אימה תיירותיתאתרים היסטוריים

טירת וינדזור: הממלכה הבריטית מתעוררת כבר 1,000 שנה

טירות, למדנו בהרבה מאוד סרטי אימה, יכולות להיות מפחידות מאוד. העיצוב המפחיד, הרעשים המאיימים (כן, אלה שלא מתבררים בסוף כמו חתול תועה), רוחות הרפאים שלכאורה פוקדות את המקום. כמובן שחלק מהטירות מתקשרות למיתולוגיית האימה, כמו טירת בראן המזוהה עם דרקולה. כשזה קורה באי הבריטי, אתם יכולים לצפות לאימה גותית עם סגנון. האם טירת וינדזור המפורסמת מקיימת את התנאי הזה, ויכולה לכן להתאים לחובבי האימה?

בואו נתחיל מההתחלה: טירת וינדזור היא מהאתרים ההיסטוריים החשובים ביותר באי הבריטי, ולא צריך להיות מלכת אנגליה כדי לדעת את זה. מדובר בטירה ענקית (למעשה, הטירה המאוישת הגדולה בעולם) עם היסטוריה של למעלה מאלף שנה, שמצליחה להיות שמורה היטב גם היום. היא משמשת לאירועים שונים בעלי אופי מלכותי, ובין לבין מושכת אליה אינספור תיירים.

עם כל הכבוד לצדדים המלכותיים של הטירה, אנחנו כאן כדי לדבר על הצדדים היותר מאיימים שלה. למרבה השמחה, יש כאלה. הטירה ידועה בין השאר בהיסטוריה המרתקת שלה, עם כמה נקודות שהבריטים אולי היו שמחים למחוק מהרזומה: למשל, עינויים, הוצאות להורג וכן הלאה. כמו אתרים היסטוריים אחרים שהפכו עם הזמן למפחידים, יש שחושבים שהיא רדופה ומהווה מקום המגורים של כמה רוחות רפאים, כולל של מלכים, מלכות ודמויות אחרות בהיסטוריה של העם הבריטי.

טירת וינדזור

ההיסטוריה של טירת וינדזור

כמו שבטח הסקתם מהשם שלה, טירת וינדזור ממוקמת בקרבת העיר וינדזור שבעמק נהר התמזה בברקשייר, אנגליה. ההיסטוריה שלה מתחילה לפני הרבה מאוד שנים – בשנת 1070, ליתר דיוק. בשנה זו ויליאם הכובש החליט לבנות טירה מעץ, בין השאר למטרות הגנה באזור הסקסוקי של אנגליה. הוא בחר למקם אותה בסמוך לנהר התמזה, ככה שיוכלו להשתמש בה לתצפית על הנהר. באותה שנה הניחו את היסודות לטירה, שבנייתה הושלמה רק בשנת 1086.

עדיין, היה צורך בלא מעט עבודה עד שהטירה תהיה מפוארת וגדולה כמו שהיא היום. הנרי השני החליט להפוך אותה לאחד הפרויקטים המשמעותיים ביותר שלו, ולמעשה ביצע “שינוי ייעוד” שלה לארמון של ממש. בין השאר, הוא החליט במהלך השנים להרחיב את הטירה, להוסיף חדרי מגורים, להקיף אותה בגדר וגם להחליף את העץ באבן. המגדל המעגלי המזוהה עם הטירה נבנה ב-1170, כאשר בתקופת הנרי השלישי הקימו כאן גם קפלה מלכותית.



המלכים שחלשו על הממלכה הבריטית מאז החליטו לבצע בה לא מעט שינויים. אדוארד השלישי, למשל, החליט להפוך את הקפלה לבית מסדר הבירית, מסדר האבירים הבריטי החשוב, ב-1348. בתקופת ג’ורג’ הרביעי, הגביהו את קו הרקיע של הטירה. השיפוצים המקיפים של אדוארד השלישי בשנים 1370-1350, בסכום של כ-50,000 פאונד הנחשב לסכום עתק בתקופה הזו, הקנו לה בין השאר את הסגנון הגותי המזוהה עד היום עם בית וינדזור.

הטירה שופצה ושודרגה מאז כמה וכמה פעמים, אבל בטירות היסטוריות, כידוע, הרבה מאוד יכול להשתבש. ב-20 בנובמבר 1992 התחוללה שריפת טירת וינדזור, שהשמידה את רוב החלקה העליון של הטירה, פגעה בחדרים ובחלק גדול מיצירות האומנות שהיו פזורות בהם. השריפה הממושכת החלה בקפלה הפרטית של המלכה, כנראה עקב חימום ופיצוץ של נורת תאורה, שהביא לבעירת וילון. כדי להשיב את הטירה לקדמותה נדרש סכום של כמעט 40 מיליון פאונד. העלויות הגבוהות הביאו לפתיחה לציבור הרחב של הטירה, כמו גם ארמון בקינגהאם, במטרה לממן חלק מהסכום.

היסטוריה של מלכות

טירת וינדזור, בניגוד לחלק מהטירות ההיסטוריות (כולל אלה שנמצאות בתחומי הממלכה הבריטית), חיה ופועלת מאז אותן שנים. היא משמשת עד היום אחד מאתרי המגורים של בית המלוכה הבריטי, לצד ארמון בקינגהאם הלונדוני, ארמון הולירוד וטירת בלמורל בסקוטלנד. היא נחשבת למעשה לטירה המאוישת הגדולה בעולם.

מספרים שהמלכה אליזבת השנייה אהבה במיוחד את ארמון וינדזור, אפילו יותר מאשר ארמון בקינגהאם שהיה מקום המגורים הרשמי שלה. היא הגיעה לכאן מדי פעם, בעיקר בחופשת הפסחא ובסופי השבוע, עד למותה, ב-8 לספטמבר 2022. משפחות המלוכה הבריטיות מגיעות לכאן גם בעיקר בשבוע האקסוט המלכותי, הכולל מגוון אירועים במסלול מרוצי הסוסים המפורסם ביותר בממלכה הבריטית. בכלל, במהלך השנים הפכה הטירה למה שאפשר לקנות “מרכז תרבות ובידור”, במיוחד עבור הממלכה.



The Nun II Costumes


בטירה נערכו במהלך ההיסטוריה אינספור אירועים חשובים בקנה מידה בריטי, ואפילו גלובאלי. נערכו כאן כמה טקסי נישואין, כולל אלו של המלך הנרי הראשון ואדליזה (1121), אדוארד השביעי ואלכסנדרה (1863), הנסיך אדוארד לסופי ריס ג’ונס (1999) וכמובן שגם נישואי המלך צ’ארלס לקמילה פרקר בולס (2005) והנסיך הארי למייגן מרקל (2018), אירוע מתוקשר שהגדיל מאוד את הביקוש לסיורים בטירה. מצד שני, המקום ידע גם קבורות והלוויות, למשל של אדוארד הרביעי (1483), הנסיך פיליפ (2021) ואליזבת השנייה (2022). עד היום הטירה מארחת אירועים חשובים הקשורים לממלכה הבריטית, כמו נשפים, ארוחות ערב וטקסים, לעיתים קרובות בנוכחות השמות החשובים בעולם. מתגוררים בטירה באופן קבוע כ-150 אנשים, בעיקר אנשי מנהלה ותחזוקה.

ארמון וינדזור

הצדדים האפלים של טירת וינדזור

בטירות, כידוע, לא כל הנוצץ הוא זהב. מבעד לקירות הטירה השמורה היטב, שיוצרת את אחד מקווי הרקיע המרשימים ביותר באי הבריטי, מסתתרים כמה צדדים שאולי היה עדיף למחוק. לטירה יש היסטוריה של עינויים, כליאה והוצאות להורג. זה בא לידי ביטוי במגדל העוצר מהמאה ה-13, חלק ממערך ההגנה של הטירה, ששימש בין השאר בית סוהר ותא עינויים לאויבי הממלכה. האסירים שהוחזקו כאן ושעונו בחלקם כוללים בין השאר את וויליאם וואלאס, מנהיג המורדים הסקוטי שאתם אולי זוכרים מהסרט “לב אמיץ” של מל גיבסון. בביתו של הדיקן התרחשו הוצאות להורג, בעיקר בתקופת המלך הנרי השמיני.



ארמון וינדזור במהלך מלחמת האזרחים האנגלית, ואפילו שימשה כלא עבור המלך צ’ארלס הראשון, לפני הוצאתו להורג בעריפת ראש ב-1649. לפי עדויות שונות, המלך (שגם נקבר כאן) רודף חלקים מסוימים של הטירה. המלכה ויקטוריה, שלא הייתה מרוצה כנראה משינויים שונים שהנכד אדוארד השמיני עשה בטירה – כולל הסרה של עץ האשוח המשפחתי – מסתובבת כאן לפי האגדות מפעם לפעם, כשהיא מנופפת בזרועות שלה וגונחת בכעס.

טירת וינדזור תמונות

בכלל, יש הסבורים שמדובר באחד המקומות הרדופים ביותר באי הבריטי. מי שמאמין בסיפורים מהסוג הזה, יוכל אולי לפגוש כמה מהדמויות ההיסטוריות החשובות שהתגוררו כאן. אומרים שהמלך הנרי השמיני רודף חלקים מסוימים בטירה, כך שבשעות לילה תוכלו לשמוע את הצעדים שלו, על גבי רגלו הכואבת, נאנק מהכאבים של נמק ברגל, שחין והשמנת היתר מהם סבל בשנים המאוחרות של חייו. מתארים אותו כרוח רפאים גדולה וכועסת במיוחד, שקול צעקותיה מפר את הדממה. יש סיפורים על כך שאן בולין, מי שהייתה אשתו והוצאה להורג ב-1537 בעריפת ראש באשמות של כישוף, בגידה וניאוף, רודפת גם היא את הטירה שבקפלה שלה היא קבורה.

בית וינדזור תמונות

המלכה אליזבת הראשונה (“המלכה הבתולה”, שהייתה בעלת אופי חשדני ואכזרי) רודפת את אזור הספרייה, ככה שזה יכול להיות רעיון טוב לא לגנוב משם ספרים. אם תהיו בשקט, כמו שאנחנו מצפים כמובן שתהיו בספרייה, תוכלו אולי לשמוע גם אותה, הולכת בעקבים גבוהים או עומדת ליד אחד החלונות. כמובן שלא כל רוח רפאים המופיעה כאן (לכאורה, כן?) היא באמת של דמות היסטורית חשובה. יש כאן גם רוחות רפאים רגילות יותר, אולי אפילו כאלה ממעמד הביניים.

אם חשבתם שמחוץ לטירה אפשר לטייל ברוגע בפארק הפסטורלי, חשבו שנית. יש הסבורים שבפארק המקיף את הטירה מסתובב רוחו של הרן הצייד, ששימש לפי המיתולוגיה הבריטית אחד הציידים של המלך ריצ’ארד השני. כשהמלך ריצ’ארד היה בסכנת חיים מאייל תקיף, הצייד הנאמן הקריב את עצמו כדי להצילו. קוסם החליט להציל את חייו בעזרת הצמדת הקניים לראשו, אלא שהציידים האחרים התרחקו ממנו – כי מי רוצה להיות ליד צייד עם קרניים על הראש – כך שהוא תלה את עצמו על עץ בפארק. אומרים שרוח הרפאים שלו מופיעה כשאנגליה נמצאת בסכנה, עם קרניים על הראש ושלשלאות.

איך ניתן לבקר בטירת וינדזור?

טירת וינדזור פתוחה עבור הקהל הרחב ברוב ימות השנה, למעט המועדים בהם היא סגורה לצורך אירועים מלכותיים כאלה או אחרים. המסגרת המקובלת היא סיור מאורגן, שכולל את כל מה שחשוב לראות בה, כולל:

  • חדרי המגורים והאירוח המפוארים, הבולטים בין השאר ביצירות האומנות המרשימות הפזורות בהם, בכלי האוכל המהודרים ובפריטי הנוי
  • קפלת ג’ורג’ הקדוש, הנחשבת לאחד הסמלים המופתיים של עיצוב גותי. מבחינה היסטורית, קבורים כאן כמה ממלכי האי הבריטי. ייתכן שיהיה עומס שיגביל את כמות המבקרים, בעיקר בימי שבת ובחופשים, החל משעות הצהריים (14:30 והלאה)
  • בית הבובות של המלכה מרי – בית בובות מרשים מאוד, שתוכנן עבור המלכה מרי והוצג בתערוכת האימפריה הבריטית בשנים 1925-1924. בבית הבובות, ביחס של 12 ל-1, תמצאו אלפי רהיטים ופריטים שהיו בשימוש באותם תקופות, כשמה שמדליק כאן הוא שמכשירי החשמל פעילים, יש מים בצינורות, מעליות, מכוניות וגם ספריה עם כותרים זעירים, בהם מופיעות יצירות שלמות ואפילו כמה סיפורים שנכתבו במיוחד (בין השאר, על ידי סר ארתון קונאן דויל)
  • The Moat Room – מוזיאון קטן המציג ממצאים ארכיאולוגיים מהתקופה הרומי
  • טקס חילופי המשמר – מתרחש בשעה 11:00 בבוקר מדי יום, בין החודשים אפריל ליולי, ובמועדים מתחלפים לאורך כל השנה. טקס מרשים, אם כי ככל הנראה מלהיב ומפורסם פחות מאשר זה של ארמון בקינגהאם

זמני הפתיחה של טירת וינדזור משתנים לאורך השנה, כאשר נכון להיום (2023) הטירה פתוחה בימים חמישי עד שני בשעות 17:15-10:00 (כניסה אחרונה ב-16:00) בחודשים מרץ עד אוקטובר, ובשעות 16:15-10:00 (כניסה אחרונה ב-15:00) באותם ימים בחודשים נובמבר עד פברואר. בימי שלישי ורביעי, בכל מקרה, הטירה סגורה – קחו את זה בחשבון בתכנון הטיול שלכם בממלכה הבריטית.

שימו לב שחל איסור לצלם בתוך הטירה או בקפלה.

טירת וינדזור תמונות - הדמיה של רוח רפאים מלכותית בארמון

איך קונים כרטיסים?

אפשר לבקר בטירת וינדזור בכמה אופנים. האפשרות הראשונה היא לקנות כרטיס כניסה, הכולל את החלקים הפתוחים לציבור ומדריך אודיו במגוון שפות (למרבה הצער, לא בעברית נכון להיום). 

מומלץ מאוד לעשות את זה בהזמנה מראש, משתי סיבות. הראשונה היא שהמחיר בהזמנה מראש הוא זול יותר מאשר בקופות. הסיבה האחרת היא שהזמנה מראש תשריין לכם מקום ודאי בטירה, מה שממש אי אפשר לומר על כרטיסים הנרכשים בקופות. חשבו למשל על תרחיש בהחלט אפשרי בו אתם מגיעים לטירה מלונדון, בנסיעה שגם יכולה להימשך כשעתיים בתחבורה הציבורית, ומגלים שאתם לא יכולים להיכנס לטירה. כרטיסים בהזמנה מוקדמת יאפשרו לכם גם להתחמק מהתורים בכניסה, שעלולים להיות עמוסים: תוכלו פשוט להציג את הכרטיס בטלפון שלכם, בלי לדאוג להדפסות ולסיבוכים בירוקרטיים נוספים.

טירת וינדזור (25)

מחירי כרטיסי הכניסה לטירה עומדים נכון להיום (2023) על:

  • מבוגר – 28 פאונד בהזמנה מראש, 30 פאונד ברכישה בקופות
  • צעירים (24-18) – 18 פאונד בהזמנה מראש, 19.5 פאונד בקופות
  • ילדים (17-5) – 15.5 פאונד בהזמנה מראש, 16.5 פאונד בקופות
  • בעלי מוגבלויות פיזיות – 15.5 פאונד בהזמנה מראש, 16.5 פאונד בקופות
  • ילדים על גיל חמש נכנסים ללא תשלום

לרכישת כרטיס כניסה ב-Get Your Guide

לרכישת כרטיס כניסה ב-Viator

לרכישת כרטיס כניסה באתר הרשמי של הטירה


טיולי יום לטירת וינדזור

אפשרות אחרת היא להגיע לכאן במסגרת טיול יום מודרך, היוצא מלונדון או מערים אחרות בקרבת מקום, לעיתים בשילוב עם אתרים חשובים אחרים.

למגוון הסיורים באתר Get Your Guide

למגוון הסיורים באתר Viator


אטרקציות מפחידות נוספות בלונדון: