מוזיאון העינויים של ימי הביניים בשיקאגו: אימה עם רגש

“האם אתם אמיצים מספיק?”, זו השאלה שמתנוססת בראש אתר האינטרנט של מוזיאון העינויים של ימי הביניים בשיקאגו. ברקע, תמצאו בובות ריאליסטיות מאוד שמציגות, בצורה די משכנעת, עינויים שנראו כאילו יצאו מהסט של “פורנו עינויים” מוגזם במיוחד. אבל האמת הדי עצובה היא שהמוזיאון הזה, בדומה לעשרות מוזיאונים אחרים מאותו ז’אנר ברחבי העולם, מציג את אחד הצדדים העגומים והמזוויעים ביותר בהיסטוריה האנושית. רבים יגידו שיש מקומות בעולם בהם עינויים מהסוג הזה עדיין מתרחשים בחדרי חדרים.

בעבר, סקרנו כבר כמה מוזיאונים עינויים, חלקם מוצלחים יותר וחלקם פחות. אין צל של ספק שהמוזיאון בשיקאגו הוא מהמרשימים ומהמושקעים שתמצאו, מה גם שחוויית הביקור בו היא בהחלט מצמררת – וממש לא רק עבור חובבים של סרטי אימה.


Local vibe


מוזיאון העינויים של ימי הביניים מציג: עינויים עם רגש

מוזיאון העינויים של ימי הביניים בשיקאגו הוא חלק מסדרת המוזיאונים של חברת BenAur באותו נושא, כאשר השנייים האחרים ממוקמים בערים לוס אנג’ל וסנט אוגוסטין. המוזיאון בשיקאגו עם זאת הוא הגדול וכנראה המוצלח מכולם, מה גם שהוא מחזיק בתואר מחייב מאוד: זהו המוזיאון ההיסטורי האינטראקטיבי הגדול ביותר בארצות הברית, עם שטח של למעלה מ-500 מטרים רבועים.

המוזיאון מציע אוסף פרטי עם יותר מ-100 מתקנים ומכשירי עינויים, ריסון והוצאה להורג. רוב המוצגים הם מימי הביניים וימי הרנסנס, תקופות שהיו חשוכות מאוד מבחינה זו בהיסטוריה העולמית, אם כי ניתן למצוא גם מכשירים מתקופות מוקדמות (העת העתיקה) או מאוחרות יותר. כאן למשל אנחנו מתכוונים לכיסא החשמלי, ששימש החל מהמאה ה-19 ועד תחילת המאה ה-21, בה איבד את מקומו לטובת זריקות הרעל.


מוזיאון העינויים של ימי הביניים בשיקאגו (2)


מה שחשוב לא פחות הוא שהמוזיאון הזה מנסה להציג את הפן הרגשי של תא העינויים, או כפי שמגדירים אנשי המוזיאון: “המוצר העיקרי שלנו הוא רגש”. מספרים שהרעיון להקים רשת מוזיאונים הגיע לאחר ביקור במוזיאון המקביל בצ’כיה. כפי שגם אנחנו כתבנו בסקירה על המקום, המוזיאון בפראג לא ממש מצליח לכלול ערך מוסף מעבר למתקני עינויים – חלקם די מיושנים – המוצגים למבקרים להתרשמות בלבד, לעיתים מאחורי זכוכית. המקימים רצו ליצור מוזיאון שיספק מראה אותנטי ויעלה רגש, בין אם של זעזוע, הלם או פחד. קודם כל הם הקימו את המוזיאון בסנט אוגוסטין ב-2017, כשהמוזיאון בשיקאגו אליו אנחנו מתייחסים בסקירה הזו פתח את שעריו ב-2021, בבניית התיאטרון של שיקאגו באזור הלופ.

נכנסים לנעלי הקורבנות. או המענים

מהסקירה של המוזיאון בשיקאגו, נראה שהוא בהחלט עושה את העבודה. הדבר הראשון שהמוזיאון מנסה להציע הוא דיוק היסטורי. “אנחנו מאמינים שמי ששוכח את העבר נידון לחזור אליו”, מצוין באתר המוזיאון, המציג “אוסף חסר תקדים של אכזריות” ומבט של החלקים האפלים והעצובים ביותר בהיסטוריה האנושית, בין השאר במטרה שהמבקרים יוכלו לחקור בעצמם את ההיבטים השליליים של הנפש שלהם. 

ברמה האומנותית, המיצגים הוכנו בעיקר משעווה, עזרת אמנים ובעלי מקצוע מהשורה הראשונה, והדבר בולט כאן בכל פינה. המוזיאון מנסה בחלק מהמקרים להכניס את המבקרים לנעליים של אנשים משני צדי המתרס, הן מענים והן מעונים: יש מקרים בהם כמעט אפשר לשמוע את צרחות המעונים, לפחות מטאפורית. כדי ליצור אפקט אומנותי ולהגדיל את הרגש, הדמויות מוצגות בצורה ריאליסטית ואותנטית לאותה תקופה, למשל ברמת הלבוש. המבקרים יכולים ללמוד על הסיפורים שלהם, וכמובן שגם על הסיבות שהביאו לכך שהם עונו או הוצאו להורג, וללמוד את מה שהיינו שמחים לא לדעת על צורת העינוי.

חלק מהמוצגים כאן מבוססים על השתתפות פעולה של המבקרים, או לכל הפחות על צילום: אנחנו מתכוונים לכל אותם תאי צילום, שמככבים אחר כך ברשתות החברתיות השונות. באופן שממש לא מובן מאליו במוזיאונים מהסוג הזה, בחלק מהמוצגים אפשר “להתנסות” באמצעות נגיעה או הזזה. כך למשל תוכלו להפעיל גיליוטינה, לשקול את עצמכם על מאזניים שיראו האם אתם כבדים מכדי להיות מוגדרים כמכשפה (סוגיה שהרבה אנשים מתלבטים לגביה) ועוד. 


Yours to explore

 


ימי הביניים בעידן הסמארטפונים

מוזיאון העינויים של ימי הביניים בשיקאגו מציע כמה חידושים, שמשפרים את חוויית הביקור. האטרקציה הראשונה היא “צייד רוחות” (Ghost Haunting Experience), הנעשית באמצעות אפליקציה. המשימה כאן היא להשתמש בטלפון החכם כדי לאתר את רוחות הרפאים הפזורות ברחבי המוזיאון – בראשם עומדת רוחו של תומאס התליין – ותוך כדי ללמוד את הסיפורים המצמררים על נסיבות המוות שלהם. החוויה הזו כלולה במחיר הכניסה.

שימו לב שבניגוד לחלק מהמוזיאונים המקבילים אחרים, כאן השיטוט הוא עצמאי וללא מדריך או שחקן מלווה. עם זאת, מומלץ להיעזר במדריך הקולי שהוקלט ובוצע על ידי שחקן מקצועי. הוא כולל 42 סיפורים על כלי העינויים והמכשירים שתמצאו ברחבי המוזיאון, וגם של האנשים שעונו או הוצאו להורג באמצעותם. בחלק מהמוצגים יש קוד QR שאפשר לסרוק כדי לקבל את המידע הקולי, ולכן המלצה מועילה היא להצטייד במידת האפשר באוזניות.

בניגוד למוזיאונים אחרים שמעמידים את האימה במרכזם, כמו חוויית גשר לונדון או הצינוק של ברלין, אין כאן הפחדות. ועדיין, מדובר בחוויה שמצליחה להיות מהנה, מעשירה וגם קצת מצמררת או מפחידה, מפני שהיא הרי מתארת מציאות שהייתה.

כל מה שחשוב לדעת לקראת ביקור במוזיאון

מוזיאון העינויים של ימי הביניים ממוקם כאמור בתיאטרון שיקאגו, כאשר הכתובת המדויקת היא 177 N State Street, Chicago, IL, 60601. שימו לב שמציאת חניה במקום היא אתגר, ושמענו על אנשים ששילמו עשרות דולרים על “התענוג”. אם אתם מתניידים בשיקאגו עם רכב, מומלץ להגיע ל-Wabash-Randolph Parking Garage. החניה, במרחק הליכה קצר מאוד, מציעה מחיר מיוחד של 8 דולר בלבד למבקרי המוזיאון.

המוזיאון פתוח בימי שני עד חמישי בין השעות 10:00 ל-20:00, ובסופי שבוע (שישי עד ראשון) בשעות 21:00-10:00. מומלץ להקדיש לביקור במוזיאון כ-120-90 דקות, תלוי בקצב שלכם ועד כמה אתם מתכוונים לחקור את מוצאי המוזיאון.

המוזיאון אינו מומלץ לילדים, אם כי בני נוער שמתחברים לעולם האימה כן יכולים למצוא כאן עניין. שימו לב שעד גיל 18, יש חובת ליווי על ידי מבוגר.



איפה קונים כרטיסים?

מחירי הכרטיסים הזולים ביותר שמצאנו עומדים על כ-33 דולר. על פי האתר הרשמי של המוזיאון לא חובה להזמין מקום מראש, אבל באתרי הכרטיסים הבולטים כן תצטרכו לבחור תאריך מסוים. זו ממש לא בעיה, כי אנחנו ממליצים בכל מקרה לקנות כרטיס עם אפשרות ביטול בחינם, עד 24 שעות לפני מועד הביקור. את הכרטיסים תוכלו גם להציג דרך הטלפון הנייד שלכם, כך שאין צורך להתעסק עם הדפסות, חיפוש אחר ניירות סוררים בארנק וכן הלאה.

להזמנת כרטיסים באתר Get Your Guide

להזמנת כרטיסים באתר Tiquets


אטרקציות מפחידות אחרות בשיקאגו: