10 עובדות על שחמט שיגרמו לכם לחשוב טוב לפני שאתם משחקים
שחמט, הידוע בתוך “משחק המלכים”, הוא אחד ממשחקי הלוח המוכרים בעולם. על פניו, הקשר בין המשחק האסטרטגי הזה לבין אימה הוא דל, למעט אולי תחושות האימה שאני באופן אישי מרגיש בכל פעם שאני מתמודד מול יריב שגילו עולה על 10. ובכל זאת, תופתעו אולי לשמוע שגם למשחק העתיק, שהומצא ככל הנראה בסביבות המאה השביעית לספירה, יש צדדים מפחידים. אני, למשל, דמיינתי במהלך המשחק לא פעם לוח שחמט עקוב מדם, עם קרבות בין הכלים עד לניצחון המוחלט, עד שהתעוררתי וגיליתי שהפסדתי שוב.
בסקירה הבאה אספנו עבורכם 10 עובדות על שחמט, חלקן מוכרות יותר וחלקן פחות, שמסבירות שאפשר אולי להרוג את המלך – אבל לא את המשחק האהוב הזה.
שחמט הוא ענף ספורטיבי, שמזכיר גם… מרתון
לא מעט אנשים מפקפקים או אפילו מגחכים כשהם שומעים את המונח “ספורט השחמט”. המשחק מזוהה הרי עם ישיבה של שעות ולפעמים עשרות שעות, באולם שאמור להיות ממוזג, בלי להזיז יותר מדי שרירים, לפחות לכאורה. למרות ששחמט הוא לא חלק מהמשחקים האולימפיים שמתקיימים אחת לארבע שנים, יש אולימפיאדת שחמט דו שנתית שמתקיימת מאז 1924 (בצורה לא רשמית) או 1927, באופן רשמי.
הוועד האולימפי הבינלאומי מגדיר את השחמט בתור “ענף ספורט”, מהסיבה הפשוטה שמשחק גורם לפיתוח ולאימוץ משמעותי של השרירים במוח. תאמינו או לא, אבל הנתונים מראים ששחקן שחמט עשוי להוציא ביום של תחרות כ-6,000 קלוריות (!). לחץ הדם שלו במהלך תחרות גבוה מזה של ענפי ספורט אחרים (כמו טניס), ומזכיר במידה רבה את זה של רצי מרתון, תאמינו או לא.
דוגמה לכך היא אליפות העולם בשחמט לשנת 1984, הנחשבת לארוכה ולמייגעת ביותר בהיסטוריה. האלוף המכהן אנטולי קרפוב והטוען לכתר גארי קספרוב נאבקו על התואר הנחשק, כשהמנצח הוא זה שיגיע ראשון לשישה נצחונות. אחרי 32 משחקים, בחמישה מהם ניצח קרפוב בעוד השאר הסתיימו בתיקו, קספרוב השיג בשעה טובה את הניצחון הראשון שלה. משם התחרות נמשכה חמישה חודשים נוספים ללא הכרעה, במהלכם קספרוב השיל כ-10 קילוגרם ממשקל גופו ואושפז כמה פעמים עקב אפיסת כוחות. רק במשחק ה-48, מתוך דאגה לבריאות השחקנים, החליטו להפסיק את התחרות במצב של 3:5 לטובת קרפוב ולהכריז על תיקו.
לשחמט יש הרבה שמות מוזרים
אי אפשר לדבר על עובדות על שחמט ולהתעלם מהעובדה שלמשחק הזה יש כמה שמות, חלקם די מפחידים או לפחות מוזרים במידה מסוימת. השורשים של השחמט לא ידועים לחלוטין, ואחת ההשלכות של כך היא שיש למשחק הזה לא מעט גרסאות ושמות. לפי התיאוריה המקובלת, המשחק הומצא בהודו במאה השישית ונקרא “צ’טורנגה”, כלומר, “בעל ארבע זרועות”. הכוונה היא לארבעת היחידות שהרכיבו את הצבא ההודי בימי קדם: יחידת הרגלים, הפרשים, הפילים והמרכבות.
בשפה הפרסית, מקור השם הוא “שאה מט”: בתרגום חופשי, “המלך חסר אונים” (ולא בהכרח תרגום ישיר של “המלך מת”, כמו שנהוג לחשוב) או לחלופין “מארב למלך”. שמות אחרים של המשחק הם “נרדשיר”, “אישקוק” ו”אישקוקה”, שנשמעים לי יותר כמו שמות מוזרים של כלבים מאשר משחקי שחמט. אבל שיהיה.
