או סאסקואץ'), כי בכל זאת: שניהם מתוארים כיצורים ענקיים דמויי אדם, שמזוהים עם טביעות רגליים ענקיות וגם מעשים זדוניים, אם נקשיב לסיפורים. שניהם גם מהווים חלק חשוב במיתולוגיית המפלצית העולמית, מה שגורם למחקרים שונים שמנסים לגלות אם באמת יש מפלצת בשטח, או שמדובר בניסיונות הונאה (בשני המקרים, התגלו כבר מקרים של זיופי צילומים), בזיהוי שגוי של בעל חיים, בבעל חיים קדום יחסית וכן הלאה.
בפועל יש כמה הבדלים מהותיים ביניהם, למשל:
- אזור מחייה: לפי האגדות, יטי מזוהה עם רכס הרי ההימלאיה באסיה. ביגפוט, לעומת זאת, "נצפה" ביערות, בעיקר באזור מערב ארצות הברית ודרום מערב קנדה.
- פרווה: יטי מאופיין כאמור בפרווה בהירה, בגווני לבן או אפורה, שמתאימה כמו כפפה ליד לסביבת המחייה השלגית שלו, ביגפוט, לעומתו, הוא בעל פרווה כהה – חומה או שחורה – מה שאמור לסייע לו להתמזג בסביבת היער
- גודל: שני היצורים המפלצתיים גבוהים, אם כי לפי חלק מהמיתולוגיות ביגפוט גבוה יותר
- תרבות: איש השלג יטי מושרש בתרבות הטיבית ובמסורת הבודהיסטית, ובחלק מהמקרים רואים בו משמעות רוחנית. ביגפוט מזוהה יותר עם מסורת השבטים הילידים באזור צפון אמריקה ופולקלור מודרני יותר
איש שלג איום? הייצוג של יטי בסרטים לכל המשפחה
התרבות המערבית אימצה במידה מסוימת את יטי, וכמו שנראה בהמשך – גם כמה יצירות אימה. איש השלג יטי מופיע בהרבה תכנים ידידותיים וילדותיים יותר. בחלקם הוא מוצג דווקא כדמות ידידותית, כהוכחה שהמפלצת לא נוראית כל כך, למרות שהשם שלה מרמז אחרת. לפעמים, התכנים משחקים בדיוק על הניגוד בין "איש השלג המתועב" לבין ההתנהגות החיובית שלו בפועל.
קסם של מפלצת (2019)
"קסם של מפלצת" (או במקור: Abominable, כלומר "מתועב") הוא סרט אנימציה מקסים של דרימוורקס, בשיתוף עם אולפני פרל הסינים. כנראה מהסיבה הזו, העלילה הפעם מתרחשת בשנחאי ומעמידה במרכזה של יי, נערה סינית שמגלה בגג הבית שלה יטי צעיר וחביב מאוד, אותו היא מכנה "אוורסט". יחד עם חבריה, היא יוצאת למסע להחזיר את הייצור" להורים שלו בהימלאיה. תוך כדי הם נתקלים בכמה דמויות רשעים, כמו אישר עיר ומדענית, עד לסיום המרגש.
הזה זכה לביקורות חיוביות והצליח לא רע בקופות, עם כ-188 מיליון דולר ברחבי העולם: כשני שלישי, אגב, מחוץ לארצות הברית. אחר כך הגיעה גם סדרה בת שתי עונות בשם "אוורסט והעיר הנעלמת", על המשך המסעות של החבורה, הפעם בעיר הגדולה.
מפלצות בשלג (2018)
"מפלצות בשלג" (Smallfoot – "רגל קטנה") של האחים וורנר כולל, קודם כל, צוות מרשים מאוד של מדובבים: צ'אנינג טאטום, זנדאיה, דני דה ויטו ואפילו לברון ג'יימס בגרסה האנגלית, כשבגרסה העברית את שיר הנושא הנחמד שרה עדן אלנה. הגיבור כאן הוא מיגו, יטי שיוצא למסע די אירוני: להגיע לכפר עם הוכחה שיש אי שם יצורים עם רגל קטנה, "סמולפוטים", שהם כמובן בני אדם. הסרט משלב מוזיקה מקורית והומור עם מסרים עמוקים יותר על אמונה, ספקנות וקבלת האחר
גם כאן אנחנו רואים שהסרט הצליח בעיקר מעבר לים (הוא גרף כ-218 מיליון דולר, למעלה מ-60% בשאר העולם), מה שאולי מלמד במידה מסוימת שהמיתוס של אנשי השלג חורג בהרבה מגבולות ארצות הברית.
