הבית של פרנקנשטיין בבאת’: לחובבי קלאסיקה גותית ומפלצות

בחייו של כל חובב אימה, מגיע הרגע בו הוא מבין שמה שהוא גדל עליו הוא בדוי. אנחנו לא מתכוונים לידיעה שכנראה אין זומבים, רוחות רפאים או מפלצות גם במציאות, אלא לעובדה שיש טעות באופן בו תפסנו חלק מהאייקונים הגדולים. המקרה של פרקנשטיין מוכיח את זה בדיוק. כמעט כל אחד ואחת חשב בשלב מסוים שהשם מבטא את המפלצת המפורסמת ההיא שיצרה מרי שלי ברומן הגותי של במאה ה-19. בפועל, כמובן, זהו השם ד”ר ויקטור פרקנשטיין, המדען שיצר אותו, שלפי כל הפרשנויות מרי שלי רצתה לסמל שהוא המפלצת האמיתית (או למעשה, האדם עצמו). שמו של מי שאנחנו מכירים בתור פרנקנשטיין לא מוזכר ברומן, באופן מופגן וביקורתי, והמקפידים נוהגים להתייחס אליו בתור “המפלצת של פרנקנשטיין” או “היצור של פרנקנשטיין”.

יכול מאוד להיות שהפסקה הזו לא חידשה לכם יותר מדי. מה שכן, אם נשאל אתכם איפה בדיוק מתרחש הרומן, יכול להיות שתיתקלו בבעיה. בעוד שיש יצירות שמזוהות בעיקר עם לוקיישן מרכזי אחד (הדוגמה המובהקת היא טירת בראן של דרקולה, יהיה הקשר שלה לסיפור מטושטש ככל שיהיה), הסיפור של “פרנקנשטיין” כולל מסע גיאוגרפי בין כמה מדינות, ואפילו יבשות. בין השאר, הדמויות ברומן עוברות בין ערים שונות במדינות כמו רוסיה, איטליה, אנגליה, גרמניה ואפילו הקוטב הצפוני. 

אז איך בדיוק העיר באת’ בדרום מערב אנגליה, שידועה יותר במרחצאות הרומיים שלה, קשורה לסיפור – כפי שניתן להסיק מהעובדה שלפני שנתיים נפתח בה הבית של פרנקשטיין של מרי שלי (Mary Shelley’s House Of Frankenstein), שנראה כמו אטרקציה מומלצת מאוד לחובבי המיתולוגיה סביב המפלצת? כל התשובות בסקירה הבאה.

המיתוסים של פרנקנשטיין

“פרנקנשטיין”, או “הפרומתאוס המודרני”, הוא רומן שכתבה מרי שלי ב-1818, עוד לפני שהגיעה לגיל עשרים. ברמה הכללית מאוד הוא מספר את סיפורו של ויקטור פרנקנשטיין, מדען צעיר שיוצר יצור חי מחלקי גופות מתים אך נוטש אותו באימה. היצור, שנדחה על ידי כולם, מבקש לנקום ביוצרו וגורם להרס וטרגדיה.

פרנקנשטיין נחשבת לאחת מיצירות הספרות הגדולות ביותר שנכתבו אי פעם בשל המקוריות, המורכבות והרלוונטיות שלה. הרומן נושאים כמו מדע, אתיקה, טבע, זהות, אחריות ואנושות. כפי שניתן לראות מהאתר הרשמי של האטרקציה המבוססת עליו, הוא גם נחשב לרומן המדע הבדיוני הראשון אי פעם. הוא גם היווה השראה לאינספור עיבודים, פרשנויות ווריאציות במדיה ובז’אנרים שונים, והפכו את פרנקנשטיין והמפלצת שלו לחלק מהדמיון והתרבות הקולקטיבית שלנו.

Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

כמובן שיש עשרות רבות של סרטי פרנקנשטיין מכל הסוגים, כולל יצירות קלאסיות בהן גילם את הדמות של המפלצת של פרנקנשטיין בוריס קרלוף האגדי, פארודיות אימה קלאסיות ומצחיקות עד דמעות (כולל כמובן “פרנקנשטיין הצעיר” של מל ברוקס), וכמיטב המסורת – סרטי אימה ואקשן די זוטרים מהשנים האחרונות (כמו “אני פרנקנשטיין” הנורא ו”ויקטור פרנקנשטיין” המאכזב). מיותר אולי לציין שלאייקון אימה בסדר גודל כזה יש מגוון רחב של מוצרים המבוססים עליו, חלקם להיט גדול בקרב חובבי האימה.

מי הייתה מרי שלי, ומה היה הקשר שלה לבאת’?

מרי שלי, הידועה בתור מחברת הרומן “פרנקנשטיין”, נולדה ב-1797 בלונדון בשם מרי וולסטונקראפט גודווין. היא הייתה בתם של שני סופרים ופילוסופים מפורסמים: ויליאם גודווין ומרי וולסטונקראפט. היא גדלה בסביבה אינטלקטואלית ורדיקלית, מוקפת בספרים ורעיונות. היא למדה בחינוך ביתי ונחשפה לכתבים של הורים בגיל מוקדם מאוד, למרות שאמה נפטרה כ-10 ימים לאחר לידתה עקב סיבוך הריון מורכב. בגיל שמונה מרי כבר קראה את היצירות המורכבות של אמה, ושנתיים אחר כך כתבה את ספר השירים הראשון פרי עטה.

ב-1814 פגשה מרי את פרסי ביש שלי, משורר שהיה גם נשוי באותה תקופה. הם ברחו לצרפת, יחד עם קלייר, אחותה החורגת של מרי שלי. הם התמודדו יחד עם קשיים וטרגדיות רבות, כמו בעיות כלכליות, נידוי, מחלות ומוות ילדיהם: הילדה הראשונה נפטרה עוד בלידה, ולאחר מכן ילדה נוספת מתה בגיל שלוש ממלריה. ב-1816 השניים הצטרפו לסופר לורד ביירון וחברים אחרים בשוויץ, שם בילו קיץ גשום בקריאה של סיפורי רוחות. ביירון הציע לערוך תחרות כתיבת סיפורים מפחידים קצרים. למרי היה באותו הלילה סיוט על דמות מפחידה, שהעניק לה השראה לכתוב את “פרנקנשטיין”.

מרי שלי

מאוחר יותר באותה שנה, הם חזרו לאנגליה והתיישבו בבאת’ לכמה חודשים. מרי המשיכה לעבוד על הרומן שלה בפנסיון ב-5 Abbey Churchyard (שמאז נהרס לחלוטין), שם גם קיבלה את החדשות על התאבדותה של אחותה למחצה. מרי שלי עזבה את באת’ במרץ 1817, ולא חזרה אליה. היא פרסמה את “פרנקנשטיין” בעילום שם בינואר 1818. מאוחר יותר היא התמודדה עם אובדנים ואתגרים נוספים בחייה, כמו מותו של בעלה ב-1822 והמאבק לפרנס את עצמה ואת בנה. מרי שלי מתה בשנת 1851, בגיל 53, מגידול במוח.

תוכלו למצוא גם סרטים שמציגים את סיפורה של מרי שלי, כולל הגרסה מ-2017 בה אל פאנינג גילמה את הסופרת וסיפור החיים המשוגע שלה.

מהו הבית של פרנקנשטיין בבאת’?

בית פרנקנשטיין של מרי שלי הוא אטרקציה חדשה שנפתחה ביוני 2021 בבאת’, בבניין עתיק שהוקם עוד במאה ה-18. זוהי אחת האטרקציות הבודדות בעולם המוקדשות באופן בלעדי למרי שלי ולרומן שלה, כאשר בנוסף אליה אפשר למשל להצביע על מוזיאון השעווה בית פרנקנשטיין בלייק ג’ורג’ שבניו יורק.

הבית של פרנקנשטיין בבאת’ הוא שילוב “בין מוזיאון לחוויית מבקר סוחפת”, כפי שמוגדר באתר האטרקציה. הוא מורכב מארבע קומות המציעות חוויה סוחפת ורב חושית למבקרים, בתוספת מרתף ופעילויות נוספות. במוזיאון תוכלו לחקור את עולמה האפל של מרי שלי, יצירתה וסיפור החיים המורכב שלה באמצעות תערוכות שונות, תצוגות, חפצים, אלמנטים אינטראקטיביים, אפקטים אודיו-ויזואליים ושחקנים חיים, שיראו גם איך הסיפור השפיע על עולם האימה, בוכלל.

אחד מרגעי השיא במקום הוא הוא ההזדמנות הדי נדירה שלכם לפגוש את המפלצת של פרנקנשטיין, שנוצרה מחדש בדיוק כמו שמרי שלי דמיינה אותה. הדמות המרשימה מתנשאת לגובה של 8 רגל, שהם יותר מ-2.4 מטרים.

יש כאן שתי אטרקציות חדשות שניתן להירשם אליהן, בתשלום נוסף:

חדר בריחה פרנקנשטיין

חדר בריחה פרנקנשטיין (אל תתבלבלו עם החדר בעל אותו השם בכפר סבא, שנסגר לפני כמה שנים) הוא הרפתקה בה תצטרכו, כמיטב המסורת של חדרי בריחה, לפתור חידות, למצוא רמזים ולברוח מהמעבדה של ד”ר פרנקנשטיין לפני שנגמר הזמן. תוכלו לפגוש את יצירותיו המפלצתיות וללמוד בדרך חווייתית הניסויים המעוותים והסודות האפלים שלו. האם תוכלו לשרוד את הזוועות של בית פרנקנשטיין ולצאת מזה בחיים? כנראה שכן, כי אטרקציית אימה לא צפויות להרוג אתכם בכל מקרה. אבל זה עדיין יכול להיות כיף.

כרטיסים עבור חדר בריחה פרנקנשטיין עולים 25 פאונד לאדם וכוללים כניסה לבית פרנקנשטיין עצמו. חדר בריחה פרנקנשטיין יכול להכיל עד משתתפים, והביקור בו אורך כשעה. יש צורך בהזמנת כרטיסים מראש.

Body In A Suitcase Game

“משחק גוף במזוודה” מציע, מלבד שם שבוודאי גורם לתחושות מסוימות אצל חובבי האימה, אתגר מבוסס חידות ופאזלים. המטרה כאן היא להרכיב גוף אנושי מחלקים שונים החבויים במזוודות, פעילות שסביר להניח שרובכם לא התנסיתם בה עדיין (אנחנו מקווים). בדרך תלמדו קצת על על אנטומיה, פיזיולוגיה וההיסטוריה של הניסויים של פרנקנשטיין, בזמן שאתם מנסים ליצור מפלצת משלכם. אבל היזהר כי חלקים מסוימים עשויים שלא להתאים זה לזה כמצופה, ולחלקם עשויים להיות חיים משלהם!

המשחק מתאים ל-6 אנשים לכל היותר בקבוצה ואמור להימשך כ-45 דקות. תוכלו למצוא כרטיסים משולבים לאטרקציה הזו ולבית של פרנקנשטיין (החל מ-21.67 פאונד לשחקן, נכון ל-2023). המשחק לבדו אמור לעלות 13.50 פאונד לשחקן.

הבית של פרנקנשטיין – כל מה שחשוב לדעת

למי זה מתאים?

בית פרנקנשטיין בבאת’ נראה, להתרשמותנו, כמו פעילות אינפורמטיבית, מפחידה לפרקים או אפילו משעשעת. הביקור כאן יכול להתאים למבוגרים ולילדים שנהנים מאימה והיסטוריה, אבל כל הורה צריך להחליט אם זה מתאים לילדים שלו. ילדים עד גיל 16 חייבים בליווי מבוגר (18 שנים ומעלה).

מכיוון שיש כאן כמה פינות אפלות והיבטים מפחידים, כמו אפקטים אודיו-ויזואליים, האטרקציה אינה מומלץ לאנשים שנבהלים בקלות או סובלים מבעיות בריאות כמו אפילפסיה או בעיות לב. מכיוון שיש הרבה מדרגות בין הקומות, המוזיאון אינו נגיש לאנשים המשתמשים בכיסא גלגלים.

שעות פתיחה

בית פרנקנשטיין של מרי שלי פתוח בימים ראשון עד שישי בין השעות 17:00-11:00 (כניסה אחרונה: 16:00), ובימי שבת בין השעות 18:30-10:00 (כניסה אחרונה: 15:30). בחגים ובחופשות, שעות הפתיחה הן בדרך כלל 18:30-10:00. כדאי תמיד לבדוק את שעות הפתיחה בתאריך הרצוי לפני הביקור, כי שינויים ביום נתון הם מסוג ההפתעות שאנחנו ממש לא אוהבים. במיוחד אם מגיעים במיוחד לבאת’ בשביל אטרקציות מהסוג הזה.

כרטיסים

נכון לשנת 2023, הכרטיסים לבית של פרנקנשטיין עולים 15 פאונד למבוגרים, 12.50 פאונד לסטודנטים וקשישים, ו-10 פאונד. לילדים (עד גיל 16). ילדים מתחת לגיל חמש יכולים להיכנס ללא תשלום, למרות שקשה לומר שהאטרקציה הזו אידיאלית עבורם, בלשון המעטה.

כמו רוב אטרקציות התיירות האימה, כדאי לשקול בחיוב גם כאן לקנות כרטיסים מראש, דרך האינטרנט. קודם כל, בדרך זו תוכלו לחסוך עד 15-10% מהמחיר המוצע בקופות, וגם לחסוך את ההמתנה בתור. אם אתם מחפשים גמישות, תשמחו לשמוע שברוב הכרטיסים ניתן לשנות או לבטל את הכרטיסים לפני ביקורכם, עד 24 שעות לפני התאריך הנבחר. 

ניתן למצוא כרטיסים בין היתר באתרים הבאים: 

 

האתר הרשמי


Tiquets


Get Your Guide

איפה ממוקם הבית של פרקנשטיין?

Mary Shelley’s House of Frankenstein ממוקם ב-37 Gay Street, Bath, BA1 2NT. מבחינה מעשית תמצאו אותו בין כיכר קווין והקרקס, שניים מציוני הדרך המפורסמים ביותר בבאת’.

הסיבה העיקרית לכך שתיירים רבים מגיעים לבאת’, כפי שניתן ללמוד בשמה, היא המרחצאות המפורסמים שלה שנבנו על ידי הרומאים. באת’ ממוקמת כ-157 קילומטרים מלונדון, כך שאפשר להגיע לכאן לכמה ימים (או אפילו לטיול יום) תוך שהייה בעיר וחקר הקסם (והאטרקציות המפחידות) שבה. לבית עצמו אפשר להגיע ברכבת, ברכב או באוטובוס, לפי הפירוט המופיע באתר האטרקציה. 

למי מתאים הבית של פרנקנשטיין?

עדיין לא ביקרנו במקום, אבל מההתרשמות שלנו ומהביקורות על בית פרנקנשטיין של מרי שלי שזמינות באינטרנט נראה כאילו בית פרנקנשטיין של מרי שלי הוא אטרקציית חובה לאוהבי אימה, במיוחד אלה שמתחברים לאימה הגותית הקלאסית. הביקור מתאים גם לכל מי שרוצה לגלות עוד על אחת הסופרות המרתקות בהיסטוריה ועל הרומן פורץ הדרך שלה. זו עשויה להיות חוויה ייחודית, סוחפת ומרגשת, שתגרום לכם להעריך את פרנקנשטיין ואת המפלצת שלו כמו שלא חשבתם מעולם.

אז אם אתם מבקרים באנגליה וחושבים על אטרקציות אימה, דעו לכם שהן לא מסתתרות רק בלונדון.