מצ’אקי ועד מייגן: הכירו את הבובות המפחידות של קולנוע האימה
בובות הן צעצוע הילדים המושלם. הילדים נקשרים מאוד לבובות שלהם, מפתחים באמצעותן את הדימיון ומעבירים שעות ארוכות של הנאה. לילדות של כותב שורות אלה, למשל, יש חמישה ארגזים מלאים בבובות, הפזורות בכל חלקה טובה בבית. אבל מה קורה כאשר הבובה התמימה, לפחות לכאורה, מתגלה כיצור רצחני, רדוף רוחות או סתם “מוזר”? התשובה הפשוטה היא שזה יכול להיות המקור ליופי של סרטי אימה, או אפילו לאייקונים מזוויעים. אולי כתוצאה מהניגוד בין התמימות המיוחסת לבובות למעשים המזוויעים שלהן, אולי כי עם קצת דמיון אפשר ליצור יופי של דמויות.
בסקירה הבאה, נציג לפניכם בובות מפחידות במיוחד שקולנוע האימה, ולעיתים גם ספרות האימה והטלוויזיה, יצרו במהלך השנים: החל מדמויות שהפכו לאייקוניות ועד לכמה תוצרים חדשים, כולל בובה שהגיחה לאוויר העולם הקולנועי רק ב-2023.
הרשימה שלנו: בובות מפחידות במיוחד
צ’אקי (“משחק ילדים”, “צ’אקי”)
את הסקירה של בובות מפחידות אנחנו מתחילים עם הבובה שנחשבת, כנראה, למפורסמת ביותר בעולם האימה: צ’אקי. עלילת הזיכיון, שכולל עד כה שמונה סרטים וסדרת טלוויזיה מצליחה, מעמידה במרכזה רוצח סדרתי שהעביר את הנשמה הזדונית שלו, בעזרת קמע, לבובות מסוג “בחורים טובים” (Good Guy). צ’אקי מנסה להעביר את נשמתו לבני אדם, ובשלב מסוים בסדרה גם רוצה להשתלט על העולם. בדרך, כיאה לסלאשר, הוא רוצח כל מי שנקרא בדרכו.
דמותו של צ’אקי, עם החולצה והסרבל הילדותיים, השיער הג’ינג’י השופע והסכין החד (למרות שהוא לא בוחל באמצעי הריגה אחרים), הפכה לאייקון של ממש. מיותר אולי לציין שסביב צ’אקי יש עולם שלם של מוצרים, כולל תחפושות, פסלים, קופסאות אוכל וכמובן שגם את הבובות עצמן, בשלל גדלים: החל מבובות פופ אפ ועד לבובות ולרפליקות בגודל אמיתי.
אי אפשר כמובן שלא להזכיר את “כלתו של צ’אקי”, הגיבורה של הסרט הרביעי בסדרה. בתוך בובת הכלה התמימה למראה – אבל המעט קריפית – מסתתרת בחורה בשם טיפאני, שצ’אקי חישמל למוות לאחר שהיא השפילה אותו. גם הדמות של טיפאני נחשבת לאייקונית במיוחד, וראויה לכן לככב בכל רשימה של בובות מפחידות. מה גם שהיא אחראית לאחת הסצנות המוזרות שקולנוע האימה ידע: סצנת קיום יחסי מין בין שתי בובות רצחניות.
אנאבל (“לזמן את הרוע”, “אנאבל”)
אנאבל היא תוספת חדשה יחסית לעולם הבובות, אבל אין ספק שהיא כאן כדי להישאר. במקור זוהי בובת סמרטוטים מסוג ראגדי אן, שהיו פופולאריות מאוד במהלך המאה ה-20. מה שחשוב יותר הוא שאנאבל היא לכאורה בובה רדופת רוחות “אמיתית” – לפחות אם מתבססים על העדויות של בני הזוג אד ולוריין וורן או על סיפוריהאימה שנקשרו אליה. אנאבל קיבלה בסרטי “לזמן את הרוע” (כולל כמובן שלושה סרטים שמעמידים אותה במרכזה) דמות של בובת פורצלן שנחשבת למאיימת יותר. הבובה האמיתית, אגב, נמצאת עד היום במוזיאון הפרטי של בני הזוג וורן.
בניגוד לצ’אקי, אנאבל לא זזה (לפחות על המסך) ולא מדברת. כל זה, כמובן, לא יפריע לה לבצע את זממה. אתם מוזמנים לקרוא עוד על הבובה, ההיסטוריה שלה, המיתוסים שנבנו סביבה והאפשרויות לזמן אותה גם לבית שלכם בסקירה המקיפה שהכנו עליה.
בילי (“המסור”… וגם “דממת המוות”)
מיהו הנבל הראשי של סדרת סרטי “המסור”, שהחלה בסרט קצר מ-2003, הולידה סרט סופר מצליח שנה אחר כך ומאז המשיכה להתרחב עד ליקום קולנועי של תשעה סרטים (העשירי בדרך)? נכון, התשובה הפשוטה היא הרוצח הסדרתי ג’ון קרמר, הידוע יותר בתור “פאזל” (Jigsaw). אלא שהזיכיון הוליד גם בובה, המזוהה איתה לא פחות: זו של בילי, דרכה הוא מתקשר עם הקורבנות ומציג את המשחקים החולניים שלו, שיסתיימו בדרך כלל במוות נורא שלהם.
אם הצלחתם לעקוב אחר סדרת הסרטים, אתם יודעים מה הסיפור מאחורי הבובה המפחידה בילי: בקצרה, זוהי גירסה מרושעת יותר של בובה שקרמר יצר עבור בנו המיועד. לאחר שאשתו הפילה את העובר, הוא ניתב את הזעם שלו ליצירת בובה “חדשה”, שתהיה חלק מהניסיון שלו לגרום לאנשים את החיים שניתנו להם. בילי היא בובת פיתום זכרית, שבניגוד לבובות אחרות מסוגה מסוגלת להניע את כולה ולא רק את השפתיים. המאפיינים שלו הם עיניים אדומות, גבות בולטות, שיער שחור ארוך, לחיים עליהן מצוירות ספירלה והופעה “ייצוגית” הכוללת טוקסידו שחור, חולצה לבנה, כפפות, עניבת פרפר עם מטפחת אדומה וכמובן תלת אופן מיושן.
ואגב, בילי מ”המסור” הוא לא הבובה המפחידה היחידה בעלת אותו שם. בסרט “דממת המוות” מ-2007, שהוא לדעת רבים אחד המוצלחים בשנות ה-2000, אנחנו נתקלים בבובת פיתום בשם… בילי. לא נתאר יותר מדי את הבובה ועלילת הסרט, בבימויו של ג’יימס ואן (“המסור”, “לזמן את הרוע”) שכולל טוויסט מעניין מאוד. מה שכן, חדי העין יוכלו להבחין באחת הסצנות של הסרט בבובה שנראית בדיוק כמו בילי מ”המסור”.
סלאפי (“צמרמורת”)
אם גם אתם גדלתם על סדרת ספרי “צמרמורת” של הסופר האמריקאי ר.ל. סטיין, אתם חייבים להכיר את הבובה סלאפי. הדמות, שמבוססת במידה מסוימת על פינוקיו או על הבובה הרצחנית מסרט האימה “קסם” משנת 1978 (בדיבובו של אנתוני הופקינס, אגב), היא של בובת פיתום מדברת מעץ. המראה שלה – עם העיניים הגדולות, החליפה השחורה והפפיון האדום – היווה ככל הנראה כשלעצמו השראה מסוימת לבובות מסויטות אחרות שמופיעות בסקירה שלנו. הורים לילדים ישראלים יטענו אולי שהמראה של סלאפי מזכיר אולי את זה של הדוד חיים, אבל אולי זה רק אני.
הבובה סלאפי הופיעה לראשונה בספר “הבובה שקמה לתחייה” ובסך הכול בעשרה ספרים, עושה בהם צרות שמתאימות לספרות אימה לילדים. בהמשך הבובה סלאפי הייתה האנטגוניסטית הראשית של שני סרטי “צמרמורת”, בהם היא דובבה על ידי ג’ק בלאק.
ברהאמס (“הילד”)
ברהאמס הוא האנטגוניסט הראשי של סרט האימה המצליח “הילד” מ-2016 ושל סרט המשך מיותר ומאכזב מ-2020 (“ברהאמס: הילד 2”), עם קייטי הולמס. העלילה של הסרט הראשון, בקצרה, עוסקת במטפלת אמריקאית (לורן כהן, “המתים המהלכים”) שמגיעה ללונדון כדי לטפל בברהאמס. מי שהיא חושבת שהוא ילד, מתגלה כבובת פורצלן שההורים שלה מתייחסים אליה כאל ילדיהם.
מהר מאוד מגלה הגיבורה שיש משהו מוזר בברהאמס, שכמיטב המסורת משנה מיקום כשאף אחד לא נמצא וגורם לדברים מוזרים להתרחש, עד הגילוי בסוף הסרט שמראה שלא ממש מדובר כאן בדמות על טבעית או רדופה.
הליצן החונק (“פולטרגייסט”)
כתבנו כאן באתר לא מעט על החיבה של קולנוע האימה לליצנים רצחניים, שבאה לידי ביטוי בדמויות של פניוויז (הגיבור של סרט האימה המצליח ביותר מאז ומעולם) או אפילו בכמה אייקונים פוטנציאליים בהתהוות, כמו ארט הליצן. אחת ההופעות הזכורות של דמות הליצן המבעית היא ב”פולטרגייסט”. נכון שהוא לא הנבל הראשי בסרט, שכלל בין השאר תקיפה על ידי עץ, אבל הסצנה בה הוא תוקף את אחד הילדים נחשבת לאחת הזכויות בתולדות קולנוע האימה. היא שוחזרה בצורה מאכזבת מאוד ברימייק של “פולטרגייסט” וגם זכתה לשלל התייחסויות ופארודיות, הזכורה מכולן היא בסרט “מת לצעוק”.
הנה סצנת הליצן החונק המקורית:
למרבה הצער, אי אפשר לדבר על הסרט מבלי להזכיר את “קללת פולטרגייסט”, שהביאה לכך שחלק מהשחקנים בסדרת הסרטים מצאו את מותם זמן קצר לאחר מכן בנסיבות מחרידות. סצנת הליצן היא חלק מהמיתוס הזה. לפי הדיווחים מהסט, מנגנון הליצן השתבש במהלך הסצנה כך שהוא חנק את הילד באמת ובתמים. הצוות לא הבין שצעקותיו של הילד מעידות על מצוקה אמיתית ועודד אותו להמשיך “לשחק”, עד שסטיבן שפילברג עצמו החליט לעשות קאט ולהציל, אולי, את חיי השחקן הצעיר.
מייגן (“מייגן”)
מייגן היא המצטרפת הטרייה ביותר לרשימה שלנו, כיאה לאנטגוניסטית הראשית של סרט שיצא לאקרנים רק בתחילת השנה הנוכחית. בכל זאת, ההצלחה המדהימה של הסרט – שגרף כמעט 100 מיליון דולר ברחבי העולם בשבועיים הראשונים לאחר יציאתו לאקרנים – מראה שיכול מאוד להיות שיש כאן בובת אימה אייקונית חדשה (לראייה, העובדה שכבר הוכרז על סרט המשך, בשם “מייגן 2.0”, שצפוי ב-2025).
הבובה מייגן היא תוצר של בינה מלאכותית שפיתחה מהנדסת רובוטיקה בשם ג’נה (אליסון וויליאמס, “תברח”, “שלמות”), שיוצאת משליטה. בהופעה שלה מייגן היא דמות מטופחת, מגונדרת ו”ברבית” למראה (האמת היא שלנו היא הזכירה דווקא את האחיות אולסן), אבל מהר מאוד מתברר כי היא הקנאה שלה כלפי ילדה בת 9, אחייניתה של ג’מה, גורמת לה להיות בובה מפחידה ומסוכנת במיוחד. אהה, וגם לפצוח בריקוד מדליק לפני שהיא הורגת מישהו.