אימה תיירותיתפארקים ומתקנים מפחידים

אילו מתקנים מפחידים יש בלונה פארק, ועד כמה הוא מתאים גם לגדולים?

קשה לומר שגדלתי בתוך פארק שעשועים, אבל בכל זאת יש כמה חוויות ילדות שאני זוכר עד היום. כשזה נוגע לפארק השעשועים הגדול ביותר בישראל, הלונה פארק בתל אביב, הזיכרון המוחשי ביותר שלי הוא של רכבת השדים, שבמונחים של היום נראית די מיושנת. הייתי נכנס בציפייה גדולה לתוך הרכבת, מחכה לפגוש את המכשפה, או מה שזה לא יהיה שם (בכל זאת, עברו כמה עשרות שנים). מאז רכבת השדים שודרגה, נוספו לא מעט מתקנים חדשים ללונה פארק, ועולה שאלה די מהותית: עד כמה הוא בכלל מתאים היום למבוגרים, ולא רק להורים שמגיעים עם הילדים שלהם, עומדים איתם בתורים ועולים על מתקנים שלא ממש מותאמים לממדי הגוף שלהם, או ליכולת שלהם להתמודד עם תזוזות פתאומיות בלי לקבל סחרחורת.

כדי לענות על השאלה הזו, החלטנו להכין עבורכם סקירה "בוגרת" של פארק השעשועים, בדגש על שאלה מהותית אחת: אילו מתקנים מפחידים בלונה פארק יכולים לדבר היום למבוגרים, או אפילו לחובבי אימה? כמו שתראו מיד, בהחלט מצאנו לא מעט מתקנים, כולל רכבות הרים, מתקני סחרור, נפילה חופשית וכמובן שגם הגרסה המחודשת של אותה רכבת שדים בלונה פארק. 


Shop FUN.com for Wonder Woman gifts!

קווים לדמותו של הלונה פארק

לפני שמתחילים לסקור מתקנים ספציפיים, כמה מילים על הלונה הפארק. הפתיחה של מה שנחשב היום לפארק השעשועים הגדול והוותיק בישראל הייתה ב-1970, בה נפתח בתור לונה פארק עירוני. הוא תפס בעצם את תפקידו של הלונה פארק ביפו, שנפתח עוד ב-1950 על ידי נכים ממלחמת יום העצמאות ומשקיעים. הפארק כלל רשימה די מצומצמת של מתקנים, כולל קרוסלת סוסים, מכוניות מתנגשות ובשלב מסוים עם "רכבת שדים", שהייתה בעצם רכבת הרים. האמת היא ששיר הילדים המפורסם "אבא'לה בוא ללונה פארק" (שידוע גם בתור "אם תיקח אותי ללונה פארק") – שנכתב והולחן על ידי יוסף כנען וישראל יצחקי, בביצועו של אבשלום כנען – נכתב ב-1952, לרגל פתיחה הלונה פארק בשדרות ירושלים ביפו.

ב-1970, כשהלונה פארק עבר למיקום הנוכחי שלו במתחם גני התערוכה בתל אביב, היו בו שלושה מתקנים: קרוסלת סוסים, מכוניות מתנגשות וגלגל ענק. מה שמעניין הוא שבניגוד למצב היום, אבל באופן שלא חריג מדי בעולם פארקי השעשועים, הכניסה ללונה פארק הייתה ללא תשלום, כשרק על השימוש במתקנים שילמו.

בסוף שנות ה-80 הלונה פארק הופרט, והיום הוא מנוהל על ידי חברת "עיר השעשועים" – החברה שמנהלת גם את פארק המים המימדיון הנמצא ממש מעבר לכביש ואת הסופרלנד, ה"יריב" הגדול (עד כמה שפארקי שעשועים שמנוהלים על ידי אותה חברה יכולים להיות יריבים) מראשון לציון.

אילו מתקנים לילדים יש בלונה פארק?

הלונה פארק מונה היום כ-30 מתקנים, אותם אפשר לחלק לשתי קבוצות עיקריות. הראשונה, שפחות נוגעת לאתר שלנו, היא אטרקציות משפחתיות, או בעצם מתקנים לילדים. רשימת המתקנים בהקשר הזה בין השאר כוללת:

  • רכבת הרים משפחתית – רכבת עם 10 קרונות (בכל אחד שני מקומות), שעוברת לאורך כ-330 מטר עם עליות, ירידות מהירות ופיתולים. דרך מצוינת להכניס את הילדים לעולם רכבות ההרים
  • מגדלי הכוח – מתקן בו יושבים על כיסאות בשני מגדלים ומושכים בחבל כלפי מעלה, עד לגובה של 8 מטר. המתקן, שעובד במידה מסוימת על כוח ומאפשר התמודדות עם פחד גבהים, מתאים לילדים בוגרים יחסית (120 ס"מ ומעלה)
  • קרוסלת סוסים – קרוסלת סוסים קלאסית, עם 30 סוסים בגווני שחור, לבן, ורוד או תכלת
  • קרוסלת פילים – קרוסלה עם כ-10 פילים בגוונים שונים, שנעה במהירות בינונית. המשתמשים במתקן יכולים ללחוץ על כפתור שיעלה אותם לגובה
  • קרוסלת ראלי ספארי – קרוסלה איטית, שמדמה נסיעה בג'יפים במדבר. מצוין לילדים שרוצים להרגיש כאילו הם נוהגים ומחזיקים בהגה
  • קרוסלת מיני סירות – קרוסלה איטית נוספת שמדמה שייט אנכי בים (ללא עליות וירידות)
  • קרוסלת מטוסים – קרוסלה איטית, שתהפוך את הילדים שלכם ל"טייסים" (לפחות בשביל התמונות שלכם)
  • קרוסלת ברבורים – קרוסלה המורכבת מ-10 ברבורים, שחורים ולבנים, שנעים באופן מעגלי באיטיות
  • מכוניות מתנגשות – 16 מכוניות מתנגשות בגוונים שונים. יכול להתאים גם למבוגרים, עם או בלי הילדים שלהם
  • האופנועים המעופפים – קרוסלה נוספת לרשימה
  • בית הספר לנהיגה – נהיגה ב-15 מכוניות במסלול המדמה כביש אמיתי. החוויה מתחילה בסרטון שמסביר על חוקי התנועה, ובסוף אפשר לקנות "רישיון נהיגה" לילדים, עם הפרטים והתמונה של הילד
  • מונורייל – רכבת חד פסית, עם קרונות הנעים באופן די איטי על ציר. למרות שיש דוושות, הן לא משפיעות בפועל, והנסיעה היא במהירות אחידה
  • סינמה לונה – קולנוע המציג סרטונים בארבעה ממדים (4D), עם אפקטים שונים. שימו לב שהכניסה למתקן כרוכה בתשלום נפרד ולא כלולה בתוך כרטיס הכניסה ללונה פארק

כמובן שרשימת המתקנים של הפארק עברה הרבה מאוד שינויים בעשורים בהם הוא פועל. יש עשרות רבות של מתקנים שפורקו או הוחלפו מסיבות שונות, כמו הגלגל הענק הישן, הרכבל שעבר פעם מעל הפארק, רכבת ההרים שפעלה עד 2010, מבוך זכוכית, מתקן תמנון ואפילו ספינת הפיראטים שעושה לופ שלם, שעברה בשלב מסוים לסופרלנד (שם היא פועלת עד היום).

300*250

מתקנים מפחידים בלונה פארק

עם כל הכבוד למתקנים שמתאימים (כמעט) לבני כל הגילים, הלחם והחמאה שלנו הוא המתקנים המיועדים לגדולים יותר, שעובדים בעיקר על האדרנלין ומאפשרים להתמודד עם פחדים שונים, כמו פחד גבהים או מהירויות גבוהות במיוחד.