מפלצות בע"מ (2001)
את סרט האנימציה "מפלצות בע"מ" מ-2001 של פיקסאר כללנו כבר בסקירה שלנו על סרטי אימה (לייט מאוד) שמתאימים גם לילדים. בהקשר הנוכחי, יטי הוא דמות משנית חביבה מאוד בעלילת הסרט, שהמפלצות פוגשות כשהן מגיעות להימלאיה. בעלילת הסרט, יטי עבד ב"מפלצות בע"מ" אבל גורש, ולמרות זאת הוא נהנה לחיות בעולם האנושי ורוצה לגרום למפלצות אחרות שגורשו להרגיש רצויות. הוא מספק למייקל ולסאלי הגנה כשהם מגורשים להרי ההימלאיה, מפגין חוש הומור בריא וגם מתייחס לדימוי המאיים שלו, שלא בצדק. "מתועב! אתם יכולים להאמין לזה? אני נראה לכם מתועב", הוא שואל. "למה הם לא יכולים לקרוא לי איש השלג המקסים, או איש השלג הנעים, למען השם! אני בחור נחמד".
איש השלג יטי בספרים ובמשחקי מחשב
"טינטין בטיבט" הוא הספר ה-20 במספר (!) בסדרת הקומיקס "הרפתקאותיו של טינטין" של המאייר הבלגי הרז'ה, ולדעת רבים הספר שנחשב למשובח ולמשמעותי ביותר בסדרה: הוא נבחר לקומיקס הטוב ביותר בצרפתית, תורגם ליותר מ-30 שפות, ומספרים שהרז'ה עצמו מעדיף אותו יותר משאר הספרים. איש השלג יטי הוא חלק משמעותי בעלילה, כשגם כאן הנרטיב הוא של דמות מאיימת מאוד בהתחלה (חלק מהסבלים בורחים כשהם רואים את העקבות של מי שהם חושבים שהוא יטי), שהגיבורים מגיעים למערה המאיימת שלו. בהמשך מתברר גם כאן שיטי הוא דווקא בעל רגשות אנושיים ולב טוב, והחבר'ה מחליטים לא לגלות לציבור על הזהות האמיתית שלו כדי שלא יהיה מטרה עבור סקרנים.
איש השלג המתועב / צמרמורת
ממשיכים עם סדרת ספרי "צמרמורת", שרבים – כולל אני – גדלנו עליהם. "איש השלג המתועב" הוא הספר ה-28 בסדרה המקורית, והוא חשף לא מעט מאיתנו בפעם הראשונה למיתוס של איש השלג המתועב. בפסדינה שבקליפורניה הוא מקום לוהט, ככה ששני הילדים שחיים שם שמחים לשמוע שהם מצטרפים לאביהם, צלם טבע, במסע שלו לאלסקה. זה מתחיל כיף מאוד, עם כל מיני שטויות שקשורות למשחקי שלג, עד שמגיעים הסיפורים על איש השלג המתועב, ובהמשך גם מפגש איתו. החבר'ה לוקחים את איש השלג לקליפורניה, וכמובן שהוא יקום לתחייה ויעשה בלאגן, שקשור למישהו שאולי תהפוך ל"קרטיב אנושי".
טומב ריידר
אם אתם מחפשים ייצוג קצת יותר מפחיד של יטי, תמצאו אותו בחלק ממשחקי טומב ריידר, בתור אחד האויבים המאיימים שלארה קרופט נאלצת להתמודד איתם. עברו הרבה שנים מאז שאני שיחקתי בחלק מהמשחקים האלו, אבל כמה גיימרים מספרים שיטים הם מהירים, חזקים מאוד ובעלי חיבה להרים את לארה קרופט באוויר (וזה לא פשוט, אם מביאים בחשבון את החזה השופע שלה) ולזרוק אותה על האדמה כשהם מנצחים, ניצחון שיסתיים בשאגה מפחידה. מפלצות היטי של טומב ריידר יכולות לקפוץ גבוה, להרביץ חזק וגם לספוג די הרבה תחמושת, אבל בסוף אף אחד לא יכול באמת על לארה.
סרטי אימה על יטי
בשעה טובה, מגיעים לסרטי אימה שאמורים להציג מן הסתם את הדימוי המפלצתי יותר של יטי, שיצדיק את השם ה"מתועב" שיצא לו. החדשות הרעות הן שרוב הסרטים שתראו ברשימה הבאה הם די זניחים, וכנראה שגם נופלים בכמות ובאיכות בהשוואה לביגפוט, ה"אח" של יטי.
The Snow Creature (1954)
"The Snow Creature" הוא אחד מסרטי האימה-מדע בדיוני הראשונים שעסקו ביטי. הסרט, בביומו של וו. לי ווילדר, עוסק במשלחת מדעית להימלאיה שנתקלת ביטי, לוכדת אותו ומביא אותו ללוס אנג'לס בקופסת קרח, למטרות מחקר. הבעיה היא שבשלב מסוים איש השלג (או "חצי בן אדם, "חצי מפלצת") מצליח להשתחרר ויוצא למסע הרס ומוות בלוס אנג'לס, בסיפור שמזכיר בהרבה אלמנטים שלו את "קינג קונג". למרות שהסרט הופק בתקציב נמוך וזוכה לביקורות איומות, מאז ועד היום, חובבי סרטי המפלצות הישנים יכולים לראות אותו. רק אל תצפו ל"קינג קונג" או ליצירת מופת בסגנון.
איש השלג המתועב (1957)
ממשיכים לסרט משמעותי הרבה יותר בהתפתחות סרטי המפלצות. "איש השלג המתועב" (The Abominable Snowman) מגיע מבית היוצר של האמר ומציע, אם נקשיב לפוסטר שלו, "טרור נצחי שיקפיא אתכם לכיסא שלכם". את הסרט ביים ואל גסט, ומככבים בו בין השאר פורסט טאקר ופיטר קושינג, שגם כיכב במחזה הטלוויזיה שהוא מבוסס עליו.
ב"איש השלג המתועב", משלחת מדעית יוצאת להימלאיה כדי לחפש את היטי, מגלים עקבות ענקיות בשלג ולאחר מכן גם משפחת של יטים – עד לטוויסט שלוקח את הסרט למחוזות המדע בדיוני. הסרט קיבל הרבה מאוד שבחים, בין השאר על יצירת האווירה, הצילום והמשחק, והוא אחד היותר איכותיים ברשימה הזו (לא שזה אומר יותר מדי, אבל עוד נגיע לזה).
Shriek of the Mutilated (1974)
סרט אימה עצמאי ונמוך תקציב שעוקב אחר קבוצת סטודנטים היוצאים עם הפרופסור שלהם לחקור דיווחים על יטי באפסטייט ניו יורק. בשלב מסוים, הסטודנטים מתחילים למות בזה אחר זה, ואנחנו מגלים מה בדיוק עומד מאחורי הרציחות, והאם זה קשור ליטי (אין לנו מושג, כי כמו רוב העולם לא ראינו עוד את הסרט). גם כאן מדובר בתוצר שהאיכות שלו נראית די נמוכה, על סמך הקטעים שראינו והביקורות, רחוק מלהיות קלאסיקה, אבל – היי – עוד סרט ברשימה של סרטי היטים.
Yeti: Giant of the 20th Century (1977)
סרט מפלצות איטלקי-קנדי, עם הרעיון שחוזר בהרבה מאוד סרטים בז'אנר: משלחת שמוצאת יטי ענקי קבור בתוך גוש קרח, הפעם בחופי ניופאונדלנד ולברדור שבקנדה, ומשתמשים בו למטרות כלכליות. כשהיטי מתעורר הוא נכנס לפאניקה, כי ליצור שהיה קפוא תקופה מסוימת כנראה לא ממש נוח לראות תאורה או הבזקי פלאש. היטי חוטף כמה דמויות, שמגלות בהמשך שהוא לא כל כך נורא.
מה שכנראה כן נורא, שוב, הוא הסרט, שזוכה לביקורות די רעות מהמעטים שהצליחו לראות אותו בקצת יותר מארבעה עשורים וחצי. אבל שוב, אם אתם מחפשים עלילות מטופשות, אפקטים מגוחכים או ניסיון לקחת את סרטי המפלצות האמריקאיים של אותה תקופה לכיוון אחר, אתם יכולים לנסות.
מתועב (2006)
קופצים כמה עשרות שנים קדימה אל "מתועב" (Abominable), שמוכיח בעיקר שאפשר עוד להמשיך לרדת בציון (2.6 מתוך 10 ב-IMDB). העלילה, אם אפשר לקרוא לה ככה בסרט דל תקציב שנמשך כ-70 דקות בלבד, מתמקדת בצוות משלחת מדעית שמגיע להרי ההימלאיה כדי לחפש צמח נדיר שיכול לשנות את האנושות, או שקר כלשהו כשנראה רחוק מלהיות מבוסס מבחינה מדעית או הגיונית. הבעיה, בטח כבר הבנתם, היא שחברי המשלחת מוצאים את עצמם ניצודים על ידי יטי.
כותב שורות אלה הצליח להתחמק מהסרט, אבל מהביקורות – שכוללות למשל התייחסות לאנשים רנדומליים שמופיעים ברקע, לשינויים מוזרים בזמני ההתרחשות או לאפקטים קוליים מוזרים – עושה רושם שמדובר בתענוג למי שאוהב לראות סרטים שהם כל כך גרועים, עד שיש בהם משהו… טוב.
יטי: קללת שד השלג (2008)
עוברים לשנת 2008, ולסרט טלוויזיה בשם "יטי: קללת שד השלג" (Yeti: Curse of the Snow Demon) ששודר בזמנו בערוץ המדע בדיוני. הגיבורים כאן הם חברי קבוצת הפוטבול של תיכון כלשהו, שהמסוק שלהם מתרסק בהרי ההימלאיה. הם מוצאים עקבות של דם ומגיעים למערה, שמתבררת – ניחשתם נכון – כמערה של יטי רצחני, או כנראה שחקן שמחופש לתחפושת די נוראית של יטי רצחני. משם מתחיל מאבק הישרדות של חברי הקבוצה מול היטי, איתני הטבע וכנראה שגם טיפשות של דמויות אחרות.
גם במקרה הזה, כדאי להוריד ציפיות לגבי איכות הסרט, כמו שתעיד העובדה שכרגע הוא עומד על ציון של 3.3 מתוך 10 ב-IMDB.
מי רוצה להיות איש שלג? אולי אתם
כמו שראיתם מהסקירה שהבאנו כאן, סביר מאוד להניח שאיש השלג יטי הפך ליצור מיתולוגי מסיבות אחרות, שלא קשורות לסרטי אימה משובחים עליו. הניסיונות היותר מוצלחים בקולנוע ובטלוויזיה הציגו דווקא צדדים אחרים שלו, ואת הניגוד בין הדמות המפחידה למראה לאופי הידידותי והחביב שלה.
כמו הרבה מאוד דמויות מיתולוגיות אחרות, גם יטי איש השלג זכה לסוגים שונים של מוצרים במהלך השנים, כולל פריטי אספנות שנראים בהחלט מדליק.בין השאר, מצאנו בחיפוש באינטרנט:
- תחפושות של יטי
- בובת פופ של יטי מהסרט "מפלצות בע"מ"
- אקשן פיגרס של יטי
- בובת Plush מקסימה
- כובע Plush חמוד של יטי
- חולצות ופריטי אופנה אחרים