יש מספר (כמעט) אינסופי של משחקי שחמט ייחודיים
שחמט הוא משחק מורכב, שיכול להתפתח באינספור כיוונים שונים. קשה להעריך מהי הכמות המדויקת של מצבים חוקיים בשחמט, כשההערכות מדברות על מספר שאין לי מושג מה הוא אומר, אבל כנראה שהוא גדול מאוד: בין 1043 לבין 1047
כדי לסבר את האוזן, המספר הגדול הזה הוא גדול יותר מאשר מספר האלקטרונים בייקום, שעומד על 1079. אין לי מושג כמה שווה המספר הזה, והוא נשמע גדול מאוד, אבל כנראה שקצת פחות מאשר מספר המצבים החוקיים האפשריים בשחמט.
משחק שחמט יכול להיות ארוך מאוד
מכיוון שבאופן אישי אני די גרוע בשחמט, המשחקים שאני מפסיד בהם הם די קצרים. פעם, כששיחקתי מול גאון רוסי, אפילו הפסדתי תוך משהו כמו חמש דקות. עברו מאז הרבה שנים, אבל יכול להיות שנפלתי על התיאוריה שאומרת שמנקודת ההתחלה, יש שמונה דרכים שונות להשיג מט בשני מהלכים (אהה אהה!), ו-355 דרכים לעשות את זה בשלושה מהלכים בלבד.
בפועל, משחקים צמודים יותר עשויים להתארך מאוד. מבחינה תיאורטית, משחק השחמט הארוך ביותר האפשרי עומד על 5,949 מהלכים. מספרים שהמשחק הרשמי הארוך ביותר נמשך, שהתקיים בבלגראד ב-1989, כלל 269 מהלכים והסתיים – לאחר כ-20 שעות של משחק – בתיקו.
אם הגעתם למצב שבו יש מלך במשחק, מספר האפשרויות התיאורטיות למסלול של המלך גדול מאוד ועומד על כ-122 מיליון.
יש אלפי שמות של פתיחות, כולל אחת עם מפלצות יוניברסל
שחמט מציע הרבה מאוד סוגים של פתיחים ותת פתיחים, חלקם זכו לשמות מפוצצים. חלק גדול מהשמות האלה קרוי על שם מקומות בעולם, כמו “הגנה צרפתית” או “פתיחה קטלונית”. יש פתיחות על שם אנשים חשובים, כמו “הגנת קארו-קאן”, “הגנת אלקיין” או “מתקפת גרוב”. שמות מסוימים יזכירו לכם את הטירוף סביב השחמט בשנים האחרונות, בעיקר פתיחות עם המונח “גמביט” – כולל “גמביט המלכה”, אותה סדרה שוברת שיאים של נטפליקס בכיכובה של יקירת האימה אניה טיילור ג’וי – כשבאופן כללי פתיחת גמביט מבוססת על הרעיון המבורך של הקרבת כלים בתחילת המשחק כדי לקבל יתרון כלשהו.
מה שמעניין אותנו כמובן הוא שמות שמתחברים לעולם האימה, שחייבים להיות חלק בלתי נפרד מהסקירה המפחידה הזו של עובדות על שחמט. בהקשר הזה, שמחנו למשל לגלות שלפתיח בשם “משחק וינה”, יש וריאציה בשם “פרנקנשטיין-דרקולה”. המונח מתייחס כנראה ל”מרחץ הדמים” שבפתיחה הזו.
יש הרבה מאוד גרסאות של משחקי שחמט
משחק השחמט הבסיסי מבוסס על לוח של 64 משבצות, עליו מניחים 32 כלים “לפי הספר”. אלא שיש הרבה מאוד גרסאות אחרות, עם הבדלים בפרמטרים כמו צורת הלוח, אופן סידור הכלים, סוג הכלים, החוקים וכן הלאה.
חלק מהגרסאות היותר מעניינות שמצאנו כוללת את:
♟️ שחמט לשלושה שחקנים, המתקיים על גבי לוח משושה עם כלים בגווני שחור, לבן ואדום
♟️ שחמט לארבעה שחקנים, לרוב בגווני שחור, לבן, אדום וכחול, כולל אפשרות לבריתות בין השחקנים
♟️ שחמט השתלות (Crazyhouse), בו שחקן שמכה כלי של שחקן אחר יכול לקחת אותו ל”בנק” שלו ולהשתיל אותו בלוח
♟️ שחמט מלך הגבעה (King of the Hill), בו אפשר לנצח גם באמצעות הבאת המלך למרכז הלוח
♟️ שחמט 360 / שחמט עגול, בו הלוח הוא בצורה עגולה עם חוסר באמצע, כמו דיסק
♟️ שחמט אטומי – משחק שחמט אפוקליפטי, בו בעת הכאה כלי גם הכלים הנמצאים בסמוך אליו (רדיוס של ערוגה אחת) יצאו מהלוח
♟️ שחמט קרבות – שכיח בעיקר במשחקי מחשב, בהם במהלך מפגש בין שני כלים הם “נלחמים” ביניהם. לעיתים יש צורך בכישורי ארקייד, בסגנון “מורטל קומבט”, כדי לנצח
♟️ שחמט תלת ממדי, בו הכלים יכולים לנוע גם כלפי מעלה או מטה
♟️ שחמט בחמישה ממדים עם מסע בזמן בין יקומים, עם חוקים מורכבים שכנראה עושים הרבה כאב ראש
♟️ שחמט 960 – שחמט קלאסי, עם הבדל אחד: השחקנים יתחילו במיקומים אקראיים על גבי הלוח
♟️ שחמט שתייה – בגרסה זו, שמתאימה לערבי משחק משותפים, מחליפות כוסות שתייה את הכלים המסורתיים. אחרי כל הכאה, אולי ניחשתם כבר, המפסיד צריך ללגום את הכוס
יש גרסאות אימה של משחקי שחמט
בדומה למשחקי לוח או קופסה אחרים שזכו לגרסאות אימה ממותגות, כמו מונופול או הרמז שסקרנו כבר באתר, גם במקרה של שחמט תמצאו כמה מוצרים מעולים לחובבי האימה. חלק מהערכות האלה הן בהתאמה או בהכנה אישית, מה שאומר שהמחיר שלהן יכול לעמוד על כמה מאות דולרים.
בין הגרסאות המפחידות המדליקות של משחקי שחמט שמצאנו אונליין אפשר למנות:
♟️ערכות משחק גותיות, בהם השחקנים מקבלים צורות מפחידות של שלדים, גולגולות וכן הלאה. הנה למשל כמה דוגמאות מ-Amazon
♟️שחמט פארק היורה – לוח שחמט בכיכובם של דינוזאורים
♟️לוח שחמט עם דמויות אימה, כמו צ’אקי, טיפאני, פניוויז, ג’ייסון וורהיס וגוסטפייס, שמצאנו למשל ב-Etsy
♟️ שחמט הסיוט שלפני חג המולד – מהדורה מוגבלת של ערכת משחק ממותגת עם הדמויות מקלאסיקת האימה “הסיוט שלפני חג המולד” הושקה על ידי דיסני לציון 25 שנה לסרט. יש גם גרסאות לא רשמיות של שחמט עם דמויות מהסרט
♟️לוח שחמט האלווין, עם דמויות שקשורות למסורת החג ולמנהגיו
♟️לוח שחמט של “הטירה המכושפת”, מבית דיסני
♟️לוח משחק בכיכוב זומבים, ולפעמים גם צמחים נגד זומבים (בעקבות משחק המחשב הפופולארי מאוד)
שחמט כיכב בסרטים, אבל לא ממש בסרטי אימה
שחמט הופיע על מסך הטלוויזיה או הקולנוע הרבה לפני נטפליקס. הסצנה המפורסמת והאייקונית ביותר היא ב”החותם השביעי” המופתי של אינגמר ברגמן מ-1957. גיבור הסרט, האביר אנטוניוס, עומד בפני מוות. מלאך המוות מגיע כדי להעביר אותו לעולם שכולו טוב, אלא שהאביר מצליח לשכנע אותו לשחק נגדו שחמט. העיקרון הוא שכל עוד האביר לא מפסיד, הוא נשאר בחיים. כמובן שזוהי אלגוריה להרבה מאוד דברים, בסרט פילוסופי ועמוק מאוד.
השחמט חזר כמה וכמה פעמים בסרטי X-MEN, לרוב לציון קרב המוחות בין צ’ארלס אקסבייר לבין פרופסור מגנטו – כי בכל זאת אנחנו מדברים על בית ספר למחוננים כאן. הנה למשל סצנת הסיום של “אקס-מן” משנת 2000, במרכזה משחק שחמט שמתקיים בין שני הגאונים בתוך כלוב הפלסטיק של מגנטו. בסוף המשחק מגנטו מבטיח שלמרות ההפסד, במשחק השחמט או בקרב בין הרעים לטובים, יהיו הרבה סרטי המשך.
סצנה מפורסמת אחרת היא ב”שרלוק הולמס: משחק הצללים” של גיא ריצ’י מ-2011 – בעצמו חובב שחמט נלהב – עם קרב ממושך בין הבלש המבריק לבין פרופסור מוריארטי, שנחשב לאחד השיאים המותחים של הסרט.
גם הבמאי הגאון סטנלי קובריק היה חובב שחמט נלהב, והמשחק הופיע בסרטים שונים שלו כמו “ההרג” (1956) או “לוליטה” (1962). סצנת השחמט המפורסמת ביותר מסרטי קובריק היא כנראה ביצירת המופת “2001: אודיסאה בחלל” מ-1968, בה אחד האסטרונאוטים משחק נגד המחשב החכם Hal.
“היצור” של ג’ון קרפנטר הציג בסצנות הפתיחה שלו משחק נוסף נגד יישות טכנולוגית – מחשב הידוע בכינויו “אשף השחמט” (The Chess Wizard). טייס ההליקופטר מקרידי משחק נגד המחשב, שמתקשר איתו בקול נשי וגם מנצח אותו, כי ידוע הרי שנשים הן חכמות יותר מגברים. מקרידי האומלל מתקשה לקבל את רוע הגזירה והורס את המחשב, בשפיכת כוס ויסקי עליו – הוכחה נוספת שגברים לא יודעים להפסיד, ושמאחורי כל הפסד של גברים בשחמט עומדת כנראה כלבה.
יש גם שחמט אנושי
בלא מעט מקומות ברחבי העולם, מזמנים קדומים ועד לעת הנוכחית, משחקים את מה שידוע בתור שחמט אנושי. זה משחק שחמט לכל דבר ועניין, על גבי לוח ענקי, עם טוויסט קטן: השחקנים הם אנשים בשר ודם, לפעמים מחופשים לכלי שחמט, שמוסיפים לפעמים למארג גם אלמנטים של משחק תפקידים כלשהו, או אפילו הצגת תיאטרון במלוא מובן המילה.
אחת הסצנות המפורסמות שמערבות שחמט אנושי, פחות או יותר, היא בספר ובסרט “הארי פוטר ואבן החכמים”. כזכור, הארי, הרמיוני ורון משחקים שח קוסמים (שחמט בו החיילים הם קוסמים, שעשויים להתנגד לחלק מהמהלכים) מתוך ידיעה שרק ניצחון במשחק יאפשר להם להתקדם לעבר אבן החכמים. בסופו של דבר, בזכות החוכמה של הרמיוני וההקרבה של רון, השלושה מצליחים לטמון מלכודת למלכה, שמאפשרת להארי להגיע למלך ולהרוג אותו. השאר היסטוריה.
מלכת האימה החזירה את השחמט לעניינים
סדרת הלהיט “גמביט המלכה” של נטפליקס, כאמור, הייתה הצלחה אדירה. הסדרה מתארת את סיפורה של ילדת הפלד אליזבת’ (בת’) הרמון בשנות ה-60: מילדותה כיתומה, דרך סיפור החייב המורכב שכולל התמכרות לסמים ולאלכוהול, ועד לזכייתה באליפות השחמט. הסדרה זכתה בלא מעט פרסים, בראשם האמי וגלובוס הזהב.
“גמביט המלכה” השפיעה גם על ההיבט הצרכני. הסדרה הושקה לקראת סוף אוקטובר 2020, קרוב “מדי” לליל כל הקדושים, אבל בשנה שלאחר מכן היה ביקוש עצום לתחפושות של גמביט המלכה בפרט ושל שחמט בכלל. מאז הושקו הרבה מאוד מוצרים ופריטי אספנות של גמביט המלכה, כמו כמה וריאציות של בובות פאנקו פופ, מוצרי לבוש, כוסות וכמובן שגם לוחות שחמט. חלק מהמוצרים האלו הם בייצור עצמאי.
כמובן שגם הספר עליו מבוססת הסדרה, שנכתב על ידי וולטר טוויס עוד ב-1983, זכה לביקוש עצום. בעקבות הצלחת הסדרה, הוא תורגם לראשונה לעברית.