אז אילו מתקנים מפחידים בלונה פארק מחכים שתעלו עליהם?

אנקונדה

רכבת ההרים אנקונדה היא אחד המתקנים האהובים וגם המפחידים בלונה פארק. הרכבת, תוצרת חברת Vekoma ההולנדית (שהתקינה דגמים דומים בעשרות פארקי שעשועים בעולם), תיקח אתכם לנסיעה מהירה מאוד למשך של דקה -48 שניות. המסלול, שאורכו כ-285 מטר, יקח אתכם עד לגובה מקסימלי של כ-35.5 מטר ומהירות מרבית של כ-75.5 קילומטר לשעה ובתאוצת שיא של 5.2 ג'י, כולל שלושה לופים, ברגים מסולסלים ודהירה לאחור.

המתקן עבר כמה שינויים קוסמטיים במהלך השנים, כולל צביעה מחודשת שלו בגווני כחול וסגול כ-2025.

רכבת ההרים אנקונדה מיועדת למבוגרים ולילדים מגובה של 130 ס"מ, כאשר בגובה של 140-130 ס"מ יש צורך בליווי של אדם מבוגר.

אנקונדה בלונה פארק
רכבת ההרים אנקונדה בלונה פארק. צילום: Alexey Goral. רישיון: CC BY-SA 4.0

בלאק ממבה

בלאק ממבה – המתקן, ולא הנחש המפחיד שכבר כתבנו עליו באתר – פועל מאז 2009. זהו בעצם מתקן נפילה חופשית, במהלכו 16 הנוסעים יעלו בעזרת מעלית עד לגובה של כ-65 מטר, ומשם ירדו במהירות כלפי מטה, וחוזר חלילה. פעם זה היה המתקן הגבוה ביותר בלונה פארק, אבל מאז קמו כבר מתקנים גבוהים יותר.

בלאק ממבה בלונה פארק מתאים מגובה של 130 ס"מ ומעלה. 

גלגל ענק

הגלגל הענק בלונה פארק יכול להיות מאתגר עבור אנשים שסובלים מפחד גבהים, או אפילו פחד נקודתי יותר מגלגלי ענק. הגלגל בכניסה לפארק, שנחשב לאחד הסמלים העיקריים שלו, מגיע עד לגובה של כ-60 מטר, מה שהופך אותו לגבוה בישראל (הגלגל הענק בסופרלנד, לשם השוואה, מגיע לגובה של כ-50 מטר בלבד).

הגלגל הענק של הלונה פארק נפתח במתכונת הנוכחית שלו ב-2016, והשימוש בו מותר רק מגובה של 95 ס"מ. עד לגובה של 142 ס"מ, יש צורך בליווי של אדם מבוגר.

דה קינג

דה קינג הוא מתקן אקסטרים, שמיועד לאנשים מגובה של 140 ס"מ עד לגובה של 2 מטר. המתקן מגיע עד לגובה של כ-25 מטר ומבצע היפוכים שלמים של 360 מעלות. עלול להפחיד אנשים הסובלים מפחד גבוהים או להקשות על אלו שרגישים לסחרחורות.

ספינת פיראטים

ספינת הפיראטים של הלונה הפארק לא מבצעת היפוך שלם (להבדיל מהמתקן בסופרלנד, שכאמור היה פעם בלונה פארק), אבל בכל זאת יכולה להיות מהנה, וקצת מפחידה. הספינה, שאורכה כ-12 מטר ושכוללת תשעה ספסלים, תנוע מעלה ומטה, קדימה ואחורה, עשרות פעמים. מספרים שמתקנים מהסוג הזה מפחידים יותר כשיושבים בקצוות ולא באמצע.

השימוש בספינת הפיראטים, שנבנתה בשנות ה-80 של המאה ה-20, מותר מגובה 120 ס"מ.

רכבת שדים

רכבת השדים, שפעלה מאז שנות ה-70, הייתה אחד המתקנים הוותיקים בלונה פארק. העיקרון כאן הוא שנוסעים בתוך מנהרה אפלה, שמדמה נסיעה איטית במקום מפחיד כלשהו. במהלך המסלול נתקלים בבובות מפחידות עם תנועה מסוימת ואפקטים קוליים: פעם זה היה בעיקר מכשפה, היום דמויות מכל ארסנל האימה. עדיין, אל תצפו כאן לאייקוני אימה אמיתיים כמו פרדי קרוגר או פניוויז, אלא יותר לדימויים מפחידים כלליים, דוגמת מפלצת או ערפד.

רכבת השדים של הלונה פארק שופצה וחודשה ב-2015, כולל החלפת התפאורה והבובות. היא היא כוללת שש קרוניות, בכל אחד מקום לעד שני נוסעים. אוכלוסיית היעד היא מבוגרים וילדים מגובה של 90 ס"מ, כשבין הגבהים 115-90 ס"מ יש צורך בליווי מבוגר.


קרייזי טוויסטר

קרייזי טוויסטר היא רכבת הרים משפחתית יותר, שהחלה לפעול ב-2011 ומבוססת על קרונות שמסתובבים במהלך הנסיעה. המסלול כולל ירידות, עליות וסיבובים, והרכבת עושה אותו פעמיים במהלך הפעלת המתקן.

הקרייזי טוויסטר מיועדת לאנשים בגובה של 200-120 ס"מ ובמשקל של 120-25 ק"ג. 

הכוכב 

הכוכב (Star Flyer) הוא קרוסלת שרשראות, כלומר, קרוסלה בה יושבים בכיסאות שעולים לגובה מרשים ומסתובבים במהירות סביב ציר. במקרה הזה, העלייה תהיה עד לגובה של כ-66 מטר, כאשר המתקן עצמו מגיע לכ-72 מטר – מה שהופך אותו, נכון לנקודת הזמן הנוכחית, למתקן הגבוה ביותר בלונה פארק.

סטאר פלייר מיועד מגובה של 120 ס"מ, כאשר עד גובה של 142 ס"מ נדרש ליווי של מבוגר.

טופ ספין

טופ ספין, "הסוכרייה", הוא מתקן מפחיד ש"יהפוך לכם את הראש ובטן" במקרה הטוב, אבל עלול לגרום לסחרחורות לאלו הרגישים במיוחד. המתקן, שנבנה ב-1988 על ידי חברת "הוס ריידס" הגרמנית, כולל שתי שורות מושבים (בסך הכול, עד 40 נוסעים בהפעלה), המחוברים במוטות למתקן עצמו. התוצאה היא מסע מטלטל, שכולל עליות וירידות, היפוכים (כלומר, כשהראש נמצא כלפי מטה), סיבוב ב-360 מעלות, במהירות מסחררת. פעם, אגב, המתקן כלל השפרצה של מים על הנוסעים.

טופ ספין מתאים מגובה של 140 ס"מ, עד גובה מקסימלי של 185 ס"מ.

טא גא דא

טא גא דא הוא אחד המתקנים מעוררי המחלוקת שתמצאו היום בלונה פארק תל אביב. המתקן, שמתאים מגובה של 140 ס"מ, הוא מעין קרוסלה מהירה במיוחד, שמסתובבת וגם "קופצת" לצלילי מוזיקה (כן, באופן שקצת מזכיר את הנזירה הרוקדת ההיא ממקסיקו שכבר כתבנו עליה באתר).

