מוצרי אימהפריטי אספנות וצעצועים

ג’ק אין דה בוקס? נסו יותר בכיוון של צ’אקי, פרדי, ג’ייסון ופניוויז

יש מוצרים שהפכו כל כך מזוהים עם סרטי אימה, עד לרמת קלישאה, עד שהם הפסיקו להיות אפקטיביים. צעצועי ג’ק אין דה בוקס, או בתרגום חופשי פשוט “ג’ק בקופסה”, מקיימים את התנאי הזה. סביר להניח שנתקלתם בהם באינספור סרטי אימה: קופסאות צעצוע שבחלק החיצוני שלהם תמצאו קופסה וידית. סיבוב הידית יביא להשמעת מוזיקה, פעמים רבות דומה או אפילו זהה. ואז, אחרי כמה שניות זה קורה. דמות מסוימת יוצאת מתוך הקופסה ועושה “בווו!”, מטאפורית או לא. בגרסאות המסורתיות הדמות הזו היא ליצן די פשוט, ולא ממש מפחיד, אבל ברפרטואר האימה תמצאו מספיק דמויות קריפיות יותר.

האם הסצנות האלה בסרטי אימה, שמשמשות בחלק גדול מהמקרים ליצור אווירה ולהעיד שמשהו לא בסדר בבית, בחדר וכדומה (נוכחות של יישויות זדוניות, כמובן), מצדיקות את עצמן? האמת היא שקשה לי לזכור יותר מדי סצנות אפקטיביות שכללו את הצעצוע הזה, ככה שיכול שהתשובה שלילית. החדשות הטובות הן שבגזרת המוצרים הביתיים, תמצאו כמה גרסאות מעניינות וסופר מדליקות בהן נבל האימה האהוב עליכם יוצא מהקופסה.


 


ההיסטוריה הארוכה של ג’ק אין דה בוקס

האמת היא שהשורשים של צעצועי ג’ק בקופסה לא ידועים בכל מאת האחוזים, אבל ככל הנראה ההיסטוריה שלהם ארוכה מאוד. אחת ההשערות המרווחות היא שאיש דת אנגלי מהמאה ה-14, בשם סר ג’ון שורן הוא שאחראי לגירסה הראשונה של הצעצוע. אותו ג’ון שורן היה דמות מסתורית מאוד, שלפי הסיפורים הצליח ליצור  תרופות יעילות מאוד לכאבי שיניים או למחלת השיגרון. בין האגדות המיוחסות לו ניתן למנות מציאת באר עם מים קסומים בתקופת בצורת, וגם את הרקע בו הוא הכניס את השטן לתוך מגף – תאמינו או לא – כדי לספק הגנה לכפר בריטי קטן. משערים שמקור הצעצוע “ג’ק בקופסה” (שנקרא בצרפתית “שטן בקופסה”), הוא במעשה הזו.

לפי ההערכות, הגרסה האמיתית הראשונה של הצעצוע נוצרה במאה ה-15, על ידי יצרן שעונים גרמני שמכונה “קלאוס”. הוא בנה קופסה פשוטה, בעיקר מעץ וממעט מתכת, והוסיף ידית שלאחר ההפעלה שלה תוציא ממנה דמות של “שטן”. הקופסה הזו הוכנה לכבוד יום הולדתו של אחד הנסיכים המקומיים. מספרים שעשירי אותה תקופה ששמעו על הצעצוע ביקשו גירסאות משלהם. מאז הוא עבר הרבה מאוד גלגולים, והגיע עם הזמן להיות צעצוע מבוקש גם בקרב פשוטי העם. הטכנולוגיות לייצור ג’ק אין דה בוקס שופרו, ועם הזמן הפח החל לתפוס את מקומו של העץ. על גבי הקופסה הופיעו ציורים שילדים אוהבים, עם דמויות כמו פו הדוב, חתול תעלול, שלושת החזירונים, סנטה קלאוס ושלל בעלי חיים ויצורים אחרים. 

ברוב הגירסאות המנגינה שמושמעת בעת הפעלת הצעצוע היא Pop Goes The Weasel, שיר אנגלי ואמריקאי מסורתי מהמאה ה-19 שנחשב לאחד משירי התינוקות הקלאסיים. תוכלו למצוא אותו ברחבי העולם לא רק בצעצועי ג’ק אין דה בוקס, אלא גם במשחקים אחרים לילדים, באוטו גלידה (לנו, כמובן, יש את “יש לנו גלידה הכי טובה”) ועוד. מעניין לציין שבחלק מהגרסאות – ובעיקר כמובן בדגמי האימה השונים – אנחנו לא יודעים בדיוק מתי בזמן סיבוב הידית והפעלת המוזיקה הדמות תקפוץ מתוך הקופסה, כך שיש כאן פוטנציאל הבהלה מסוים.

הצעצוע, על הגרסאות המגוונות שלו, זכה להצלחה רבה. ב-2005 הוא נכנס לתוך היכל התהילה הלאומי האמריקאי של הצעצועים, לצד צעצועים מוכרים כמו קוביות, בובות ברבי, אופניים, משחקי דמקה, יויו, פריזבי, חמש אבנים ועוד. יש רשת מסעדות מזון מהיר אמריקאית הנקראת על שם הצעצוע, עם קמע שנראה ממש כמו דמות הליצן הקלאסית ההיא. 

יש לצעצוע הרבה הופעות בתרבות, דוגמת משירים (השיר של בריטניה באירוויזיון 1971 נקרא על שם המשחק, והגיע למקום הרביעי המכובד), דמויות ממשחקי מחשב (אחת מדמויות הנבדלים באחת הגרסאות של דונקי קונג, למשל) וכמובן שגם סרטי אימה – די זניחים, למען האמת. כך למשל יש סרט אימה מ-2019 שהנבל העיקרי בו הוא אותו ג’ק בקופסה. ממש לאחרונה יצא גם סרט ההמשך, “The Jack in The Box: Awakening”. אנחנו עדיין לא ראינו, אבל מהטריילרים ומהביקורות (כ-4.5-4 ב-IMDB) עושה רושם שמדובר בטראש שדווקא כדאי לתת לו הזדמנות.

גרסאות אימה של צעצועי ג’ק אין דה בוקס

אם אתם לא רוצים להסתפק בסרטי אימה שאיכותם מוטלת בספק או על אותן סצנות שחוקות בסרטי אימה, תוכלו לרכוש לעצמכם גרסת אימה של ג’ק אין דה בוקס. האמת היא שמדובר, מההתרשמות שלנו, ביופי של קנייה. הדמויות שמופיעות כאן הן מהבולטות בעולם האימה, רמת הפירוט מרשימה מאוד כך שמדובר בתוספת עיצובית יפה לבית, למשרד או לחדר הילדים, והאלמנט ה”צעצועי” יכול להוסיף קצת אקשן לעניין.

חשוב להדגיש שהצעצועים האלו בהחלט מתאימים בעיקר למבוגרים, או לכל הפחות לבני נוער. ההמלצות של החברות המייצרות או המשווקות מדברות בדרך כלל על גיל 15 ומעלה, מהסיבה הפשוטה שהם עלולים להפחיד את הקטנים יותר. בנוסף בחלק מהם יש חלקים קטנים, שמעמידים סכנת בליעה וחנק.



לשחרר את פרדי: פרדי קרוגר בתוך הקופסה

פרדי קרוגר בקופסה - ג'ק אין דה בוקס מפחיד

את הסקירה אנחנו מתחילים עם אחד מאייקוני האימה הגדולים ביותר, אם לא המפורסם מכולם, והוא פרדי קרוגר. הצעצוע הוא פריט ברישיון מלא מסדרת Burst A Box של Mezco Toys, שהיא העיקרית שתככב בסקירה שלנו. הוא מגיע בתוך קופסה גדולה ומעוצבת (בגודל של 7X7X7 אינץ’), כאשר לאחר הופעת הדמות הגובה מגיע לכ-14 אינץ’ (כ-35.5 ס”מ). את פרדי תוכלו לשחרר כמיטב המסורת באמצעות סיבוב של הידית, שמשמיעה את אותה נגינה ידועה של Pop Goes The Weasel. האמת היא שכאן קצת התאכזבנו, כי אולי קיווינו לשמוע את הנעימה הכל כך מפורסמת מתוך “סיוט ברחוב אלם”, “One, Two, Freddy’s Coming For You”. אבל לא צריך להיות קטנוניים, כי כנראה שיש למסורת תפקיד מרכזי בצעצועים האלו. 

על גבי הקופסה, במצב הסגור שלה, תמצאו ציורים שונים של פרדי. רמת הפירוט של הדמות של פרדי כשהיא יוצאת מהקופסה היא מרשימה מאוד, ללא ספק: אפשר לראות היטב את הצלקות והכוויות על הפנים, החיוך המזוויע שלו מושך את תשומת הלב, ועל הגוף מולבש הסוודר האדום-ירוק המזוהה איתו. עוד פיצ’ר מדליק כאן הוא שאת הכובע המפורסם לא פחות של פרדי אפשר להסיר, ככה שמקבלים גם סוג של אקססוריז נלווה עשוי פלסטיק. בדומה לדגמים אחרים בסדרה גם כאן אין לדמות ידיים, ובמקרה של פרדי עם אצבעות הסכינים המפורסמות שלו, החיסרון בהחלט בולט.

לקנייה ב-Fun.com

לקנייה ב-Entertainment Earth

לקנייה ב-Amazon



ליצן גדול נורא, יוצא מתוך קופסה

פניוויז אין דה בוקס
המוצר הבא של Burst A Box מציג את הדמות שאחראית לסרט האימה הרווחי ביותר מאז ומעולם, והוא כמובן פניוויז הליצן האימתני מסדרת סרטי “זה”. מי ששרד את שני הסרטים המצליחים מאוד יודע שהם ארוכים מאוד, כנראה מדי, או במילים אחרות: אין בהם מספיק פניוויז ביחס לאורך שהסרט, שנע בין שעתיים לשעתיים וחצי. החדשות הטובות הן שבמקרה הזה, תוכלו לקבל את מנת הליצן שלכם תוך כמה שניות, כאשר הדמות “צפה” מתוך הקופסה מתישהו במהלך השמעת הנעימה המוכרת ההיא.

כבר במבט מהיר בעטיפת המוצר, שמראה את פניוויז במלוא הדרו (כולל קלוז אפ מלחיץ במיוחד), אפשר לראות שהעיצוב כאן הוא של הדמות שגילם ביל סקארסגארד בסרטים מ-2017 ו-2019, ולא טים קארי במיני סדרה מתחילת שנות ה-90. לדעתנו זו החלטה טובה, במיוחד על רקע העובדה שגם כאן רמת הפירוט היא מעולה: השיער הכתום והאיפור הלבן עם שובלי הדם, החיוך הספק-תמים-ספק-מרושע שסקארסגארד הצליח להפיק בצורה מופתית, העיניים הצהובות עם המסגרת האדומה, תחפושת הווינטאז’ הלבנה עם הקישוטים ה”פונפוניים” האדומים ועוד. הממדים שלו דומים לדגם של פרדי, כלומר, כ-14 אינץ’ (כ-35.5 ס”מ).

הנה סקירה חביבה של Just Jen על המוצר:

קנו ב-Fun.com

קנו ב-Amazon


משחק ילדים בקופסה: צ’אקי אין דה בוקס

צ'אקי אין דה בוקס - ג'ק בקופסה מפחידים

ממשיכים בסדרת אייקוני האימה עם הבובה שנחשבת, כנראה, למפורסמת ביותר בעולם. העובדה שיש גרסת ג’ק אין דה בוקס עם צ’אקי לא צריכה להפתיע אתכם. קודם כל, מפני שמדובר בדמות שכל חובב אימה מכיר ואוהב. חוץ מזה, גם בסרט ההמשך של צ’אקי (“משחק ילדים 2” מ-1990) הקופסה שיחקה תפקיד מרכזי בפוסטר של הסרט – שהציג את צ’אקי יוצא מקופסה כשהוא אוחז מספריים – ובקדימונים ששיווקו אותו (“Sorry, Jack. Chucky is Back!”).

הקופסה, בגווני צהוב משולבים באדום ובשחור, היא בעלת ממדים דומים לשאר הדגמים בסדרה. מהסקירות שראינו, נוצר הרושם שלא בכל פעם שמסובבים את  הידית הדמות של צ’אקי אכן תקפוץ מתוכה: מה שעשוי אולי להוסיף לממד ההפתעה, אבל גם לאכזב חלק מהמכורים. אהבנו את העיצוב של הדמות, כולל סרבל ה- Good Guy הילדותי המפורסם שמגיע כאן עם הכפתורים והכיסים שלו, אם כי היינו שמחים אם העיצוב של הדמות עצמה (וגם זו שמופיעה על הקופסה) היה בהשראת סרט ההמשך של צ’אקי, שיצר לראשונה את הקשר בין הבובה לבין משחק הילדים, ולא מגרסאות אחרות כפי שנעשה בפועל (“כלתו של צ’אקי”, אם אנחנו זוכרים נכון).

כן אהבנו את ההבעה הילדותית-המאיימת של צ’אקי, הצלקות על הפנים והעיניים התכולות, שמשדרות חלק מהטירוף של הדמות.

לקנייה ב-Wallmart


מקריסטל לייק בהאהבה: ג’ייסון אין דה בוקס

ג'ייסון אין דה בוקס - ג'ק בקופסה מפחיד

ג’ייסון וורהס, הרוצח מקריסטל לייק ומסדרת סרטי “יום שישי ה-13”, הוא הנבל העיקרי בקופסה הבאה מסדרת Burst a Box. הדבר המדליק ביותר כאן הוא עיצוב הפנים – או ליתר דיוק המסכה – של ג’ייסון.

כמו דגמים אחרים בסדרה, גם כאן נראה שעשו יופי של עבודה בשחזור הדמות, ובעיקר ההיבטים הרצחניים והמאיימים שלה. יש לדמות הזה מראה קריפי, בין השאר במקטעים בהם כן רואים את העור השסוע והמצולק של ג’ייסון מאחורי המסכה. אהבנו גם את הבגד, עם הכפתורים והסימנים המזוהים שלו.

למען הדיוק, חשוב להדגיש שהדמות הזו – כפי שמופיע גם באחד הציורים בעטיפה – היא של ג’ייסון מהסרט השביעי בסדרה, “יום שישי ה-13 7: דם חדש” מ-1988.

לקנייה ב-Mezco Toys


“תעלולים נבזיים” בתור צעצוע: סם חוזר

סם בקופסה

כתבנו כבר באתר על “תעלולים נבזיים” מ-2007, אונתולוגיית האימה שלא ממש הצליחה בזמנו אבל נחשבת מאז למעין סרט קאלט – בעיקר בכל הנוגע לסרטי ההאלווין. לצד דיווחים על כך שיכול מאוד לראות שנראה בשנים האחרונות סרט המשך, שמחנו לגלות את הצעצוע הבא: “סם בקופסה”, אם אפשר לקרוא לו ככה.

 האמת היא שהדמות של סם, שרודף אחרי אנשים שלא מקיימים את אורחות חג ליל כל הקדושים ופוגע בהם, היא הזכורה ביותר מהסרט הזה: אותו “ילד” עם פיג’מה כתומה ושק יוטה על הראש, שמזכיר במראה שלו במובן מסוים דחליל. גם אם לא מדובר בסרט אייקוני כמו האחרים שסקרנו כאן, וגם לא בזיכיון עמוס בסרטי המשך ובסדרות נלוות, אפשר להעריך את העובדה שיצרו גם גרסת סם של ג’ק אין דה בוקס. תוכלו בהחלט להוסיף אותו לקטלוג מוצרי האימה שלכם, או אפילו להעניק אותו מתנת חג לאדם קרוב.

לקנייה ב-Fun.com

לקנייה ב-Amazon


ואיך אפשר בלי הבובה בילי?

הבובה בילי הפכה לאחד הסמלים העיקריים של סדרת סרטי “המסור”, למרות שהיא לא רצחנית או דמות הנבלית בו: בשביל זה יש הרי את ג’ון קריימר, הידוע בכינוי “פאזל” (Jigsaw), והוא פשוט מתקשר עם הקורבנות שלו באמצעות הבובה הזו. למעשה, בסרטים הדמות הזו אפילו לא מוזכרת בשם שלה אבל העניין שהיא יצרה הביאה לכך שהיוצרים התייחסו אליה לא פעם בראיונות לקראת קידום הסרטים בתור הבובה בילי.

הבובה בילי, בגרסת ג’ק אין דה בוקס, נראית בדיוק כמו שלמדנו להכיר אותה: זוהי בובת פיתום הם עיניים אדומות ושיער ארוך שחור, גבות עבותות במיוחד, לחיים עם ציורי ספירלה ומדים ייצוגיים שנראים כאילו יצאו מחתונה (בין אם בתור חתן ובין אם כמלצר). הדמות המעוצבת אמנם לא כוללת את התלת אופן – אחד מסימני ההיכר שלה – אבל היא בהחלט מצליחה להעביר את הקסם המפחיד מתוך סרטי “המסור”.

לקנייה ב-Wallmart

לקנייה ב-Mezco Toys