העיקרון המרכזי הוא שאין כאן חגורת בטיחות, והנוסעים צריכים להחזיק במעקה. מי שעומד או מנסה לרקוד, חלילה, מסכן את עצמו – כמו שקרה ב-2017, עם תאונה שגרמה לפציעה של שתי צעירות שעמדו באמצע הקרוסלה ועפו. המתקן מעורר המחלוקת נאסר לבנייה ולשימוש במקומות שונים בעולם, כולל ארצות הברית, ומאז אותה תקרית גם בישראל ההקפדה היא רק על סיבובים של הקרוסלה, ולא הקפצות.

Nun Costumes

מגלשות מים

הלונה פארק כמובן אינו פארק מים, ואתם כמעט לא צפויים להירטב במהלך הביקור בו. ובכל זאת, יש בו שתי מגלשות מים אדומות, בהן גולשים בתוך סירות גומי. המגלשות האלו החליפו את "רחפת המוות", המגלשה שכללה ירידה בזווית של כ-80 מעלות. פעם היו כאן גם מגלשות כחולות, אבל באופן שמזכיר אולי פארקי שעשועים נטושים, הן הפסיקו להיות פעילות והתכסו בצמחייה. 

כל אחת מהסירות מיועדת לעד שני נוסעים, מגובה של 95 ס"מ. עד לגובה של 110 ס"מ נדרש ליווי מבוגר, כשהילד יושב בחלק הקדמי של הסירה. 

שעות פעילות של הלונה הפארק

מתכננים להגיע ללונה פארק? חובה לבדוק מראש את שעות הפעילות, מכמה סיבות. קודם כל, הפארק לא פתוח במהלך כל השנה, אלא בעיקר בסופי שבוע ובחגים. בנוסף, יש ימים סגורים לקהל הרחב. מי שמגיע למקום בלי לוודא שהוא פתוח עלול להתאכזב. 

את הבדיקה עצמה תוכלו לעשות דרך אתר האינטרנט של הלונה פארק, שמציג לרוב את שעות הפתיחה כמה שבועות קדימה. בעיקרון, בימים בהם הפארק פועל הוא ייפתח לרוב בשעה 10:00, אבל הסגירה שלו יכולה להיות בשעות אחר הצהריים (18:00-17:00 ובימים מסוימים גם בערב, מה שמקנה אופי אחר לביקור, כשהמתקנים מוארים בשלל צבעים.

כמה עולה כרטיס ללונה פארק?

ישראל היא מדינה יקרה, שבשנים האחרונות הלכה והתייקרה עוד יותר. בחודש פסח 2025, למשל, הם הגיעו למחיר חסר תקדים של 190 ש"ח לכרטיס (!). אם אתם תגיעו מחוץ למועדים המבוקשים תוכלו למצוא מחירים זולים יותר, אבל כאלה שעדיין רחוקים מלהיות אטרקטיביים למשפחה הישראלית הממוצעת.

אז מה עושים כדי לבצע את המשימה של הזמנת כרטיסים ללונה פארק ולהישאר בחיים מבחינה כלכלית? כמה דברים. תוכלו בדרך כלל למצוא כרטיסים ללונה פארק בהנחה דרך מועדוני הצרכנות השונים, כמו פיס פלוס, ביחד בשבילך, טוב פלוס, שווה, ארגון המורים, הסתדרות המורים, וכמובן שגם המועדונים של רשתות השיווק וכרטיסי האשראי. מומלץ מאוד לבדוק מהם האפשרויות שלכם לקניית כרטיסים מוזלים ללונה פארק בהרכב שלכם ובתאריכים בהם אתם מעוניינים להגיע, מכיוון שההנחות מוזילות את הכרטיסים (היקרים!) בעשרות אחוזים, מה שיכול להסתכם בכמה מאות שקלים לפחות למשפחה.

כניסה לילדים עד לגובה של 90 ס"מ היא ללא תשלום, ואין צורך לקנות עבורם כרטיס כניסה ללונה פארק. החדשות הרעות הן כמו שראינו מסקירת המתקנים, הם לא יוכלו לעלות על רובם.

 

אהבתם? מוזמנים לשתף. לא תמותו מזה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן